Frankrijk - Een mooi stukje Grande Traversée du Jura op sneeuwschoenen


7 dagen

17/02/2019 - 23/02/2019

prijs € 850


niet meer boekbaar
Groepsreis Frankrijk
De Jura-keten strekt zich uit tussen Basel en Genève, en vormt de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het is een van Europa‘s meest sneeuwzekere gebieden. De "Grande Traversées du Jura" zijn een reeks lange-afstandsroutes voor wandelaars, ruiters en fietsers. 's Winters kan je er een traject lopen op sneeuwschoenen, door de Fransen "la reine des paysages sauvages" genoemd, de koningin van de ongerepte landschappen. We wandelen met de rugzak van Métabief door het Regionaal Natuurpark van de Haut-Jura tot Les Rousses. Het logies is afwisselend -  van een karaktervolle gîte over een comfortabel hotel tot een Mongoolse yurt - en het eten lekker. Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen. De sneeuwschoenen - langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd – verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw en laten je toe de gebaande paden te verlaten.
Prijs: € 850
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 19FR1JRW1
Reisdatum: 17/02/2019 - 23/02/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

66

66

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Tegen de vooravond ontmoeten we elkaar in het hotel in Les Rousses, hét wintersportgebied in de Franse Jura. Voor we aan tafel gaan, overlopen we het programma voor de komende week, passen we de sneeuwschoenen aan en maken de rugzakken klaar.

De Jura bestaat uit een aantal van noordoost naar zuidwest lopende, langgerekte plateaus, die door diepe rivierdalen worden doorsneden.  Al snel begrijpen we hoe het komt dat dit gebied in vroegere tijden ‘s winters hermetisch van de buitenwereld was afgesloten en de bewoners volledig op elkaar waren aangewezen. Niet voor niets wordt de Jura soms het Siberië van Europa genoemd: wind en mist hebben er vrij spel. De Jurassiens kunnen dan ook tegen een stootje en hun huizen zijn perfect bestand tegen de vaak barre klimatologische omstandigheden. Buiten de dorpen komen we weinig mensen tegen en zijn we alleen met de natuur.

Dag 2

Na het ontbijt worden we naar de vertrekplaats van de trektocht gebracht, Métabief. Deze eerste dag vergt ongetwijfeld nog wat aanpassing aan het wandelen met rugzak op sneeuwschoenen. De zetellift helpt ons dan ook om de eerste 150 hoogtemeters te overbruggen. De route voert door bossen, over besneeuwde alpenweiden en de bergkam van de Mont d’Or , het 'dak van de Doubs', zoals deze 1461 m hoge top genoemd wordt. Vervolgens dalen we terug af naar de alpenweiden, waar enkele boerderijen staan.

We overnachten met z'n allen in een Mongoolse joert.

4 à 5 u. wandelen, 10 km, 520 m stijgen en 510 m dalen

Dag 3

Onze tweede etappe, in het hart van de Haut-Doubs, is een overwegend dalende tocht door de glooiende landschappen en over krakend witte sneeuw tot we, tussen de naaldbossen, een prachtig uitzicht krijgen op Mouthe. Hier eindigde vorige week nog de legendarische langlaufwedstrijd Transjurassienne.

4 à 5 u. wandelen, 13 km, 220 m stijgen en 430 m dalen

Dag 4

Een wat kortere etappe verbindt de twee grootste dorpen van de Mouthe-vallei, langs veenmoerassen en tussen heuvelkammen. We stijgen tot de Col Champvents die een mooi uitzicht biedt op onze bestemming voor vandaag: Chaux Neuve.

Ca. 3,5 u. wandelen, 9 km, 220 m stijgen en 100 m dalen

Dag 5

Vanaf Chaux Neuve gaan we terug de hoogte in, eerst over de hellingen van de Grand Gît en vervolgens nog wat hoger, langs de ruïnes van Chalet Jobey en Pré-Poncet, ideale rustplaats voor een warm drankje. De doorsteek van de Combe des Cives belooft wederom spectaculaire uitzichten tussen de bossen van de Zwarte Berg en Risoux. Einddoel is Chapelle-des-Bois.

4 à 5 u. wandelen, 11 km, 250 m stijgen en 210 m dalen

Dag 6

Op deze dag wandelen we door het bos van Risoux en langs La Roche Bernard, met mooie zichten op de vallei van Chapelle des Bois. Een laatste keer genieten van ijsmeren, naaldwouden, magische open plaatsen in het bos…In de loop van de namiddag komen we aan in Bois d’Amont, waar we de ofwel de skibus kunnen nemen ofwel nog 2 uren verder stappen tot Les Rousses. 

Ca. 6 u. wandelen, 16 km, 350 m stijgen en 410 m dalen

Dag 7

We nemen afscheid na het ontbijt.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 850
Voorschot: € 280 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 7
 • gebruik van sneeuwschoenen en skistokken
 • begelei­ding
 • transfers ter plaatse
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • transfer van je woonplaats naar Les Rousses en terug
 • dranken
 • evt. persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Bart Smets


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een doorgaande rugzaktrekking van niveau . Voor de lengte van de etappes en de hoogteverschillen: zie dagschema. Het dragen van je eigen rugzak is geen criterium in het bepalen van de zwaarte van de reis, maar maakt het uiteraard wel moeilijker.

Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen. De sneeuwschoenen - langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd – verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw en laten je toe de gebaande paden te verlaten.

Deze reis is geschikt voor iedereen die regelmatig aan sport doet (wandelen, fietsen, zwemmen,…) en in staat is een hele dag in de winterkou te wandelen met rugzak. Ervaring met wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We verblijven zowel in hotels (2 x), gîtes (3 x) en in een joert (1 x). In de joert gaat het om één gemeenschappelijke slaapruimte, elders om meerpersoonskamers.


Maaltijden

Het ontbijt en het avondmaal gebruiken we in het logies, waar meestal veel aandacht is voor streekgerechten. Voor 's middags is een picknick voorzien. 

Vervoer

 • Met eigen wagen (Brussel --> Les Rousses = ca. 700 km).
 • Carpool: je kan bij inschrijving aangeven of je zelf met de wagen rijdt en plaats aanbiedt of kostendelend wil meerijden. Op de heenreis biedt ook de begeleider plaats aan.
 • Met openbaar vervoer: TGV tot Pontarlier en verder per lokale trein tot Morez. Vandaar is het nog 9 km tot Les Rousses. Dat kan per taxi. Indien je via Anders Reizen een treinticket wenst te reserveren, wordt er een dossierkost aangerekend van € 30 per dossier. Indien je zelf een treinticket wil aankopen, doe je dat pas op het ogenblik dat de reis gegarandeerd is. Indien we de reis moeten annuleren wegens te weinig deelnemers, betaalt noch de verzekering, noch Anders Reizen de annuleringskosten van de trein terug. 

Bagage

Je draagt je eigen rugzak (incluis dagelijkse middagpicknick en lakenzak). Probeer het gewicht te beperken tot 7 à 8 kg. Bagagevervoer is optioneel mogelijk vanaf de 3de dag (de prijs hiervan is momenteel nog niet bekend). 

Klimaat

Deze tocht vindt plaats in een van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden.

Hou er rekening mee dat een aanpassing van het programma mogelijk is bij slecht weer, te veel of te weinig sneeuw.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

In dit programma worden sneeuwschoenen en skistokken ter plaatse verstrekt. Sneeuwschoenen zijn in feite geen ’schoenen‘: het zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd. Vaak gebeurt dit door middel van een rubberen riem, maar op steil terrein zijn sterkere bindingen nodig. Je wandelschoenen moeten waterdicht en enkelomsluitend zijn. Skistokken zijn niet echt nodig, maar vergemakkelijken het wandelen, vooral bij het klimmen. Getten (waterdichte onderbeenbeschermers) en een waterdichte overbroek (of skibroek) zijn nuttig om de sneeuw ‘buiten’ te houden.

Voor deze reis mag je bagage max. 10 kg wegen.

Bagage

 • degelijke rugzak van 40 L
 • overtrek voor de rugzak (ter bescherming bij regen- of sneeuwval)

 Schoeisel & kousen

 • stevige, hoge en waterdichte wandelschoenen
 • lichtgewicht schoeisel voor binnen (genre pantoffel of crocs)
 • 2 paar warme trekkingkousen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
 • telescopische wandelstokken mét sneeuwschijfje (evt. te huur via begeleider aan 10€/paar) 

Kledij:

 • skibroek OF warme en soepele broek (geen jeans) + waterdichte overbroek
 • warme wind- en waterdichte jas, liefst met kap en opstaande kraag
 • fleece (of combinatie van microfleece of andere midlayer met windstopper) 
 • warme muts
 • sjaal
 • buff
 • 1 paar dunne binnenhandschoenen
 • 1 paar warme, waterdichte handschoenen
 • warm, best thermisch  ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • evt. lichte donsvest
 • set kleren voor s’ avonds binnen .

Verzorging:

 • basic toiletgerief - zeker ook een goeie vochtinbrengende gezichtscrème
 • lichtgewicht handdoek 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift
 •  

Eet- en drinkgerei:

 • drankfles (min. 1 liter)
 • evt. kleine thermos
 • lunchbox

Diversen:

 • lichte slaapzak of lakenzak 
 • matje of stevige plastiek zak om op te zitten tijdens de picknicks
 • degelijke zonnebril (min. klasse 3) en best ook skibril
 • evt. oordopjes
 • evt. verduisterend oogmasker.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch). 

Geld

Je neemt best voldoende cash mee van thuis. Onderweg is er geen mogelijkheid om geld af te halen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Tip: maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) Sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

 • Altavia Travelbooks in Antwerpen
 • De Reyghere in Brugge
 • Anticyclone des Açores in Brussel
 • Atlas & Zanzibar in Gent
 • Barboek in Leuven
 • De Zondvloed in Mechelen en Roeselare
 • AltiplanoBooks
 • Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


  Vertrekinfo

  De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en een deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.   Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: