Verenigde Staten - Overweldigend Alaska


21 dagen

28/08/2019 - 17/09/2019

prijs € 5380


niet meer boekbaar

Verenigde Staten - Overweldigend Alaska


21 dagen

28/08/2019 - 17/09/2019

prijs € 5380


niet meer boekbaar

Verenigde Staten - Overweldigend Alaska


21 dagen

28/08/2019 - 17/09/2019

prijs € 5380


niet meer boekbaar

Verenigde Staten - Overweldigend Alaska


21 dagen

28/08/2019 - 17/09/2019

prijs € 5380


niet meer boekbaar

Verenigde Staten - Overweldigend Alaska


21 dagen

28/08/2019 - 17/09/2019

prijs € 5380


niet meer boekbaar
Groepsreis Verenigde Staten
Superlatieven schieten te kort in de beschrijving van Alaska. Niet alleen is het de grootste Amerikaanse staat, maar ook de dunst bevolkte en met meer kustlijn dan in alle andere staten bij elkaar. Niet minder dan tweederde van het land is beschermd natuurgebied. De concentratie aan in het wild levende dieren - zowel te land, te zee als in de lucht - is haast nergens zo groot. In de loop van deze reis bevind je je in steeds wisselende landschappen: van de uitgestrekte naaldbossen in het zuiden van Alaska tot aan de arctische toendra in het meer noordelijke Denali National Park, aangevuld met spectaculaire fjordenlandschappen. We bezoeken diverse nationale parken, maar de natuur daarbuiten is vaak even overweldigend. Eind augustus, eerste helft september geniet dit stuk Alaska nog steeds van mild weer, terwijl het in de nationale parken al een stuk minder druk is en de mooie kleuren van de herfst zich al aankondigen.
Prijs: € 5380
Aantal dagen: 21 dagen
Reisnummer: 19US1ALA1
Reisdatum: 28/08/2019 - 17/09/2019
Deelnemers: min. 4 - max. 9
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

62

50

53

60

63

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Je nietig voelen tijdens schitterende wandelingen in de eindeloze natuur
 • Strandwandeling langs zeehonden en zeearenden met zicht op de gletsjers
 • Oog in oog met Mount Denali, de hoogste berg van Noord Amerika
 • Boottocht langs fjordenkusten tot aan de voet van een afkalvende gletsjer
 • Het spotten van dieren als beren, elanden, rendieren en walvissen in hun natuurlijke habitat
 • De koelte van een avond trotseren om het noorderlicht te bewonderen
 • Overnachten in charmante en uniek gelegen cabins Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

10 Beoordelingen

reviews van klanten

Alaska is een betoverende bestemming. Je waant je vaak op een filmset of op een bestemming uit de 'boekjes'.

Ingrid B. -

Alaska is overweldigend, het wisselvallig weer kan wel een spelbreker zijn, maar er zijn altijd mogelijkheden genoeg om dit op te vullen. Goeie raad: blijf flexibel dan voelt een regendruppel niet zo nat. Ik heb alvast heel hard genoten van zoveel natuurschoon.

Riet V. -

Drie weken genoten! Berenexcursie naar Katmai is onvergetelijk. Alaska is een machtig land en we hadden een heerlijke groep en fijne reisbegeleider die ons zeer stimuleerde. De drie weken zijn goed gevuld en er zijn weinig momenten voor jezelf, daar moet je wel rekening mee houden en goed tegen kunnen.

Jorine P. -

Schitterende bestemming! Superlatieven schieten tekort. De weidsheid, de afwisselende landschappen, de wildlife, ... Alaska heeft het totaalplaatje voor een natuurliefhebber. De reis was een opeenvolging van hoogtepunten. De bear viewing tour was een 'one in a lifetime experience'! En 3 weken genieten van zon - hoewel soms wat fris - in Alaska is wel degelijk mogelijk, we hebben het aan de lijve mogen ervaren. Op een paar verdwaalde regendruppels na (waarvan meestal 's avonds) bleef het de ganse periode droog. Samengevat, ik kijk terug op een super reis!

Christel C. -

Ik vond de reis nog beter dan verwacht. De natuur in Alaska is ander werelds en zo oneindig, ruig en wild. De fauna en flora is er weelderig. We hadden natuurlijk ook heel veel geluk met het weer! Het is een zeer actieve reis die niet te onderschatten valt op fysiek en mentaal vlak. Je krijgt zoveel indrukken te verwerken. Maar net dat sterk fysieke vond ik ook zo de moeite. Het heeft me echt geholpen om met mijn gedachten in het nu te zijn ;-) Ik zou zo terugkeren!

Mieke V. -

Algemene reistips

Dag 1

Privé-transfer naar Schiphol en vlucht via Keflavik (IJsland) naar Anchorage met aankomst in de late namiddag.

We halen de huurwagens op en rijden naar het hotel in het centrum van Anchorage.

Dag 2

Langs de Seward Highway gaat het in zuidelijke richting naar het Kenai-schiereiland, een prachtig stuk natuur dat ook wel ‘mini-Alaska’ wordt genoemd, omdat je hier alle fysieke en geografische kenmerken aantreft die typisch zijn voor Alaska.

Onze bestemming is het plaatsje Hope, een historisch mijnstadje, waar we overnachten in gezellige cabins bij Bear Creek.

Dag 3

Bij goed weer kunnen we de zeer pittige tocht ondernemen naar Hope Point, steil (+1200 m) maar met prachtige zichten, of het iets makkelijker houden en langs de kust naar Gull Rock trail wandelen. Na de wandeling vervoegen we opnieuw de Seward Highway.

Overnachting in cabins bij Soldotna. 

Dag 4

De liefhebbers nemen deel aan een prachtige en relatief gemakkelijke kanotrip (ca. $ 40 voor een hele dag; te boeken op de kennismakingsbijeenkomst) in het Kenai Wildlife Refuge. Al peddelend krijgen we veel kans om groot wild zoals eland en beer te zien. We vertrekken bij het azuurblauwe Skilak-meer en varen over de Kenai-rivier, zeer geliefd bij sportvissers voor het vangen van Alaskazalm.

Tweede overnachting in cabins in Soldotna. 

Dag 5

Verder naar het kleurrijke vissersdorp Homer, aan het Kenai Fjords National Park. Overnachting in een hotel in Homer.

Dag 6

Vandaag zijn er enkele opties:

 • een 'bear viewing tour': dagtrip van ca. 6 u. per vliegtuig, waarvan ca. 4 u. bij de beren. De prijs bedraagt $ 761,25 per persoon en is bij boeking van de reis te reserveren en te betalen. Hou er rekening mee dat het vanaf einde mei erg moeilijk wordt om nog te boeken.
 • Wie wil kan bij mooi weer ook een rondvlucht maken per ‘bush plane’ ca. ($ 150 voor 45 min. vliegen, ter plaatse 1 of 2 dagen van tevoren reserveren). Deze vlucht kan evt. ook morgenochtend gebeuren.
 • Uiteraard is er een mooie wandeling (langs het strand) voorzien voor wie niet wenst deel te nemen aan deze excursies. 

Tweede overnachting in Homer.

Dag 7

In de voormiddag maken we een mooie wandeling langs de kust.

In de namiddag steken we per ferry of watertaxi Kachemak Bay over naar het ronduit idyllische Halibut Cove, dat alleen per boot bereikbaar is en de uitvalsbasis vormt voor de wandelingen in de wijde omgeving: uitgestrekte bossen, rimpelloze meren, rivieren vol zalm en mooie wandelpaden.

Kachemak Bay is wat men noemt een ‘critical habitat area’ en op verschillende plaatsen langs de kust zijn studiecentra gevestigd waar de talloze zee- en kustdieren worden geobserveerd. Kachemak Bay State Park was het eerste staatspark van Alaska.

We logeren in eenvoudige, maar schitterend gelegen cabins. 

Dag 8

Per watertaxi steken we de Halibut Cove Lagoon over naar het beginpunt van de wandeling die ons naar de Grewingk Glacier brengt. Afhankelijk van het weer en de belangstelling van de groep zijn hier diverse mogelijkheden.

Tweede overnachting in Halibut Cove. 

Dag 9

Vroeg uit de veren voor de oversteek naar Kayak Beach, gelegen op de westpunt van het schiereiland tussen Tutka Bay en Sadie Cove, en wandeling naar de Grace Ridge. Na de wandeling steken we Kachemak Bay weer over naar Homer.

Overnachting in cabins in de omgeving van Ninilchik.

Dag 10

We rijden terug over het Kenai Peninsula in de richting van Seward en Moose Pass en doen onderweg nog een wandeling bij Kenai Lake.

Vanaf Moose Pass rijden we nog een 15-tal km verder en gaan logeren in cabins, mooi gelegen aan het Kenai-meer in de buurt van Primrose.

Dag 11

In Kenai Fjords National Park ondernemen we de tocht naar Harding Icefield, een van de mooiste dagtochten die je in Alaska kan maken.

Tweede overnachting in cabins aan het Kenai-meer.

Dag 12

Wandeling naar Primrose Lake en Lost Lake, een prachtige tocht in lijn door een subalpien landschap.

Derde overnachting in cabins aan het Kenai-meer.

Dag 13

We gaan naar Whittier en maken van daar een 6 uur durende bootexcursie naar 26 gletsjers die gedeeltelijk in zee afkalven, in de Prince William Sound.

Overnachting in appartementen met twee slaapkamers in Whittier.

Dag 14

In de voormiddag is het mogelijk om een korte wandeling bij Whittier te maken.

Via Anchorage en Talkeetna komen we aan in het subarctische Denali National Park. Hier strekt zich het Chingmit-gebergte uit, waarvan de hoogste top, de Denali (of 'Grote'), met zijn 6193 m de hoogste berg van Noord-Amerika is. (De Engelse benaming Mount McKinley wordt sedert 2015 niet meer gebruikt.) 

Vandaag en de volgende 2 nachten overnachten we in een hotel in Healy, in de omgeving van het Denali National Park. 

Dag 15

Vroeg uit de veren voor een dagvullende excursie-met-wandeling met een shuttlebus (privévervoer is in het park om milieuredenen verboden). We rijden naar het bezoekerscentrum middenin het park om vandaar een wandeling naar Polychrome Mountain en Stoney Dome te maken vanwaar we bij mooi weer een prachtig uitzicht hebben op de Denali. We krijgen wellicht enkele exemplaren van de rijke Alaskaanse dierenpopulatie te zien: elanden, kariboes, zwartstaartherten, talloze vogelsoorten, waaronder de indrukwekkende Amerikaanse arend, en ook berggeiten (Dall sheep) waaraan het Nationale park zijn bestaan te danken heeft. Dit is ook berengebied… Duur van de trip: ca. 12 uur.

Tweede overnachting in Healy. 

Dag 16

Wandeling vanuit Denali Village naar het prachtige uitzichtpunt van Mount Healy vanwaar er bij mooi weer een prachtig uitzicht over het gehele park en de Denali zelf is.

Derde overnachting in Healy. 

Dag 17

Alvorens Denali National Park te verlaten, bezoeken we het meest befaamde 'visitor center' van Alaska. Vervolgens rijden we in zuidelijke richting naar Palmer, aan de voet van de Talkeetna Mountains. Onderweg bezoeken we het Independence Mine State Park en het bijbehorende spookdorp, waar we een goed beeld krijgen van de leefomstandigheden van de mijnwerkers/goudzoekers aan het einde van de 19de eeuw. Want om goud was het allemaal te doen. In 1867 verkocht Rusland Alaska aan de Amerikanen voor een appel en ei. Wisten ze veel dat er enkele jaren later goud (en een eeuw later aardolie) zou ontdekt worden? In deze regio werd in het begin van de 20ste eeuw ongeveer 14.000 kilo goud naar boven gehaald!

We overnachten in cabins in de mooie Matanuska Valley vlakbij Palmer.

Dag 18

We maken een mooie, dagvullende wandeling in de omgeving van Hatcher Pass naar de Reed Lakes.

Tweede overnachting in cabins in de buurt van Palmer.  

 

Dag 19

Transfer naar Anchorage, de weinig inspirerende hoofdstad van Alaska. Onderweg maken we een indrukwekkende wandeling langs de overs van de Eagle River.

Overnachting in hetzelfde hotel in Anchorage als op dag 1.

Dag 20

In de voormiddag bezoek aan Anchorage. Indien de groep nog niet uitgewandeld is, behoort een wandeling op het Anchorage Coast Path tot de mogelijkheden.

Transfer naar de luchthaven en start van de terugreis.

Dag 21

Aankomst in Brussel rond de middag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 5380
Voorschot: € 1620 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten (zonder maaltijden)
 • logies
 • transfers met eigen minivans
 • maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. ontbijt op dag 20
 • busexcursie in Denali NP
 • bootexcursie Prince William Sound '26 glaciers'
 • inkomgelden voor de nationale parken
 • Nederlandstalige begeleiding
 • luchthaventaksen.

Niet inbegrepen

 • persoonlij­ke uitga­ven
 • lunch op dag 20
 • dranken
 • fooien
 • optionele activiteiten (rondvlucht, bear viewing, kanotrip Kenai Fjords - zie dagschema)
 • evt. reisverzekering (sterk aangeraden!). 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Betty Moureaux


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 4 en max. 9 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  à , waarbij 3 wandelingen neigen naar . Beschik jij over een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen? Dan is deze reis geschikt voor jou. 

Over het algemeen kan je stellen dat er op de wandeldagen zo’n 4 tot 6 uur, af en toe 7 uur gestapt wordt  en dat de paden doorgaans goed begaanbaar zijn. Een enkele keer zijn er echter korte stukken met losliggende stenen en bij regen kan het modderig worden. Op één tocht na, lopen we nergens langs afgronden of op sneeuwvelden. Op dag 17 zijn er geen paden. De hoogteverschillen zijn meestal beperkt tot 300 à 650 m; op dag 11 (Harding Icefield) en 9 (Grace Ridge Trail) echter meer dan 1000 m stijgen en dalen, mogelijks ook op dag 3 (Hope Point).

De lengte van de reis, het gegeven dat we regelmatig zelf koken en de soms lange verplaatsingen kunnen voor lange dagen zorgen en vereisen een soepele ingesteldheid. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

De overnachtingsplaatsen (zie ook dagschema) zijn verscheiden: pension, hotel, motel, chalets en  cabins, vaak charmant en prachtig gelegen. Er worden - voor zover mogelijk - twee- en driepersoonskamers voorzien. Op enkele plaatsen slapen we echter met 3 of 4 in een cabin.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies of op restaurant of maken we zelf klaar.

De picknick maken we steeds zelf klaar.

's Avonds gaan we uit eten (11 x) of koken we zelf ons potje (7 x). In het laatste geval is het uiteraard niet de bedoeling dat de begeleider alles doet, maar wordt verwacht dat iedereen - naar best vermogen - een handje toesteekt.


Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak. Zorg best voor een stevig exemplaar met heupriem.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we met Icelandair.
 VertrekAankomst
FI555Brussel 28/08/2019 14:00Reykjavik (Keflavik) 28/08/2019 15:15
FI679Reykjavik (Keflavik) 28/08/2019 17:10Anchorage 29/08/2019 16:20
FI678Anchorage 16/09/2019 14:30Reykjavik (Keflavik) 17/09/2019 05:50
FI554Reykjavik (Keflavik) 17/09/2019 07:40Brussel 17/09/2019 12:45

We beschikken over twee ruime minivans. Eentje wordt bestuurd door de begeleider; het andere door bereidwillige deelnemers. Het is aangenaam rijden op de Alaskaanse wegen.

Indien je interesse hebt om te rijden, gelieve dit zo snel mogelijk te laten weten (om verzekeringsreden). Dit wordt ook besproken op de kennismakingsbijeenkomst. Een internationaal rijbewijs is niet nodig indien je over het Europees rijbewijs (type bankkaart) beschikt. Check zeker de geldigheid. 

Voor het besturen van de tweede minivan is het noodzakelijk dat één van de deelnemers zich via zijn/haar kredietkaart garant stelt als hoofdbestuurder. De wagen is volledig verzekerd en Anders Reizen neemt alle financiële verantwoording voor schade en/of afschrijvingen op de kredietkaart voor haar rekening. De kredietkaart dient alleen als borgstelling maar moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Voor vertrek krijgt iedere chauffeur een vrijwaringsbewijs van de begeleider. 


Klimaat

Het weer is moeilijk te voorspellen in Alaska. De gemiddelde dagtemperatuur in onze reisperiode  bedraagt in de kustregio 14° en iets warmer naar het binnenland toe. ’s Nachts is dat een graad of tien minder. Wisselvalligheid is echter troef in Alaska, waarbij regen (of zelfs een verdwaalde natte-sneeuwbui) en lagere temperaturen nooit uitgesloten zijn. Maar het kan op de middag net zo goed 25° worden bij prachtige zonneschijn. Je voorziet dus best laagjes-kleding voor alle weertypes.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg.

Bagage

 • rugzak of reistas (beperkte bagageruimte in de minibusjes), zeker geen harde koffer
 • dagrugzak (min. 30 liter) met stevige heup- en schouderbanden en voorzien van een alarmfluitje.

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen
 • wandel- of trekkingkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers).
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart ruimte in je reistas/rugzak.

Kledij

 •  soepele (wandel)broek(en)
 •  wind- en waterdichte jas  en broek
 •  wollen trui of fleece
 •  T-shirts/hemden
 •  zonnehoed of –pet
 •  sjaaltje
 •  ondergoed
 •  shorts
 •  evt. zwemgerief
 •  lichte handschoenen en muts.

Verzorging

 • toiletgerief
 • 1 kleine handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • after-sun
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • (zak)mesje
 • picknickset: soepkom, bord, bestek en beker
 • 2 keukenhanddoeken.

Diversen

 • zonnebril
 • evt. wasmiddel (om onderweg een wasje te doen)
 • enkele kleine vuilniszakjes
 • isolatiedeken (goud of zilver)
 • zak- of hoofdlamp 
 • evt. (energierijk) snoepgoed (als je graag snackt tussendoor; ook ter plaatse te koop)
 • evt. wandelstokken
 • evt. verrekijker
 • stevige zak of klein matje om op te zitten tijdens de picknicks
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. powerbank
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • paraplu
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf en/of vloeistof
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • evt. knieverband en/of patellabandje.

Geld

 • De munt is de Amerikaanse dollar. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
 • In alle grotere plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
 • Het is aangeraden om ter plaatse geld af te halen, maar als je graag cash dollars meeneemt van hieruit dien je ook wat 1- en 5-dollarbiljetten te voorzien.
 • Betaling met kredietkaart kan quasi overal. Opgelet: Visa- en Master-kaarten van sommigen banken worden in de VS geblokkeerd. Check vooraf bij je bank en laat desgevallend je kaart deblokkeren.

Formaliteiten

Reispas

Voor deze reis heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet officieel geldig zijn voor de duur van je verblijf, maar een marge van enkele weken is toch aangeraden. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum

Je hebt geen visum nodig, wel een ESTA, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum te reizen naar de Verenigde Staten. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost 14 USD, te betalen met kredietkaart. Hou bij het aanvragen je reispas en een kredietkaart bij de hand. Klik HIER voor de enige officiële ESTA-website. (Alle andere websites zijn commerciële websites die meer geld vragen). 

Opgelet: je komt niet in aanmerking voor een ESTA indien je na 2011 in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

Literatuur

 • J. Krakauer, De wildernis in / Into the wild, In april 1992 liftte de 24-jarige Chris McCandless naar Alaska om daar alleen de wildernis in te trekken. Zijn kaart van het gebied had hij weggegooid. Hij had slechts een geweer en tien pond rijst bij zich. Ook schitterend verfilmd, een absolute aanrader!
 • J. Michener, Alaska, In deze populaire roman wordt de geschiedenis van Alaska behandeld vanaf het ontstaan tot op heden. Een boeiend geromantiseerd en lijvig epos waarin de schrijver zijn personages tot leven weet te brengen. Een mengeling van fictie en werkelijkheid.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers. In geval er een visum of E(S)TA dient te worden aangevraagd, wordt dit overlopen op de bijeenkomst en krijg je desgevallend nog bijkomende informatie (vlucht- en/of hotelgegevens) die noodzakelijk is voor het invullen van de aanvraag. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: