Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

6/04/2019 - 13/04/2019

prijs € 1360


niet meer boekbaar

Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

6/04/2019 - 13/04/2019

prijs € 1360


niet meer boekbaar

Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

6/04/2019 - 13/04/2019

prijs € 1360


niet meer boekbaar

Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

6/04/2019 - 13/04/2019

prijs € 1360


niet meer boekbaar

Portugal - Langs de Via Algarviana naar de zuidwestpunt van Europa


8 dagen

6/04/2019 - 13/04/2019

prijs € 1360


niet meer boekbaar
Groepsreis Portugal
De Algarve is het zuidelijkste deel van Portugal en enorm geliefd om zijn aangenaam klimaat, witte stranden tussen steile rotskusten en uitgestrekte natuurparken. Wij verkennen het een week lang met als rode draad een deel van het langeafstandspad Via Algarviana (GR 13), dat leidt naar Cabo de Sao Vincente, het meest zuidwestelijke punt van Europa.  
Prijs: € 1360
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 19PT1VAA1
Reisdatum: 6/04/2019 - 13/04/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

44

44

47

47

53

53

55

58

58

45

57

58

60

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

38 Beoordelingen

reviews van klanten

Het is zeker een mooie wandelweek om aan te bevelen met goede verblijfplaatse. Natuurlijk ligt veel in handen van de gids en dat was met onze begeleider 100% in orde.

marc v. -

We beleefden een schitterende vakantieweek. Alles zat mee, de reisbegeleiding, het weer, het logement, de maaltijden, de groepssfeer. Er was veel afwisseling in de wandeltrajecten.

Sonia M. -

Mijn eerste Anders Reizen-reis viel enorm mee! Ik moest wennen aan het groepsgebeuren, maar de tochten waren zo mooi en alles was heel goed geregeld, wat een luxe. Kiezen is delen en met deze reis heb je minder restaurants en lokaal winkelen, maar je hebt wel mooie locaties om te slapen en vooral de laatste verblijfplaats had een keuken om je vingers van af te likken! Fysiek was het soms wel pittig voor mij, maar zo erg is dat ook weer niet, de laatste dagen waren veel gemakkelijker dus tegen dat de reis voorbij was, was de spierpijn ook weer weg. Ik vond het super dat we drie dagen met een lokale gids (Carla is the best!) mochten wandelen, ze kent de streek door en door, zeer interessant en lekkere lokale hapjes had ze bij :). Ga vooral voor de afwisselende en spectaculaire natuur en als je van vogeltjes houdt: zeker doen!!

Bessie D. -

Een eerste maal met Anders reizen naar Algarve was gewoon schitterend: zowel het weer(30-32°) als de groep vielen enorm mee (hier groeien blijvende contacten uit). Deze trip was van een hoog niveau.

Pieter D. -

Deze reis was echt al de leukste die ik heb gemaakt : een toffe groep, stralend weer, heel sportief en een prachtige natuur met een fijne gids en veel ambiance !

Emmy B. -

Mijn eerste reis met Anders Reizen is heel goed meegevallen. Verplaatsingen, wandelingen, verblijfplaatsen waren zeker in orde. Het was een leuk gezelschap. Ik ga zeker nog eens mee.

Godelieve R. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Faro. Transfer naar het hotel.

Bezoek aan de provinciehoofdplaats van de Algarve. Het is een levendig havenstadje dat al door de Romeinen en de Moren enorm werd geapprecieerd. In de Cidade Velha (Oude Stad) vind je de overblijfselen van middeleeuwse wallen en enkele historische gebouwen die de grote aardbeving van 1755 hebben overleefd. 

Overnachting in een hotel in Faro.

Dag 2

Na het ontbijt brengt de bus ons een flink eind het binnenland in. Daar start onze eerste wandeling die ons naar Monchique voert.

Na de wandeling brengen taxi's ons naar het volgend logies, een hotel in de buurt van Monchique.

Dag 3

Vanaf vandaag wandelen we officieel op de GR 13, de Via Algarviana. Door een heuvelend landschap met typisch mediterrane begroeiing trekken we naar Marmelete. 

Na de wandeling transfer naar het hotel in Monchique voor een tweede overnachting.

Dag 4

Transfer naar Barao de Sao Joao. Daar vertrekt een lange maar niet zo moeilijke tocht door bossen en open landschappen met prachtige vergezichten naar het kleine stadje Vila do Bispo. 

Dag 5

We leggen de laatste etappe van de Via Algarviana af en bereiken de steile rotskust van Cabo de Sao Vincente. Hier zijn we aan drie kanten omringd door de Atlantische Oceaan en kunnen we  genieten van een indrukwekkend zicht. We staan hier op het uiterste zuidwestelijke punt van Europa! 

Met de bus rijden we naar Carapateira voor de overnachting.

Dag 6-7

Onder leiding van een plaatselijke gids maken we twee wandelingen in het natuurgebied aan de zuidwestkust van Portugal, waarbij je zowel de steile kusten als mooie zandstranden kan bewonderen.

Tweede en derde overnachting in Carapateira.

Dag 8

Rustig ontbijten en daarna transfer naar de luchthaven voor de middagvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1360
Voorschot: € 410 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • overnachtingen
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden, musea e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Koen Verlinden


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van, niveau  tot , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…). We ondernemen 1 wandeling van 14 km, 2 wandelingen van 12 km, 1 wandeling van 18 km, 1 wandeling van 19 km (die evt. kan worden ingekort) en 1 wandeling van 24 km (op makkelijk terrein). De eerste wandeling omvat 800 m stijgen en dagen 2 en 3 starten met een stevige klim van 3 à 400 m. 

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten

 • 4 x in een kleinschalig hotel in tweepersoonskamers met privé-sanitair
 • 3 x in een gezellig maar eenvoudig pension in tweepersoonskamers met privé-sanitair en, afhankelijk van de bezetting, mogelijk 2 kamers die een badkamer delen. 

Maaltijden

Het ontbijt gebruiken we in de hotels. De tweede maaltijd is een picknick of een eenvoudige lunch. Het avondmaal gebruiken we in uitgekozen restaurants of in het hotel.

De nabijgelegen Atlantische Oceaan bepaalt de eetcultuur in Portugal. Schaal- en schelpdieren zoals kreeft, mosselen en inktvis, maken een wezenlijk onderdeel uit van het Portugese menu. Het bekendste visgerecht is de ‘bacalhau’, de droge stokvis. Andere visspecialiteiten worden bereid met rode baars, tong, zwaardvis en paling. Het meest gegeten en goedkoopste gerecht is de gegrilde sardine (‘sardinhas assada’) met tomaat en pepers. Andere populaire visgerechten zijn: ‘caldeirada’ (een mix van paling, kreeft en gegrilde sardines), ‘cataplana’ (stoofschotel van diverse zeevruchten), ‘mexilhões de escabeche’ (mosselen) en ‘lagosta’ (kreeft). Het Portugese achterland staat bekend om zijn kip- en vleesspecialiteiten. Enkele populaire vleesgerechten zijn: ‘frango na púcara’ (kipschotel), ‘bife à Portuguesa’ (gegrilde steak), ‘carneiro’ (schaap), ‘cabrito’ (geit), ‘borrego’ (lam), ‘Ieitão assado’ (geroosterd speenvarken) en ‘presunto’‘(gerookte ham).

Portugal is een belangrijk wijnland. Tot de wereldbekende wijnen horen de ‘vinho verde’ en de ‘vinho do porto’ of portwijn. In de Algarve wordt vooral wijn gedronken uit de net iets noordelijkere Alentejo.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

 VertrekAankomst
SN 3801Brussel 06/04/2019 09:45Faro 06/04/2019 11:40
SN 3802Faro 13/04/2019 12:30Brussel 13/04/2019 16:15
Ter plaatse gebruiken we zowel privé- als openbaar vervoer.

Klimaat

Het klimaat in Portugal hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte, de afstand tot de zee en de geografische ligging. In het noorden, meer landinwaarts, zijn de winters koud en de zomers droog en warm.  Aan de kust zijn de temperaturen iets lager, dit door de milderende invloed van de zee. Hoe meer men afdaalt naar het zuiden, hoe warmer de zomers en hoe zachter de winters. Hierdoor is de Algarve een populaire vakantiebestemming het hele jaar door.

Voor- en najaar kennen milde temperaturen  - en dus aangenaam om te wandelen - maar in deze periodes is regen mogelijk.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, licht en makkelijk draagbaar.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

 Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor ’s avonds)
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek
 • wind- en waterdichte jas en evt. -broek
 • wollen trui of fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • sjaaltje (om hals tegen de zon te beschermen)
 • ondergoed
 • short
 • zwemgerief (bij mooi weer)
 • grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt goed van pas bij het bezoek van religieuze plaatsen.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • evt. zwemhanddoek
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • evt. (zak)mesje
 • picknickbord, -beker en –bestek.

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • enkele plastiek zakjes
 • evt. verrekijker
 • evt. oordopjes (gesnurk)
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Portugese munt is de euro. Je kan regelmatig terecht aan geldautomaten aanwezig. Het is echter aangeraden om al wat cash geld van hieruit mee te nemen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Literatuur

 • J. Rentes De Carvalho
  - Portugal, een gids voor vrienden, boei­end geschreven en bovendien kri­tisch. Het deel over Porto en Minho is gedetail­leerd en 'uit het leven gegrepen'. Rentes is een in Neder­land wonende Portugees;
  - Ernestina, waarbij Rentes ons terugvoert naar zijn 'roots', het geïsoleerde bergland van Trásos-Montes in het noordoosten van Portugal.
  - Laurentiustranen, schrijnend boek van de in Nederland wonende Portugese schrijver over het andere gezicht van Portugal, getekend door armoede, haat en dronkenschap;
 • G. Komrij
  - Over de bergen, de realiteit achter een romantische façade, roman die een prachtig beeld geeft van het platteland in een geïsoleerd deel van Portugal (Tras-Os-Montes) in de jaren tachtig;
  -Zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen, alle verhalen die Gerrit Komrij schreef over zijn tweede vaderland Portugal. Van zijn eerste schreden op zoek naar een huis tot en met zijn verzuchtingen over de eigenschappen die een Nederlander aankleven en die hij nooit kwijtraakt.

J. Saramago  was één van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Interessant voor wie Portugal beter wil leren kennen zijn:

 • Reis naar Portugal
 • Opgestaan van de grond (speelt zich af in de Alentejo)
 • Het beleg van Lissabon
 • Memoriaal van het klooster
 • Kleine herinneringen.

Wie wil kennismaken met en/of zich verdiepen in de Portugese 'saudade' (weemoed) en 'fado' (noodlot), kan terecht bij één van de groten uit de Europese literatuur, Fernando Pessoa.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: