Mexico - Cultuur en natuur van Mexico-City tot Chiapas


20 dagen

1/11/2019 - 20/11/2019

prijs € 3460


niet meer boekbaar

Mexico - Cultuur en natuur van Mexico-City tot Chiapas


20 dagen

1/11/2019 - 20/11/2019

prijs € 3460


niet meer boekbaar

Mexico - Cultuur en natuur van Mexico-City tot Chiapas


20 dagen

1/11/2019 - 20/11/2019

prijs € 3460


niet meer boekbaar

Mexico - Cultuur en natuur van Mexico-City tot Chiapas


20 dagen

1/11/2019 - 20/11/2019

prijs € 3460


niet meer boekbaar

Mexico - Cultuur en natuur van Mexico-City tot Chiapas


20 dagen

1/11/2019 - 20/11/2019

prijs € 3460


niet meer boekbaar
Groepsreis Mexico
Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in natuur, cultuur, geschiedenis en etnische groepen. Laat je betoveren door de charme van de koloniale steden, de afwisselende natuur, de talrijke archeologische sites, de eeuwenoude tradities van verschillende Indianengemeenschappen, muziek op pleintjes en in bars, lekker eten... Tijdens deze reis, ontworpen door een gepassioneerde Vlaamse die er al jaren woont, beleef je het échte Mexico met zijn vriendelijke mensen, eeuwenoude legendes en kleurrijk volksgeloof. Bijzonder aan deze reis zijn de 2-daagse trekking in de Sierra Norte de Oaxaca, waar je op een relatief kleine oppervlakte een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreft en waar het toerisme nog in zijn kinderschoenen staat, en de de 5-daagse rondrit per minibus door het wilde Chiapas. Tijdens korte en lange wandelingen ontdekken we hier schitterende landschappen en ontmoeten we boeiende mensen.
Prijs: € 3460
Aantal dagen: 20 dagen
Reisnummer: 19MX1AAA1
Reisdatum: 1/11/2019 - 20/11/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

55

61

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Combinatie van historische sites en plaatsen weg van de toeristische routes
 • Wandelingen in natuurparken met prachtige vegetatie
 • 2-daagse trekking in de Sierra Norte met verblijf in 'cabañas eco-turisticas'
 • Verblijf bij Lacandon-indianen in het regenwoud aan de grens met Guatemala
 • Op bezoek bij Mexicaanse gezinnen in kleine, landelijke nederzettingen
 • Op verkenning, deels per fiets, in Mexico-City


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,2

12 Beoordelingen

reviews van klanten

Van begin tot einde een zeer goeie, afwisselende en mooie reis die vlot verloopt dankzij de reisleiding die daar woont. Wat een enthousiasme, een grote meerwaarde van deze reis. Bovenop mijn verwachtingen is Mexico een Waaauw !

Gerlinde B. -

Een reis die aan mijn verwachtingen voldeed. Ik wist wat ik moest verwachten.…

Yvan A. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Mexico City.

We worden naar het hotel gebracht en houden het, na de lange vluchtreis, vandaag voor bekeken.

Dag 2-4

Ontdekking van Mexico-City, de onvolprezen hoofdstad. Het is een miljoenenstad die kampt met zware milieuproblemen, te wijten aan haar ligging in een dal en haar explosieve bevolkingsgroei. De stad ligt op 2240 m en is omringd door hoge vulkanen, ze is gebouwd op een moeras dat de Azteken deels hebben drooggelegd voor de bouw van hun hoofdstad Tenochtitlan. Maar het is zo'n bruisende stad, én de plaats waar 3 historische momenten samenkomen: het rijk van de Azteken, de Spaanse hoofdstad en de eigentijdse hoofdstad van het land. Elk tijdperk heeft zijn sporen nagelaten: archeologische sites midden in de stad, grootse koloniale bouwwerken (gemaakt van stenen uit Azteekse tempels), Frans-Italiaanse gebouwen vanuit de tijd van Porfirio Díaz die de stad een Europese allure wou geven, moderne flatgebouwen...het kan niet op. Voor de bezoeker biedt ze echter een waaier aan oude en nieuwe buurten, musea, pleinen, parken, restaurants en eethuizen.

Wat staat er deze dagen op het programma:

 • wandeling door het historisch centrum met Templo Mayor en Palacio Presidencial
 • wandeling in de aangename, groene wijk Coyoacán.
 • bezoek aan het geboortehuis van de excentrieke schilderes Frida Kahlo, dat nu een museum herbergt.
 • bezoek per bootje aan de wijk Xochimilco met zijn vele kanalen
 • bezoek aan de piramides van Teotihuacan, waarvan de zon- en maanpiramides en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc de bekendste bouwwerken zijn.

Dag 5

We rijden zuidwaarts naar het barokke Oaxaca (1550 m), één van de mooiste koloniale steden van México. De lokale marktjes nodigen uit tot het proeven van streekproducten als chocolade, mescal (sterke drank met rups) en chapulines (geroosterde sprinkhanen).

Overnachting in een hotel in Oaxaca.

Dag 6

Vanuit Oaxaca vertrekken we op verkenning in de centrale valleien. In de voormiddag maken we een wandeling naar de 'versteende' watervallen van Hierve El Agua, waarin het heerlijk baden is. We eten er bij een lokale familie en op de terugweg naar Oaxaca bezoeken we een mezcal-producent. Mezcal is een wereldwijd bekende alcoholische drank die gemaakt wordt van de agave-plant en van oorsprong uit Oaxaca komt.

Tweede overnachting in een hotel in Oaxaca.

Dag 7

In de voormiddag maken we een uitstap naar de indrukwekkende site van Monte Albán, waarvan de bouw op een afgeplatte bergtop van 1600 m hoog begonnen is door nobele onbekenden, maar die grotendeels is verder gebouwd door de Zapoteken en eeuwenlang hun hoofdstad was. Terug in de stad, verkennen we de kleurrijke markt en is er tijd om wat te shoppen of een terrasje te doen. In de namiddag bezoeken we een Zapoteekse ambachtsfamilie in Teotitlan del Valle, befaamd voor zijn handgemaakte tapijten.

Hierna rijden we naar de Sierra Norte van Oaxaca. We beleven op een authentieke manier hoe het alledaagse leven er in de bergdorpjes aan toe gaat. We kunnen bogen op de diensten van lokale gidsen en van de infrastructuur van een succesvolle coöperatieve van 8 dorpen die o.a. actief is op het vlak van ecocultureel toerisme. Het is een van de meest geslaagde ecotoeristische projecten van het land en past volledig in de filosofie van Anders Reizen: je kan er prachtige wandelingen maken in een gebied waar je op een relatief kleine oppervlakte een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreft en alles is in handen van de lokale Zapoteekse bevolking. We slapen in mooie, ecologische cabañas en eten lokale biologische producten.

Dag 8

We maken een 2-daagse trekking in de Sierra Norte de Oaxaca. Tijdens de wandelingen dragen we enkel een dagrugzak en krijgen we water en picknick mee. De lokale gidsen geven uitleg over de regio, tradities en de vele medicinale planten.

Op de eerste dag begint de tocht op 3100 m en eindigt in een vallei op 2200 m. We wandelen op goed bewandelbare paden midden in de bossen. Naarmate we dalen verandert de flora. Tijdens de wandeling houden we halt om foto’s te nemen van de mooie vergezichten. Bij aankomst in het tweede dorp kan je een ´temazcal’ proberen, een traditioneel Zapoteeks stoombad. Het is een soort zuiveringsritueel voor lichaam én ziel.

Dag 9

Op de tweede dag van de trekking wandelen we door een mooie canyon en blijven we min of meer op dezelfde hoogte. Opnieuw worden we vergezeld door lokale gidsen en kunnen we genieten van de prachtige en gevarieerde natuur. Bij aankomst in het derde dorp eten we in een lokaal restaurant en daarna keren we terug naar Oaxaca.

Overnachting in een hotel in Oaxaca.

Dag 10

Dagvullende transfer naar het koloniale stadje Chiapa de Corzo, in de staat Chiapas.

Overnachting in een hotel.

Dag 11

Boottocht door de spectaculaire Sumidero-kloof (cañon del Sumidero). We varen door een bijzonder mooi natuurgebied van watervallen en groene rotswanden die tot 1000 m hoog reiken. 

De namiddag spenderen we in het gezellige San Cristobal de Las Casas. In deze stad met geplaveide, smalle straatjes en een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies krijg je een ander Mexico te zien.

Overnachting in een hotel in San Cristobal.

Dag 12

In de regio Altos de Chiapas (2200 m) bezoeken we 2 Tzotsil-dorpen. In het eerste dorp worden we ontvangen door een weversfamilie. We maken samen tortilla's en genieten van een eenvoudige, gezonde maaltijd bij hen thuis. Hierna krijgen we te zien hoe de vrouwen mooie tassen, sjaals, enz. weven volgens een oude methode  met een heupweeftouw. In het tweede dorp beleven we van dichtbij hoe de Indiaanse ziel van de Maya-bevolking eeuwen van kolonisatie en moderniteit heeft overleefd. We bezoeken de kerk, waar we getuige zijn van voor ons vreemde geloofspraktijken, een mengeling tussen katholieke en oude Maya-rituelen.

In de namiddag is er vrije tijd voorzien om te shoppen of gezellig rond te kuieren. 

Tweede overnachting in een hotel in San Cristobal.

Dag 13

Vandaag begint de 5-daagse rondrit per minibus door het wilde Chiapas. Tijdens korte en lange wandelingen ontdekken we hier schitterende panorama’s van bergen, rivieren en watervallen.

Vandaag bezoeken we het pottenbakkersdorp Amantenango  waar de vrouwen uitmuntende pottenbakkers zijn. In de namiddag verkennen we de mooie watervallen van El Chiflon. Het is heerlijk koel het blauwgroene water.

Overnachting in een eenvoudige cabaña aan meer van Tziscao.

Dag 14

Na het ontbijt maken we met een lokale gids een wandeling over heuvelachtig terrein en aanschouwen enkele van de 60 prachtige meren van Montebello, in verschillende tinten van azuurblauw tot smaragdgroen. In het dorp Tziscao bezoeken we het perceel van Isidoro, een kleine producent van biologische koffie.

In de namiddag rijden we naar een ecotoeristisch centrum, gelegen aan het beschermd natuurgebied Reserva de la Biosfera Montes Azules, waar zich apen, krokodillen, toekans, herten, enz. ophouden. Maar het is vooral de gekende geelvleugelara die men hier tracht te beschermen. 

Overnachting in een prachtige junglelodge.

Dag 15

Dagje puur natuur! Bij het ochtendgloren kunnen de liefhebbers op vogelobservatie.

In de voormiddag ondernemen we een wandelingetje door het woud waarbij een lokale gids uitleg geeft over de flora en fauna.

In de namiddag bewonderen we de jungle vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules.

Tweede overnachting in de junglelodge.

Dag 16

We bezoeken Yaxchilan, een schitterende Maya site, verscholen in de jungle en enkel te bereiken via een boottocht over de grote stroom Usumacinta, de grensrivier met Guatemala. Na het bezoek trekken we verder naar een van de kleine Lacandonen-gemeenschappen in het hart van het regenwoud.

Overnachting in kleine lodge, als gasten van een Lacandoon familie.

Dag 17

We gaan opnieuw een dag op stap in de jungle, die weelderige en eindeloos interessante biotoop waar je maar niet genoeg van kan krijgen. We bezoeken eerst de Maya-ruïnes van Bonampak, bekend omwille van de prachtige muurschilderingen waarvan sommige teruggaan tot de 8ste eeuw. Hierna trekken we er op uit onder begeleiding van een deskundige lokale gids. We wandelen door de jungle, ontdekken een verscholen Maya-tempel en zwemmen in het kristalheldere water van een van de vele riviertjes. De Lacandonische indianen worden, omwille van hun kennis van het regenwoud, betrokken bij het behoud ervan.

Terug thuis bij onze gastfamilie, kunnen degene die het wensen samen met een van de vrouwen sieraden maken met allerlei zaadjes uit de jungle.

Tweede overnachting in de logde.

Dag 18

Transfer naar Palenque (3 u.) en bezoek aan dit archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.

Overnachting in een hotel.

Dag 19

Transfer naar de luchthaven van Villahermosa (1.40 u. rijden) en vlucht naar Mexico-City, waar we de terugreis naar Brussel aanvatten.

Dag 20

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 3460
Voorschot: € 1040 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • logies
 • transfers
 • maaltijden in Mexico
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gidsen en chauffeur.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
Voor bovenstaande posten voorzie je best zo'n 250 euro
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een rondreis met een beperkt aantal wandelingen van  tot , geschikt voor wie regelmatig wat aan sport doet. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)

Gezien het sterk cultureel karakter van deze reis, is interesse voor de Maya-cultuur wenselijk, evenals enige zin voor avontuur en een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een lange rondreis van dit type.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In de steden (10 overnachtingen) slapen we in comfortabele, karaktervolle hotels. In Palenque is er een zwembad.

De overige nachten slapen we in “cabañas” (bungalows) in de natuur. Deze cabañas hebben alle nodige voorzieningen (sanitair, douche en warm water op de kamer, zeep en handdoeken):

 • Sierra norte de Oaxaca : 2 nachten in mooie cabañas gebouwd uit adobe (leem). We slapen met 3- 4 mensen op de kamer (stapelbedden, maar meestal kan iedereen wel een bed onderaan krijgen). Koppels hebben in principe een eigen kamer.
 • Lacanja : 2 nachten in tweepersoonskamers.
 • Tziscao : 1 nacht in sobere cabañas (in hout), wel met eigen toilet en douche, maar minder aangekleed.

Maaltijden

We eten in het logies, bij lokale families, in open lucht (middagpicknick) en in plaatselijke restaurants. Het ontbijt nemen we geregeld in de tuin van het verblijf.

De rijke en vaak pittige Mexicaanse keuken is ontstaan uit de mengeling van de traditionele indiaanse en de Spaanse keuken. De indiaanse bijdrage bestaat voornamelijk uit exotische vruchten en kruiden, chili, cacao, avocado en kalkoen. De Spaanse conquistadores leverden vooral vlees, kaas, tarwe, olie en wijn. 


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we internationaal met KLM en nationaal met Aeromexico.
 VertrekAankomst
KL1724Brussel 01/11/2019 10:40Amsterdam 01/11/2019 11:40
KL685Amsterdam 01/11/2019 14:35Mexico City 01/11/2019 19:25
AM512Villa Hermosa 19/11/2019 15:50Mexico City 19/11/2019 17:30
KL686Mexico City 19/11/2019 21:55Amsterdam 20/11/2019 15:10
KL1731Amsterdam 20/11/2019 16:50Brussel 20/11/2019 17:30

We verplaatsen ons gedurende de gehele reis in een comfortabele minibus met vaste chauffeur. Hou er rekening mee dat er heel wat kilometers gereden worden. 


Klimaat

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt, met een piek in juli en augustus. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.
De kust- en laaggelegen gebieden van Mexico (zoals in deze reis het grootste deel van de trekking in Chiapas) zijn het hele jaar door warm en vochtig. Hoe verder je het binnenland intrekt en hoe hoger je gaat, hoe koeler en droger het wordt. Deze reis in principe valt buiten het regenseizoen (juni-oktober), wat echter geen sluitende garantie is voor 100% droog weer.
Enkele gemiddelde dag- en nachttemperaturen (gemiddelde temperaturen zijn gemeten de afgelopen jaren over een periode van een etmaal. Ook in Mexico kan het warmer of kouder zijn dan het ‘normale’ jaargemiddelde.):

 • Mexico-Stad                23-9°
 • Puebla                         19-10°
 • Oaxaca                        26-10°
 • San Cristobal               20-9°

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt hiervoor een label van Anders Reizen.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen om de minibus die we gebruiken voor de rondrit door Chiapas niet te overladen, maar ook om het voor jezelf licht en makkelijk draagbaar te houden. Je kan in quasi alle hotels kleren laten wassen.

Bagage

 • rugzak of reistas (geen harde koffer)
 • dagrugzak (ideaal is dan een zgd. tourrugzak, die het midden houdt tussen een dag- en een trekkingrugzak. De tourrugzakken hebben een inhoud van 40 à 60 l en hebben behalve goeie schouderbanden ook een stevige heupband.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen
 • waterbestendige (wandel)sandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme wollen trui of fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • badpak/zwembroek 
 • short(s)

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zonnebril
 • zak- of hoofdlamp 
 • reisstekker (Mexico heeft een elektriciteitsnet van 110 V, dus afwijkend van de West-Europese standaard, en de stopcontacten zijn ook niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. powerbank (om je telefoon-fotoapparaat oonderweg bij te laden
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.

EHBO

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

 • De munteenheid in Mexico is de peso. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter.

 • Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (zowel met kredietkaarten als Visa en Mastercard, als met de gewone betaalkaart). Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

 • Je kan ook cash euro’s meenemen en deze ter plaatste laten wisselen. Of een combinatie van cash en kaart.

Formaliteiten

Reispas

Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden  geldig zijn.en reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum

Je hebt geen visum nodig.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: Diplomatie (Op reis in het buitenland).


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Mexico door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Malaria

In zeldzame omstandigheden is er beperkt malariarisico, met name in afgelegen rurale gebieden in o.a. de staten Chiapas en Oaxaca, beneden de 1000 m en indien men overnacht in primitieve omstandigheden. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Je moet dus muggenbeten trachten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug enkel steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Medicatie wordt niet langer aangeraden.

Ziekte van Chagas

In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Knokkelkoortsen en zika

Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Visit Mexico
 • National Geographic
 • G. Green, De wetteloze paden van Mexico: In het voorjaar van 1938 begint de jonge Graham Greene aan een ontdekkingsreis door de binnenlanden van Mexico. Zijn eerste doel is om over de onderdrukking en vervolging van de katholieken te schrijven, maar het resultaat is een fascinerend verslag van al zijn avonturen, nu eens per boot, dan weer per trein of per vliegtuig, maar vaker nog per muilezel of te voet. Gaandeweg geeft Greene zich over aan de charmes van het prachtige landschap, de exotische, laconieke levensstijl en de gevarieerde bevolking van Mexico, en beschrijft hij deze op poëtische, beeldende wijze.
 • H. Herrera, Frida: roman over het leven en werk van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.
 • R. Castellanos, Balún Canan: historische roman over het alledaags leven en conflicten tussen “blanken” en “Indianen” ten tijde van de grondhervormingen in Chiapas.
 • O. Paz, Het labyrint van de eenzaamheid: essay over de Mexicaanse ziel.
 • S. Roeling,Popul Vuh, het ‘scheppingsverhaal’ van de Maya’s.
 • I. Tree, Gehakte hagedis: boeiend reisverhaal dat een indringend en uniek beeld schept van een land vol extremen.

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

Aangezien de begeleidster in Mexico woont, vindt er voor deze reis geen kennismakingsbijeenkomst plaats. Je krijgt alle info per mail doorgestuurd.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: