Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan (wandelniveau 3)


13 dagen

3/07/2019 - 15/07/2019

prijs € 1730


niet meer boekbaar

Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan (wandelniveau 3)


13 dagen

3/07/2019 - 15/07/2019

prijs € 1730


niet meer boekbaar

Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan (wandelniveau 3)


13 dagen

3/07/2019 - 15/07/2019

prijs € 1730


niet meer boekbaar

Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan (wandelniveau 3)


13 dagen

3/07/2019 - 15/07/2019

prijs € 1730


niet meer boekbaar

Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan (wandelniveau 3)


13 dagen

3/07/2019 - 15/07/2019

prijs € 1730


niet meer boekbaar
Groepsreis Montenegro
Montenegro combineert al het goede van de Balkan op een kleine oppervlakte. We concentreren ons een volle week op de wilde binnenlanden die we met zeer pittige wandelingen doorkruisen van noord naar zuid: hooggebergte met grillige rotsen, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos, … een paradijs voor de sportieve wandelaar. Dan dalen we af naar zeeniveau om Montenegro's paradepaardje in ogenschouw te nemen: de wondermooie baai van Kotor.
Prijs: € 1730
Aantal dagen: 13 dagen
Reisnummer: 19ME1BKB1
Reisdatum: 3/07/2019 - 15/07/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

17 Beoordelingen

reviews van klanten

Zeer leuke ervaring. Was voor mij een eerste kennismaking met 'wandelen in de bergen' en 'reizen in groep'. Voor mij een ideale reisformule om inspanningen en natuurervaringen te combineren met een ervaren gids en goed gezelschap.

Sofie V. -

Het was een fantastische reis! Ik heb van de eerste tot de laatste dag enorm genoten van de prachtige natuur en de pittige wandelingen. Een absolute aanrader voor iedereen die van de natuur en een fysieke uitdaging houdt!

Veerle V. -

De prachtige, vrijwel ongerepte natuur maakte van deze wandelreis in Montenegro een onvergetelijke ervaring. De ervaren gids en de aangename groep deden ook hun duit in het zakje.

Marijke V. -

Heel mooie reis, prachtige beleving van Montenegro, dat nog heel ongerept en authentiek is. De reis liet ons kennismaken met de verschillende aspecten van het land. Eén kleine opmerking: het gedeelte aan de kust mocht voor mij een dag minder zijn, met in de plaats nog een pittige bergwandeling. Het beëindigen van deze mooie reis aan de kust vond ik op zich wel geslaagd, dit gaf immers ook een goed beeld van de mooie kust en bood de gelegenheid om even van de zee te genieten met een zwempartij.

Regine K. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Podgorica en transfer naar Nevidio, een verzameling sympathieke lodges niet ver van Durmitor Nationaal Park. We verblijven 3 nachten in 3- en 4-persoons lodges met eigen badkamer. Er is een centraal restaurant en een kampvuurplaats.

Dag 2

Een transfer van een klein half uur brengt ons naar het Zwarte Meer, het centrum van Durmitor en startpunt van vele wandelingen. De eerste wandeling is een ronde onderlangs de berg Terzin Bogaz. We stijgen door oude naaldwouden en hogerop steken we een immense puinhelling over. Vanaf de pas voert een prachtig pad, van waar we zicht hebben op de hoogste pieken, terug naar beneden. We passeren de hoogst gelegen herdershut van Montenegro op de afdaling. 

Tweede overnachting in Nevidio.

Dag 3

Transfer van een kleine 30 min. naar Sedlo, een pas aan de zuidzijde van Durmitor. We zijn hier al vrij hoog dus we kunnen al vroeg de indrukwekkende top Prutas bereiken. De naam is afgeleid van het Slavisch woord voor 'een bos takken', en de rechtopstaande kalkplaten die we op de klim zien doen hier echt aan denken. De afdaling is een tijdje nogal steil maar als we de bodem van de Susicko-kloof naderen wordt het terrein snel eenvoudiger. We wandelen vervolgens een goede 4 uur door de verstilde kloof, omringd door nu eens fraaie zichten op de toppen, dan weer dichte wouden. Vanaf het eindpunt is er een transfer terug naar de lodges.

Derde overnachting in Nevidio.

Dag 4

We beginnen de dag met een wandeling vanaf de lodges door de kloof van de rivier Komarnica. Op deze knappe wandeling van goed 4 uur bereiken we uiteindelijk de pas waar we gisteren ook al waren. Hier staat het transport gereed om door te reizen naar een compleet andere regio. Door de Tara-kloof bereiken we tegen de namiddag Prokletije, waar we inchecken in een sympathiek houten pension, in kamers voor 2 en 3 personen met eigen badkamer.

Dag 5

Prokletije is het onherbergzame grensgebergte tussen Montenegro, Albanië en Kosovo. We verblijven in de een gletsjervallei aan de noordzijde van het gebergte. Vanaf de ontbijttafel kijken we de prachtige vallei in. Vandaag maken we een wat rustigere wandeling vanuit de naastgelegen vallei, naar de top Taljanka. De graat die naar deze top voert is van ongekende schoonheid, met de onherbergzame pieken van Karanfil op de achtergrond. 

Tweede overnachting in Prokletije.

Dag 6

Nog een dag in dit prachtige gebergte. Vandaag maken we rondwandeling vanuit het verblijf. We stijgen richting de hoogste piek, Maja Rosit, maar eronder slaan we linksaf om via een andere bergrug terug naar de vallei te keren. Wie nadien nog energie heeft, kan de nabijgelegen waterval of de bron van de rivier Skakavica bezoeken. Ook het stadje Gusinje is een bezoekje waard. Met zijn mix van kerken en moskeeën, stoffige wegen en rommelige winkeltjes is het de Balkan ten voeten uit. 

Derde overnachting in Prokletije.

Dag 7

Een vroege transfer brengt ons naar Stavna, de zomerweide onder de pieken van Komovi. Bij aankomst beginnen we direct aan een fraaie rondwandeling rond de piek Vasojevicki kom. Eventueel, maar enkel bij ideale weersomstandigheden, kan de piek ook beklommen worden. 

We slapen in mooie berghutten met gedeeld sanitair en met een uitzicht om u tegen te zeggen.

Dag 8

Vanaf Stavna wandelen we de hele dag rond de 1800 m hoogtelijn in noordelijke richting. Het parcours golft op en neer door afwisselend bossen en bergweiden en we passeren enkele actieve herdersgemeenschappen. Tegen het eind van de middag arriveren we zo bij het herdersdorp Vranjak, waar we overnachten in sympathieke lodges. Deze zijn prachtig gelegen en geven ons de kans het leven van de herders aan den lijve te ervaren (maar dan wel met een donsdeken en een warme douche!). Er wordt hier fantastisch gekookt en na het eten wordt het kampvuur opgestookt.

Dag 9

We wandelen via de hoogste piek van Bjelasica, de ruim 2100 m hoge Zwartkop, en via enkele fraaie bergmeren naar het meer van Biogradsko. Vanaf het uitzichtpunt Bendovac zien we het 8-vormige meer al in de diepte liggen. Het is vanaf hier nog een fikse afdaling door de intacte oerbossen waarom het park geroemd wordt.

Aan het einde van de wandeling wacht nog een transfer van goed 2 uur door de kloof van de Moraca naar Virpazar, de gezellige havenplaats aan de Montenegrijnse zijde van het meer van Skadar. Hier verblijven we in een oud maar nog steeds prima staatshotel. 

Dag 10

Een korte transfer naar Dupilo en vervolgens wandelen we via oude paden en langs 2 kleine watervallen (met zwemgelegenheid) naar Poseljani, een dorp bestaande uit enkele oude watermolens. Vanaf hier varen we in 1,5 uur door een prachtig decor naar Rijeka Crnojevica, een ontspannen invulling van de namiddag. Aansluitend is het nog een goed half uur rijden naar de volgende stop: het hotel in Ivanov Konak, temidden van de beukenbossen van Lovcen Nationaal Park. 

Dag 11

De laatste wandeling is een korte etappe van 4 uur over de 1474 m hoge  Babina Glava, van waar we de baai van Kotor en grote delen van de kust van Montenegro al diep beneden ons zien liggen. Tegen lunchtijd zijn we terug in het hotel en na de picknick dalen we per transfer af naar de baai van Kotor.

De laatste 2 nachten verblijven we in een villa met sympathieke appartementen op enkele kilometers van Kotor met tuin, zwembad. Heerlijk ontspannend sluiten we hier de reis af. 

Dag 12

Rustdag in de baai van Kotor. Je kan de oude stad te verkennen. En het is een korte rit naar het schilderachtige stadje Perast, eveneens aan de baai gelegen, waar je het zeevaarderskerkje op het eiland voor de kust, wellicht het meest gefotografeerde kerkje van de Balkan, kan bezoeken met de pendelbootjes. 

Dag 13

Transfer naar de luchthaven van Podgorica en vlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1730
Voorschot: € 520 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 13
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • inkomgelden nationale parken
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • inkomgelden van andere bezienswaardigheden e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Peter Ysebaert


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau , waarvoor een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen vereist zijn. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.) Je hebt best geen hoogtevrees.

We wandelen voortdurend op en af over geitenpaden, sluiproutes en gemarkeerde wandelpaden, af en toe flink overwoekerd. Hou rekening met een hogere graad van ongereptheid van de paden (in vergelijking met de Franse Alpen bijvoorbeeld).

Hoewel de warmte niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan het wandelingen in de lageren regionen wel zwaarder maken.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • 3 nachten in 3- en 4-persoons lodges met eigen badkamer. Er is een centraal restaurant en een kampvuurplaats
 • 3 nachten in een sympathiek houten pension, in kamers voor 2 en 3 personen met eigen badkamer
 • 1 nacht in mooie berghutten met gedeeld sanitair en met een uitzicht om u tegen te zeggen
 • 1 nacht in sympathieke lodges. Deze zijn prachtig gelegen en geven ons de kans het leven van de herders aan den lijve te ervaren (maar dan wel met een donsdeken en een warme douche!). Er wordt hier fantastisch gekookt en na het eten wordt het kampvuur opgestookt
 • 1 nacht in een oud maar nog steeds prima staatshotel
 • 1  nacht in een hotel temidden van de beukenbossen van Lovcen Nationaal Park
 • 2 nachten in een villa met sympathieke appartementen op enkele kilometers van Kotor met tuin en zwembad.

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal gebruiken we in het logies. Het middagmaal is een picknick.

Enkele traditionele gerechten zijn skorup (maismeel) met kajmak (boterachtige witte kaas), priganice (deegwaar in siroop), palacinke (pannekoeken) en prsut (gerookte ham). Montenegrijnen zijn ook erg goed in het bereiden van soep. Pasulj (bonensoep) en piletina (kippenbouiilon) zijn favoriet. als groente eet meen eerder salade dan warme groente. Kupus (kool) of Sjopska (gemengde salade tomaat, kaas en paprika) zijn het meest gangbaar. Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een durmitor stek (een opgerolde schnitzel gevuld met ham en kaas) of een jagnetina na zaru (lam van de grill). Bij ontbijt en lunch drinkt men vaak kisela mljeko (karnemelk) of gorski caj (bergthee), terwijl bij het diner de niksicko pivo (bier) en de vranac (rode wijn) worden geschonken.


Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak.

Vervoer

 VertrekAankomst
OS 352Brussel 03/07/2019 10:20Wenen 03/07/2019 12:05
OS 727Wenen 03/07/2019 12:55Podgorica 03/07/2019 14:20
OS 728Podgorica 15/07/2019 15:10Wenen 15/07/2019 16:40
OS 355Wenen 15/07/2019 17:30Brussel 15/07/2019 19:15

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-minibus met chauffeur.


Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. Hier gelden korte winters en lange hete zomers. Door de steile kust valt er voor een mediterraan klimaat lokaal wel veel meer neerslag. De bergen kennen een alpien klimaat. Hierbij zijn alle seizoenen optimaal vertegenwoordigd elk jaar. De zomer is warm en relatief droog (hoewel perioden van onweer soms erg heftig zijn).

Tijdens deze reis verwachten we meestal zonnig en aangenaam warm wandelweer in de bergen, echter met kans op mist of een bui. Naar de kust toe wordt het warmer. Koude nachten in de bergen (tot 5°).

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • rugzak of reistas – 1 stuk
 • degelijke dagrugzak 
 • regenhoes voor dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen of (wandel)sandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte broek
 • warme pull/fleece
 • lichte pull/fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • handschoenen
 • muts
 • zwemkledij 

Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • 1 handdoek 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • lunchbox
 • drankfles

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je neemt best cash geld mee van thuis. De eerste gelegenheid om ter plaatse geld af te halen is Zabljak.


Formaliteiten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Bijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: