Zweden - Lapland: Kungsleden op sneeuwschoenen


9 dagen

25/03/2019 - 2/04/2019

prijs € 1650


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: Kungsleden op sneeuwschoenen


9 dagen

25/03/2019 - 2/04/2019

prijs € 1650


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: Kungsleden op sneeuwschoenen


9 dagen

25/03/2019 - 2/04/2019

prijs € 1650


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: Kungsleden op sneeuwschoenen


9 dagen

25/03/2019 - 2/04/2019

prijs € 1650


niet meer boekbaar

Zweden - Lapland: Kungsleden op sneeuwschoenen


9 dagen

25/03/2019 - 2/04/2019

prijs € 1650


niet meer boekbaar
Groepsreis Zweden
In het uiterste noorden van Zweden, boven de poolcirkel, ligt een woest en ongerept wildernisgebied. Wij verkennen er een stuk van het langeafstandspad Kungsleden in de regio van Zwedens hoogste berg, de Kebnekaise (2106 m). Als je houdt van een tocht in een onaangetaste natuur, van zuivere lucht en een eindeloos winterlandschap, dan is dit een reis voor jou. En met wat geluk golft het noorderlicht door de eindeloze luchtpartijen.
Prijs: € 1650
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 19SE1KLW1
Reisdatum: 25/03/2019 - 2/04/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 9
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

25

41

47

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,6

5 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was voor mij de eerste maal om met rugzak door zo'n immens sneeuw- en berglandschap te trekken in het gezelschap van een hechte groep even enthousiaste medereizigers. De onvoorziene blaren vanaf de eerste en voor velen zware dag kon het humeur van de groep niet bederven.

Johan J. -

Een absolute topper, zowel naar inhoud, als naar begeleiding.

Eric C. -

Algemene reistips

Dag 1

We vliegen van Brussel naar Stockholm en aansluitend naar Kiruna. Bij aankomst transfer naar het hotel in Nikkaluokta, een rit van 70 km. Nikkaluokta is een klein, afgelegen Sami-dorp, gelegen op de grens tussen een berggebied met de hoogste bergtoppen van Zweden en een uitgestrekte merengebied met bossen.

Dag 2

Vandaag maken we al meteen een tocht van 19 km naar Kebnekaise Mountain station. Het pad start licht glooiend en loopt dan verder over het bevroren Laddjujavri-meer. We wandelen de hoge bergen tegemoet. 

De Kebnekaise is met zijn 2106 m de hoogte berg van Zweden. Hij is erg geliefd bij de Zweden en wandelliefhebbers willen graag minstens 1 keer op zijn top hebben gestaan. 

We overnachten in het Kebnekaise Mountain Station, zeer aangenaam en comfortabel, en genieten van een lekker driegangenmenu.

Dag 3

Na een uitgebreid ontbijt vatten we de tocht naar Singi aan, die door een smalle vallei loopt. De grootse bergen zijn imposant.

Na 14 km bereiken we de goed uitgeruste berghut van de Svenska Turistföreningen.

Dag 4

Vanuit Singi volgen we het langeafstandspad Kungsleden, het 'koningspad', in zuidelijke richting. Dit deel van het traject is zeer mooi, minder bekend en dus ook minder belopen.

Na 13 km komen we aan in Kaitum, een kleinere berghut met bevoorrading en een nieuwe sauna. En na de sauna duiken we, naar Zweedse traditie, de sneeuw in. 

Dag 5

Vandaag staat er een korte tocht op het programma. De trip naar Tausejaure begint met een kleine klim en eindigt met een steile afdaling. Na 9 km bereiken we een rustige berghut bij een groot bevroren meer.

Deze korte etappe geeft aan de liefhebbers de mogelijkheid om na de middag te gaan ijsvissen. En ook hier kunnen we genieten van een aangename sauna midden in de natuur.

Dag 6

We steken het bevroren meer over en klimmen vervolgens tot op het plateau. Hopelijk is de zichtbaarheid voldoende zodat we kunnen genieten van het unieke uitzicht op Sarek National Park, de grootste alpiene wildernis van Zweden. Deze dagtocht is 18 km lang en eindigt met een steile afdaling naar Vakkotavare, aan het bevroren meer Suorvajaure. Van hieruit kunnen we het Akka-bergmassief zien, een heilige plaats voor de Sami met als bijnaam 'koningin van Lapland'.

Vakkotavare ligt aan een baantje en dus zijn we terug in de bewoonde wereld beland. Hoewel, 'bewoonde wereld' is een relatief begrip hier...

Dag 7

In de vroege namiddag nemen we de bus naar Kebnats. Vanaf de eindhalte wandelen we nog 3 km naar Saltoluokta, het oudste berghotel in Lapland. Hier laten we ons opnieuw verwennen met een driegangen-avondmaal.

Dag 8

In de voormiddag dompelen we ons nog een laatste keer onder in de stilte en eindeloosheid van Lapland.

Rond 15 u. nemen we de bus van Kebnats naar Gällivare en aansluitend de nachttrein naar Stockholm. 

Dag 9

Aankomst in Stockholm, transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1650
Voorschot: € 500 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • nachttrein
 • transfers
 • logies
 • alle maaltijden (vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 9)
 • gebruik sneeuwschoenen & stokken
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • lidmaatschap STF (435 SEK; ter plaatse te betalen) tenzij al lid van de Vlaamse Jeugdherbergen
 • alle kosten die voortkomen uit een programmawijziging t.g.v. slechte weersomstandigheden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 9 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Niveau

Dit is een rugzaktrekking met dagtochten van 9 tot 19 km. Ook de hoogteverschillen zijn beperkt. Daarom krijgt deze reis objectief gezien een niveau . Het weer en het dragen van een rugzak tellen nl. niet mee als criterium in de bepaling van het wandelniveau. Maar het zijn wel factoren die het algemeen niveau van de reis zwaarder maken. Daarom moet je ermee rekening houden dat de weersomstandigheden en het dragen van je eigen bagage vereisen dat je indien nodig in staat bent om zwaardere prestaties te leveren dan wat voor een normale niveau 2 wordt verwacht. We raden deze tocht dan ook niet aan als je van jezelf weet dat niveau 2 je limiet is.

Ervaring met wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. Wél moet je in staat zijn een hele dag actief bezig te zijn in de polaire buitenlucht. Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen. Sneeuwschoenen zijn langwerpige frames die je onder je wandelschoenen worden bevestigd en die verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw. Ze laten je ook toe de gebaande paden te verlaten. 

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Klimaat

We zitten een eind boven de poolcirkel, dus met polaire weersomstandigheden met een gemiddelde dagtemperatuur van -6°. De wind is een bepalende factor en kan de gevoelstemperatuur sterk beïnvloeden. 

Opgelet: het weer is een allesbepalende factor in de uitvoering van het programma. Indien de begeleidster het nodig acht om, met het oog op de veiligheid van de groep, wijzigingen aan het programma door te voeren heeft zij hierin het laatste woord. Zelfs indien dit zou betekenen dat er teruggekeerd moet worden naar het startpunt. Alle extra-kosten die hier mogelijk uit voortkomen, zijn ten laste van de deelnemers.   

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Logies

We slapen 1 x in de nachttrein, 2 x in een hotel (op dag 1 en 7) en de overige 5 nachten in goed uitgeruste 'hutten'. In de leefruimte zijn er verschillende kookvuren met bijhorend kookgerief en een houtkachel. De slaapkamers bevatten stapelbedden met donsdekens en hoofdkussens; een lakenzak en eventueel kussensloop moet je zelf meenemen. Er is een droogruimte voorzien. De toiletten bevinden zich in afzonderlijke gebouwen. Er is geen elektriciteit en geen stromend water. Als bezoeker moeten we een aantal taken vervullen: drinkwater halen, afvalwater afvoeren, houtvoorraad aanvullen, vegen,.. Het is een bergtraditie om samen zorg te dragen voor de leefruimte.

Om in de hutten te overnachten moet je lid zijn van de STF, de Zweedse bergsportfederatie. We maken ons lid ter plaatse aan het begin van de trekking. Het lidmaatschap geldt voor een jaar en kost 435 SEK (ca. € 50). Deelnemers die op hetzelfde adres wonen betalen 590 SEK (ca. € 70) in totaliteit. Als lid van de Vlaamse Jeugdherbergen (Hostelling International) hoef je geen lidmaatschap bij de STF af te sluiten.


Maaltijden

We nemen ons eten mee, verdeeld over de rugzakken van alle deelnemers. In de hutten koken we zelf. Handig is om zelf je favoriete tussendoortjes mee te brengen, om extra energie gedurende de dag in te nemen.

Voor het eten moet je op max 1 kg per dag rekenen. De eerste wandeldag gaat het om max. 3 kg zijn voor 3 dagen. Voor de overige andere dagen kopen we eten onderweg. 

Bagage

Alle bagage (incluis dus het eten; zie 'Maaltijden') dragen we zelf. Je dient je bagage dus tot het strikt noodzakelijke te beperken. Het is aangeraden om het gewicht van je rugzak te beperken tot max. 20% van je eigen lichaamsgewicht. Weeg je 75 kg, dan max. 15 kg. Daarbovenop komt nog gedurende de eerste 3 dagen de voeding die we meenemen: ca. 1 kg per dag, max. dus 3 kg bij aanvang van de tocht. Vanaf de vierde dag kopen we de voeding onderweg aan.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen worden op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.

SK = Scandinavian Airlines
 VertrekAankomst
SK 590Brussel 25/03/2019 10:00Stockholm 25/03/2019 12:10
SK 1044Stockholm 25/03/2019 14:10Kiruna 25/03/2019 15:50
SK 1589Stockholm 02/04/2019 15:10Brussel 02/04/2019 17:20

We reizen met het openbaar of met privé-vervoer.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Sneeuwschoenen zijn in feite geen ’schoenen‘: het zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd. Vaak gebeurt dit door middel van een rubberen riem, maar op steil terrein zijn sterkere bindingen nodig. Je wandelschoenen moeten waterdicht en enkelomsluitend zijn. Skistokken zijn niet echt nodig, maar vergemakkelijken het wandelen, vooral bij het klimmen. Wij voorzien deze stokken. Getten (waterdichte onderbeenbeschermers) en een waterdichte overbroek (of skibroek) zijn nuttig om de sneeuw ‘buiten’ te houden.

Bagage

 • degelijke rugzak (55 à 60 l) - probeer qua te dragen gewicht niet boven de 10 kg te gaan
 • waterdichte overtrek

Schoeisel & kousen

 • winterwandelschoenen (warm, hoog en droog)
 • licht schoeisel voor binnen (bv. crocs of lichte pantoffels)
 • warme winterkousen of -sokken (je vertrekt met 1 paar dikke en 1 paar dunne wollen sokken aan en neemt nog 1 set mee op tocht).

Kledij (3- lagensysteem): 

 • thermisch ondergoed (onderlaag), goed aansluitend op het lichaam om transpiratie af te voeren
 • fleece of wollen trui (middenlaag) om het lichaam warm houden
 • warme winterjas en -broek (bovenlaag) als wind- en waterstopper 
 • donzen vest (als aanvulling tijdens pauzes)
 • warme wanten, liefst in dons
 • dun paar handschoenen of wanten om in de donzen wanten te dragen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers) indien je winterbroek geen afsluiting heeft aan de enkels
 • winterbivakmuts
 • gewone muts
 • sjaal of buff.

 • In de hutten draag je best een broek + t-shirt + pull waar je eventueel ook in kan slapen. Echte nachtkledij mag maar moet niet.

Verzorging

 • basis toiletgerief 
 • handdoek (lichte, sneldrogende handdoek, type Packtowel, is handig, licht en neemt weinig plaats in)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • zakmes
 • thermos

Diversen

 • lakenzak
 • evt. kussensloop
 • degelijke zonnebril
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • wc-papier (voor overdag - in de hutten is het aanwezig)
 • kleine koplamp
 • evt. tussendoortjes.
 • waterdicht zitmatje (om op te zitten tijdens de picknick).

EHBO

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munt in Zweden is de kroon. Je kan van hieruit kronen meenemen of je kan terecht aan een geldautomaat of in een wisselkantoor  in de luchthaven van Stockholm. In Kiruna is er geen mogelijkheid om geld te wisselen. Je hebt tijdens de tocht geld nodig voor drank en evt. een souvenirtje. Als je 50 euro wisselt kom je ruim toe onderweg.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter


Formaliteiten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Bijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. kleding/schoenen meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleidster en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: