Frankrijk - De idyllische Morvan - Altero singlereis


8 dagen

29/08/2020 - 5/09/2020

prijs € 1170


Boek deze reis »

Frankrijk - De idyllische Morvan - Altero singlereis


8 dagen

29/08/2020 - 5/09/2020

prijs € 1170


Boek deze reis »

Frankrijk - De idyllische Morvan - Altero singlereis


8 dagen

29/08/2020 - 5/09/2020

prijs € 1170


Boek deze reis »

Frankrijk - De idyllische Morvan - Altero singlereis


8 dagen

29/08/2020 - 5/09/2020

prijs € 1170


Boek deze reis »

Frankrijk - De idyllische Morvan - Altero singlereis


8 dagen

29/08/2020 - 5/09/2020

prijs € 1170


Boek deze reis »
Groepsreis Frankrijk
In het hart van de Bourgogne ligt het Parc Naturel Régional du Morvan ('zwart gebergte'), een pareltje van een heuvelachtig wandelgebied. Het is er zeer spaarzaam bevolkt en er is geen industrie, hoogstens kleinschalige veeteelt en bosbouw. Tijdens de zomermaanden kan je hier een handjevol toeristen vinden; in september lijken wij wel de enige bezoekers. En toch is het er mooi. Niet spectaculair, maar eenvoudig mooi. De vele bossen wisselen af met weiden, grazende witte Charolais-koeien, beekjes en rivieren. In de dorpen is de tijd al een heel tijdje blijven stilstaan. Op ons pad liggen de historische stadjes Avallon en Château-Chinon en de Gallische nederzetting Bibracte. Een zalig weekje wandelen.
Prijs: € 1170
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20FR1MVS1
Reisdatum: 29/08/2020 - 5/09/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 8
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

57

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,3

8 Beoordelingen

reviews van klanten

Interessante reis naar een (ten onrechte) vergeten stukje West-Europa.

Koen B. -

Een wandelreis die de naam waardig is. Mooie en gevarieerde tochten door het groen van een onbekend stukje Frankrijk. Tijd voor inspanning en ontspanning!

wim L. -

Toffe wandelreis in een mooie streek in Frankrijk.

Jan D. -

Algemene reistips

Dag 1

De minibus vertrekt ’s ochtends vroeg op een vlot bereikbaar punt in Vlaanderen of Brussel. We rijden (600 km) naar ons eerste verblijf, met onderweg halte in Vézelay, het klein dorpje Noyers en eventueel ook Etivey.

Ons logies voor de komende is een auberge aan het meer Saint-Agnan.

Dag 2

Onze eerste wandeling loopt aanvankelijk langs de noordkant van het meer van Saint-Agnan, 140 ha groot en gevoed door het riviertje de Cousin. Het meer levert elektriciteit en drinkwater voor 28 omliggende dorpjes. Verder gaat het door de eeuwenoude bossen naar de Abbaye de la Pierre-qui-Vire, gelegen op een prachtige plek midden in het bos. Deze benedictijnenabdij is genoemd naar de 'Pierre-qui-vire', een platte steen die in volmaakt evenwicht op een rots balanceert, met erbovenop een Mariabeeld. De Benedictijnen zijn niet enkel uitstekende kaasmakers, maar produceren ook kunstboeken.

We wandelen langs door de bossen en langs het prachtige riviertje tot we opnieuw het meer bereiken en langs de zuidkant terugkeren naar het logies.

Dag 3

Transfer naar het piepklein dorpje Les Granges, waar de wandeling vertrekt die ons langs weiden en met mooie vergezichten richting Avallon leidt. Door het Parc Des Chaumes hebben we een prachtig zicht op de versterkte stadsmuren en de vroegere terrastuintjes. Eeuwenoude trappen brengen ons in het centrum van Avallon, geboorteplaats van de bekende maarschalk Vauban. We verkennen het pittoreske stadje.

We dalen af langs kleine steegjes naar het mooie riviertje de Cousin en volgen het stroomafwaarts. Dan gaat het terug naar boven om terug te wandelen naar Les Granges.

Dag 4

We stoppen onze bagage in de minibus en gaan op weg naar het tweede logies. 

Onderweg houden we halt bij het meer van Panneciére-Chaumard. Behalve voor elektriciteitsopwekking wordt het meer gebruikt voor het regelen van de waterstand in de Yonne en de Seine. En voor het toerisme, want de strandjes, inhammetjes en bebossing rondom maken het zowel voor zonnekloppers, vissers als recreatieve wandelaars een paradijsje.
We maken een wandeling rond het meer, met zwemgelegenheid, tijd om iets te drinken, een ijsje te eten, spelevaren...

We rijden verder naar Château Chinon, waar we gaan logeren in een vakantiehuis dat door een Vlaams koppel wordt uitgebaat.

Dag 5

Een mooie luswandeling vertrekt in het logies en brengt ons naar Château-Chinon en weer terug.

Château-Chinon is de hoofdplaats van de Morvan. Voormalig president François Mitterand was hier burgemeester van 1959 tot 1981. Het stadje kent een prachtige ligging, terrasgewijs tegen een heuvel aangebouwd. Helemaal boven vind je het 'Panorama du Calvaire', een 16de-eeuwse kruisweg met drie kruisen op een plek waar zich vroeger een Gallisch oppidum (versterkte plaats) bevond. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en op de omringende dalen en heuveltoppen die ca. 900 m hoog zijn. Wij wandelen rond de top van de heuvel over de Promenade du Château. Eventueel kunnen we een bezoek brengen aan het toch wel interessante Musée du Septennat, waar je kan zien wat voor geschenken Mitterand kreeg tijdens zijn ambtsperiode. Een bonte collectie uit de hele wereld. 

Dag 6

De zwaarste wandeling van de week leidt eerst door een oud bos en nadien langs de bosrand met enorme vergezichten. Over landwegeltjes en langs kleine gehuchtjes bereiken we de voet van de Mont Beuvray. Een flinke klim brengt ons naar de top. Alleen al het schitterend uitzicht (bij helder weer kan je Mont Blanc zien) is de beklimming waard. Een oriëntatietafel leert je wat er in het dal nog te zien is. In het bos zie je de 'Pierre de la Wivre', een kolossale steen waaronder de Galliërs hun goud zouden hebben begraven om de Romeinen te slim af te zijn.

Maar hier is nog heel wat meer te zien. De Mont Beuvray hoort bij de bezienswaardigheden die het keurmerk 'Grands Sites de France' dragen en wel omdat hier een Gallische stad werd blootgelegd, Bibracte, die in haar glorietijd 10.000 inwoners huisvestte. (Voor meer info kan je op deze link terecht.) Langs de opgravingen van Bibracte dalen we de berg af en keren terug naar ons vertrekpunt.

Dag 7

Door prachtige dennen- en loofbossen wandelen we naar het indrukwekkende aquaduct van Montreuillon, 55 m hoog en met gemetselde bogen. We worden er getrakteerd op een knap uitzicht over het dal van de Yonne. We wandelen verder langs het Rigole d'Yonne, het smalle waterkanaal dat de watertoevoer voorziet voor het grote Canal du Nivernais. Een mooie afsluitende wandeling.

Vanavond genieten we van een feestelijke BBQ.

Dag 8

Na het ontbijt keren we terug naar België.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1170
Voorschot: € 360 per deelnemer

Inbegrepen

 • transfer heen en terug per minibus
 • lokale transfers per minibus
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 8
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Fred Janssens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Altero

Dit is een reis van Altero, een platform voor singles dat voor een ‘andere’ aanpak gaat. Altero biedt concreet een totaalpakket aan van relatiebemiddeling, reizen en activiteiten, coaching en advies, gebaseerd op 3 fundamenten: ontmoeten – beleven – groeien.

In de tak ‘beleven’ biedt Altero reizen aan om, vrij van de dagelijkse beslommeringen, écht te genieten van spontane nieuwe contacten. De stap naar een samenwerking met Anders Reizen was snel gezet. Reizen waarbij wandelen centraal staat, als middel om te beleven, te ontdekken, grenzen te verleggen. 

Als single kan jij deelnemen aan een Altero/Anders Reizen-reis zonder lid te worden van Altero. Goed om te weten is dat tijdens de reis de focus niet ligt op het vinden van een partner, wel op het samen reizen met andere singles. In de praktijk betekent dit dat Anders Reizen bij het inschrijvingsproces geen rekening houdt met de man/vrouw-verdeling, noch met leeftijd. Net zoals bij al onze groepsreizen, deel je een kamer met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Op aanvraag en mits betaling van een toeslag, kan je een eenpersoonskamer boeken.

Wandelniveau

Dit is een reis van wandelniveau , geschikt voor wie regelmatig wat aan sport doet. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.) We ondernemen dagtochten van 16 tot 20 km, 1 maal 22 km.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 3 x in een comfortabel pension en 4 x in mooi vakantiehuis (uitgebaat door Vlamingen), in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Opgelet: in het tweede logies zijn er, bij een volle groep, vier deelnemers die een badkamer moeten delen.

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is een picknick.

In beide logiesplaatsen is het goed eten.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We verplaatsen ons met eigen minibus. Deze wordt bestuurd door de begeleider, waarbij op de langere trajecten ook deelnemers die zich hiervoor aanbieden, het stuur kunnen overnemen. Ben je hiertoe bereid, meld het dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de huurwagen (BA, omnium en inzittenden). Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B en minstens 25 jaar zijn.

Klimaat

Meestal is het aangenaam warm en zonnig weer. Regen –en onweersbuien zijn niet uitgesloten.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • degelijke enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor ’s avonds)
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan tijdens de heen- en terugreis. Zo bespaar je plaats in je bagage.

Kledij

 • soepele (wandel)broek
 • wind- en waterdichte vest
 • fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemkledij.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zwemhanddoek
 • degelijke zonnecrème
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • evt. (zak)mesje (om een stuk fruit te schillen)
 • lunchbox/brooddoos.

Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan onderweg terecht aan bankautomaten. Voor de gemakkelijkheid kan je cash euro’s van hieruit meenemen.

Formaliteiten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Begeleider Fred vertelt over de Morvan met Anders Reizen