Frankrijk & België - Schilderachtige dorpen en paden van de Gaume


4 dagen

19/09/2020 - 22/09/2020

prijs € 250


niet meer boekbaar

Frankrijk & België - Schilderachtige dorpen en paden van de Gaume


4 dagen

19/09/2020 - 22/09/2020

prijs € 250


niet meer boekbaar

Frankrijk & België - Schilderachtige dorpen en paden van de Gaume


4 dagen

19/09/2020 - 22/09/2020

prijs € 250


niet meer boekbaar

Frankrijk & België - Schilderachtige dorpen en paden van de Gaume


4 dagen

19/09/2020 - 22/09/2020

prijs € 250


niet meer boekbaar

Frankrijk & België - Schilderachtige dorpen en paden van de Gaume


4 dagen

19/09/2020 - 22/09/2020

prijs € 250


niet meer boekbaar
Groepsreis Frankrijk & België
De Gaume strekt zich uit over het meest zuidelijke stukje van België en het aangrenzend gebied in Frankrijk. Hier ruimen de diep ingesneden valleien van de Ardennen plaats voor een zacht golvend plateau met akkers, weiland en bossen. Typisch voor de streek zijn de ‘cuesta’s’, heuvels die aan de ene zijde een steile en aan de andere kant een zachte helling vertonen. Het weekend krijgt ook een religieus, spiritueel tintje. Op ons pad liggen immers 3 belangrijke heiligdommen en 2 pittoreske oorden van bezinning: de trappistenabdij van Orval, het eeuwenoude bedevaartsoord Avioth , het middeleeuws kerkhof van  Saint – Hilaire van het Spaans aanvoelend stadje  Marville en de hermitage van Saint-Walfroy.
Prijs: € 250
Aantal dagen: 4 dagen
Reisnummer: 20FR7GMA1
Reisdatum: 19/09/2020 - 22/09/2020
Deelnemers: min. 5 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

48

53

60

60

47

57

62

63

65

68

60

55
Deelnemers in optie:

55

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • grensoverschrijdend wandelen in een mooi en weinig bekend stukje van België en Frankrijk
 • ontdekken van een rijkdom aan eeuwenoude spirituele, religieuze en historische plaatsen
 • de magie van deze mythische plek
 • op de heuvelrug nagenieten van de wandeling met een Orval en een adembenemend op een prachtige zonsondergang.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

De vierdaagse start om 11 uur aan de kerk in Florenville (BE), dat gevestigd is op een cuesta die 50 m boven de Semois uitsteekt waardoor je al meteen uitkijkt over deze rivier die door het landschap meandert. We wandelen doorheen een klein dal naar Chameleux, langs de eerste Gaume-dorpjes, waaronder het lieflijke Williers op de grens met Frankrijk.

De wandeling eindigt waar ze begon en we rijden samen naar ons verblijf: de hooggelegen hermitage van Saint-Walfroy (FR), een 6de-eeuwse diaken die er leefde als een kluizenaar. De enigszins banale bouwstijl van de kerk, wordt ruimschoots gecompenseerd door het weidse panorama dat zich in alle windrichtingen ontplooit rondom de heuvel. We overnachten in het gastenverblijf van het bedevaartsoord.

De geschiedenis van Walfroy (Wulfilak in het Nederlands) is het vertellen waard. In de 6de eeuw was deze regio amper in aanraking gekomen met de Romeinse cultuur, laat staan met het christendom. Ten tijde van de Romeinen waren de wilde bewoners van dit bosrijke en ondoordringbare gebied trouw gebleven aan de cultus van de Keltische godin ‘Arduinna’ (waar de naam ‘Ardennen’ zou van afgeleid zijn). Omstreeks 565 vestigde Walfroy zich op de heuvel en besloot de heidense streekbewoners voor zijn God te winnen door te werk te gaan met verleiding en overreding. In navolging van enkele asceten in het oosten, richtte hij een houten pilaar op met een platform waarop hij dag en nacht verbleef. Hij dronk regenwater en at groenten die bewoners hem gaven. Zijn methode werkte en stilaan bekeerden de mensen zich tot het christendom.

Voor zij die dit wensen, is er mogelijkheid om de completen, de gezongen gebeden waarmee de monniken hun dag afsluiten, bij te wonen in de abdij van Orval. Een aanrader, want dit is meteen ook de enige mogelijkheid om het indrukwekkende binnenplein van de abdij te betreden. (15 min. rijden.)

Dag 2

Vanuit het verblijf gaat onze tocht door de schilderachtige Gaume met zijn uitgestrekte velden en bossen naar de versterkte bovenstad van Montmédy. Eens voorbij de ophaalbrug en toegangspoort van het Fort Vauban, wanen we ons even in het zuiden bij het zien van het dorpsplein met fontein en gerestaureerde kerk en woningen. De ruïnes van andere woningen verwijzen naar de vroegere pracht. Langs een klein padje verlaten we de bovenstad naar de benedenstad waar onze wagens staan.

Met de wagens die we ’s morgens verplaatst hebben keren we weer om van de avond en ondergaande zon te genieten.

Dag 3

Transfer naar Montmédy, de plaats waar we de dag voordien geëindigd zijn. Door velden en bossen wandelen we naar het bedevaartsoord Avioth, gelegen op de route naar Santiago de Compostela. Al van ver duiken de twee torens van de gotische basiliek op boven de velden en hellingen die dit dorpje van amper 50 inwoners kenmerken. 

Na het bezoek aan de basiliek en de picknick wandelen we naar ons verblijf, de hooggelegen hermitage van Saint-Walfroy. Bij mooi weer zorgt een prachtige zonsondergang voor een magisch moment waarbij de zonnestralen zowaar een religieuze glans bezorgen aan de Orval in onze glazen.

Dag 4

Op de laatste dag verlaten we met de wagen Mont-Sant-Walfroy en verplaatsen we ons naar Marville , met sporen van vergane glorie uit de hoogtijdagen tijdens de renaissance,en het eeuwenoude kerkhof Saint-Hilaire, met knekelhuis en opmerkelijk gebeeldhouwde zerken.We doen een wandeling in de omgeving doorheen de pittoreske heuvels met verdwaalde dorpjes en wandelen langs een middeleeuws pad en poort de stad in sluiten ons 4 daagse af met een drankje naast de gerestaureerde kerk.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Eénpersoonskamer met eigen sanitair: 290 euro p.p.
Tweepersoonskamer met eigen sanitair: 250 euro p.p.

In het kader van de maatregelen ter bestrijding van COVID-19 is het enkel mogelijk om een tweepersoonskamer te boeken als koppel of indien je expliciet wenst de kamer te delen met een vriend of vriendin die ook inschrijft.


Voorschot: € 100 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 4
 • Nederlandstalige begeleider
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • vervoer heen en terug
 • lokaal vervoer
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Twiggy Ghysens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Niveau

 à . Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

De tochten zijn resp. 8 km, 22 km, 21 km en de laatste dag, naar keuze, 12 of 16 km. Het terrein is best wel pittig en heuvelachtig, met soms stevige hellingen. 
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Vervoer

 • Eigen wagen.
 • Carpool: je kan bij inschrijving aangeven of je zelf met de wagen rijdt en plaats aanbiedt of je wil meerijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof. 
 • Openbaar vervoer is moeilijk.

Logies en maaltijden

 • We logeren 3 nachten in het gastenverblijf van de Ermitage, in tweepersoonskamers met privé-sanitair. De kamers zijn basic (twee opgemaakte bedden, een tafel en twee stoelen) maar proper en ruim.
 • Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies en ’s middags eten we een picknick. Opgelet: de picknick en drank voor de eerste dag 1 moet je van thuis meebrengen.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas of kleine koffer
 • dagrugzak met waterdichte overtrek (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • schoeisel voor binnen
 • wandelkousen of -sokken
 • evt. getten (waterbestendige onderbeenbeschermers, die uiteraard overbodig zijn als het niet regent)

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. wind- en waterdichte (over)broek
 • wandelbroek
 • fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet

Check het weerbericht voor je pakt, maar voorzie best kledij voor nat en droog weer.

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • isolerende drankfles of -zak
 • lunchbox voor de picknick

Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker (de verduistering is in de meeste hotelkamers niet echt adequaat)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • middagpicknick en drank voor dag 1.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: