Italië - Elba en de Toscaanse kust


10 dagen

3/05/2019 - 12/05/2019

prijs € 1590


niet meer boekbaar

Italië - Elba en de Toscaanse kust


10 dagen

3/05/2019 - 12/05/2019

prijs € 1590


niet meer boekbaar

Italië - Elba en de Toscaanse kust


10 dagen

3/05/2019 - 12/05/2019

prijs € 1590


niet meer boekbaar

Italië - Elba en de Toscaanse kust


10 dagen

3/05/2019 - 12/05/2019

prijs € 1590


niet meer boekbaar

Italië - Elba en de Toscaanse kust


10 dagen

3/05/2019 - 12/05/2019

prijs € 1590


niet meer boekbaar
Groepsreis Italië
Was Elba voor Napoleon slechts een gedwongen verblijfplaats, wij trekken ernaartoe om de pracht van dit Italiaanse eiland te ontdekken. Groene bergen en heuvels, azuurblauwe baaien, pittoreske dorpjes in pastelkleuren tegen de hellingen aanleunend, Elba heeft alles weg van een postkaart. Voor we hier op pad gaan, warmen we ons op in het natuurpark van de Maremma aan de schitterende Toscaanse kust.
Prijs: € 1590
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 19IT1EBA1
Reisdatum: 3/05/2019 - 12/05/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

50

54

61

48

55

58

61

64

64

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

31 Beoordelingen

reviews van klanten

Elba heeft supermooie natuur en pittoreske dorpjes.

Rita R. -

Elba is zeker de moeite om te bezoeken, mooie wandelingen, aangename verblijven in agroturismo en B&B.

Annemie D. -

Elba is een prachtige eiland, mooie wandelingen. Lieve mensen en een zalige keuken.

Hilde S. -

Een mooie reis met prachtige uitzichten op zee. Het waren mooie wandelingen gecombineerd met cultuur. De groep was gezellig en de reisleider had veel kennis over de streek en stond voor iedereen klaar. Kortom een geweldige vakantie.

Maatje S. -

Binnen de kortste keren waren we een vriendengroep. Een begeleider met veel kennis en organisatietalent. We hebben genoten van het land en onze kennis verrijkt.

Leo V. -

Heel fijne reis, met mooie wandelingen, schitterende natuur, flinke brok cultuur, lekker eten & drinken en afwisselende activiteiten - prima begeleid door vat vol Italiaanse kennis!

Hilde v. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Rome en transfer noordwaarts (160 km) naar onze eerste verblijfplaats in Alberese.

We nemen onze intrek in een rustig gelegen biologische agriturismo, omgeven door velden waar de groenten en het fruit worden geteeld die daar op tafel komen. 

Dag 2-3

Het gebied waar we ons bevinden, heet ‘la Maremma’. Het strekt zich uit langs de zuidelijke kust van Toscane, en ontleent zijn naam aan deze ligging aan zee (‘mare’). Grote delen waren vroeger moerassen en meren waar malaria heerste en herders  te paard hun kudden dreven. Andere delen waren bosrijk en heuvelachtig.

Een deel van de Maremma is beschermd als ‘Parco Naturale’. Deze bescherming behelst diverse restricties. Zo is toegang enkel mogelijk voor wie gebruik maakt van een speciale bus, die bezoekers tot in het hart van het park brengt. Wandelen kan enkel over speciaal uitgezette paden, en in het hoogseizoen bovendien slechts onder begeleiding van een gids. In de rustige periode waarin wij het bezoeken, kunnen we evenwel op eigen initiatief dit mooie landschap ontdekken. Het landschap van het parco naturale bestaat uit heuvels met dichtbeboste hellingen. Eén lang wit zandstrand, met helder azuurblauw water, zoomt deze heuvels af. Hier en daar liggen restanten van vroegere menselijke activiteit, zoals de ruïne van een verlaten abdij en versterkte wachttorens die de kust moesten beschermen tegen Saraceense zeerovers.

De wandelingen (op dag 3 al dan niet in combinatie met een fietstochtje) die we tijdens deze 2 dagen in het park ondernemen, laten ons genieten van de schaduwrijke bossen (waaronder een uitgestrekte pijnboomwoud) en prachtige uitzichten over de kust, en voeren altijd weer terug naar het idyllische strand, waar we kunnen pootjebaden of zwemmen.

Dag 4

Met een privébusje rijden we verder noordwaarts naar de havenplaats Piombino. Hier vertrekken de ferryboten naar Sardinië, Corsica en Elba. Het is slechts een uurtje varen naar dElba, het grootste van de zeven eilanden die de ‘Toscaanse archipel’ vormen (één van de andere eilanden is Giglio, bekend van de scheepsramp met de Costa Concordia). De ferryboot meert aan in hoofdplaats Portoferraio, met zijn omsloten binnenhaven.

De oude binnenstad is ommuurd en wordt gedomineerd door een vesting uit de tijd van de Medici. Het was Cosimo I de’ Medici’s droom om van zijn groothertogdom Toscane een zeevarend wereldrijk te maken, in navolging van Venetië en Genua. Portoferraio zou zijn uitvalsbasis worden en hij nam alvast een aanvang met het versterken van de haven. Financiële en andere problemen strooiden echter roet in het eten, waardoor Elba slechts de geschiedenis in ging door die andere illustere man, Napoleon Bonaparte. We maken een kennismakingswandeling door de smalle straatjes.

Ons hotel ligt buiten het stadscentrum en heeft een privé-(keien)strandje. 

Dag 5-6

Deze twee dagen verkennen we vanuit Portoferraio het oostelijk gedeelte van het eiland. We volgen nu eens brede landwegen, dan smallere bergpaadjes. Steeds weer heb je uitzicht op de baaien en kreken die de grillige kust vormen. We bezoeken ook enkele schilderachtige dorpen, zoals Capoliveri en Rio nell’Elba. Wanneer we na afloop weer naar Portoferraio terugkeren, kan je nog gaan zwemmen aan één van de prachtige stranden, zoals Le Ghiaie: hagelwit met helder turkoois water. 

Dag 7

We verlaten Portoferraio en brengen een bezoek aan de villa van Napoleon in San Martino. Wie deze bezoekt, kan zich zijn verblijf op Elba moeilijk als een straf voorstellen. De villa is bovendien zijn buitenverblijf, want ook in Portoferraio had Napoleon een niet te versmaden optrekje.

Na het bezoek rijden we langs de noordkust in westelijke richting. Terwijl de bus onze bagage naar onze volgende verblijfplaats Sant’ Andrea brengt, wandelen wij hier over een prachtig pad vanaf de mooie badplaats Marciana Marina naartoe. Sant’ Andrea is een voormalig vissersgehucht dat uitgroeide tot een gegeerd vakantieplaatsje. Het kleine rotsstrandje onderaan een weelderig begroeide vallei, met kleurige tuinen en mooie huizen tegen de flanken, lijkt dan ook recht van een ansichtkaart te komen.

We nemen onze intrek in een kleinschalige B&B, eenvoudig maar goed gelegen en met een warm onthaal.

Dag 8

Een korte busrit brengt ons in het Marciana Alta, een pastelkeurig dorp dat in trappen tegen de bergflank ligt genesteld. Van hieruit klimmen we omhoog naar de kerk waar Napoleon graag kwam verpozen (naar verluidt ontmoette hij er zijn maîtresse) en dan trekken we over de bergflanken westwaarts. Van op grote hoogte overschouwen we de Middellandse Zee, en bij helder weer lijkt buureiland Corsica slechts op een steenworp afstand te liggen. We dalen af naar weer zo’n klein badplaatsje, alweer met een strandje om zweet en vermoeidheid van ons af te spoelen. 

Dag 9

De laatste wandeldag reserveren we voor de hoogste top van Elba, de Monte Capanna. Geen paniek, de meer dan 1000 meters omhoog overwinnen we per kabelbaan, maar dan volgt een pittige tocht - deels over rotsachtige bergpaden - die helemaal afdaalt tot aan zee. Een lange maar mooie tocht door een landschap dat soms aan de mediterrane Alpen doet denken, met eindeloze vergezichten op het hele eiland, de Toscaanse kust en Corsica. 

Dag 10

Tijdig op stap, want vandaag reizen we per bus, ferry, opnieuw bus en dan vliegtuig terug naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1590
Voorschot: € 480 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagprogramma
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • toegangsgelden voor bezienswaardigheden, musea e.d. (zeer beperkt)
 • dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Felix Borremans


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau , geschikt voor wie regelmatig wat aan sport doet. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.) De wandelingen variëren van 3 tot 5 uur  (effectief wandelen, rustpauzes niet meegerekend). Sommige wandelingen lopen over goed begaanbare landwegen, andere over bergachtig terrein met smalle rotsachtige paadjes. Er wordt regelmatig gestegen (max. 500 stijgtemeters) en gedaald; op dag 9 wandelen we van de top 1000 m naar beneden. Sowieso is er volop gelegenheid om de wandelingen te combineren met de prachtige uitgestrekte zandstranden.

Voor het open kabelbaantje (waarin je rechtstaat) dat ons naar de top van de Monte Capanna brengt, heb je best geen hoogtevrees. 

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan een hoge temperatuur een wandeling wel verzwaren.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren in kleinschalige hotels, elk met een eigen, typische sfeer.

 • Alberese: biologische agriturismo, omgeven door velden en akkers.
 • Portoferraio: comfortabel hotel, gelegen aan de kust.
 • Sant’ Andrea: eenvoudig, gastvrij verblijf, op enkele minuten van de zee en met een mooi ontbijt- en zonneterras.

Door de aard van de overnachtingsplaatsen zijn alle kamers verschillend, sommige groter, andere kleiner, sommige met terrasje, andere zonder. Er is privaat sanitair aanwezig (in Sant’Andrea zijn er 2 kamers die slechts één badkamer delen).


Maaltijden

We ontbijten in het verblijf. Italiaanse ontbijten zijn helaas weinig copieus en inspirerend, en meestal enkel met zoet beleg. De lunch is een picknick. 's Avonds eten we in het verblijf of in typische restau­rants en trattoria's, waar we volop de kans krijgen om de lokale keukenfinesses te ontdekken. 

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Vervoer

 VertrekAankomst
SN 3175Brussel 03/05/2019 07:30Rome 03/05/2019 09:30
SN 3184Rome 12/05/2019 21:20Brussel 12/05/2019 23:25
Ter plaatse maken we gebruik van privé- en openbaar vervoer.

Klimaat

Over het algemeen is het in deze periode warm en zonnig. Regen of een onweer is mogelijk.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece of pull
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. zakmesje
 • picknickbord, -beker en -bestek

 Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig (bij bezoek aan een kerk bv.).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan in de logiesplaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten. Het is aangeraden al wat cash geld van thuis mee te nemen.

Formaliteiten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: