Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

12/09/2020 - 19/09/2020

prijs € 1070


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

12/09/2020 - 19/09/2020

prijs € 1070


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

12/09/2020 - 19/09/2020

prijs € 1070


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

12/09/2020 - 19/09/2020

prijs € 1070


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

12/09/2020 - 19/09/2020

prijs € 1070


Boek deze reis »
Groepsreis Bulgarije
De Balkan-gebergtes staan hoog aangeschreven bij Anders Reizen. Zo ook Rila en Pirin, in het zuidwesten van Bulgarije. Deze massieven/nationale parken hebben vele troeven voor de bergwandelaar die op zoek is naar rust en authenticiteit in een kader dat niet moet onderdoen voor de Alpen. Deze trektocht - met bepakking voor enkele dagen - rijgt een aantal hoogtepunten aan elkaar, van de 'zeven bergmeren' over het Rila-klooster tot de top van de berg Vichren, met zijn 2914 m letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis.
Prijs: € 1070
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20BG1RPA2
Reisdatum: 12/09/2020 - 19/09/2020
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

39
Deelnemers in optie:

42

55

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

17 Beoordelingen

reviews van klanten

Er mogen gerust nog wat meer van dit soort reizen zijn. De Balkan en regio Oost-Europa regio heeft alle troeven in huis voor een prachtige reis: prachtige bergketens en natuur die 3-stappertjes reizen mogelijk maakt, dichtbij (i.e. handig voor korte, intensieve reizen van 1 week, belangrijk voor wie een beperkt aantal vakantiedagen heeft), relatief goekoop en toch voldoende comfort, interessante cultuur, aangenaam klimaat.

Tom C. -

Het was een fantastische reis in een prachtig natuurgebied, met soms pittige wandelinge met goed en voldoende eten, en met toffe reisgenoten. Ben super blij; dus op naar een volgende Anders Reizen bestemming :)

Frank D. -

Na een mooie trekking werd de week afgesloten met een aangename fietstocht in Sofia.

Geert V. -

Niet al te zware stapreis doorheen een desolaat berglandschap met toetsen van het vroegere Oostblok. We hadden een lokale en een Belgische gids en werden bijzonder goed omkaderd. Het reisplan zat goed in elkaar.

Pieter V. -

Grenzen verlegd. Echt genoten van de ongerepte natuur van Bulgarije en van de groep. Was top!!

Els -

Toffe trektocht via rustige paden slingerend van het ene prachtige vergezicht naar het andere. Op 8 dagen zelfs nog wat van de cultuur kunnen meepikken mede dankzij de erg goede lokale gids.

Ingrid P. -

Intensieve wandelvakantie in prachtig hooggebergte!

Dirk K. -

Bulgarije heeft veel potentieel: het Rila en Pirin gebergte moeten echt niet onderdoen voor de Alpen: heel steile klimmen en prachtige zichten. Picknicken op Vihren rond 2914m hoogte is fantastisch. De begeleiding was zeer goed en de Bulgaarse gids kent de streek op zijn duimpje.

Jonathan M. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Sofia en transfer naar het hotel.

Allicht is de Bulgaarse hoofdstad Sofia niet meteen waaraan je denkt bij het plannen van een citytrip, maar ze zou je, met haar brede lanen en talrijke bloemenparken, aangenaam kunnen verrassen. Tot de bekendste bezienswaardigheden behoren de Alexander Nevski-kathedraal en de joodse synagoge. 

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Transfer naar Panichishte, de regio aan de noordelijke voet van het Rila-gebergte. Met de zetellift gaan we omhoog tot op 2100 m hoogte waar de eerste wandeling begint. Dat is al meten een schot in de roos, want ze leidt ons langs de zeven Rila-meren, gelegen tussen 2100 en 2500 m en met kleuren die variëren van het lichtste blauw tot het donkerste zwart. Een streling voor het oog.

8,6 km - hoogteverschil + 500 m / - 350 m.

Overnachting in een berghut.

Dag 3

De tocht vandaag gaat over de kamlijn op een hoogte van 2500 m. De top van de Malyovitsa, één van de mooiste uitzichtbergen, torent met z’n 2925 m hoog boven het Rila-klooster uit. We zitten nu volop in het hoogste gebergte van de Balkan, temidden van een indrukwekkend landschap van hoge pieken en talrijke bergmeren. Eindpunt van de tocht is de berghut Malyovitsa.

13 km - hoogteverschil: + 700 m / - 1000 m.

Overnachting in een berghut.

Dag 4

In de vallei van Rilska hebben de vele riviertjes en beken voor de vorming van een aantal prachtige gletsjermeren gezorgd. Tijdens de tocht passeren we enkele van de mooiste: Ionchevo en Strashno.

15 km - hoogteverschil: + 600 m / - 1000 m. 

Overnachting in een klein bungalowcomplex.

Dag 5

Wandeling van ca. 1,5 u. naar het Rila-klooster. Onderweg passeren we nog een ander heiligdom met een grot met een heel bijzondere kwaliteit: als je er doorheen kruipt, kom je er als een 100% goed mens weer uit. Een aanrader dus!

Het Rila-klooster werd in de 17de eeuw gebouwd. Het is indrukwekkend gelegen aan de voet van het Rila-gebergte en herbergt een schat aan cultuurrijkdommen, zoals manuscripten, iconen, oorkonden en een rijke bibliotheek. 

Na de lunch rijden we in goed anderhalf uur naar het startpunt van de wandeling een eindje boven Bansko, op 1400 m. Een wandeling van een tweetal uur brengt ons naar de hut Demyanitsa.

7 km - hoogteverschil: + 500 m.

Hier zitten we in het jongere Pirin-gebergte, met veel graniet en leisteen maar ook grillige kalksteenrotsen. De donkere wouden zijn een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren als wolven, bruine beren en lynxen (maar die zullen we niet te zien krijgen).

Overnachting in de berghut.

Dag 6

Twee mogelijke routes leiden naar de berghut Vihren vandaag, de moeilijkste en langste (maar ook mooiste) is een tocht van 13,6 km, 8 tot 10 uur stappen en hoogteverschil + 1030 m / - 940 m, incluis een hoogtevreesgevoelig gedeelte. Ofwel (en zeker bij minder goed weer) kiezen we voor de iets minder veeleisende versie langs een aantal ijsmeren. Tocht van 8,7 km, 5 uur stappen en hoogteverschil +774 m / - 677 m.

In ieder geval verkennen we een regio van ruige bergen met daartussen diepe dalen en mysterieuze bossen, een decor waarin men maar weinig mensen tegenkomt.

Overnachting in de berghut Vihren.

Dag 7

Tocht naar de top van de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste van Bulgarije en letterlijk het hoogtepunt van deze reis. In geval van ongunstige weersomstandigheden of voor wie hoogtevrees heeft, is een alternatieve wandeling mogelijk.

8 km - hoogteverschil: + / - 950 m.

Na de tocht worden we naar het historische stadje Bansko gebracht, pittoresk gelegen aan de voet van het Pirin-gebergte. Het is vooral in de winter populair als skioord.

Overnachting in een hotel. 

Dag 8

Transfer van een goeie 2 u. naar de luchthaven van Sofia en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1070
Voorschot: € 330 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers 
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • beperkt bagagevervoer
 • begeleiding
 • lokale gids
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden en musea (bv. Rila-klooster)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Ingeborg Winters


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een rugzaktrekking met wandelniveau . Een goede fysieke conditie, enig uithoudingsvermogen en ervaring met bergwandelen zijn vereist. Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.

Voor de dagelijkse wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Je stapt vaak over moeilijk begaanbare (berg-)paden met soms losse stenen en over puinhellingen en bergkammen. Sommige trajecten zijn hoogtevreesgevoelig (zie dagschema).


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt je eigen rugzak, maar slechts met beperkte bagage. Op dag 2 vertrek je met de bagage die je nodig hebt voor 3 dagen, terwijl de rest naar het logies van dag 4 wordt gebracht. Op dag 4 kan je vuile was achterlaten en propere oppikken. Op dag 7 vind je je bagage weer terug in het logies in Bansko. 


Logies

We logeren 2 x in een goed hotel*** (in Sofia en Bansko), in tweepersoonskamers met privé-sanitair.

Tijdens de tocht slapen we 1 x in bungalows in tweepersoonskamers met privé-sanitair (met oubollig interieur) en 4 x in meerpersoonskamers/slaapzaaltjes in basic berghutten. Hou er rekening mee dat je de berghutten in Bulgarije niet kan vergelijken met deze in de Franse of Italiaanse Alpen. 


Maaltijden

Deze reis heeft vele troeven, maar ze liggen niet in het culinaire domein. Het ontbijt komt in buffetvorm in de hotels***, maar is zeer eenvoudig tijdens de tochten (bv. een tas thee en een soort wentelteefjes met confituur). De lunchpakketten zijn in orde en bestaan  meestal uit paar sneden brood, geitenkaas, worst, wat komkommer en een snack. Het avondmaal in de berghutten is genoeg maar vrij eenvoudig (bv. gehaktballen met een beetje sla). De overige avonden gaan we op restaurant. Indien je graag snackt, raden we aan om van thuis uit tussendoortjes mee te nemen.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Lufthansa (LH).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
LH 2295Brussel 12/09/2020 06:30München 12/09/2020 07:45
LH 1702München 12/09/2020 09:25Sofia 12/09/2020 12:15
LH 1427Sofia 19/09/2020 13:55Frankfurt 19/09/2020 15:15
LH 1018Frankfurt 19/09/2020 17:25Brussel 19/09/2020 18:20

We verplaatsen ons met een privé-minibus met chauffeur.


Klimaat

Het binnenland van Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Hoog in de bergen ligt tot in de zomer sneeuw en zijn de nachten altijd koel tot koud. Een onweersbui kan niet uitgesloten worden. Houd dus rekening met wisselende weersomstan­digheden. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk hoofdbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • tour-rugzak (houdt het midden tussen een dag- en een trekkingrugzak. De tourrugzakken hebben een inhoud van 40 à 60 l en hebben behalve goeie schouderbanden ook een stevige heupband
 • regenhoes voor de rugzak

Indien je een grotere rugzak hebt, kan je die uiteraard meenemen. Voorzien dan we een tas/zak om de spullen in te stoppen die je niet meeneemt op de tocht.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende (berg)wandelschoenen
 • lichte schoenen 
 • wandelkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda
 • handschoenen
 • muts

Verzorging

 • toiletgerief
 • (sneldrogende & lichtgewicht) handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox
 • drankfles of -zak

Diversen

 • lakenzak (voor in de hutten; dekens zijn aanwezig)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Bulgaarse munt is de Lev (meervoud leva). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.

Je kan tijdens deze reis in Sofia en Bansko met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. 


Formaliteiten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en bewaar deze apart.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: