Estland - De nationale parken van Estland - Altero Singlereis


10 dagen

3/08/2019 - 12/08/2019

prijs € 1550


niet meer boekbaar

Estland - De nationale parken van Estland - Altero Singlereis


10 dagen

3/08/2019 - 12/08/2019

prijs € 1550


niet meer boekbaar

Estland - De nationale parken van Estland - Altero Singlereis


10 dagen

3/08/2019 - 12/08/2019

prijs € 1550


niet meer boekbaar

Estland - De nationale parken van Estland - Altero Singlereis


10 dagen

3/08/2019 - 12/08/2019

prijs € 1550


niet meer boekbaar

Estland - De nationale parken van Estland - Altero Singlereis


10 dagen

3/08/2019 - 12/08/2019

prijs € 1550


niet meer boekbaar
Groepsreis Estland
Estland is een buitenbeentje in vele opzichten: op het vlak van taal, van cultuur en door de ongelooflijke snelheid waarmee het land de digitalisering van zijn samenleving heeft doorgevoerd. Tegelijkertijd is de natuur er nog zo ongerept dat je in een oogwenk kan verloren lopen, heb je er vaak het gevoel in een lang vervlogen tijdperk te zijn beland. Wij wandelen in de 4 Nationale Parken die Estland rijk is en ontdekken dat dit hoekje van Europa heel wat te bieden heeft voor de liefhebbers van een culturele wandelreis.
Prijs: € 1550
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 19EE1AAS1
Reisdatum: 3/08/2019 - 12/08/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

36

42

44

48

50

58

40

43

49

50

60

60

72

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

24 Beoordelingen

reviews van klanten

Een gevoel van "Goh ja, ik ga deze zomer ook op reis ..." sloeg heel gauw om in "Wat is het zalig om in een groep van zeer verschillende en tegelijk gelijkgestemde zielen onderweg te zijn, een onbekend land te leren kennen in al zijn verrassende aspecten en ten volle te genieten van wandelingen in eindeloze, ongerepte natuur!" Ik geniet gegarandeerd nog zeer lang na van deze reis.

Els L. -

De natuur is overweldigend, je kan niet anders dan er van te houden.

Carine D. -

Estland is een aanrader voor alle wandelaars die van" puur natuur" houden.

Cecile S. -

Fantastisch afwisselende wandelingen, goeie begeleiding en toffe groep.

Hilde S. -

Een fijne vakantie met een gevarieerd programma: wandelen, fietsen, zwemmen en cultuur.

Ann D. -

Een reis met prachtige natuur, vlot begaanbaar en met voldoende afwisseling. De mountainbiketocht was een bijzondere eerste ontmoeting met een terreinfiets... een topper!

Tine V. -

Bos, meer, strand,... je vindt het allemaal in Estland. 't Was een reis vol afwisseling en pret, met een toffe begeleider vol inzet!

Leni G. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar hoofdstad Tallinn en transfer (85 km) naar het hotel in Sagadi.

Dag 2

Vanuit Sagadi maken we twee tochten in het Nationaal Park Lahemaa, dat zich over een breedte van 100 km uitstrekt langs de noordkust van Estland en voor 70% bebost is.

Vandaag wandelen we langs zee en bos naar het puntje van Käsmu-schiereiland.

Dag 3

We maken een tocht van 40 km per terreinfiets over rustige baantjes, onverharde landweggetjes, langs stranden en baaien naar Võsu en Altja, een schilderachtig plekje aan de kust. We wisselen de tocht af met enkele korte wandelingen langs natuurpaden.

Dag 4

We gaan zuidwaarts richting Tartu en maken onderweg een luswandeling, o.a. over een 2 km lang plankenpad, in het veen- en merengebied dat het natuurpark Endla vormt.

Na aankomst in universiteitsstad Tartu, is er nog tijd voor een wandeling in het historisch centrum.

Dag 5

We maken een mooie wandeling langs de Piusa-rivier, met onderweg enkele mooie zandsteenkliffen, naar de ruïne van het fort in het nog zuidelijker gelegen Vastselinna. Indien er nog tijd rest, brengen we tijdens de transfer naar de volgende logiesplaats een bezoek aan de observatietoren van Suur-Manamägi, 62 m hoog. Bovenop bevind je je op het hoogst punt van Estland (318 m in totaal) en bij goed weer kan je over de boomtoppen tot in Rusland en Letland kijken.

Logiesplaats voor vandaag en morgen is het dorp Rõuge, dat het mooiste dorp van Estland zou zijn en gelegen is aan het diepste meer.

Dag 6

Vanuit Rõuge maken we een uitstap naar Karula Nationaal Park. We wandelen in de streek rond het meer van Ähijärve, met afwisselend bossen, velden en heuvels. Onderweg zien we beverdammen en –burchten.

Dag 7

Lange transfer noordwestwaarts naar Kuressaare op het eiland Saaremaa in de Baltische Zee, die we echter onderbreken voor een korte wandeling in een oud rivieroeverbos in Sooma Nationaal Park.

We overnachten 2 maal in de buurt van Kuressaare.

Dag 8

De laatste wandeling brengt ons door bossen en langs stranden in het Nationaal Park Vilsandi, en meer bepaald op het schiereilandje Harilaid, een belangrijk nestgebied van talrijke vogelsoorten.

In de namiddag bezoeken we Kuuressaare, met zijn indrukwekkende kasteel-met-slotgracht in nog originele staat en mooi gesitueerd aan zee.

Dag 9

Op weg naar de hoofdstad maken we een stop aan de toegankelijke meteorietkrater van Kaali.

We sluiten de reis af met een bezoek aan het  levendige centrum van Tallinn, in de 14de en 15de eeuw een welvarende Hanzestad, die haar authentiek middeleeuws karakter heeft weten te bewaren.

Dag 10

Vrij bezoek aan de stad.

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1550
Voorschot: € 470 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • logies
 • transfers
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 10, behalve picnic dag 9
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • persoonlijke uitgaven
 • picnic dag 9
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Nele Grootjans

Nele is een spring-in-'t-veld met een passie voor theater en reizen. Ze heeft haar hart verloren in de bossen van Scandinavië en de Baltische Staten. Ergens tussen één van de meren, houten blokhutten, kampvuurtjes of fjorden… In haar vrije tijd trekt ze er dan ook graag op uit met de rugzak om de natuur ten volle te beleven. Als begeleider verwondert ze graag deelnemers over de pracht van Europa, want reizen kan je best meten in ontmoetingen en vrienden in plaats van kilometers!

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Altero

Dit is een reis van Altero, een platform voor singles dat voor een ‘andere’ aanpak gaat. Altero biedt concreet een totaalpakket aan van relatiebemiddeling, reizen en activiteiten, coaching en advies, gebaseerd op 3 fundamenten: ontmoeten – beleven – groeien.

In de tak ‘beleven’ biedt Altero reizen aan om, vrij van de dagelijkse beslommeringen, écht te genieten van spontane nieuwe contacten. De stap naar een samenwerking met Anders Reizen was snel gezet. Reizen waarbij wandelen centraal staat, als middel om te beleven, te ontdekken, grenzen te verleggen. 

Als single kan jij deelnemen aan een Altero/Anders Reizen-reis zonder lid te worden van Altero. Goed om te weten is dat tijdens de reis de focus niet ligt op het vinden van een partner, wel op het samen reizen met andere singles. In de praktijk betekent dit dat Anders Reizen bij het inschrijvingsproces geen rekening houdt met de man/vrouw-verdeling, noch met leeftijd. Net zoals bij al onze groepsreizen, deel je een kamer met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Op aanvraag en mits betaling van een toeslag, kan je een eenpersoonskamer boeken.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  à , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet. (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.) De hoogteverschillen zijn gering en de wandelingen aangenaam.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten in comfortabele B&B's, hotels en pensions.

Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies, het middagmaal is een picknick die we zelf aankopen en het avondmaal nuttigen we in het logies of op restaurant.

De keuken in Estland is vooral seizoensgebonden. Door de eeuwen heen is Estland in handen van veel andere naties geweest: Denemarken, Duitsland, Zweden, Polen en Rusland. Zij hebben hun sporen nagelaten in de Estse keuken. Traditionele Estse gerechten zijn o.a. gemarineerde paling, bloedworst en zuurkool met varkensvlees. 


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
We vliegen met Lufthansa heen met een overstap in Frankfurt. We kiezen niet voor een rechtstreekse heenvlucht omdat deze 's avonds laat in Tallinn pas toekomen. De terugvlucht is een rechtstreekse vlucht met LOT.
 VertrekAankomst
LH 1025Brussel 03/08/2019 07:05Frankfurt 03/08/2019 08:05
LH 880Frankfurt 03/08/2019 09:50Tallinn 03/08/2019 13:05
LO 8177Tallinn 12/08/2019 18:05Brussel 12/08/2019 19:40
Ter plaatse nemen we op dagen 2 en 10 het openbaar vervoer. Elders verplaatsen we ons met een privé-minibus met chauffeur.

Klimaat

Het klimaat is vergelijkbaar met dat van Scandinavië. In de zomer is het vaak mooi, warm en zonnig, maar het kan ook wisselvallig zijn. Voorzie best kledij voor verschillende weertypes.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak
 • waterdichte hoes (of een stevige plastiek zak waarin je de inhoud verpakt vooraleer het in het dagrugzakje te stoppen)

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende en waterbestendige wandelschoenen
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en insectenbeten (ook teken!) beschermt.
 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • evt. wind- en waterdichte (over)broek
 • trui of fleece
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • zwemkledij
 • short/bermuda.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De munteenheid in Estland is de euro.
 • Met je betaalkaart kan je in de grotere plaatsen terecht aan geldautomaten. Tijdens deze reis is dat vanaf dag 4 in Tartu. Dus voor de dagen ervoor moet je cash geld meenemen.
 • Voor de niet-inbegrepen posten voorzie je best een bedrag van € 100.


Formaliteiten

Voor reizen naar Estland volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Gezondheid

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in Estland.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tip: 

 • Visit Estonia
 • Andrus Kivirähk, De man die de taal van de slangen sprak, Wonderbaarlijke verhaal van een klein volk aan de rand van het middeleeuwse, christelijke Europa dat eeuwenlang kon voortbestaan omdat de mensen in staat waren de taal van de slangen te spreken.
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: