Frankrijk - Het land van de Katharen


11 dagen

9/06/2019 - 19/06/2019

prijs € 1460


niet meer boekbaar

Frankrijk - Het land van de Katharen


11 dagen

9/06/2019 - 19/06/2019

prijs € 1460


niet meer boekbaar

Frankrijk - Het land van de Katharen


11 dagen

9/06/2019 - 19/06/2019

prijs € 1460


niet meer boekbaar

Frankrijk - Het land van de Katharen


11 dagen

9/06/2019 - 19/06/2019

prijs € 1460


niet meer boekbaar

Frankrijk - Het land van de Katharen


11 dagen

9/06/2019 - 19/06/2019

prijs € 1460


niet meer boekbaar
Groepsreis Frankrijk
Tussen Carcassonne en Perpignan, in een zonovergoten landschap met knoestige naaldbomen en geurige kruiden, liggen de ruïnes van eenzame burchten als arendsnesten op de bergtoppen. Tijdens deze creis maken we niet alleen kennis met de boeiende geschiedenis van de katharen, maar ook met het gevarieerde landschap van Le Pays Cathare, met de Languedoc, Occitanië, het land en de taal van de troubadours, de rijke cultuur, het culinaire, de rust...
Prijs: € 1460
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 19FR1KTB1
Reisdatum: 9/06/2019 - 19/06/2019
Deelnemers: min. 6 - max. 8
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

58

61

44

73

55

58

66

56

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

9 Beoordelingen

reviews van klanten

In het land van de Katharen kom je tot innerlijke rust. De omgeving, de sfeer, de ruimte, de stilte om je heen zijn een ware verademing. Een aanrader voor wie even het drukke leven wil verlaten.

Katia V. -

We hebben genoten van de mooie landschappen en dorpjes, de cultuur en geschiedenis van deze streek!

Ingrid V. -

Het was een mooie reis door een zeer groene streek van Frankrijk. Vooral het gevarieerd programma spreekt me aan: wandelingen, een fietstocht, stadsbezoeken, bezoeken aan kastelen, kerken en abdijen, ...

Stefaan F. -

Rustige, ontspannen(de) kennismaking met dit pittoreske stukje Frankrijk.

Jos R. -

Algemene reistips

Dag 1

Vlucht van Brussel naar Toulouse. Hier pikken we onze minibus op en we rijden naar Capservy in Villardonel, een prachtig gerestaureerde abdij met zwembad waar we 5 nachten logeren.

Wil je meer weten over de Katharen, vind je hier alvast wat info. 

Dag 2

Wandeling op de kastelenberg Les Quatre Châteaux de Lastours (of Lastors in het Occitaans), een prachtige site met de ruïnes van de 4 kastelen Cabaret, Tour Régine, Surdespine en Quertineux. We picknicken met een uitzonderlijk panorama vanaf de belvédère.

In de namiddag wandelen we in de 'Cabardès', de regio op de zuidflank van de Montagne Noire en genoemd naar een van de kastelen.

Dag 3

We bezoeken het historisch centrum van Narbonne. De blauwe zee lonkt en we gaan picknicken in Peyrac-de-Mer, waar we langs en over de lagune wandelen.

In de namiddag brengen we een bezoek aan het middeleeuwse Lagrasse met haar benedictijnerabdij.

Dag 4

We rijden naar Saissac. Het kasteel is een overblijfsel van het katharisme in het hart van de Montagne Noire, met in de verte de Pyreneeën als uitzonderlijk panorama. We picknicken in boekendorp Montolieu.

Dame Carcas heeft Karel de Grote teruggeroepen, maar nu verwelkomt zij ons in Carcassonne. Vrije namiddagwandeling in 'La Cité', met haar dubbele omwalling, gravensteen, torens, souvenirwinkeltjes...

We verlaten de drukte en verpozen even op een terrasje in Trèbes, aan de oever van het Canal du Midi. 

Dag 5

Vandaag gooien we het over een andere boeg. Het is nl. onmogelijk om niet gaan te fietsen op het jaagpad langs het Canal du Midi, onder de platanen, langs verschillende sluizen, een aquaduct... Zalig gewoon.

’s Middags picknick in Castelnaudary, bakermat van de cassoulet.

Dag 6

We nemen afscheid van Capservy en gaan weer op weg. We verkennen  Langs wijngaarden, dorpjes, kloven en desolate valleien rijden we verder. In de verte zien we, op de bergtoppen, de katharenburchten van Termes en Quéribus en we luisteren naar het onsterfelijke verhaal van 'Le Curé de Cucugnan'.

Vannacht slapen we in een hotel in Duilhac sous Peyrepertuse, met zicht op de indrukwekkende burcht. 

Dag 7

Eerste opdracht: beklimming van Peyrepertuse, figuurlijk adembenemend maar niet moeilijk!

Tweede opdracht: wandeling door de Gorges de Galamus, ronduit indrukwekkend! Het riviertje de Agly heeft zich hier een diepe kloof gegraven tussen de rotsen.

We rijden  door het ruige berglandschap van de regio Corbières, langs de Pic de Bugarach die met zijn 1230 m het hoogste punt van de Corbières is, en door het dorpje Bugarach. Dit dorp zou volgens bepaalde sektes in 2012 bij de aangekondigde ondergang van de wereld de enige plaats ter wereld zijn die gespaard zou blijven en werd in de weken ervoor overspoeld door toeristen, nieuwsgierigen en believers.

Via de col de St. Louis (indrukwekkend !) rijden we verder naar Lapradelle en bezoeken we Puilaurens, het kasteel met misschien wel de spectaculairste ligging op 700 m hoogte. Door de Défilé de Pierre-Lys (ook 'Trou du Curé' genoemd waar de Aude over een afstand van 2 km een 700 m diepe kloof heeft uitgeslepen) en via Quillan (bekend bij de Vlaamse wielertoeristen - wij houden het bij een terrasje) komen we in de vooravond aan in een zeer smaakvol gerestaureerd vakantiedomein in Pomy, een oase van rust met een prachtig panoramisch zicht op het Pays de Limoux. Hier logeren we 4 nachten.

Dag 8

We rijden naar de abdij van St. Hilaire en brengen een bezoek aan deze oude versterkte abdij die gekend is voor zijn romaanse abdijkerk, unieke sarcofaag en preekgestoelte. In 1531 vonden de monniken hier de 'blanquette' uit. Even verder, op het terras van Café de Commerce in Limoux, gaan we een glaasje blanquette drinken).

We keren terug via Alet-les-Bains, met kuuroord, abdijruïnes en unieke huizen binnen de stadsomwalling.

Dag 9

We beklimmen de pog. Montségur, 1200 m hoog. Op 16 maart 1244 bestegen hier zo'n 220 katharen al zingend de brandstapel. “Als Catars, als martirs del pur amor crestian”, leest de inscriptie: aan de Katharen, aan de martelaren van de zuivere christelijke liefde. De stenen van de burcht ademen energie en emotie die na zovele eeuwen nog bijna tastbaar zijn. Het is een van die magische plaatsen waar het moeilijk is om onbewogen te blijven.

De twee landelijke Pyreneeën-dorpen Montségur en Roquefixade zijn daarna de ideale plaatsen om even te verpozen. 

Dag 10

s’ Morgens rijden we naar Mirepoix, “la Médiévale”. De verrassing van Mirepoix ligt helemaal in het midden: op het marktplein komen de middeleeuwen weer tot leven in de oude huizen met gesculpteerde houten balken en overdekte galerijen. Dan gaat het naar Camon. De smalle straatjes, de abdij, de dubbele omwalling en de rozen maken dat het zich terecht tot de mooiste dorpen van Frankrijk mag rekenen. Vanuit Camon maken we een wandeling op de 'voie verte' in de vallei van de Hers naar Sonnac.  

Nog wat genieten van het zwembad, de rust, .. .

Dag 11

Transfer naar Toulouse, inleveren van de minibus en terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1460
Voorschot: € 440 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • transfers per minibus
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 11
 • water, wijn en koffie/thee bij 9 avondmalen
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 8 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een cultuurwandelreis van niveau , waarvoor een normale conditie volstaat. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.). De wandelingen zijn gemakkelijk (5 à 8 km) en kaderen in een historisch-culturele context. Om de kastelen te bereiken moet er wel wat geklommen en gedaald worden.

Tijdens deze reis gaat het evenzeer om rustig genieten (ook culinair), luisteren naar boeiende verhalen… 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 

 • 5 x in een prachtig gerestaureerde abdij met zwembad
 • 1 x in een hotel in Duilhac-sous-Peyrepertuse
 • 4 x in een recent en zeer smaakvol gerestaureerd vakantiedomein (een oude boerderij met gîtes) met zwembad.

Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is een picknick of een lichte maaltijd op restaurant. We krijgen volop de kans om te genieten van de culinaire geneugten van de regio.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.


Vervoer

 VertrekAankomst
SN 3669Brussel 09/06/2019 15:55Toulouse 09/06/2019 17:35
SN 3670Toulouse 19/06/2019 18:20Brussel 19/06/2019 20:05
We maken gebruik van een privé-minibus, die bestuurd wordt door de begeleider.

Klimaat

Doorgaans is het in deze periode warm (maar nog niet té) en zonnig. (Onweers)buien en warme wind zijn mogelijk. “Avem lo solelh!”.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of wandelsandalen, evt.  voor de stadswandelingen en voor ’s avonds
 • wandelkousen

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • trui of fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • zwemkledij  
 • short/bermuda 

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. zakmesje
 • picknickbord en -bestek

Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je vindt in de wijde omgeving wel enkele bankautomaten, maar om geen tijd te verliezen met het zoeken naar geld, is het aangeraden euro’s van hieruit mee te nemen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • H. Alders, In het spoor van de Katharen
 • Daudet, Lettres de mon moulin
 • V. Depauw, Op weg naar Montségur
 • Moerland, Katharen en de val van Montségur en Montségur, gnosis, gnostiek en de Katharen
 • E. Le Roy Ladurie, Montaillou
 • Nolen, Het land der Katharen
 • Y. Van Buytten & W. Vanderzeypen, Katharen in Europa, een reis doorheen het katharisme
 • R. Weis, De laatste Katharen
 • Assimil, Le Languedocien de poche.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: