China - Yunnan, China's mooiste provincie


21 dagen

7/10/2020 - 27/10/2020

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

China - Yunnan, China's mooiste provincie


21 dagen

7/10/2020 - 27/10/2020

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

China - Yunnan, China's mooiste provincie


21 dagen

7/10/2020 - 27/10/2020

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

China - Yunnan, China's mooiste provincie


21 dagen

7/10/2020 - 27/10/2020

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

China - Yunnan, China's mooiste provincie


21 dagen

7/10/2020 - 27/10/2020

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis China
Yunnan, waar China, Zuidoost-Azië en de Himalaya samenkomen, is ecologisch en cultureel zeer divers. Deze reis concentreert zich op het dunner bevolkte noordwesten van Yunnan, ten oosten van de Himalaya, bewoond door Tibetanen vooral, maar ook Naxi, Bai, Yi, Hui en Lisu. Tijdens deze reis vertrekken we vanuit Kunming noordwaarts richting Dali, van daaruit gaan we verder naar Tibetaanse gebieden langs de Yangtse en Mekong, en daarna weer zuidwaarts naar Lijiang. Onderweg brengen we culturele bezoeken, maar gaan we ook wandelen: in de de heuvels van de historische theeroute rond Shaxi, in de schaduw van de Kawa Karpo (6740 m), de hoogste berg van Yunnan en heilig voor de Tibetaans boeddhisten, en uiteraard in de bekende Tiger Leaping Gorge.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 21 dagen
Reisnummer: 20CN1YNA1
Reisdatum: 7/10/2020 - 27/10/2020
Deelnemers: min. 5 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Nederlandstalige begeleider met uitgebreide kennis van de cultuur en de regio
 • In het spoor van de oude theehandelaars
 • Een boeiend Tibetaans cultuurbad
 • Maximaal contact met lokale bevolking
 • Wandelen in de Tiger Leaping Gorge
 • Korte versie van de Yubeng-trek

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,2

12 Beoordelingen

reviews van klanten

Hele mooie reis, hele leuke kennismaking met dit stuk van Azië. De kwaliteit van deze reis is heel erg te danken aan de beide gidsen, Matthieu en Wu Xi ! Het is ook op culinair gebied een interessante reis. Zeer gevarieerd, altijd voor iedereen wel iets dat in de smaak valt.

Jos R. -

Lokale verankering van de reisleider is een groot pluspunt. De juiste mix tussen wandelen en cultuur. Wie het binnenland van noord-Yunnan wil zien is hier aan het juiste adres.

Eddy V. -

De reis naar Yunnan was voor mij zeer geslaagd mede door de goede begeleider. Het was een fijne groep. Het eten was voortreffelijk en de accommodaties zeer goed. De wandelingen waren soms pittig en de beschrijving in de brochure zou best het aantal stapuren vermelden. Volgens mij konden we op de laatste dag een latere vlucht nemen naar Kunming daar we nu om 4h in de ochtend moesten opstaan en zo toch erg lang onderweg waren om thuis te geraken. Met dank aan de hele groep en Matthieu, Rik en Kong (onze plaatselijke reisleiding en chauffeur).

Rudy F. -

Er is veel mogelijk als je Anders Reist: allerlei gerechten uitproberen, een extra stop met de bus maken als er onderweg iets aparts te zien is of een ezel huren als de tocht te voet je te zwaar valt. Deze flexibiliteit van de reisbegeleider vraagt ook flexibiliteit van de deelnemers. Heerlijk dat dit geen overgeorganiseerde reis was met een strak programma en een braaf publiek dat enkel maar de bus in en uit hoeft te stappen. Ik heb genoten van de zeer gevarieerde schotels bij elke lunch en avondmaaltijd (alleen het warme ontbijt ging er bij mij niet altijd in), van de mooie wandelingen, de indrukwekkende uitzichten, de vele zeer verschillende kloosters en tempels die we bezochten en de leerzame toelichtingen op alles wat we zagen maar niet goed konden duiden. Een prettige groep sportieve mensen met veel interesses en humor. Drie toegewijde begeleiders die probeerden in al onze behoeftes te voorzien. Anders Reizen is mij prima bevallen.

Maike V. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Kunming.

Dag 2

Aankomst in Kunming. We gaan eerst naar het hotel om ons op te frissen en wat uit te rusten.

Daarna hebben we tijd om rond te wandelen in Kunming, de op 1900 m gelegen provinciehoofdstad van Yunnan die het afgelopen anderhalve decennium een spectaculaire ‘boom’ heeft gekend. Van de oude stadswijken blijft nog weinig over en er wordt nog verder gesloopt en gebouwd. Kunming staat ver af van de soberheid, soms armoede, die we later in de dorpen zullen vinden. 

We sluiten de avond af met een heerlijke Tibetaanse maaltijd met dansvoorstelling.

Dag 3

Yunnan staat bekend als de mooiste provincie van China: prachtige, gevarieerde landschappen, 26 verschillende etnische groepen en een zacht klimaat. Dit merk je al meteen vandaag, onderweg naar Weishan, thuis van het Bai-volk. Maar hier wonen ook Han-Chinezen, Yi en Hui. De Hui zijn afstammelingen van Perzische handelaars op de zijderoute en nog steeds moslim. De Yi zijn een volk verwant aan de Tibetanen en Birmezen. Onderweg bezoeken we dan ook een moslimdorp en een moskee.

Overnachting in Weishan.

Dag 4

De huidige oude stad van Weishan is zo’n 600 jaar oud. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug, want dit is waar in de 8ste eeuw het oude koninkrijk van Nanzhao ontstond.

Op 18 km buiten Weishan ligt Weibaoshan, een van de heiligste bergen van het taoïsme in China. Deze bezoeken we in de namiddag tijdens een wandeling van 4 à 5 u.

Tweede overnachting in Weishan.

Dag 5

Op zo'n anderhalf uur rijden ligt Dali. Het  heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar en was onder andere de hoofdstad van het middeleeuwse koninkrijk Nanzhao. We verkennen de oude stad en gaan overnachten in Xizhou, op 30 min. van en een authentiekere plaats dan Dali.

Overnachting in Xizhou.

Dag 6

Na een bezoek aan de markt van Xizhou, gaan we op weg naar Shibaoshan, een heilige berg met een rotstempel en 1000 jaar oude rotssculpturen, gaan we op weg voor een tweedaagse tocht in de heuvels rond Shaxi. Hier liep in vroegere tijden de route van de theekaravanen.

Daarna rijden we verder richting Shaxi (2200 m), het best bewaarde dorp langs de historische theeroute. Dit was een netwerk van wegen die Zuid-Yunnan verbond met o.a. Peking, Tibet en India. Onderweg werd uiteraard thee verhandeld, maar ook bv. zout en paarden. Shaxi was trouwens het centrum van de paardenhandel.

Overnachting in Shaxi.

Dag 7

Vandaag maken we een pittige wandeling naar een grasland en een Yi-dorp.

Ca. 7 u. wandelen -
hoogteverschillen?

Tweede overnachting in Shaxi.

Dag 8

Bezoek aan de vrijdagmarkt in Shaxi. Yi, Bai, Lisu, Naxi, Hui and Tibetanen uit de omliggende bergdorpen komen met zwaar beladen pakpaarden en -ezels naar de stad, gekleed in kleurrijke traditionele kledij. Ze verkopen er hun groenten en keren weer terug met winkelwaar uit de stad.

In de namiddag beginnen we aan de wandeling naar het ongerepte Bai-dorp Mapingguan (2966 m), ooit een belangrijke pleisterplaats op de karavaanroute.

5,5 u. wandelen -1000 m klimmen - je draagt bagage voor 1 overnachting

We overnachten er in een homestay in het dorp en maken kennis met het dagelijks leven. Het contrast met Kunming kan niet groter zijn.

Dag 9

‘s Ochtends vertrekken we uit Mapingguan voor een tocht langs de bergkammen ten zuiden van Shaxi naar Silong. We genieten van de mooie natuur en de prachtige uitzichten over de vallei beneden.
Eindpunt van de wandeling?

8 u. wandelen, 500 m klimmen en 900 m dalen - je draagt bagage voor 1 overnachting

Na de wandeling transfer naar Jianchuan, met nog een mooie oude stadskern. We logeren in een gebouw dat vroeger het huis van een rijke koopman was.

Dag 10

Vandaag kunnen we alweer naar de markt, dit maal in Jianchuan. Kijken naar de mensen die van heinde en ver komen om hun waar te verhandelen. 

Daarna vertrekken we richting Qizong. Onderweg zien we dat boeddhistische kloosters, stupa’s en gebedsvlaggetjes het landschapsbeeld beginnen te bepalen. We passeren langs de plaats waar de Yangtse-rivier een dramatische bocht maakt van bijna 180 graden (om uiteindelijk in Shanghai uit te monden).

In Qizong (2000 m), waar we overnachten, bezoeken we de Bodhidarma-grot bovenop een berg en het Tibetaans klooster.

Dag 11

We rijden nu het gebied van de drie parallelle rivieren binnen, waar de Yangtse, de Mekong en de Salween op minder dan 100 km van elkaar stromen. Dit beschermd gebied kent zowat de hoogste biodiversiteit van China.

We maken hier een korte wandeling van een uur, met 200 m stijgen. We overnachten in een ecolodge in de buurt van Lisu-dorp Tongle (2300 m). De Lisu wonen hoofdzakelijk in Myanmar, maar dus ook in noordwest-Yunnan en in noordoost-India. 

Dag 12

We wandelen weer terug naar beneden en rijden langs de Mekong-rivier verder in noordelijke richting. Onderweg passeren we een Tibetaans dorp waar de inwoners katholiek zijn. De kerk is ongeveer 100 jaar oud en werd gebouwd onder leiding van een Franse missionaris.

Na een boeiende rit komen we aan in Jiabe (1900 m), waar we overnachten op de boerderij van de Tibetaanse schoonfamilie van onze begeleider.

Dag 13-14

De komende 2 dagen is het wandelen geblazen. We vertrekken vroeg in de ochtend uit Jiabe, steken de Mekong over en trekken via een 'geheime' vallei het Meili-gebergte in. Hier bevindt zich o.a. de Kawa Karpo, de hoogste berg van Yunnan (6740 m) en een heilige berg voor de Tibetaanse boeddhisten. Jaarlijks komen zo’n 20.000 pelgrims van over heel Tibet hierheen om rond de berg te wandelen (240 km!), de zgd. Kawa Karpo Kora.

Wij doen de kora niet, maar wel de zgd. Yubeng-trek: 2 mooie wandeldagen tussen de 13 bergpieken pieken van meer dan 6000 m. We wandelen in twee dagen van Yubeng-dorp naar de heilige waterval, gelegen op 3650 m en weer terug. Het water van deze waterval zou rechtstreeks uit de hemel gestroomd komen en het is dus een must om er onderdoor te lopen en van het water te drinken. 

Dag 13: 14 km wandelen - 1100 m stijgen, 100 m dalen, 6 u. - je draagt bagage voor 1 overnachting
Dag 14: 14 km wandelen in omgekeerde richting - je draagt bagage voor 1 overnachting

We overnachten in een guesthouses op ca. 3000 m gelegen op dag 13. Op dag 14 worden we in Yubeng opgepikt en terug naar Jiabe gebracht, waar we op dag 12 ook al sliepen.

Dag 15

Op weg naar Shangri-La passeren een uitzichtpunt over een meander van de Yangtze. In Benzilan gaan we lunchen en bezoeken we het oude nonnenklooster. Bij helder weer hebben we er een schitterend zicht op de Himalaya.

Shangri-la (3160 m) is een traditioneel Tibetaanse stad. Ze heet in het Tibetaans Gyalthang en werd door de overheid herdoopt tot Shangri-la.

We logeren in een guesthouse in de oude stad. (In januari 2014 vond hier een grote brand plaats; een tragische gebeurtenis maar restauratie is al goed gevorderd.)

Dag 16

We wandelen omhoog naar de Baijisi-tempel bovenop de berg achter de oude stad en bezoeken de grote gebedsmolen in het centrum. In de namiddag gaan we naar het Tibetaans klooster Ganden Sumtseling, gelegen op 5 km buiten de stad. Er wonen ca. 700 monniken en het staat bekend als ‘klein Potala’ (naar het klooster in Lhasa, Tibet).

Tweede overnachting in Shangri-la.

Dag 17-18

We rijden ongeveer 100 km naar het zuiden en vervoegen opnieuw de Yangtse-rivier. Na de lunch in Qiaotou (1900 m) start de ontdekking van een van de mooiste en diepste kloven ter wereld: de Tiger Leaping Gorge. We beginnen met een pittige klim tot boven in de kloof, overnachten op 2400 m en dalen de volgende dag weer af tot op de oever van de Yangtse. Op die manier ontdekken we de kloof in al zijn aspecten, hoogtes en laagtes, terwijl we genieten van de mooie natuur en prachtige landschappen met besneeuwde bergen aan weerszijden van de kloof.
We overnachten 2 x in een guesthouse. 

Dag 17: 8 km wandelen, 800 m stijgen (waarvan 400 m steile haarspeldbochten), 500 m dalen
Dag 18: 9 km wandelen, 200 m stijgen, 400 m dalen
Je draagt bagage voor 1 overnachting

Dag 19

Op dag 19 worden we 's ochtends opgepikt en naar Shuhe (2400 m) gebracht voor de overnachting.

Shuhe vormde ooit, samen met Baisha en Dayan (soms ook Lijiang genoemd), het Naxi-koninkrijk Lijiang. In de namiddag bezoeken we het oudste en meest ongerepte stadje, Baisha. ‘s Avonds bezoeken we Dayan/Lijiang, het meest toeristische. Oud-Lijiang werd zwaar beschadigd door de aardbeving van 1996 maar zeer mooi gerestaureerd. Sfeer is hier troef: restaurants en cafés versierd met rode lampions, klaterend water en brugjes alom en geen verkeer. Een beetje het Chinese Brugge!

Overnachting in Shuhe.

Dag 20

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven van Lijang voor de terugreis naar Brussel.

Dag 21

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 1050 per deelnemer

Inbegrepen

 • internationale vluchten
 • internationale luchthaventaksen
 • 2 binnenlandse vluchten Hongkong-Kunming-Hongkong
 • inkomgelden: Lijiang Old Town, Snow Mountain, Tiger Leaping Gorge
 • alle maaltijden in China
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien (ca. € 45)
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden
 • persoonlijke uitgaven
 • taxi's of andere vervoermiddelen bij vrije uitstappen
 • Chinees visum
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een culturele wandelreis met wandelingen van niveau  en . Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem. De paden zijn meestal goed te belopen, soms steil en vaak met losse steentjes. Voor de wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema.

Dit is een reis die zich op een hoger niveau afspeelt dan wij hier in de Lage Landen gewoon zijn. We starten in Kunming op 1900 m en gaan dan quasi elke dag wat hoger met als hoogste punt van de reis een waterval op 3650 m op dag 14. Je kan dus geleidelijk aan de hoogte wennen. Er is op deze reis nog nooit iemand echt hoogteziek geworden.  Het 'ergste' wat kan gebeuren t.g.v. de ijlere (minder zuurstofrijke) lucht is dat je sneller moe wordt, soms wat minder goed slaapt of wat last kan hebben van hoofdpijn. Mocht er ooit iemand last krijgen van ernstige hoogteziekte, wordt uiteraard alles in het werk gesteld om onmiddellijk weer naar lagere regionen af te dalen. Het belangrijkste is om genoeg water te drinken en voldoende uit te rusten.

Een groepsreis van 21 dagen in een land als China vergt enig relativeringsvermogen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren steeds in - ook naar westerse maatstaven - degelijke hotels of comfortabele guesthouses. 


Maaltijden

Het ontbijt bestaat meestal uit noedels of gebakken rijst (dus liefhebbers van de ochtendlijke boterham of cereals blijven hier op hun honger zitten). 's Middags en 's avonds eten we warm of, tijdens de wandelingen, verorberen we een piknicklunch.  Over de lunch en het diner wordt vaak ter plaatse beslist (dit verschaft meer vrijheid en flexibiliteit in het programma). Er wordt bijzonder gelet op de variatie en versheid. Culinaire liefhebbers blijven niet op hun honger zitten tijdens deze reis.

Tip: indien je graag koffie drinkt, neem dan wat oploskoffie mee. En indien je niet zo vlot bent met eetstokjes, neem je best een mes, vork en lepel mee. 


Bagagevervoer

Op dagen 8 & 9 en 17 & 18 draag je beperkte bagage, nl. de spullen die je nodig hebt voor 1 overnachting. Dat kan zich, behalve de zaken die je overdag nodig hebt + lunchpakket, beperken tot wat basic toiletgerief en evt. wat reservekledij. In principe kan een degelijke dagrugzak met heupband hiervoor volstaan.

De overige dagen draag je enkel je dagrugzak. Let wel: aangezien de minibus niet helemaal tot aan de lodge kan rijden, dien je op dag 11 je bagage zelf te dragen over een afstand van 100 m.

In functie van de beschikbare kofferruimte, is het belangrijk om je bagage te beperken en harde koffers te vermijden. Je bent steeds verantwoordelijk voor het dragen van je eigen bagage van het logies naar de bus en omgekeerd; uiteraard staan de begeleider en chauffeur altijd klaar om je te helpen, maar het zijn geen bagagisten.


Vervoer

We verplaatsen ons in Yunnan met een privé-busje met chauffeur. De wegen zijn in het algemeen goed, maar het blijven uiteraard bergwegen: bochtig en soms langs diepe ravijnen. 


Klimaat

Het najaar hier is droog, de lucht helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn nu het makkelijkst te overschrijden. De temperatuur ligt heel wat lager vanaf 3000 m, rond 2000 m blijft het meestal rond een aangename 20°. De kans op neerslag is klein.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage  

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met goede schouderbanden en heupriem, groot genoeg om ook wat bagage voor 1 nacht + picknick in te stoppen

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor ’s avonds en om in de steden te dragen)
 • wandel- of trekkingkousen

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • lichte en soepele wandelbroek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme trui/fleece
 • lichte trui/fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • muts + sjaal + handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • evt. short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. oploskoffie
 • evt. mes, vork en lepel.

Diversen

 • degelijke zonnebril
 • zak- of hoofdlamp
 • rol wc-papier
 • evt. wandelstokken 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. oorstoppen
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
  handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
 • lange-vluchtenpakket (enkele suggesties: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken, t-shirt).

Geld

 • De Chinese munt is de yuan (RMB). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/.
 • Je kan proberen om van hieruit al voor een 100 euro aan RMB mee te nemen.
 • Met je betaalkaart kan je terecht aan geldautomaten.
 • Als je een kredietkaart hebt, neem ze dan mee maar je kan ze enkel gebruiken voor aankopen in de luchthaven en als back-up.
 • Verder nog 200 cash euro om te wisselen in geval de bankautomaat het niet doet.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Formaliteiten

Reispas

Voor China heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig; dat is een toelating van de overheid van het land waar je naartoe reist om voor een beperkte periode in het land te verblijven. De aanvraag van het Chinees visum bij het Chinese Visa Application Center in Brussel kan Anders Reizen – tegen betaling – op zich nemen. Vanaf 10 december 2019 is iedere aanvrager van een Chinees visum tussen 14 en 70 jaar bovendien verplicht zijn/haar vingerafdrukken te geven in het China Visa Application Service Center te Brussel. Dit gebeurt nadat de visumaanvraag werd ingeleverd en goedgekeurd en hiervoor dient een afspraak te worden gemaakt. Je dient je persoonlijk op de afgesproken datum tussen 10 en 14 u. naar het Chinese Visa Application Center in 1200 Brussel te begeven.

Alle noodzakelijke informatie voor het aanvragen van het visum (of je het nu wel of niet via Anders Reizen doet) wordt vermeld in de uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst en wordt daar ook verder besproken.

Tip

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Knokkelkoortsen

In Azië komt dengue en chikungunya  voor. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze begeleiders, alsook de gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Achtergrondinformatie


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers. De visumaanvraag wordt overlopen en je krijgt nog bijkomende informatie (vlucht- en/of hotelgegevens) die noodzakelijk is voor het invullen van de aanvraag. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: