Spanje - Lente in de Alpujarras - met bezoek aan Granada


8 dagen

12/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 1410


niet meer boekbaar

Spanje - Lente in de Alpujarras - met bezoek aan Granada


8 dagen

12/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 1410


niet meer boekbaar

Spanje - Lente in de Alpujarras - met bezoek aan Granada


8 dagen

12/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 1410


niet meer boekbaar

Spanje - Lente in de Alpujarras - met bezoek aan Granada


8 dagen

12/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 1410


niet meer boekbaar

Spanje - Lente in de Alpujarras - met bezoek aan Granada


8 dagen

12/04/2020 - 19/04/2020

prijs € 1410


niet meer boekbaar
Groepsreis Spanje
Op de zuidelijke flanken van de machtige bergketen Sierra Nevada ligt de Alpujarra, een prachtige, van traditie doordrongen agrarische bergstreek. Tussen ruige en beboste bergflanken, kloven, valleien en terrasvormige akkers liggen de witte bergdorpen waar deze regio bekend voor is. Wij trekken van dorp naar dorp en proeven zowel van de gezellige dorpssfeer, het rijke historisch verleden als van de eindeloos gevarieerde natuur. De reis eindigt in de levendige cultuurstad Granada. 
Prijs: € 1410
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20ES1APA1
Reisdatum: 12/04/2020 - 19/04/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 12
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

53

53

57

61

61

55

53

63

58

59

63

62

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8

5 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van Brussel naar Malaga en transfer naar de Alpujarra en de vallei van Lanjarón (660 m), bekend om haar geneeskrachtig bronwater. Logies in Lanjarón.

Het meest opvallende geografisch kenmerk van deze streek is ongetwijfeld de Sierra Nevada ('besneeuwde bergketen'), die de noordelijke grens vormt van de Alpujarra. Niet alleen de bergen zelf zijn impressionant, maar ook de architectuur van de bergdorpen (en dan vooral de dorpen van de Poqueira-streek). De straatjes zijn smal, kronkelend en steil; de platte daken of 'terraos' worden in de herfst en winter gebruikt om maïs en pepers op te drogen en de ronde schouwtjes zijn bijzonder origineel. De westelijke grens van de Alpujarra is de Lecrín-vallei; de oostelijke grens is de lijn die de Sierra Nevada, de Sierra de Gádor en de Andarax-delta verbindt en in het zuiden heb je natuurlijk de Middellandse Zee. De hele streek ligt binnen de grenzen van de provincies Granada en Almería en is 1880  km² groot.

Het is slechts vanaf het begin van de 8ste eeuw dat correcte historische informatie over de Alpujarra ter beschikking is. De geschiedenis van de Alpujarra kende een hoogtepunt onder de Arabieren (of Moren) en onder de Moriscos (tot het christendom bekeerde moslims), toen deze in de 16de in opstand kwamen tegen de troepen van Filips II. In de 11de eeuw behoorde de Alpujarra tot de 'taifa' (klein koninkrijkje) van Almería en werd het een bekend centrum van zijdeproductie. In de 13de eeuw verdeelden de Nasridische heersers van Granada de Alpujarra in 'tahas' (grote stedelijke districten) en bouwden er kastelen, waarvan we nu nog de vaak indrukwekkende overblijfselen kunnen bezoeken. Het Moorse rijk kwam definitief ten val in 1492, met de capitulatie van Granada, en het land werd verdeeld onder de Castiliaanse aristocratie. De Alpujarra ging een periode van historische vergetelheid tegemoet tot aan de Spaanse Burgeroorlog in 1936.

Dag 2

Na het ontbijt begint onze semi-doorgaande voettocht over smalle weggetjes en bredere (ezels)paden langsheen de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada en langs schilderachtige dorpen. De natuur is hier gevarieerd: we doorkruisen ruwe landschappen en kloven met kastanjebomen en populieren, lieflijke valleien met subtropische fruitsoorten en gecultiveerde vlakte, het resultaat van eeuwen hard labeur door de landbouwers.

De eerste tocht is meteen ook de langste: 23 km naar Pampaneira (1060 m). Dit dorp, het laagstgelegen van de bekende Poqueira-vallei, werd in z'n geheel als historisch-cultureel patrimonium geklasseerd.

Dag 3

Dagwandeling (13 km) vanuit Pampaneira. Op de 'driebruggenwandeling' dringen we de Poqeira-vallei al klimmend en dalend dieper binnen, met zicht op de hoogste toppen van de Sierra Nevada - de Mulhacén en de Veleta.

We overnachten een tweede maal in Pampaneira.

Dag 4

Langs ezelspaden, via Bubión en over een kam bereiken we een hogerop gelegen vallei waar zich de laatste 'witte dorpen' bevinden. Het plaatsje waar we vannacht logeren - Mecina - vormt samen met enkele  andere gehuchtjes de gemeente La Tahá de Pitres. Stilaan zien we het landschap veranderen: daar waar de Poqueira ruw en bergachtig was, is de 'Tahá' zachter en meer beschut. 10 km wandelen.

'anuit Mecina maken we nog een luswandeling (6 km) naar het feërieke watervalletje Paola en het bronnetje 'La Gaseosa' met helend bruiswater.

Dag 5

Via de pittoreske dorpjes Ferreirola en Busquístar bereiken we het prachtige Trevélez. Het is het hoogst gelegen dorp van Spanje (1500 m) en ligt aan de voet van de in wolkenslierten gehulde Mulhacén, met zijn 3480 m de hoogste top van het Iberisch schiereiland. 18 km wandelen.

Dag 6

Eén van de mogelijkheden vandaag is een dagwandeling vanuit Trevélez naar de top van El Peñabon (2017 m). Hierboven heb je een schitterend uitzicht op de Sierra de Contraviesa en de vallei van Trevélez met daarboven de Siete Lagunas (7 meren). Aansluitend kunnen we een bezoek brengen aan een hamdrogerij.

Dag 7

Transfer (ca. 2,5 u.) naar Granada, waar we vandaag en morgen tijd hebben voor een bezoek aan deze mooie stad.

Het Moorse rijk kwam definitief ten val in 1492, met de capitulatie van Granada. De grootsheid en het raffinement van de Moorse beschaving kan je bewonderen in het Alhambra, het schitterende bouwwerk op de rode heuvel. Naast het Alhambra liggen de terrasvormige, Spaans-Arabische tuinen van het paleis van El Generalife, eertijds het buitenverblijf van de koningen van Granada. Ook een wandeling in het Albaicín, het oudste stadsdeel van Granada met zijn nauwe straatjes, gezellige pleinen en mooie patio's, staat op het programma.

Dag 8

Verder bezoek aan Granada.

In de late namiddag transfer naar Malaga voor de rechtstreekse terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1410
Voorschot: € 430 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • overnachtingen
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • gegidst bezoek Alhambra
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • overige inkomgelden
 • dranken
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Britta Maes


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau , dus geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…). De hoogteverschillen zijn niet echt groot (behalve op dag 6 met 650 m stijgen + dalen), maar je wandelt bijna voortdurend over stijgend en dalend terrein. Enige tredzekerheid is dus aangeraden. 

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • Mooi hotel (met binnen- en buitenzwembad in Lanjaron (1 x)
 • Verzorgd familiepension in Pampaneira (2 x)
 • Sfeervol berghotel in Mecina (1x) en Trevélez (2 x)
 • Centraal gelegen hotel (met panoramisch dakterras) in Granada (1x). 

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. Het middagmaal is een zelfbereide picknick onderweg. Het avondmaal nuttigen we in het logies of in een restaurant in de buurt. Je houdt er best rekening mee dat de Spanjaarden laat eten (’s middags vanaf 14 uur en ’s avonds vanaf 21.30 uur). Enkel in de ‘toeristenrestaurants’ kan je vroeger aan eten komen. 

De Alpujarra-keuken heeft twee gastronomische 'bronnen': de morisco- en de christelijke keuken en heeft alle ingrediënten bewaard van de traditionele Arabisch-Andaloesische kookwijze. Typische gerechten uit de streek zijn de Trevélez-en orza-ham, gitanilla-stoofpot, lekkere forel en patrijs en de Alpujarra-soep met geraspte amandelen. De streek kent tevens lekkere zoetigheden, honing en jam. 


Klimaat

Meestal aangenaam voorjaarsweer, frisser naarmate je hoger gaat. Regen is mogelijk. 

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Vervoer

We vliegen met Brussels Airlines.

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN 3735Brussel 12/04/2020 13:25Malaga 12/04/2020 16:10
SN 3738Malaga 19/04/2020 20:45Brussel 19/04/2020 23:25

Zowel privé- als openbaar vervoer.


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor ’s avonds)
 • wandelkousen

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • warme trui of fleece 
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet 
 • short
 • zwemgerief (bij mooi weer).

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zonnecrème 
 • zwemhanddoek (enkel nodig als het warm genoeg is om te zwemmen)
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje (om bv. een stuk fruit te schillen)
 • lunchbox

Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig (in een kerk bv.)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan ter plaatse terecht aan bankautomaten, maar het is aangeraden om al wat cash euro's van hier mee te nemen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Duende, een bericht over Andalucía, flamenco en zigeuners van Ivo HERMANS is een meeslepend cultuurhistorisch reisverhaal door Zuid-Spanje, waarbij de complexe flamencowereld ontrafeld wordt. Het is een ideale aanvulling op de klassieke reisgidsen voor wie meer wil weten over de diepe ziel van het Spaanse Zuiden. Wie al in de stemming wil komen, ook culinair, kan in Ivo’s “Koerier van Navarra”  terecht.
 • De Gouden Eeuw van Andalusië van M.R. MENOCAL: Een verleidelijk geschreven geschiedenis, een testament van voorbije tolerantie. 

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

 • Altavia Travelbooks in Antwerpen
 • De Reyghere in Brugge
 • Anticyclone des Açores in Brussel
 • Atlas & Zanzibar in Gent
 • Barboek in Leuven
 • De Zondvloed in Mechelen en Roeselare
 • AltiplanoBooks
 • Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


  Vertrekinfo

  De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.   Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: