Marokko - Tanger, ça bouge! – met Cap Spartel en Chefchaouen


6 dagen

30/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 960


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger, ça bouge! – met Cap Spartel en Chefchaouen


6 dagen

30/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 960


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger, ça bouge! – met Cap Spartel en Chefchaouen


6 dagen

30/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 960


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger, ça bouge! – met Cap Spartel en Chefchaouen


6 dagen

30/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 960


niet meer boekbaar

Marokko - Tanger, ça bouge! – met Cap Spartel en Chefchaouen


6 dagen

30/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 960


niet meer boekbaar
Groepsreis Marokko
Op het meest noordelijke puntje van Noord-Afrika, op een boogscheut van het Europese vasteland, kijkt Tanger uit op zowel de Middellandse zee als de Atlantische Oceaan. Eeuwenlang was het Europa’s toegangspoort tot Afrika, eeuwenlang was het een smeltkroes van culturen en religies, een aantrekkingspool voor kunstenaars en vrijbuiters. Tot op vandaag zindert dat door en geeft het de stad een kosmopolitisch en ongebonden karakter, zo verschillend van andere grote Marokkaanse steden. Nadat we Tanger grondig verkend hebben trekken we de natuur in: op de mooie Cap Spartel en in het Rif-gebergte, waar we wandelen in een mediterraan landschap van geurige valleien, kloven en riviertjes. Voor wie Marokko nog niet kent, is deze reis de perfecte introductie. Voor de ervaren Marokko-reiziger biedt Tanger een verrassend andere kijk.
Prijs: € 960
Aantal dagen: 6 dagen
Reisnummer: 19MA1TGA1
Reisdatum: 30/04/2019 - 5/05/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 9
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

49

58

59

59

63

64

65

55

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Stad, zee en bergen
 • Mooi en charmant logies
 • Tanger: kosmopolitische havenstad, maar toch ook intiem
 • Idyllische straatjes en steegjes in de medina
 • Kennismaking met het Rif en zijn eigenzinnige bewoners
 • Gezellige en lekkere keuken bij Fatima in het Rif
 • Chefchaouen, blauwe stad tussen de Rif-toppen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

10 Beoordelingen

reviews van klanten

Alhoewel Tanger geen echt grote bezienswaardigheden heeft, biedt de stad wel de mogelijkheid om je onder te dompelen in de Marokkaanse cultuur en het vervlogen kolonialisme. Het is een stad op mensenmaat en biedt dank zij de nabijheid van de zee en verrassend groene parken, een gevarieerd parcours. De twee stapdagen in de bergen vormen een aangename afwisseling met de stad Tanger en voeren je langs het pittoreske Chefchaouen.

Stan B. -

Relatief korte reis met veel boeiende en plezante belevenissen. Kleine en diverse groep met plezante sfeer. Knappe begeleiding met een soepele/vlotte aaneenschakeling van evenementen en indrukken. Heel tevreden over deze reis.

Nicole J. -

Leuke mix van cultuur en wandelen. Ik heb een beetje zicht op Marokko gekregen, smaakt naar meer. Het was een tof reisgezelschap met een fijne begeleidster.

Lieve R. -

Een zeer fijne eerste kennismaking met Marokko. Geeft zin om meer van Marokko te ontdekken.

Ria T. -

Algemene reistips

Dag 1

Late aankomst en intrek in het hotel, smaakvol ondergebracht in een historisch pand in het centrum, het voormalig kantoor van de 'Eastern Telegraph Company' uit einde 19de eeuw. 

Dag 2-3

We gaan twee dagen op stap in de stad waar tal van westerse kunstenaars inspiratie hebben gevonden: van de schrijvers Paul Bowles, William Burroughs en Jack Kerouac, over de schilders Delacroix en Matisse, tot zelfs de Rolling Stones. De glorie van Tanger als rebelse, bezielende en vrije stad begon echter af te brokkelen onder de heerschappij van de behoudsgezinde vorige koning, die haar een hele generatie lang opzettelijk liet verwaarlozen, met alle sociale gevolgen vandien. De huidige koning zag gelukkig opnieuw het economisch potentieel van de strategische ligging van Tanger heeft, en dat heeft de stad het afgelopen decennium een immense boost gegeven. Het in het culturele hart van de stad dat de ‘renaissance’, aangedreven door al deze nieuwe economische activiteit, het sterkst voelbaar is, waar vele – meestal privaat gefinancierde –restauraties bijdragen om Tanger in al haar glorie te herstellen. 

We wandelen door de straten van de moderne stad, de smalle steegjes van de medina, het wervelende Grand Socco-plein, de Casbah en de grootste haven van Afrika. We gaan terrassen in het legendarisch cafe Hafa, een kijkje nemen in de oude Cinéma Rif, nu de Cinématèque de Tanger, genieten bij Kaap Malabata van het uitzicht over de baai en de stad. In de residentiële wijk Marshan, eens woonplaats van de internationale jetset, vergapen we ons aan luxueuze paleizen maar gaan we eveneens lunchen bij Darna, een vrouwenassociatie en mini-onderneming voor kwetsbare jongeren en alleenstaande of gescheiden vrouwen. 

Gedurende een halve dag ligt de begeleiding in handen van een Nederlandse vrouw, getrouwd met een Marokkaanse man uit het Rif (die ons morgen vergezelt). Ze wonen al meerdere jaren in Tanger en hebben de stad passioneel lief.

Dag 4

We nemen afscheid van Tanger en rijden richting Cap Spartel, de meest noordwestelijke uitloper van de Afrikaanse Atlantische kust. De rit ernaartoe leidt door La Montagne, een exclusieve buitenwijk met koninklijke paleizen en villa's.

We gaan op stap in Parc Perdicaris met onze Marokkaanse gids die van opleiding boswachter is. Hij geeft ons een introductie in de geschiedenis en de flora & fauna van het park, gecreëerd door een Amerikaans diplomaat eind 19de eeuw, en zowat de enige ‘groene zone’ van Tanger. De wandeling leidt ons langs de kust, over de “Romeinse” weg en door de natuurgebieden Agla en Slokia naar Cap Spartel. Dat alles met adembenemende uitzichten over de Straat van Gibraltar en de Spaanse kust en met lunch in een visrestaurantje op de middag.

Na de wandeling worden we opgepikt en naar onze leuke gîte in Zaouiya gebracht, in het Rif- gebergte. Samen met uitbaatster Fatima leren we een échte Marokkanse tajine maken, die we daarna uiteraard smakelijk opeten. Een glaasje thee op het terras van de gîte sluit deze mooie dag af.

Dag 5

Een pittige wandeling brengt ons van de gîte door het nationaal park Talassemtane naar Chefchaouen. We passeren lokale boeren, vrouwen op het veld, dorpsbewoners en kinderen. Ze begroeten ons met het Spaanse ‘hola’; in de turbulente geschiedenis van de Riffijnse Berbers speelt het nabije Spanje immers een grote rol. Weiden, klaproosvelden, zilversparren, wilde pioenrozen, ruwe rotspartijen, riviertjes en overal bergtoppen: de natuur is hier prachtig. Misschien liggen op ons pad ook plantages van kif, de lokale cannabis, die veel meer opbrengt dan de traditionele landbouw in een streek waar sowieso al niet veel te verdienen valt.

In de namiddag komen we aan in Chefchaouen, de ‘hoofdstad’ van het Rif waar blauw de hoofdkleur is van huizen, fonteinen, steegjes en balkonhekjes. Hier overnachten we in een riad en genieten we van ons laatste avondmaal.

Dag 6

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 960
Voorschot: € 290 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 6
 • Belgische en Marokkaanse begeleiding.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Inge Demuynck


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 9 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  voor de stadswandelingen en de wandeling op dag 4. De wandeling in het Rif is  à  en geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet. We wandelen over bergachtig terrein over doorgaans goede paden, maar af en  toe rotsig. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten in zorgvuldig uitgekozen charme-logiesplaatsen. In Tanger is dat een hotel, smaakvol ondergebracht in een historisch pand in het centrum, het voormalig kantoor van de 'Eastern Telegraph Company' uit einde 19de eeuw.

In het Rif logeren we in een eenvoudige maar charmante gîte, met felgekleurde muren, mooie mozaïektegeltjes en gekleurde tapijten, met eenvoudig sanitair (beddegoed is voorzien).

Tenslotte slapen we in een charmant hotel in Chefchaouen.  


Maaltijden

We ontbijten in het logies. 's Middags eten we ergens in Tanger, in een visrestaurant op dag 4 en een picknick op dag 5. 's Avonds eten we in het logies of op restaurant.

De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
30 114Brussel 30/04/2019 22:10Tanger 01/05/2019 00:05
30 113Tanger 05/05/2019 16:10Brussel 05/05/2019 21:00
Het vervoer ter plaatse gebeurt met privé-vervoer.

Klimaat

Voor- en najaar zijn qua weer goeie periodes om in Marokko te reizen, met meestal zonnig en niet té warm weer. 's Morgens en 's avonds kan het erg fris zijn.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • comfortabele wandelschoenen
 • lichte schoenen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • lichte (wandel)broeken
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • luchtige hemden of T-shirts (geen topjes)
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda tot aan de knie (geen short).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). 

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zaklamp 
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

 • De Marokkaanse munt is de dirham. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/
 •  Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren.
 • Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen.
 • In Tanger en Chefchaouen kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

Literatuur

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: