Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


11 dagen

10/03/2019 - 20/03/2019

prijs € 1970


niet meer boekbaar

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


11 dagen

10/03/2019 - 20/03/2019

prijs € 1970


niet meer boekbaar

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


11 dagen

10/03/2019 - 20/03/2019

prijs € 1970


niet meer boekbaar

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


11 dagen

10/03/2019 - 20/03/2019

prijs € 1970


niet meer boekbaar

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


11 dagen

10/03/2019 - 20/03/2019

prijs € 1970


niet meer boekbaar
Groepsreis Jordanië
Het gastvrije koninkrijkje Jordanië is weer helemaal "in" en terecht! Het herbergt een schat aan historische bezienswaardigheden en bovendien kan je er ook prachtige tochten maken. Na een tweedaags bezoek aan Amman en de ‘highlights’ rond Amman - Jerash, Mount Nebo, Dode Zee en Madaba -, rijden we zuidwaarts voor twee uitzonderlijke wandelavonturen. Eerst nemen wij je mee naar Petra voor een meerdaagse verkenning te voet van deze magische rotsstad. Dan is er de trekking in Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen ter wereld. De rust van de woestijn, kamperen rond een vuur, het contact met de Bedoeïenen en hun levenswijze,… Dat zijn belevenissen die je nooit meer vergeet. In badstad Aqaba gaan we het woestijnstof afspoelen in het azuurblauwe water van de Rode Zee. 
Prijs: € 1970
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 19JO1AAA1
Reisdatum: 10/03/2019 - 20/03/2019
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

23

51

52

62

56

57

60

57

57

63

62

65

70

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Arabische gastvrijheid
 • Jarenlange samenwerking met onze Jordaanse collega's
 • Meerdaagse ontdekking van wereldwonder Petra te voet
 • Trekking in de Wadi Rum-woestijn
 • Zwemmen in de Dode en Rode Zee

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

83 Beoordelingen

reviews van klanten

Ideale winterbreak in een land dat zowel op het vlak van cultuur als natuur twee absolute toppers te bieden heeft (Petra en Wadi Rum) en zijn culinaire reputatie alle eer aandoet.

Filip T. -

Een pareltje van een reis. Met drie wandeldagen in Petra en drie wandeldagen in Wadi Rum doe je het land de eer aan die het verdient.

Goedele K. -

Echt een super vakantie. Rust in de woestijn en wat een zicht. Een geweldig mooi Petra waar je kunt naar blijven staren en ontdekken. Natuurlijk blijft de dode zee ook een aparte ervaring.

An G. -

Dit is een fantastische reis! De bestemming is super en de manier waarop je die bezoekt nog meer. Het is een ongelofelijke ervaring om in de dode zee te drijven, naar Petra te wandelen via de 'achterdeur' en midden in de woestijn wakker te worden met verse thee die op je wacht. Voor ons ook het perfecte wandelniveau, gecombineerd met cultuur en toch een beetje beach-time.

Iline S. -

Voldeed volledig aan mijn verwachtingen, een goeie mix van cultuur en natuur. En heel veel wandelplezier in een kleine groep van allemaal fijne mensen.

Lie D. -

Gewoonweg fantastisch; opeenvolging van hoogtepunten met Dode Zee; Petra en Wadi Rum als uitschieters!!! Wondermooi!!! Ongelooflijk genoten. Alleen maar superlatieven. Heb al vrienden warm gemaakt voor deze reisbestemming met de foto's die ik tussendoor doorstuurde.

Sofie D. -

Heb enorm genoten van de deskundige uitleg van de plaatselijke gidsen. Programma zat goed in elkaar. De 3 dagen in Petra zijn zeker nodig om een algemene indruk te krijgen van de grootsheid.

Louis D. -

Een unieke ervaring, vooral de oude stad Petra en de overnachtingen in Wadi Rum Een goede begeleider die die weet waar hij mee bezig is en weet wat hij doet. Ben heel tevrede.n

Jo B. -

De reis naar Jordanië was overweldigend mooi, elke dag nieuwe indrukken, Petra was WONDERmooi elk zicht geeft andere indrukken. Een tweede hoogtepunt is de Wadi Rum woestijn, laat je niet afschrikken door de wandelingen door de nu eens mulle dan hardere zandvlakten, je kijkt er je ogen uit. 't Was puur genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïnen. De groepssfeer was supe Bedankt allemaal!

Tine D. -

Ik vond het een fantastische reis, vooral de combinatie van het contact met de lokale bevolking (vooral met de Bedoeïnen), de info over de problematiek in het Midden-Oosten, een zeer goeie lokale gids, en uiteraard de cultuur en de natuur. Petra en de Wadi Rum laten je niet meer los! Een absolute aanrader.

Nadine L. -

zeer gevarieerd aanbod van activiteiten. Zeer aangename contacten met de lokale bevolking. Dit alles uitstekend begeleid door een vakkundige begeleidster die haar liefde voor het land enthousiast wist over te brengen.

Ria M. -

Prachtig land, mooie bezienswaardigheden, gastvrije en vriendelijke inwoners. Zeer fijne deelnemers met de juiste reisingesteldheid onder een deskundige en gemotiveerde begeleiding. Ik ben uiterst tevreden van Anders Reizen en mijn Jordanië reis!

Mark G. -

Jordanië is een echte aanrader! Prachtige sites Jerash en Petra! Onwezenlijke ervaringen aan de Dode Zee en Wadi Rum woestijn met super vriendelijke gids en kookploeg . Ik heb mij regelmatig de vraag gesteld : Is dit echt of is dit een film?

Magda D. -

Prachtige reis met cultuur, geschiedenis, gastvrijheid; en 'back to basics' in de woestijn...Ook de uitstekende service van Turkish Airlines was voor mij een aangename verrassing .

Paul G. -

Super genoten van een fantastische reis, elke dag wondermooie dingen gezien. SuperMOOi Petra, het was de moeite om nog eens apart 's morgenvroeg door de kloof te stappen, hoe indrukwekkend en machtig kan de natuur toch zijn, om stil van te worden. Zalig was ook de rust in Wadi Rum, genieten van de uitgestrektheid, de pure natuur en smullen van het lekker eten van de lokale kok. Ook een geweldige groepssfeer. Kortom een TOPPER van een reis, bedankt !!!

Chris E. -

Deze reis was alles wat ik in gedachten had: culturele hoogtepunten, voldoende wandeldagen, fantastische natuur en mooie momenten met de lokale bevolking. En dat werd allemaal mogelijk aan elkaar geweven door een super begeleider!

Sven L. -

Deze reis overtrof mijn verwachtingen, want het voelde vooraf wel een beetje buiten mijn 'comfortzone'. De begeleider, de groepssfeer, het afwisselend programma, het aangenaam weer en het boeiend karakter van het land maakten deze ervaring uniek en beklijvend. Een echte aanrader!

Ann S. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Amman. Trans­fer naar het hotel.

Dag 2

Indien gewenst, kunnen we de mooie King Abdullah moskee gaan bezoeken, gebouwd door de overleden koning Hussein, de vader van de huidige koning, als eerbetoon aan zijn grootvader. (Dit dient, omwille van de beperkte openingsuren, te gebeuren voor we naar Jerash rijden.)

Met de bus naar Jerash, een van de mooiste en best bewaarde Ro­meinse provincie­steden in het Midden-Oosten. Daar wandelen we door de antieke straten met colonnade, thea­ter, tempels, nymphaeum, propy­leeën, enz.

Na het bezoek keren we terug naar Amman. Vanaf de citadel wandelen we 'downtown', naar het oude centrum van de stad met een levendig (om niet te zeggen lawaaierig) straatleven, winkeltjes, koffieshops, straatventers. Op ons pad liggen het Romeins amfitheater en de Al-Hussein moskee, het spirituele centrum van de stad.

Overnachting in een hotel in Amman.

Dag 3

We verlaten Amman en dalen af naar de Dode zee, gelegen op 394 m onder de zeespie­gel en meteen het laagste punt op aarde. Wie zin heeft kan wat ronddobberen op het uiterst zoute water; kopje-ondergaan is er hier niet bij.

Dan rijden we naar de berg Nebo (1200 m), waar Mozes voor het eerst het heilige land mocht aanschouwen en waar hij – volgens sommige bronnen althans – ook stierf. Op een heldere dag kan je van hier Jeruzalem zien liggen.

Verder naar Madaba, waar we de 6de-eeuwse mozaïek­kaart van Palestina in de St.-Gregoriuskerk bezichtigen. 

Overnachting in een guesthouse in Madaba.

Dag 4-6

Vroeg uit de veren voor de rit over de Desert Highway naar Petra, één van de meest fascinerende archeo­logische sites ter wereld. Petra werd, op enkele gebouwen na, volledig uitgehouwen in de rotsen door de Naba­teeërs en was tussen de 4de eeuw v.Chr. en 106 n.Chr. het centrum van hun rijk. Het werd enkele jaren geleden verkozen tot een van de nieuwe wereldwonderen. De ligging alleen al is adembe­ne­mend: aan de rand van Wadi Araba, volledig om­ringd door grote en kleine heuvels en bergen.

De meeste toeristen wandelen vanaf de inkom door de 'siq' (kloof), met aan het einde het beroemde en enorm fotogenieke zicht op de 'Treasury', en keren dan terug. Maar Petra is veel te mooi om het enkel hierbij te houden. Wij blijven dan ook enkele dagen en wandelen langs tem­pels, graven, theater, offer­plaats, triclinia, colonnades, enz. Soms gaan we door kloven tussen de bergen, soms klimmen we naar heuveltop­pen. We bezoe­ken eveneens het nabijgelegen Al-Beidha, waar de oudste ruïnes tot 9000 jaar teruggaan, en het zgn. Little Petra. 

We overnachten 3 x in een hotel in Petra. 

Dag 7-9

Afscheid van Petra. We rijden eerst over de Desert Road, nadien over een klein wegje tussen veelbelovende indrukwekkende rotsmassieven naar Rum. Daar bevindt zich het 'hoofdkwartier' van de Deser­t Patrol, die in vroegere tijden over de stammenvrede waakte en zich verplaatste per kameel, en de ingang van de 'Wadi Rum Protected Area'. In dit gebied van 720 km² zijn de Bedoeïenen de baas en speelt ons woes­tijnavontuur zich af.

Geen hele of halve dag met jeep of quad, wat overigens maar in een heel klein hoekje van Wadi Rum is toegelaten, maar drie heerlijke dagen lang trekken we te voet door deze fotogenieke woestijn, dichtbij de grens met Sa­oedi-Arabië en in de voetsporen van Lawrence of Arabia. De afgeronde, veelkleurige zandsteenrot­sen nemen grillige vormen aan en de vergezichten zijn adembenemend mooi. We leven enkele dagen op het ritme van de Bedoeïenen en genieten van de stilte en de schoonheid. De woestijn is dé plaats bij uitstek om tot rust te ko­men...

We overnachten 3 x in tenten, telkens op een andere plaats.

Dag 10

Vandaag loopt ons woestijnavontuur ten einde. En het is geen honderd kilometer rijden om van de absolute droogte van de woestijn het diepblauwe water van de Golf van Aqaba te kunnen aanschouwen. Aqaba en Eilat, de badplaats aan de Israëlische zijde van de grens, zijn bijzonder mooi gelegen, ingesloten door de Rode Zee aan de ene en de bergen aan de andere kant. Mogelijk­heid tot zwemmen en snorke­len boven de prachtige tropische koraalriffen.

Korte nacht in een hotel in Aqaba.

Dag 11

Heel vroeg in de ochtend vatten we de terugreis naar Brussel aan.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1970
Voorschot: € 600 per deelnemer

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • lunch in Aqaba (ca. 10 dinar)
 • fooien (ca. 30 dinar)
 • inkomgelden:  reken op ca. 105 dinar  (het inkomgeld voor Petra voor 3 dagen alleen al bedraagt 60 euro)
 • evt. huur dromedaris in Wadi Rum (25 dinar voor 2 u.)
 • evt. activiteiten in Aqaba (bv. inkomgeld Beach Club 7,5 dinar, huur snorkelmateriaal 20 dinar)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.     

Voor de omrekening van Jordaanse dinar (JOD) naar euro: klik hier.


Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies (incluis het gebruik van de tenten en het gemeenschappelijk kampeermateriaal)
 • maaltijden vanaf ontbijt dag 2 t.e.m. avondmaal dag 10, behalve lunch in Aqaba
 • water tijdens de trekking en koffie/thee bij het ontbijt
 • bagagevervoer
 • begeleiding + lokale gidsen + chauffeurs
 • groepsvisum.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Sabine Dejan

JORDANIE...het klinkt zo vertrouwd.
Het is alsof ik thuiskom na een lange vakantie, het is telkens weer volop genieten van de mooie natuur. De boeiende cultuur leert me om mijn blik te verruimen en de lokale bevolking neemt me mee in de warmte van de samenleving waarvan ik stilaan deel uit maak.

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Politieke situatie

De oorlog in Syrië heeft tot nu toe geen effect gehad op de politieke stabiliteit van het koninkrijk Jordanië en er is geen reden om aan te nemen dat dit in de toekomst niet zo zal blijven. De grote toevloed van Syrische vluchtelingen heeft uiteraard een niet te onderschatten druk gezet op de lokale infrastructuur. Maar ook in deze zoveelste vluchtelingencrisis weet Jordanië zich goed te handhaven.

Op onze reizen hebben de gebeurtenissen geen enkele invloed en Jordanië is nog steeds een veilig en gastvrij land om te bereizen. Het spreekt voor zich dat wij de situatie nauwlettend in het oog houden, en dit niet alleen via de reisadviezen van Buitenlandse Zaken, maar ook dankzij onze vele contacten ter plaatse.

Mocht je verdere vragen hebben, neem dan gerust contact op, per mail of per telefoon (013 334040).


Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  à . Je hoeft geen atleet te zijn, maar een beetje conditie en een sportieve ingesteldheid zijn wel nodig. 

De eerste twee dagen staat het wandelen in functie van de bezienswaardigheden. Het echte wandelen gebeurt in Petra en Wadi Rum. In Petra zijn het de hoogteverschillen die niet te onderschatten zijn. In Wadi Rum is het het soms mulle zand dat het wandelen kan bemoeilijken.

Het gebrek aan comfort tijdens het kamperen in Wadi Rum (3 nachten) draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

(Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • In Amman, Petra en Aqaba slapen we in een hotel.
 • In Madaba slapen we in een eenvoudig en net guesthouse dat toebehoort aan de Grieks-orthodoxe kerk en zich vlakbij de St.-Gregoriuskerk bevindt. Het oubollig karakter van dit pelgrimshuis wordt gecompenseerd door de rust die het uitstraalt.
 • In Wadi Rum slapen we in tenten of – voor wie wil - in open lucht, op erg mooie, door de bedoeïenen uitgekozen plaatsen. (Van de deelnemers wordt verwacht dat ze een handje toesteken bij het opzetten van de tenten). Kamperen in de woestijn beperkt de sanitaire mogelijkheden tot een minimum. Toch blijkt dit voor de deelnemers geen enkel probleem op te leveren. Onze lokale ploeg voorziet ruim in vers drinkbaar water. Dit wordt gebruikt om te koken, als drinkwater en ook voor de lichaamshygiëne. Het spreekt voor zich dat zo zuinig mogelijk met water dient omgesprongen te worden. Voorzie voor de dagelijkse wasbeurt(en) best vochtige doekjes om je tussendoor te verfrissen. Het is absoluut nodig om geen sporen van "sanitaire stops" achter te laten. Toiletpapier vergaat slechts uitermate langzaam in een droge omgeving als de woestijn. Ook als het wordt begraven, komt het na verloop van tijd weer bloot te liggen doordat de wind het zand verplaatst of dieren het uitgraven. Met als resultaat dat op plaatsen waar regelmatig toeristen komen (mooie bivakplaatsen of nabij bekende prehistorische sites), toch resten van toiletpapier te vinden zijn. Het verbranden van toiletpapier is een veelvoorkomend gebruik, maar bij gebruik van vochtige doekjes levert dit problemen op. Daarom raden wij aan de deelnemers van onze woestijnreizen aan om kleine papieren zakjes mee te brengen (zoals die worden gebruikt voor maandverbanden), waarin de gebruikte vochtige doekjes kunnen verpakt worden  en ’s avonds op de kampplaats bij de rest van het (keuken)afval gevoegd kunnen worden. Het klinkt allicht omslachtig, maar eens in de praktijk blijkt het allemaal best mee te vallen!


Maaltijden

 • De dagen dat we op hotel logeren, ontbijten we daar ook en eten we minstens één keer per dag warm op restaurant. Het middagmaal is een snack of picknicklunch.
 • Tijdens het kamperen wordt het eten voor ons klaargemaakt.
 • De Jordaanse keuken behoort tot de grotere familie van de Midden-Oosterse keuken en komt grotendeels overeen met die van Syrië, Libanon, Irak en Palestina. Eten is zeer belangrijk in dit deel van de wereld. Er wordt veel tijd besteed aan zowel het klaarmaken als het opeten. De hoofdmaaltijd  in een doorsnee-gezin wordt meestal ’s middags gegeten en bestaat uit kip of schapenvlees (zelden runds- en nooit varkensvlees), vergezeld van hoebz (plat brood), bulgur (gekookte tarwekorrels) of rijst, laban (yoghurt), aubergine en tomaat. De meest populaire voor- of bijgerechten zijn hoemmoes (kikkererwtenpuree), foel (bonensalade of -puree), taboeleh (couscoussalade), kubbeh (gefrituurde lamsgehaktbal), moetabal (auberginepuree), halloemi (zoute kaas). De meest populaire hoofdgerechten zijn kebabs (gegrild vlees), fasoelyeh (stoofpot van lamsvlees, tomaten en rijst), maqloebeh (lamvlees of kip met bloemkool en rijst) en allerhande met rijst en/of vlees gevulde groenten. Het nationale gerecht van Jordanië is mansaf, een van oorsprong Bedoeïens gerecht dat geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden. Mansaf bestaat uit lamsvlees (mag vervangen worden door kip), een dikke saus van jamied (yoghurt van schapen- of geitenmelk) en rijst. Een snelle hap kan bestaan uit falafel (gefrituurde kikkererwtenpuree), shawarma (brood met vlees en groenten ertussen), manaqiesh (een warm stuk brood gedipt in olijfolie en za’tar, een kruidenmix op basis van tijm). Alcohol is het overal vrij te bestellen en te kopen (behalve tijdens de vastenperiode). Koffie wordt geserveerd in kleine tasjes, is sterk, royaal gezoet en soms wordt er kardemom aan toegevoegd. Ook thee wordt sterk gezoet gedronken.

Bagage

Tijdens de Wadi Rum-tocht wordt de bagage vervoerd met jeeps, wat betekent dat je overdag niet aan je bagage kan. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen worden op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
We vliegen met Turkish Airlines.
 VertrekAankomst
TK1944Brussel 10/03/2019 15:15Istanbul 10/03/2019 20:30
TK812Istanbul 10/03/2019 21:40Amman 10/03/2019 23:05
TK819Aqaba 20/03/2019 04:05Istanbul 20/03/2019 07:40
TK1937Istanbul 20/03/2019 09:15Brussel 20/03/2019 10:55

Wij vliegen met Turkish Airlines, met overstap in Istanbul (o.v.).

Het vervoer in Jordanië gebeurt met een privé-bus en met jeeps (in de woestijn).


Klimaat

Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). De meeste neerslag valt in de noordelijke Jordaanvallei en het noordwestelijke hoogland, waarbij sneeuw in januari/februari geen uitzondering is.

Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer (overdag) en droger. In april/mei en oktober kan de “khamsin” opsteken, een onaangename, hete en droge wind die woestijnstof aanvoert en soms een dag lang kan aanhouden en lokaal erg hevig kan zijn. Januari is statistisch de koudste maand en juli de warmste (gemiddelde dagtemperaturen januari/juli: 11/31° in Amman, 12/32° in Petra, 14/34° in Wadi Rum en 18/37° in Aqaba). 

Aangezien we kamperen in Wadi Rum, geven we hier een jaaroverzicht van de gemiddelde nachttemperaturen:
Jan. 2° - Feb. 3° - Maart 6° - April 11° - Mei 14° - Juni 16° - Juli & Aug. 18° - Sep. 16 - Okt. 13° - Nov. 8° - Dec. 4°. Je ziet dus dat het daar 's nachts flink afkoelt en dat een degelijke, warme slaapzak geen overbodige luxe is. In december en januari kan het naar de ochtend toe dus erg koud zijn. Ook daar het ene jaar al kouder (tot vriezens toe) of minder koud dan het andere.

Gedetailleerde informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg. Je dient nl. zelf je bagage in en uit de bus en in en uit je hotel te dragen, dus je hebt er alle belang bij om het licht en makkelijk draagbaar te houden. 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolpro­fiel 
 • lichte schoenen voor ’s avonds
 • wandelkousen 
 • evt. watersandalen (Dode Zee en evt. bij snorkelen)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (tot 0°).

Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden door Anders Reizen voorzien.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte vest 
 • warme trui of fleece
 • lichte trui
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • pyjama
 • bermuda tot aan de knie (geen short)
 • zwembroek/badpak

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Jordaniërs.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • vochtige doekjes
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift
 • tasje met toiletpapier, lucifers, vochtige doekjes en kleine zakjes (zie ‘kamperen in de woestijn’)

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)

Diversen

 • evt. oordopjes
 • zak- of hoofdlamp
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. wandelstokken
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munt is de Jordaanse dinar. Je kan in de luchthaven en in de steden met je betaalkaart geld afhalen aan de automaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Formaliteiten

Reispas

Voor Jordanië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om deprecieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Indien je deelneemt aan één van onze groepsreizen kunnen wij gratis voor een groepsvisum zorgen. Hiervoor dienen wij min. 2 weken voor vertrek in het bezit te zijn van alle gegevens zoals die te vinden zijn op de identiteitsbladzijde van je reispas: naam, voornamen, geboorteplaats- en datum, datum en plaats van uitgifte, geldigheidsdatum en nummer (2 letters + 6 cijfers).

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: Diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Jordanië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Visitjordan (toeristische dienst )
 • Unesco Jordan (Unesco sites)
 • National Geographic (foto’s)
 • Maqsood R., Petra, a travellers’ guide
 • Browning I., Petra
 • Lindner M., Petra und das Königreich der Nabataër
 • Howard T., Treks and climbs in the mountains of Rum and Petra, Jordan
 • Flaubert G., Reis door de Oriënt (19de-eeuws reisverhaal)
 • As-shaikh H., Vrouwen tussen hemel en zand (magistraal epos over vrouwen in de Arabische wereld);
 • Lawrence T. E. ('of Arabia'), The seven pillars of wisdom(over de Arabische opstand).
 • Faqir M., Zoutpilaren (beklijvend portret van twee Jordaanse vrouwen)
 • Noor van Jordanië, Een leven in het teken van vrede (memoires van koningin Noor, die haar hart verloor aan koning Hoessein en aan zijn volk)

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: