Finland - Lapland: Buitengewoon reizen met een fysieke beperking


6 dagen

9/02/2020 - 14/02/2020

prijs € 2350


niet meer boekbaar

Finland - Lapland: Buitengewoon reizen met een fysieke beperking


6 dagen

9/02/2020 - 14/02/2020

prijs € 2350


niet meer boekbaar

Finland - Lapland: Buitengewoon reizen met een fysieke beperking


6 dagen

9/02/2020 - 14/02/2020

prijs € 2350


niet meer boekbaar

Finland - Lapland: Buitengewoon reizen met een fysieke beperking


6 dagen

9/02/2020 - 14/02/2020

prijs € 2350


niet meer boekbaar

Finland - Lapland: Buitengewoon reizen met een fysieke beperking


6 dagen

9/02/2020 - 14/02/2020

prijs € 2350


niet meer boekbaar
Groepsreis Finland
Jezelf een weekje onderdompelen in de rust van het Scandinavische sneeuwlandschap, met als uitvalsbasis een gezellig chalet? Dat kan op deze reis, die zich afspeelt in Fins Lapland. We wandelen door witte bossen en over bevroren meren, bezoeken een rendierfarm en maken een sledetocht met husky's. Als je het nog avontuurlijker wil, kan je optioneel ook een rit op een sneeuwscooter maken. En uiteraard staan we elke avond op de uitkijk in de hoop een glimp van het magische noorderlicht op te vangen. De reis is gericht op actieve mensen met een fysieke beperking. Ze is een initiatief van Unelma Travel, een kleinschalige reisorganisatie met als doelgroep mensen met een fysieke beperking. Lees zeker meer op www.unelmatravel.com .
Prijs: € 2350
Aantal dagen: 6 dagen
Reisnummer: 20FI7AAW2
Reisdatum: 9/02/2020 - 14/02/2020
Deelnemers: min. 4 - max. 5
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

40

48

54

55

23

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • winters Lapland voor reizigers met een fysieke beperking
 • gezellig chalet als uitvalsbasis
 • wandelen door besneeuwde bossen en over bevroren meren
 • bezoek rendierfarm en rendiersledetocht
 • sledetocht met husky's
 • optioneel sneeuwscooteren, ijsvissen,...

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

10

3 Beoordelingen

Algemene reistips

Buitengewoon reizen met een fysieke beperking

Dit is een reis in samenwerking met Unelma Travel, dat avontuurlijke reizen organiseert, hoofdzakelijk voor mensen met fysieke moeilijkheden. 

Unelma is een initiatief van Olivia Poppe (ook reisbegeleidster voor Anders Reizen) en Stijn Schepers. Zij geloven er sterk in dat het voor iedereen mogelijk moet zijn de wereld te ontdekken! Met genoeg creativiteit, positivisme en humor kom je overal, dat zijn de drie kernkwaliteiten die ze bij elke reis in hun rugzakje stoppen. Met hart en ziel werken ze aan adembenemende tochten die je vanbinnen even doen verstillen en die je het gevoel kunnen geven de wereld in handen te hebben, jouw wereld.
Hun missie is je een prachtervaring mee te geven en je op het einde van de tocht naar huis te sturen met een inwendige kracht die motiverend werkt ook thuis je doelen na te streven.

Unelma zorgt voor het uitwerken en begeleiden van de reizen, de administratieve kant van de organisatie is in handen van Anders Reizen.
Neem zeker een kijkje op unelmatravel.com voor meer informatie.

Laat je beperking je niet beperken en leef je dromen!

Dag 1

Na de heenvlucht (met overstap in Helsinki) pikken we ons minibusje op aan de luchthaven van Kittilä. We rijden vervolgens naar ons gezellig chalet in de buurt van het dorpje Ylläsjärvi. We overnachten op de rand van het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. Dit is het tweede grootste nationaal park van Finland en heeft prachtige boreale bossen afgewisseld met hoogvenen en zoetwatermeren. In de winter worden dit witte sprookjesbossen en zijn de meren volledig dichtgevroren. Onderweg naar onze chalet kijken we alvast regelmatig naar boven op zoek naar het noorderlicht. In deze tijd van het jaar is het al vroeg donker en kan het fenomeen dus al vroeg op de avond aan de hemel verschijnen. We installeren ons terwijl jullie begeleiders een heerlijk avondmaal bereiden. Na het diner gaan we, mits goede omstandigheden, nog een tijdje op zoek naar het noorderlicht. We slapen in onze prachtige chalet met sauna. Onze verblijfplaats en uitvalsbasis voor de komende dagen.

Dag 2

We starten de dag met een stevig ontbijt en bespreken aan tafel hoe we deze dag invullen. Er is deels een vrije keuze maar de dag wordt zeker ook ingevuld met korte wandelingen door de sneeuw, over bevroren meren en door besneeuwde bossen. We doen al het mogelijke om jullie te laten proeven van het winters landschap. Met of zonder rolstoel, we vinden wel een weg. We verkennen vooral de streek rond Ylläsjärvi en Akäslompolo en genieten van de prachtige natuur. We zorgen voor de lunch en in de late namiddag rijden we terug richting onze chalet. Eventueel genieten we onderweg van een prachtige zonsondergang. De avonden draaien rond gezelligheid, warmte, ontspanning en samenhorigheid. De begeleiders koken een maaltijd (altijd welkom om mee te helpen). Er kan ook genoten worden van een deugddoende sauna. Wie weet rol je daarna wel in de sneeuw? Als de omstandigheden goed zijn, gaan we weer op jacht naar het noorderlicht.  

Dag 3

Vandaag trekken we weer de natuur in en tonen de begeleiders jullie de mooiste plaatsjes van de streek. Na onze lunch gaan we op bezoek bij de rendierboerderij van Hannu. Hier krijgen we de kans om met een echte rendierherder te praten. Hij houdt immers al heel zijn leven rendieren. Zijn verhalen over het leven in Fins Lapland doen jullie gegarandeerd aan zijn lippen hangen. We hebben ook de mogelijkheid een korte rendiersledetocht te maken. We warmen op bij het knetterende vuur in een lávvu tent en genieten van een heerlijke maaltijd, bereid door onze gids. We wisselen gezellig verhalen uit met een warme kop blauwe bessensap, koffie of thee. Dit bezoek is privé voor onze groep. Het wordt gegarandeerd een mooie ervaring! 
In de avond rijden we, hopelijk badend in prachtig avondlicht weer naar onze uitvalsbasis. We genieten van een sauna, gezelschapsspelletje, heerlijke douche of een gezellige babbel en natuurlijk een heerlijk avondmaal. Na het diner gaan we - hoe kan het anders - weer op zoek naar het noorderlicht.

Dag 4

Vandaag wordt waarschijnlijk het hoogtepunt van de reis. Na een stevig ontbijt gaan we naar de Husky Ranch van Juho en Hanna voor een adembenemende tocht door sprookjesachtig, besneeuwde taiga bossen aan de rand van het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. De ranch is gebouwd in 1920 en het huis zelf is een van de weinige gebouwen dat werd gered tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lapland. Het is nu een klein familiebedrijf dat zich focust op ecotoerisme en gespecialiseerd is in unieke husky-avonturen voor kleine groepen. 
In deze ranch krijg je ook een kijkje in de typische arctische levensstijl. De grote wildernis begint recht voor hun deur. Als je naar het zuidoosten gaat is het volgende dorp 50 km verderop. Het grootste veengebied van Europa, Teuravuoma, ligt op slechts een paar kilometer van de ranch. De perfecte plaats voor sledetochten en jacht op het noorderlicht. 
We zorgen dat we comfortabel in onze slede zitten en laten vervolgens de enthousiaste viervoeters ons 2-3 uren de pracht van het gebied tonen. 
Na onze unieke tocht warmen we op aan een open kampvuur en kunnen we genieten van warme bosbessensap en gegrild vlees. Deze huskytocht is privé voor onze groep en dat maakt alles nog meer uniek. 
Zodra de schemering valt, rijden we richting onze chalet waar we ons wederom opmaken voor een gezellige avond. We steken de haard aan en luisteren naar het knetterende, rustgevende geluid van het vuur. Wie wil kan weer genieten van een sauna of een warme douche. Wij zorgen voor een heerlijk avondmaal. Wie graag mee kookt, is meer dan welkom! Het weer bepaalt vervolgens hoe we onze avond indelen. Bij helder weer gaan we op jacht naar het noorderlicht. Bij bewolkt weer maken we het buiten gezellig en maken we een kampvuur, we spelen gezelschapsspelletjes of we keuvelen gezellig bij de haard. Bij de eerste optie hopen we natuurlijk op een sterrenhemel vol dansend noorderlicht! In dat geval kan het laat worden! Bij hoge zonneactiviteit kan het noorderlicht soms uren zichtbaar zijn. De hoogste activiteit is er gemiddeld genomen tussen 21 uur en 1 uur. Wie een foto wil onder het noorderlicht heeft deze reis de ultieme kans. Eén van jullie begeleiders, Stijn, heeft namelijk enige ervaring in noorderlicht fotografie.

Dag 5

De laatste dag is een vrij in te vullen dag. Een wandeling, ijsvissen (optioneel!), een sneeuwscootertocht (optioneel!) of gewoon lekker relaxen behoren tot de mogelijkheden. Weer een gezellige avond vormt de afsluiter van een fantastische reis.

Dag 6

Jammer genoeg komt er een einde aan ons avontuur in Fins lapland. We rijden na ons ontbijt naar de luchthaven van Kittilä en vliegen terug naar België. Geniet vanuit je vliegtuigraampje nog even van de prachtig besneeuwde landschappen en sla ze voor altijd op in je herinneringen.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2350
Voorschot: € 710 per deelnemer

Inbegrepen

 • Vluchten Brussel - Kittilä en terug
 • Logies in prachtig chalet met sauna
 • Al het vervoer ter plaatse met minibus VW Caravelle 
 • Brandstof
 • Alle maaltijden bereid door de begeleiders vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 6
 • Basisdrank (water, thee, ..)
 • 24/24 begeleiding door ervaren begeleiders in de zorgsector
 • Privé huskytocht (3 uur met drank en snack)
 • Privé bezoek rendierboerderij met  rendiertocht en typisch Finse maaltijd bereid in de Lavvu tent
 • Enkele professionele foto’s van de reis
 • BTW


Niet inbegrepen

 • Optionele annulatie- en bijstandsverzekering (zie bij 'Praktisch')
 • Ontbijt en middagmaal op dag 1
 • Middag- en avondmaal op dag 6
 • Evt. andere restaurant bezoekjes
 • Overige dranken (frisdrank en alcohol) 
 • Persoonlijke uitgaven
 • Optionele andere excursies (sneeuwscootertocht, ijsvissen, ..)Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 4 en max. 5 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Reis in samenwerking met Unelma Travel

Deze reis is het resultaat van de samenwerking tussen Unelma Travel en Anders Reizen.

Unelma Travel is een kleinschalige reisorganisatie, geleid door 2 gedreven jonge mensen uit de zorgsector: Olivia Poppe en Stijn Schepers. Unelma Travel organiseert actieve reizen voor mensen met een fysieke handicap. Unelma Travel staat in voor het concept en de begeleiding van de reizen, terwijl Anders Reizen de administratieve opvolging verzorgt.

Interesse? Neem zeker een kijkje op www.unelmatravel.com


Wandelniveau

Deze reis richt zich op avontuurlijk ingestelde mensen met een fysieke beperking. De activiteiten zijn daarop gericht en worden in functie daarvan en in de mate van het mogelijke daaraan aangepast. Je moet in staat zijn enige uren in de winterkou door te brengen. Goede kledij is dan ook heel belangrijk (hieronder meer daarover).

Heb je vragen omtrent de fysieke vereisten voor deelname aan deze reis, neem dan contact op met Unelma Travel:
www.unelmatravel.com
unelmatravel@outlook.com


Logies

We verblijven 5 nachten in dezelfde chalet.
Deze bestaat uit twee kamers op de gelijkvloers, waarvan 1 kamer met een dubbel bed en 1 kamer met twee aparte bedden, en 1 (open) kamer op de eerste verdieping met 4 aparte bedden. 
Er is een ruime open keuken waar de begeleiding de maaltijden voorziet voor het hele verblijf, een aangename living met open haard en een badkamer met twee toegankelijke douches, WC en sauna. 

Maaltijden

Ontbijt, lunch en avondmaal worden allemaal bereid door de begeleiding. Met een handje hulp van de deelnemers is het steeds prettig koken. 
Snacks voor tussendoor worden voorzien. 
Basisdranken (water, thee,...) worden voorzien en zijn inbegrepen. Extra’s zoals frisdranken, alcohol e.d. kunnen aangekocht worden door de begeleiding en worden bij thuiskomst verrekend.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Vervoer

 VertrekAankomst
AY1542Brussel 09/02/2020 11:40Helsinki 09/02/2020 15:15
AY575Helsinki 09/02/2020 16:20Kittila 09/02/2020 17:50
AY574Kittila 14/02/2020 13:35Helsinki 14/02/2020 15:05
AY1545Helsinki 14/02/2020 16:40Brussel 14/02/2020 18:20

Eens ter plaatse verplaatsen we ons met een minibus, die bestuurd wordt door de begeleiders.


Klimaat

Het noorden van Finland kent lange winters en temperaturen tot -30 zijn geen uitzondering. Het klimaat is echter moeilijk te voorspellen, kan van periode tot periode sterk verschillen. Wél is het zéér  waarschijnlijk dat we er een pak sneeuw vinden. 

Van september tot april is er kans op het prachtige noorderlicht. We doen ons uiterste best een glimp op te vangen van dit schouwspel, maar kunnen dit uiteraard niet garanderen. Het blijft nog steeds de natuur die beslist.


Meenemen op reis

Documenten

 •  geldig paspoort of identiteitskaart
 • geldig rijbewijs (voor het sneeuwscooteren als je zelf eens wil rijden

Geld

 •  voor eigen kosten 
 • creditcard/debitcard
 • cash pinnen in luchthaven

Medisch

 •  eventuele medicatie
 • evt. reservebril/-contactlenzen
 • evt. oordoppen

Eten & drinken

 • een hervulbare fles voor water (in Scandinavië is kraantjeswater drinkbaar)
 • tussendoortjes zoals energierepen (niet noodzakelijk maar kan handig zijn) of ter plaatse aan te kopen, tijdens de excursies krijgen jullie ook warme dranken en kleine tussendoortjes

Persoonlijke uitrusting 

 • thermisch ondergoed (wol of gedeeltelijk wol) zowel broek als bovenstuk (zeer belangrijk!)
  warme (wollen) sokken of skikousen
 • stevig dagrugzakje 
 • warme wind- en waterdichte winterjas
 • handschoenen/wanten (wanten/handschoenen zonder vingers zijn het best aangezien de warmte beter tussen je vingers lijft)
 • muts
 • voldoende sportieve, warme en comfortabele broeken
 • truien die je in lagen kunt dragen onder de thermo overall (we krijgen bij de huskytocht en de rendierboerderij een extra thermo overall om over onze kledij te dragen)
 • warme snowboots of warme (berg) schoenen
 • anti-slip sneeuw zolen voor onder de boots (niet noodzakelijk maar kan handig zijn bij ijs)
 • gemakkelijke kledij voor binnenshuis 
 • warme nachtkledij (pyjama)
 • zwemkledij en slippers (voor in de sauna)
 • hand en voetenwarmers
 • eventueel een buff of bivakmuts 

Persoonlijke verzorging

 • toiletartikelen
 • gezichtscrème met zo laag mogelijk vochtgehalte (winter zonnebrandcrème)
 • zonnebril (handig tijdens huskytocht)
 • lippenbalsem, vaseline

Mobile devices

 • mobiele telefoon
 • muziekspeler/e-reader eventueel 
 • foto-/filmapparatuur (Stijn heeft uitgebreid fotomateriaal mee om jullie achteraf prachtige plaatjes te bezorgen in een mini-fotoboekje of digitaal)
 • extra batterijen/accu/geheugenkaartjes
 • opladers
 • ...

Extra informatie over kleding

De winters in Fins Lapland zijn lang en koud met veel sneeuw. Temperaturen liggen zowel overdag als ‘s nachts ver onder het vriespunt. Uitschieters kouder dan -20 zijn geen uitzondering. Toch is het vaak aangenaam vertoeven  aangezien de koude een zeer droge koude is. In België is de luchtvochtigheid vaak hoger waardoor het snel kouder aanvoelt. Ook is er in Fins Lapland vaak droog weer en staat er weinig wind. De laagstaande zon zorgt voor een aangenaam gevoel. Het is belangrijk je zeer goed voor te bereiden op de koude. Er bestaat geen slecht weer, enkel een slechte voorbereiding en slechte kleding. Hieronder enkele belangrijke tips.

Onderste laag
Het is erg belangrijk om goede onderkleding te hebben. Thermisch ondergoed is de eerste en meest belangrijke kledinglaag! Dit is een isolerende laag die zorgt voor de vochtregulering. De onderlaag zorgt ervoor dat het vocht direct kan opgenomen worden. Dit is heel belangrijk aangezien zweet niet comfortabel is en snel koud gaat aanvoelen. Thermisch ondergoed is best synthetisch of wol. Deze voeren het zweet nog beter af. Wollen thermisch ondergoed is ook antibacterieel en ruikt minder snel. Hierdoor kan je het dus meerdere keren achtereen dragen. Synthetisch ondergoed, vaak gemaakt van polyester, is licht en droogt snel, maar moet na één dag zeker in de was. Het is ook erg belangrijk dat het thermisch ondergoed goed aansluit rond het lichaam en dat het ondergoed is met lange mouwen en pijpen.

Binnenste laag
De binnenste laag zorgt vooral voor isolatie en warmte opslag. Hoe dikker de laag, hoe warmer, maar ook zwaarder. De meest gebruikte binnenlaag is meestal een fleece trui. Wanneer het erg koud is mag je zelfs meerdere dunne fleece truien over elkaar dragen. Deze zijn vaak niet wind- of waterdicht dus dan komen we tot de volgende laag.

Buitenste laag
Deze dient vooral om je te beschermen tegen water en wind. Er zijn wind- en waterdichte lagen, ook vaak hardshell genoemd en de softshell die winddicht en waterafstotend zijn. Enkel een hardshell kan tegen regen gebruikt worden. Welke je draagt hangt af van de activiteit die je doet. Voor alle veiligheid zou ik voor de hardshell gaan.

De vierde laag
De vierde laag biedt vooral isolatie wanneer je stil zit. Ideaal hiervoor zijn donsjassen of een warme winterjas. De jas moet zeker winddicht zijn.

Handen en voeten
Het is vooral belangrijk dat je handen en voeten droog blijven. Ze moeten dus zeker beschermd blijven tegen vocht zoals regen en transpiratievocht. Heel belangrijk is dat schoenen en wanten (deze zijn nogmaals beter dan vingerhandschoenen) niet te strak zitten. Een goede doorbloeding is erg belangrijk om de uiteinden van het lichaam warm te houden. Waterdichte sneeuwlaarzen of bergschoenen moeten goed gevoerd zijn met een goed zoolprofiel. Meestal zijn er goede sneeuwbotten en handschoenen ter plaatse beschikbaar bij de huskytocht en het bezoek aan de rendierboerderij.

Hoofd, ogen en oren
Het is enorm belangrijk dat je je hoofd warm houdt aangezien hier de meeste warmte verloren gaat. Een goede muts om je hoofd en oren warm te houden is dus onmisbaar. Een goede buff of een bivakmuts om je kin en nek te beschermen tegen de koude (vooral tijdens een huskytocht of sneeuwscootertocht) is geen overdreven luxe. Ook deze kan je waarschijnlijk lenen ter plaatse. Het dragen van een goede zonnebril beschermt je tegen de extra UV-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. 


Geld

De Finse munt is de euro.

Extra’s voor eten en drank kunnen door de begeleiding worden aangekocht en worden achteraf, bij thuiskomst, verrekend.
Indien je toch zelf iets extra’s wenst te kopen (een souvenir of dergelijke) kan dit in euro. 


Formaliteiten

Voor reizen naar Finland volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

De bekende politieromans van Camilla Läckberg spelen zich af in de dorpen aan de Zweedse westkust. Een leuke manier om kennis te maken met de streek. Een aantal ervan werden ook verfilmd en kwamen o.a. op de Vlaamse buis onder de titel "Fjällbacka Murders".

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaildWijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding:
 • t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: