Ecuador - Vulkanen, nevelwoud en Andes-dorpen


18 dagen

7/07/2020 - 24/07/2020

prijs € 3650


niet meer boekbaar

Ecuador - Vulkanen, nevelwoud en Andes-dorpen


18 dagen

7/07/2020 - 24/07/2020

prijs € 3650


niet meer boekbaar

Ecuador - Vulkanen, nevelwoud en Andes-dorpen


18 dagen

7/07/2020 - 24/07/2020

prijs € 3650


niet meer boekbaar

Ecuador - Vulkanen, nevelwoud en Andes-dorpen


18 dagen

7/07/2020 - 24/07/2020

prijs € 3650


niet meer boekbaar

Ecuador - Vulkanen, nevelwoud en Andes-dorpen


18 dagen

7/07/2020 - 24/07/2020

prijs € 3650


niet meer boekbaar
Groepsreis Ecuador
Deze 18-daagse reis laat je kennismaken met de diversiteit van Ecuador via zijn bevolking. We bezoeken een aantal projecten waarin Ecuadorianen hun lot in eigen handen namen: in Santa Lucia het nevelwoud, in het hooggelegen Andes-dorp Guamote en in San Felipe de Oña, het Sierra-dorp dat verbroederd is met het Vlaams-Brabantse Bierbeek. Daarnaast wandelen we ook veel: in de oude koloniale stadskernen van Quito en Cuenca, in het nevelwoud, op de vulkanen Pasachoa en Cotopaxi, rond het vulkaanmeer Quilotoa en in Nationaal Park El Cajas. 
Prijs: € 3650
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 20EC1AAA1
Reisdatum: 7/07/2020 - 24/07/2020
Deelnemers: min. 8 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kennismaking van binnenuit met het dagelijkse leven
 • Bezoek aan 3 projecten
 • Lokale bewoners maken ons wegwijs
 • Wandelen in enkele mooie natuurgebieden
 • Op verkenning in Quito en Cuenca
 • Stemmige hotels met meer comfort

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Quito (2850 m) en transfer naar het oude stadsdeel. We logeren in een hotel vlakbij de levendige Plaza San Fransisco.

Avondwandeling en eerste kennismaking met de Ecuadoriaanse keuken.

Dag 2

Verkenning van het historisch centrum van Quito, door de smalle, steile straatjes, plaza’s en parken.  Quito bezit meer dan 80 oude kerken en kloosters, het wordt dus moeilijk kiezen: Catedral Metropolitana, El Sagrario, Iglesia de la Compañia de Jesus (de ‘Sixtijnse kapel van Quito’ en naar verluidt de mooiste kerk van Zuid-Amerika). Rond de Plaza San Fransisco vinden we het Monasterio de San Fransisco, de oudste barokkerk van Zuid Amerika. Op de plaza’s weten we niet waar eerst te kijken: Quiteños in traditionele klederdracht, marktkramers, bloemenverkopers, … en al die kinderen!

Avondmaal in gezellig restaurant.

Tweede overnachting in Quito.

Dag 3

We verlaten miljoenenstad Quito en zoeken rustiger en vooral groener oorden op. We rijden noordwestwaarts van Quito richting Mindo en kust. Een tweetal uur later zijn we in Nanegal, waar we een deel  van de bagage achterlaten. Vandaar is het nog een stukje rijden tot we aan een klein pad komen. Ezels dragen onze bagage, wij wandelen met onze gids naar de Ecolodge Santa Lucia, 500 m hoger. De eerste kennismaking met de nevelwouden én de hoogte benemen ons de adem… Boven aangekomen nemen we onze intrek in cabañas die we delen met 3 à 4 personen. Ze zijn zo gebouwd dat we maximaal zicht hebben op de nevelwouden. ‘Rust in de wolken’ is hier geen holle slogan.

Santa Lucia, een gebied van ca 730 ha , is eigendom van 12 families die hier in 1976 een landbouwcoöperatieve oprichtten. Eind vorige eeuw beslisten ze om over te schakelen op ecotoerisme en bescherming van het nevelwoud. 80% van het domein is primair woud, 10% secundair en 10% werd heraangeplant.

Eerste verkenning van de omgeving en bezoek aan de orchideeëntuin. We maken kennis met een aantal van de meer dan 200 soorten orchideeën die in het domein voorkomen. Observatie van kolibries en andere vogels. Vrije tijd.

De heerlijke maaltijden worden ter plaatse bereid met lokale producten en het brood wordt in een houtoven gebakken.

Wandelen: 2 u. naar de lodge, 1,5 u. verkenning van de omgeving.

Dag 4

Dagwandeling naar ‘de drie watervallen’. Het domein van Santa Lucia strekt zich uit tussen 1400 tot 2600 m. Door de hoogteverschillen is dit de thuisbasis van meer dan 400 soorten vogels waaronder vele endemische kolibries en tangaren met namen die even schitterend zijn als de vogeltjes zelf (o.a. de keizerinbriljantkolibri, de violetstaartnimf, de zilverbrauwbergtangare,…) Maar ook de fauna is indrukwekkend. Bomen en planten voeren strijd voor licht en voedsel. Bromelia’s, reusachtige varens en een enorme variëteit aan mossen vormen een ideale voedingsbodem voor prachtige orchideeën. Onderweg krijgen we uitleg over het telen en de ambachtelijke verwerking van suikerriet. 

Alle medewerkers van Santa Lucia behoren tot de lokale gemeenschap en zijn mede-eigenaars. Onze gidsen vertellen enthousiast over flora en fauna van het nevelwoud en hoe ze meewerken aan de bescherming ervan, ook voor de komende generaties. Met onze aanwezigheid zorgen we mee voor een eerlijk inkomen voor de gemeenschap en het voorbestaan van dit boeiende project.

Tweede overnachting in Santa Lucia. 

Wandelen: 4 à 5 u.

Dag 5

De liefhebbers staan vroeg op. Om 4 u. vertrekken, wandeling van 1,5 u. en rond 6 u. kunnen we de verleidingsdans van de rode rotshaan observeren.

Stevig ontbijt na de wandeling. Daarna dalen we weer af naar de parking, waar we 2 dagen geleden vertrokken. En we zetten koers over de ‘Panamericana’, de kronkelende verkeersader die van noord naar zuid door het Andes-gebergte loopt. De vulkanen langs beide zijden gaven deze weg de passende bijnaam 'Avenida de los volcanes'. De ‘Secret Garden' in Pasachoa wordt onze stek voor de komende twee nachten.

We installeren ons in de sfeervolle lodge op 3422 m en genieten van een korte wandeling naar watervallen of van een ‘dolce far niente’ in een hangmat of jacuzzi. ’s Avonds bij het haardvuur kunnen we verhalen uitwisselen met andere reizigers. 

Wandelen: 4 à 5 u.

Dag 6

Vroeg ontbijt. Bij helder weer krijgen we zicht op de majestueuze Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Dagtocht naar de top van de uitgedoofde Pasachoa (4200 m), een prima acclimatiseringstocht in het gezelschap van een of meerdere honden die in de lodge wonen. We vertrekken op tijd om zoveel mogelijk van de omgeving te kunnen genieten. Daardoor zijn we dan ook al terug rond 15 u. en kunnen we daarna volop genieten van deze heerlijke plek.

Wandelen: ca. 6 u.

Tweede overnachting in Pasachoa.

Dag 7

Na het ontbijt rijden we naar de nabijgelegen Nationaal Park Cotopaxi, gedomineerd door de 5897 m hoge, perfect kegelvormige Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Het omringende landschap (‘paramo’) is indrukwekkend: schrale begroeiing, bestand tegen de barre weersomstandigheden, de weidsheid van het omringende gebergte.

Vanop de parking op 4500 m wandelen we op een zeer rustig tempo (omwille van de hoogte) naar de refugio op 4800 m en, als het weer en onze conditie het toelaat, nog verder tot aan de gletsjer op 5000 m. Terug in de refuge kunnen we een warme choco drinken vooraleer we onze busreis richting zuiden verder zetten. Het is een knappe rit: soms zitten we in de wolken, dan ineens breekt de zon door en krijgen we mooie vergezichten op witte vulkaantoppen en glooiende groene heuvels. 

We logeren vandaag en morgen in een stemmig en kleurijk pension in de buurt van het meer van Quilotoa. Verkenning van de omgeving, of wat mijmeren met een warme tas thee in de hand.

Wandelen: 3 à 4 u.

Dag 8

Het azuurblauwe kratermeer Quilotoa ligt beneden te schitteren en wij wandelen er vandaag helemaal  omheen. Alweer rustig aan, omwille van de hoogte maar ook om voldoende foto’s te kunnen nemen. 
Van een ‘highlight’ gesproken.

Wandelen:  6 à 7 u.

Tweede overnachting in Quilotoa.

Dag 9

Een rustige dag vandaag. Via kleine bergdorpjes dalen we weer af naar de Panamericana die we zuidwaarts volgen. Bij helder weer kunnen we de majestueuze Chimborazo (6310 m) bewonderen, de hoogste vulkaan van Ecuador die door  de lokale bevolking ‘Taita’ (Vader) wordt genoemd. 

Ofwel overnachten we vandaag in stadje Riobamba (2750 m), met zijn levendige mix van inheemse bevolkingsgroepen, ofwel rijden we rechtstreeks naar het Andes-dorpje Guamote, gelegen op 3071 m. Hier wonen bijna uitsluitend 'indigenas', inheemse mensen, dus de oorspronkelijke bevolking van voor de kolonisatie.

We kruipen vroeg onder de wol… morgen willen we op tijd op de markt in Guamote zijn.

Dag 10

In de voormiddag bezoek we de markt. Vanuit de omliggende bergdorpen komen de mensen te paard of met zwaar bepakte lama’s om hun producten te verkopen op de wekelijkse markt in Guamote. De voertaal is Quechua, hier en daar valt een woord Spaans. Op de veemarkt wordt druk onderhandeld over prijs en kwaliteit, paarden, ezels, kippen en cavia’s veranderen van eigenaar. In de namiddag programma naar keuze: een wandeling in de omgeving of deelname aan een kookatelier. 
’s Avonds gezellig rond het haardvuur; buiten is het bar koud.

Ons gastenverblijf Inti Sisa is smaakvol en comfortabel ingericht en er worden lekkere maaltijden met lokale producten bereid. Inti Sisa wordt gerund door een gemengd team van Vlamingen en Ecuadorianen. Met de opbrengst van het gastenverblijf wordt een waaier aan educatieve projecten georganiseerd voor de lokale bevolking. We hebben voldoende tijd om dit boeiend project te leren kennen.

Dag 11

Terug de bus in en over de Panamericana verder richting zuiden. Onderweg bezoeken we Ingapirca, de mooiste ruïnes van Ecuador, gelegen op 3160 m hoogte. Ingapirca betekent letterlijk ‘stenen muur van de Inca’ en werd gebouwd in het begin van de 16de eeuw.

Na de lunch rijden we verder naar San Felipe de Oña waar we in de late namiddag aankomen. We worden verwelkomd door leden van de plaatselijke ‘grupo de turismo’, onze gidsen voor de komende dagen. We verblijven twee nachten in een familiehotelletje in Oña centrum (2240 m) en twee nachten in gastgezinnen in het hoger gelegen Susudel (2800 m).

Dag 12-14

Al 20 jaar is het Andes-dorpje San Felipe de Oña verbroederd met het Vlaams-Brabantse Bierbeek in een vorm van interculturele samenwerking waarbij beide gemeenschappen leren van elkaar. Menig Bierbekenaar werd de voorbije jaren getroffen door de schoonheid en authenticiteit van dit dorp. Nu is het aan ons. 

Er zijn meerdere activiteiten mogelijk, telkens begeleid door lokale gidsen. Veel aandacht gaat naar het contact met de bewoners, en kennismaking met hun leefwijze hier in de barre Andes:

 • Bezoek aan Centrum van Ona, met ‘Bella de Paris’, een gerestaureerd koloniaal huis dat nu dienst doet als cultureel centrum
 • Wandeling aan de Léon-rivier, waar een project wordt gerealiseerd om de dorpen van water te voorzien
 • Kuieren op de zondagsmarkt in Oña
 • Wandelen naar en zwemmen in de Rodeo-waterval
 • Tocht over oude Inca-paden naar de Ruta del Agua, een afgelegen gebied in de Páramo met lagunas die zorgen voor de watervoorraad van de dorpen
 • Bezoek aan het prachtige 18de-eeuwse dorpskerkje van Susudel, met dikke adobe muren
 • Wandeling naar  de  hooggelegen loma del Calvario om condors te spotten.

Dag 15

We nemen afscheid van onze vrienden en beginnen aan het laatste deel van de reis. Op een kleine 100 km ten noorden van Oña ligt de oude koloniale stad Cuenca. We verblijven in een tot hotel omgebouwde koloniale woning met een stemmige binnentuin. In een uitgebreide wandeling maken we kennis met het ‘Cuzco van het Noorden’: keienstraatjes, binnenplaatsen, weelderig begroeide pleinen, overdekte markt, en een aantal kloosters en kerken, al dan niet met blauwe koepel. Ook het ‘Casa del sombrero’ bezoeken we. We eindigen onze tocht op het terras van Jodoco op het San Sebastiánplein, bij een Ecuadoriaans-Belgisch koppel. Wat ze op tafel brengen is al even divers: zelfgebrouwen bier en Vlaamse en Ecuadoriaanse gerechten. 

Dag 16

Een laatste wandeling in het Nationaal Park El Cajas, 20 km ten noordwesten van Cuenca, een rustig en desolaat gebied op hoogten tussen 3500 en 4200m . Vooral rond de heldere meertjes wemelt het van exotische vogels, zoals kolibries en soms ook condors. Misschien kruisen lama’s en alpaca’s ons pad.

Wandelen: 2,5 à 4 u.

We sluiten onze reis af in een levendig restaurant met uitzicht op het Park Calderon in Cuenca. 

Tweede overnachting in Cuenca.

Dag 17

Transfer naar Guayaquil, waar we in de vooravond onze vlucht terug naar België nemen.

Dag 18

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3650
Voorschot: € 1100 per deelnemer

Inbegrepen

 • internationale vluchten
 • luchthaventaksen
 • alle maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. lunch dag 17
 • logies
 • halve dag city tour Quito en Cuenca
 • excursie Cotopaxi Nationaal park, Quilotoa Lake, Ingapirca ruines, Cajas Nationaal Park
 • transfers met privé-vervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale Spaanstalige/Engelstalige gidsen

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden Nationale Parken
 • inkomgeld tijdens city tour Quito
 • optionele activiteiten en transfers op vrije momenten
 • fooien
 • evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Stien Claus


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 8 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Niveau

Dit is een reis met wandelingen van niveau  à , geschikt voor wie regelmatig wat aan sport doet. Klik hier voor meer uitleg over het zwaarteniveau van onze reizen in het algemeen.

De grote hoogte waarop geleefd en gewandeld wordt is een verzwarende factor. Om de kans op hoogteziekte te verkleinen, doen we het tijdens de wandelingen op grote hoogte rustig aan.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • 6 x kleinschalig hotel
 • 2 x  cabañas (lodges) die we delen met 3 à 4 personen
 • 2 x pension
 • 2 x guesthouse
 • 2 x bij gastgezinnen (Spaanssprekend). We worden verdeeld over meerdere huizen.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. Tijdens de stadsbezoeken eten we ‘s middags een broodje of snelle hap en tijdens de wandelingen een picknick. Het warm avondeten nemen we in het logies of in een restaurant. 

Ecuador heeft een gevarieerde keuken. Net als in andere Zuid-Amerikaanse landen wordt er veel rijst en vlees gegeten samen met maïs, eieren en groenten. Bekende gerechten van Ecuador zijn: tamales (een soort van maisdeeg gemengd met vlees dat in een maisblad gewikkeld wordt), empanadas (gevuld pasteitje), ilapingachos (aardappel pannekoeken) en patacones (gebakken bananen). Aan de kust wordt er veel vis gegeten. Ceviche (rauwe in limoen gemarineerde vis)  is een typisch gerecht van de kust. Zoals in Peru is ook in Ecuador geroosterde cavia (cuy) een typisch gerecht...


Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
KL 1722Brussel 07/07/2020 08:00Amsterdam 07/07/2020 08:55
KL 751Amsterdam 07/07/2020 10:00Quito 07/07/2020 14:40
KL 751Guayaquil 23/07/2020 18:40Amsterdam 24/07/2020 13:15

Privé-bus met chauffeur.


Klimaat

De weersomstandigheden in een bepaalde regio worden bepaald door de geografische ligging, de hoogte, door dag of nacht. De eenvoudigste raad die we je kunnen geven is dat je best rekening houdt met zowel frisse als warme temperaturen. Hoewel het van juni tot september in het Andesgebergte droog seizoen is, is het zo dat je op één dag de vier seizoenen kan beleven en dat een bui ook dan niet uitgesloten is. Doorgaans zijn de voormiddagen zonnig met temperaturen tot boven 20°, terwijl het 's namiddags vaak betrekt. 's Nachts kan het behoorlijk koud worden.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • lichte schoenen
 • wandelkousen

Tip: trek tijdens de vliegreis je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • t-shirts/hemden
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal

Verzorging

 • toiletgerief 
 • 1 handdoek 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • 'after sun’
 • beschermende lippenstift

Diversen

 • drinkfles of -zak
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen
 • evt. oogmasker
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Ecuador heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van binnenkomst in Ecuador. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.
 • Een visum is niet nodig.
 • Tip: Maak een kopie of foto van je paspoort en neem deze mee.

Geld

De munteenheid van Ecuador is de US dollar. In de steden kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken. Je kan uiteraard ook cash dollars meenemen.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Ecuador door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A. 

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist,
ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte

kan optreden vanaf 2000 m ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Onze begeleidster, alsook de lokale gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Dengue, chikungunya en zika

In dit land komen dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) voor, alsook zika. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Ziekte van Chagas

In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Malaria en gele koorts komen niet voor in de gebieden waar wij komen.

Diepgaandere informatie kan je vinden op de website van het Tropisch Instituut (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer weten

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

 • Altavia Travelbooks in Antwerpen
 • De Reyghere in Brugge
 • Anticyclone des Açores in Brussel
 • Atlas & Zanzibar in Gent
 • Barboek in Leuven
 • De Zondvloed in Mechelen en Roeselare
 • AltiplanoBooks
 • Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


  Kennismaking

  De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

  Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: