Griekenland - Lesbos, eiland tussen Europa en Azië


8 dagen

21/06/2019 - 28/06/2019

prijs € 1230


niet meer boekbaar

Griekenland - Lesbos, eiland tussen Europa en Azië


8 dagen

21/06/2019 - 28/06/2019

prijs € 1230


niet meer boekbaar

Griekenland - Lesbos, eiland tussen Europa en Azië


8 dagen

21/06/2019 - 28/06/2019

prijs € 1230


niet meer boekbaar

Griekenland - Lesbos, eiland tussen Europa en Azië


8 dagen

21/06/2019 - 28/06/2019

prijs € 1230


niet meer boekbaar

Griekenland - Lesbos, eiland tussen Europa en Azië


8 dagen

21/06/2019 - 28/06/2019

prijs € 1230


niet meer boekbaar
Groepsreis Griekenland
Lesbos is het derde grootste eiland van Griekenland, gelegen in de oostelijke Egeïsche Zee vlakbij de Turkse kust. Vroeger niet gekend bij het grote publiek, nu wel ten gevolge van de vluchtelingencrisis. Maar de schoonheid van Lesbos is onveranderd gebleven. Het eiland blinkt nog steeds uit in eenvoud, variatie, authenticiteit en gastvrijheid. En dat ze gastvrij zijn, hebben de bewoners van Lesbos de afgelopen jaren afdoend bewezen. De vele culturele overblijfselen uit de oudheid tot de Turkse tijd en de talrijke originele ezelspaden maken dit groene eiland bovendien  tot een wandelparadijs. Tijdens deze reis gaan we op zoek naar de 'roots' van de eilandbewoners: op culinair, economisch, ecologisch en cultureel vlak.
Prijs: € 1230
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 19GR1LBB1
Reisdatum: 21/06/2019 - 28/06/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

14 Beoordelingen

Algemene reistips

Een woordje uitleg

Het Griekse eiland Lesbos, op nauwelijks 4,1 zeemijl van de Turkse kust, werd in 2015 compleet overrompeld door de vluchtelingencrisis. In het zog van de vluchtelingen volgden journalisten, staatshoofden, vertegenwoordigers van de EU, VN-ambassadeurs, invloedrijke kunstenaars, beroemde actrices en zelfs paus Franciscus. De inwoners van Lesbos werden geprezen om hun menselijkheid en gastvrijheid. Ze werden zelfs voorgedragen voor de Nobelprijs van de vrede, maar misten die onderscheiding op een haartje. Iets waar ze allerminst wakker over lagen, gezien de menselijke rampspoed die ze voor hun deuren zagen passeren. "We hebben enkel onze menselijke plicht gedaan en dat hoeft geen prijs", klonk het heldhaftig.

Wie echter de weg naar Lesbos sindsdien nog steeds niet zo goed weet te vinden, zijn de reisorganisaties en de toeristen. Men laat zich afschrikken door de reputatie van Lesbos als ‘vluchtelingeneiland’. En dat betekent voor vele dappere Lesvioten, die na de Griekse economische crisis ook de vluchtelingencrisis te slikken kregen, een regelrechte ramp. Nochtans, zoals je in de inleiding al kon lezen, is de schoonheid van Lesbos onveranderd gebleven.

In 2017 en 2018 brachten wij, op initiatief van onze reisbegeleider en Lesbos-kenner Steven Vertommen, 27 reizigers naar Lesbos tijdens 3 solidariteitsreizen. Zij waren unaniem zeer lovend over zijn bezielende begeleiding, alsook over het dag-aan-dagprogramma, de ontmoetingen, de mooie landschappen en het lekkere eten. 

Als duurzame reisorganisatie wil Anders Reizen zijn steentje blijven bijdragen en blijven we, per ingeschreven deelnemer, € 50 afstaan aan Lesvos Solidarity.

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Lesbos en en na de lunch meteen transfer naar het authentieke bergdorp Agiasos. Boven het dorp zie je de piramidevormige piek van Lesbos’ hoogste berg, de Olympos.

We maken een verkennende wandeling door de kasseistraatjes, langs oude stenen huizen met houten balkons, tot op de top van Kasteli. Vanop deze oude burchtsite genieten we van het panoramisch uitzicht over de bosrijke omgeving en nadien wandelen we terug om in een stemmig café onze welkomstdrink te nuttigen.

Dag 2

Vandaag staat er een pittige luswandeling op het programma. Ze leidt ons door de kastanje- en pijnboomwouden rond de Olympos-berg. We pauzeren aan welgekomen bronnetjes en lommerrijke kapelletjes.

Tweede overnachting in het bergdorp Agiasos.

Dag 3

We wandelen zuidwaarts van Agiasos naar de Toumba Ecofarm, een erg mooi guesthouse dat uitgebaat wordt door Margarita en haar dochters. Op deze toplocatie met zalig zeezicht genieten we van de natuur, de zon, de stilte, de paarden én de kookkunsten van Margarita.

Dag 4

Een luswandeling vanuit ons logies brengt ons naar het haast uitgestorven bergdorp Milies. We maken er kennis met Iota, een dame die ons inwijdt in de geheimen van de Griekse keuken.

Tweede overnachting op de Toumba Ecofarm.

Dag 5

Langs olijfgaarden dalen we uit de bergen af naar zee. We gaan logeren in Plomari, de ouzo-hoofdstad van Griekenland. We bezoeken er de beroemde ouzo-distilleerderij van Barbayianni en logeren in comfortabele studio's.

Dag 6

Een heerlijke kustwandeling brengt ons van Plomari naar Melinda, dat bekend staat om haar mooie strand, haar unieke rots en enkele sublieme vistaverna's.

Tweede overnachting in Plomari.

Dag 7

Vandaag is een vrije dag. Je kan er een luilekker dagje aan het strand van maken of een auto huren. Maar je kan ook wat actie inlassen en een fiets- of kajaktocht maken.

Derde overnachting in Plomari.

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Mytilini en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1230
Voorschot: € 370 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers, zoals in het dagschema voorzien
 • logies
 • maaltijden vanaf lunch dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8 (behalve lunch op dag 7)
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • lunch op dag 7
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Steven Vertommen


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  à , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet. We bewandelen meestal goede paden en oude, bestrate wegjes, af en toe met losse stenen. De hoogteverschillen zijn eerder gering. 

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Comfortabele, kleinschalige en goed gelegen logies op 3 verschillende locaties:

 • gastenkamers van de bedevaartskerk in Agiasos (2x)
 • knusse guest rooms in de ecofarm (2x)
 • comfortabele studio's in Plomari (3x)

Maaltijden

Ontbijten doen we soms in het logies, soms in een café(-restaurant). De lunch is meestal een – al dan niet zelfbereide – picknick, die we soms gebruiken op een caféterras, soms onderweg in de natuur. ‘s Avonds eten we een warme maaltijd op restaurant of in het logies. Liefhebbers van de authentieke regionale keuken komen hier zeker aan hun trekken.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

 VertrekAankomst
TB 2319Brussel 21/06/2019 06:15Lesbos (via Kavala) 21/06/2019 11:45
TB 2320Lesbos 28/06/2019 12:35Brussel 28/06/2019 14:50

We verplaatsen ons per lijnbus. Waar dat niet mogelijk is, nemen we een taxi.


Klimaat

De temperaturen lopen rond deze tijd van het jaar op tot boven de 25° met veel zonneschijn en weinig kans op regen. Hoewel het weer niet meespeelt in de bepaling van het zwaarteniveau van de reis, kan een hoge temperatuur de reis wel zwaarder maken. 

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece of pull
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. zakmesje
 • lunchbox

 Diversen

 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. lerarenkaart
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig (bij bezoek aan een kerk bv.).

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maagkrampen
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan terecht aan bankautomaten. Het is toch aangeraden al wat cash geld van thuis mee te nemen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Griekenland volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

skala-sikamnias-among-top-2017-destinations
http://www.expeditieaardbol.nl/griekenland-waarom-juist-nu-een-vakantie-lesbos/
https://www.facebook.com/pikpalesvos/?fref=ts

Hier ook nog enkele filmpjes:
4.1 Milies (oscarnominatie)
Ode to lesvos
Fall in love with Lesvos in 2 min.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: