Nepal - Kennismaking met Nepal - met logies in hotels en lodges


16 dagen

21/12/2019 - 5/01/2020

prijs € 3370


niet meer boekbaar

Nepal - Kennismaking met Nepal - met logies in hotels en lodges


16 dagen

21/12/2019 - 5/01/2020

prijs € 3370


niet meer boekbaar

Nepal - Kennismaking met Nepal - met logies in hotels en lodges


16 dagen

21/12/2019 - 5/01/2020

prijs € 3370


niet meer boekbaar

Nepal - Kennismaking met Nepal - met logies in hotels en lodges


16 dagen

21/12/2019 - 5/01/2020

prijs € 3370


niet meer boekbaar

Nepal - Kennismaking met Nepal - met logies in hotels en lodges


16 dagen

21/12/2019 - 5/01/2020

prijs € 3370


niet meer boekbaar
Groepsreis Nepal
Nepal spreekt tot ieders verbeelding: indrukwekkende bergmassieven, groene landschappen in terrasvorm, eeuwenoude culturele bezienswaardigheden. Reizigers die dit unieke land willen bezoeken, maar geen zware trekking willen ondernemen, zitten op deze reis goed. Het eerste stukje van de reis speelt zich af in de Kathmandu-vallei, met haar weelderige plantengroei en omringd door indrukwekkende bergketens. Als ontmoetingspunt tussen de Indiase en de Tibetaans-Chinese cultuur kent de vallei een grote culturele rijkdom. Tijdens een niet te zware trekking ontdekken we op een rustig tempo de belangrijkste culturele plaatsen, maar evenzeer het mooie landschap en het leven van alledag van de diverse bevolkingsgroepen. En elke avond wacht ons een comfortabel logies, gekozen voor zijn bijzondere architectuur, ligging of sfeer. Vervolgens trekken we de bergen in. De Annapurna is ongetwijfeld het bekendste massief van de Himalaya. Wij stellen hier de 'Gurung Heritage'-trekking voor, die je in vijf dagen een mooi idee geeft van het echte hooggebergte en het leven in de Gurung-dorpjes. Het indrukwekkende decor van de besneeuwde Himalayareuzen blijft de reden waarvoor je hier naartoe komt en geeft je misschien zin in meer...  
Prijs: € 3370
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 19NP1KMA1
Reisdatum: 21/12/2019 - 5/01/2020
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Parel van een culturele wandelreis
 • Kennismaking met hindoeïsme en boeddhisme
 • Nepalese, Indiase en de Tibetaans-Chinese cultuur
 • Leven van alledag van de diverse bevolkingsgroepen
 • Subtropische natuur in de Kathmandu-vallei
 • 5-daagse hooggebergtetrekking
 • Combinatie van charmant logies en lodges

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

8 Beoordelingen

reviews van klanten

Geweldige rijs(t) - bewuste schreifvout -

Hans V. -

Zeer mooi, afwisselend programma met aandacht voor cultuur en natuur. We hadden dan ook nog eens het geluk dat elke dag de zon scheen (gelukkig gezien de koudere temperaturen in dec/jan), een zéér goede reisbegeleidster en plaatselijke gids (Basanta) hadden en een fijne, diverse groep. Een onvergetelijke reis! Het jaar 2019 kon niet beter starten.

Annelies B. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Kathmandu.

Dag 2

Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel.

Nadat we wat zijn uitgerust en opgefrist, brengen we een eerste bezoek aan de stad. In Kathmandu en haar vallei vind je nog een eeuwenoude culturele rijkdom die tot op heden in het dagelijkse leven van de bewoners is geïntegreerd: van uiterst fijn gebeeldhouwde tempels, vergulde pagoden en paleizen tot marktjes, kleine winkeltjes en middeleeuws aandoende straatjes. Een bonte wereld waar je niet zomaar aan voorbij mag gaan.

Dag 3

Transfer naar en bezoek aan Pashupatinath, de belangrijkste hindoe-tempel in Nepal, ter ere van Pashupati, een van de verschijningsvormen van Shiva. Het heiligdom ligt aan de oever van de Bagmati-rivier. Vlakbij liggen rituele wasplaatsen en hier vinden ook de crematies plaats. Het is al meteen een confrontatie met de hele andere manier waarop men hier met de dood omgaat.

Vervolgens wandelen we naar Bodnath, waar veel gevluchte Tibetanen wonen. De 14de-eeuwse stupa van Bodnath is de grootste van Nepal (en een van de grootste ter wereld) en het belangrijkste boeddhistische heiligdom buiten Tibet.  

Van hieruit worden we in een klein uurtje oostwaarts naar Changu Narayan gebracht. De mooie hindoe-tempel ter ere van de god Vishnu is het startpunt voor de wandeling (ca. 3 u. ) naar naar Telkot/Nagarkot.

Overnachting in een eenvoudig, gezellig hotel met mooi uitzicht, gecreëerd rond een traditionele Newar-boerenwoning.

Dag 4

We staan vroeg op vandaag om Mount Everest te zien schitteren in het licht van de opgaande zon. Na een stevig ontbijt gaan we op pad voor een pittige maar zeer mooie tocht, langs rijstterrassen, maïs- en graanakkers en kleine Tamang-dorpjes met veel wapperende gebedsvlaggetjes. Via Dhulikel klimmen naar we Namobuddha (1800 m), een heilige plaats voor boeddhisten en een rustplaats voor ons.

Het pittoreske logies bestaat uit 12 gerieflijk ingerichte huizen op de top van een beboste heuvel. 

Dag 5

We bezoeken het heiligdom van Namobuddha. Hier zou de Boeddha zijn lichaam aan een stervende tijgerin hebben aangeboden en zouden zich relikwieën van hem bevinden. Na de lunch wandelen we richting Panauti, één van de meest authentieke dorpjes in de Kathmandu-vallei en bekend om een aantal belangrijke historische tempels. Als we nog tijd over hebben bezoeken we onderweg een papierfabriekje waar het typische Nepalese papier gemaakt wordt van de bladeren van de lokta-plant.

Transfer naar en overnachting in een hotel in Bhaktapur.

Dag 6

Bezoek aan Bhaktapur. De stad was van de 14de tot de 16de  eeuw de hoofdstad van de Kathmandu-vallei, met oude straten en pleinen, tempels en pagodes. Vandaag is het de tweede grootste stad in de vallei die, dankzij een Nepalees-Duits project, van een minimum aan moderne infrastructuur werd voorzien en toch haar middeleeuws karakter wist te bewaren. De stad heeft zwaar te lijden gehad onder de aardbeving van 2015, maar desalniettemin blijft het een must. Zo ook het proeven van de overheerlijke juju dhau, dé Baktapur-yoghurt gemaakt van buffelmelk op traditonele wijze.

Overnachting in een hotel in Bhaktapur.

transfer naar en bezoek aan Bhaktapur. Bhaktapur was van de 14de tot de 16de  eeuw de hoofdstad van de Kathmandu-vallei, met oude straten en pleinen, tempels en pagodes. Vandaag is het de tweede grootste stad in de vallei die, dank zij een Nepalees-Duits project, van een  minimum aan moderne infrastructuur werd voorzien en toch haar middeleeuws karakter wist te bewaren.

Dag 7

Busrit naar Pokhara, gelegen aan het Phewameer tegen de achtergrond van het machtige gebergte. Dit vroegere handelsstadje op 884 m hoogte is een een belangrijk toeristisch centrum en een 'hub' voor vele trekkings. Hier is de natuur uitbundig: akkers in terrasvorm, rijstvelden, bananenbomen, rododendronwouden. Het is aangenaam rondkuieren in het kleine stadje en te genieten van de verse fruitsappen.

Overnachting in een hotel.

Dag 8

Bustransfer naar Ghachok, een mooi dorp met okerkleurige en witte huizen met blauw, roze en rood houtwerk, omgeven door akkers en velden en gelegen op 1200 m.

We maken een inloopwandeling van 2 à 3 u. in de omgeving van Ghachok, steeds met zicht op het omringende hooggebergte. Op het pad komen we dorpelingen tegen die naar de velden gaan met hun ossen en hun houten ploeg, vrouwen met kleurrijke kleren die gras gaan maaien voor de dieren, schoolkinderen op weg naar en van school. Het is het Nepal van het platteland, ver van de toeristische paden.

Overnachting in een ecolodge in de stijl van dorpshuizen.

Dag 9

Zonsopgang over de besneeuwde toppen van Lamjung Himal, Annapurna II en IV. We wandelen over een plateau, een lappendeken van gele, beige en groene velden omgeven door paarse bloemen. Vrouwen werken op het land, houthakkers vertrekken naar het nabijgelegen bos. We picknicken in de schaduw van een banyanboom. Langs korenvelden bereiken we de oevers van de Mardi-rivier, die we oversteken via een hangbrug. Aan de ander kant klimt het pad steil omhoog langs terrasvormige velden. Al snel worden tarwe en maïs vervangen door theestruiken. De inwoners hier zijn begonnen met het telen van thee en hebben zich verenigd in een coöperatieve. Hun "Annapurna Organic Tea" is van zeer goede kwaliteit.

Aankomst in het dorp Lwang op de heuvelflank (1550 m). We worden ontvangen in een Gurung-huis en gaan daarna op wandel door de smalle straten van het dorp. Of je kan je gastvrouw helpen met het bereiden van een lekkere dhal baht.

Ca. 5 u. wandelen.

De Gurung zijn inheemse bevolkingsgroep in Nepal, die vooral op de uitlopers van de Annapurna en Machhapuchre-bergen wonen. De naam Gurung is afgeleid van het Tibetaanse woord 'Grong', wat 'boeren' betekent. Zij noemen zichzelf echter 'Tamu', wat ruiter betekent in het Tibetaans.

Dag 10

Ontbijt met uitzicht op de Macchapuchare, 6997m, een heilige top voor het Gurung-volk en nog nooit beklommen. We nemen afscheid van onze gastfamilie en volgen een mooi pad langs de heuvelterrassen. 

Na de picknick volgt een steile klim langs een stroompje en dan gaat het weer wat gemoedelijke door een prachtig bos. Op de bergkam vervoegen we het Annapurna Sanctuary Trail. In het dorpje Pothana houden we even halt op het terras van een lodge voor een koud drankje of een glas thee. Nog een korte wandeling door een rododendron-woud en we arriveren op de weiden van Australian Camp (of Thulo Kharka), gelegen op 2232 m en met een van de mooiste uitzichten op de besneeuwde Himalaya. Een top-plaats om het oudejaar uit te wuiven.

Ca. 6 u. wandelen.

Overnachting in een lodge.

Dag 11

Zonsopgang over het nieuwe jaar 2020 en over de Machhapuchhare en Annapurna.

We vervoegen opnieuw het Annapurna Sanctuary-pad en volgen de bergkammen en het flankenpad op weg naar het grote Gurung-dorp Landrung (1560 m).

Ca. 6 uur wandelen.

Overnachting in een lodge.

Dag 12

We dalen af naar de hangbrug over de Modhi Khola om aan te andere kant terecht te komen op een pad op met stenen treden dat ons naar Gandrung (1940 m), het grootste Gurung-dorp van de regio.

Ca. 5,5 u. wandelen.

Overnachting in een lodge.

Dag 13

Op deze laatste trekkingdag dalen we af naar Nayapul (1070 m), het eindpunt van de tocht. Vandaar brengt de bus ons terug naar Pokhara, waar een fris drankje op een terras tot de mogelijkheden behoort.

Ca. 4 u. wandelen

Overnachting in een hotel.

Dag 14

We vliegen terug naar Kathmandu, waar de rest van de dag vrij is.

Dag 15

In de voormiddag bezoeken we Patan, de derde van de koningssteden van de Kathmandu-vallei met als bijnaam 'stad met de duizend gouden daken’ of Lalitpur, ‘stad van schoonheid’. In  tegenstelling tot de twee andere ‘koningssteden’ Kathmandu en Bhaktapur, is Patan zowat helemaal  boeddhistisch. Hiervan getuigen de 150 voormalige boeddhistische kloosters, waarvan het belangrijkste  het Kva Bahal of de ‘gouden tempel’ is, met zijn drie vergulde daken. Ook in Patan staat een mooi koninklijk paleis, dat dan weer meer hindoeïstisch aandoet. 

Na de lunch bezoeken we Katmandu Durbar Square. Met een beetje geluk vangen we een glimp op van de Kumari, de levende godin. De rest van de namiddag is vrij.

Na het avondmaal transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.

Dag 16

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3370
Voorschot: € 1020 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers in het kader van de trekking
 • binnenlandse vlucht
 • meeste maaltijden (behalve middag- en avondmaal in Kathmandu en Pokhara)
 • drinkwater tijdens de trekking
 • begeleiding
 • Nepalese gids & zijn ploeg
 • bagagevervoer
 • trekking permit (€ 35).

Niet inbegrepen

 • dranken
 • middag- en avondmaal in Kathmandu en Pokhara
 • fooien (ca. € 50)
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu (ca. € 55)
 • persoonlijke uitgaven
 • visumkosten (50 USD voor 30 dagen of het equivalent in euro)
 • taxi's of andere vervoermiddelen bij vrij bezoek Kathmandu.
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een culturele wandelreis met wandelniveau , geschikt voor iedereen die regelmatig aan sport doet en over enig uithoudingsvermogen beschikt. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)

De wandelingen verlopen over vrij goede paden en we stappen tijdens de wandeldagen 4 à 6 uur per dag. De hoogteverschillen zijn eerder beperkt, maar tijdens de trekking wandel je maar zelden over platte stukken.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • In Kathmandu, Baktapur en Pokhara logeren we in een degelijk middenklassehotels.
 • In Nagarkot en Namobuddah overnachten we in charmant logies, gekozen omwille van de bijzondere architectuur, comfort en warm onthaal. Hou er rekening mee dat de energievoorziening afhankelijk is van de zon. Als er overdag onvoldoende zon is geweest, is er weinig of geen warm water. Elektriciteit is er overal, maar soms afhankelijk van een generator die ’s nachts wordt afgezet. Er is nergens centrale verwarming; in de gemeenschappelijke ruimtes wel kacheltjes, verwarmingstoestelletjes of open haarden. Op de kamers is zelden verwarming, wel steeds voldoende warm beddengoed.
 • Tijdens de trekking slapen we in eenvoudige lodges met beperkt sanitair. Sommige lodges zijn goed uitgerust, andere dan weer primitief, zowel op het vlak van sanitair als van bedden (soms enkel dunne matrasjes). Vaak wordt er gewerkt met eenvoudige zonnepanelen, dus als er geen zon is, is er ook geen warm water. Je overnacht zowel in twee- als in meerpersoonskamers, afhankelijk van wat er vrij is.

Maaltijden

 • Tijdens de dagen in Kathmandu en Pokhara ontbijten we in het hotel. Over de lunch en het diner wordt ter plaatse beslist (dit verschaft je ook meer vrijheid in het stadsbezoek).
 • Tijdens de trekking nemen we ontbijt en avondmaal in de lodge (wat de pot schaft). ’s Middags eten we meestal in een ‘tea house’ onderweg.
 • De Nepalese keuken is niet meteen de meest verfijnde, maar ze is over het algemeen zeer smakelijk en er wordt ruimschoots gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. In een groot land als Nepal kan je de keuken ook niet onder één noemer vatten, maar is ze even divers als het land zelf. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal’, ‘bhat’ en ‘tarkari’. Dal is een linzensoep van witte, rode of zwarte linzen, die wordt gegeten met bhat, gekookte of gestoomde witte rijst. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage vervoerd (in de Vallei) of gedragen door dragers (tijdens de trekking). Jij draagt enkel je dagrugzak. De dragers dragen de bagage op hun rug. Door het gewicht van hun lading, lopen dragers vaak trager dan de rest van de groep en komt de bagage soms later aan op de logiesplaats dan de groep.


Vervoer

 VertrekAankomst
EK182Brussel 21/12/2019 20:15Dubai 22/12/2019 06:00
EK2355Dubai 22/12/2019 09:35Kathmandu 22/12/2019 15:20
EK2154Kathmandu 04/01/2019 22:30Dubai 05/01/2019 02:10
EK183Dubai 05/01/2019 08:20Brussel 05/01/2019 12:45
 • Voor het vervoer tijdens de uitstappen in en rond Kathmandu kan gebruik worden gemaakt van lokaal of gecharterd transport.
 • Privé-busje voor de overige transfers
 • Vlucht van Pokhara naar Kathmandu.

Klimaat

Algemeen

Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen. In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

In het najaar

De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Van half november ligt de temperatuur heel wat lager.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Op dit moment is het ons nog niet duidelijk hoeveel ingecheckte bagage op de binnenlandse vlucht mag worden meegenomen. Dit zullen we nog aanvullen.

Bagage

 • stevige reistas (beter dan een rugzak)
 • dagrugzak met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt  tijdens een dagwandeling)
 • regenhoes voor dagrugzak
 • zak/tas om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen en/of aanstekers of sandalen (voor ’s avonds en om in Kathmandu te dragen)
 • wandel- of trekkingkousen
 • evt. reserveveters
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (voor in de lodges)
 • evt. licht slaapmatje (om bovenop de matras in de lodges te leggen)

Kledij

 • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
 • warme en soepele broek
 • wind- en waterdichte overbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • warme fleece
 • lichte fleese
 • hemden en/of T-shirts
 • muts
 • sjaal
 • handschoenen
 • zonnehoed of –pet
 • evt. short/bermuda
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

Verzorging

 • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
 • handdoek (handig zijn sneldrogende handdoeken)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • goede zonnebril
 • evt. oordopjes 
 • evt. oogmasker
 • zak- of hoofdlamp)
 • 2 recente pasfoto’s (in handbagage stoppen)
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus)
 • vaseline.

Geld

 • De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter
 • Geld wisselen kan in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of reischeques, zijn goed. In Kathmandu en Pokhara kan je met je betaalkaart terecht aan geldautomaten. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Formaliteiten

Reispas

Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor $ 30 (of het equivalent in euro) een visum voor 15 dagen of  voor $ 50 een visum voor 30 dagen. Ook een pasfoto is nodig.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: Diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepal-begeleiders, alsook de Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende web- en boekentips:

 • J. Greenwald, De perfecte Boeddha, Al ruim tien jaar is de auteur gefascineerd door Nepal, het kleine koninkrijk in de Himalaya. Hoe meer hij ervan zag, hoe meer hij in de ban raakte van de mysterieuze Nepalese cultuur, die zo rijk is aan legenden, goden en godinnen. Hij beschrijft niet alleen de mystiek van het boeddhistische godendom, maar ook de personen die hij ontmoet, zoals heiligen, kunstsmokkelaars en op de vlucht geslagen journalisten.
 • J. Kincaid,  Tussen de bloemen, In dit intrigerende reisverslag legt de auteur haar tocht door Nepal vast, waar zij en haar metgezellen op zoek gaan naar bloemzaden om thuis te planten. Ze tovert een wereld tevoorschijn die wemelt van kleurrijk leven en wordt gedomineerd door magnifieke bergen.
 • R. L’Anson, Nepal, Fotoboek met 400 foto’s genomen in de Kathmandu-vallei, Chitwan, Mustang Annapurna- en Everestregio.
 • R. Macfarlane, Hoogtekoorts / Het raadselachtig verlangen naar de hoogste top, Hoe komt het dat bergen zo tot onze verbeelding spreken? Waarom stellen bergsporters elk klimseizoen hun leven in de waagschaal? De auteur ontrafelt de relatie tussen mensen en bergen, en onze drang die bergen te overwinnen. Geleerden uit de Renaissance, negentiende-eeuwse fantasten, geologen en klimmers – allemaal hebben ze volgens Macfarlane bijgedragen aan de waardering voor het berglandschap. 
 • N. Meynen, Nieuwe wegen in de Himalaya,  De schrijver gaat op zoek naar het Nepal dat niet in brochures en reisgidsen staat.
 • M. Palin, Himalaya, Het resultaat van een zware reis van zes maanden door de Himalaya. Palin en zijn team klimmen o.a. naar het basiskamp van de Mount Everest op een hoogte van 5330 m.
 • J. Stephens, Nepal, een jaar aan de voet van de Annapurna, Terwijl haar man een ontwikkelingsproject leidt, verblijft Joy in een klein dorpje en leert de gebruiken kennen van haar dorpsgenoten. Een vaak humoristisch verhaal dat een duidelijke kijk geeft op hoe Nepalezen denken en handelen.
 • T. van Rijsewijk, Kumari, mijn dochter uit Nepal, Trees reisde helemaal alleen af naar Nepal. De onverwachte ontmoeting met het weesmeisje Kumari haalde haar wereld overhoop.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: