Duitsland - Nationaal Park Sächsische Schweiz: tocht over de Malerweg


9 dagen

27/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Duitsland - Nationaal Park Sächsische Schweiz: tocht over de Malerweg


9 dagen

27/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Duitsland - Nationaal Park Sächsische Schweiz: tocht over de Malerweg


9 dagen

27/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Duitsland - Nationaal Park Sächsische Schweiz: tocht over de Malerweg


9 dagen

27/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 1180


niet meer boekbaar

Duitsland - Nationaal Park Sächsische Schweiz: tocht over de Malerweg


9 dagen

27/04/2019 - 5/05/2019

prijs € 1180


niet meer boekbaar
Groepsreis Duitsland
In het oosten van Duitsland - in de deelstaat Saksen en op een steenworp van de Tsjechische grens - strekt zich langs de rivier de Elbe een prachtig natuurgebied uit: het Nationalpark Sächsische Schweiz. Het afwisselende landschap met zijn ruige rotsformaties en koele kloven is een verborgen parel. Doorheen dit bizarre natuurlandschap slingert zich de ‘Malerweg’, een lange-afstandspad dat bij ons nog niet erg gekend is, maar snel aan populariteit wint. ‘Maler’ is het Duitse woord voor ‘schilders’ en verwijst naar de kunstschilders die in dit fascinerend landschap hun inspiratie zochten. Een weekje pittig wandelen zonder bagage laat je toe om “Deutschlands schönster” te ontdekken. Een bezoek aan topcultuurstad Dresden hoort er uiteraard ook bij.
Prijs: € 1180
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 19DE1SSA1
Reisdatum: 27/04/2019 - 5/05/2019
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

51

51

52

45

47

52

63

63

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,4

10 Beoordelingen

reviews van klanten

Perfect georganiseerde reis.

Ingrid C. -

Malerweg, voor mij een geheel onbekend gebied, bleek in alle aspecten op de grotere/mooiere/uitdagendere versie van Klein-Zwitserland, een excellent wandelgebied, wondermooi!

Hans L. -

Prachtige wandelweg in Duitsland. Ongekend maakt onbemind. Verdient veel meer aandacht, want het is een prachtig natuurgebied. Niet te onderschatten inzake fysieke inspanning. Ook aandacht voor cultuur met dagbezoek aan Dresden.

Danny W. -

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst vanaf de namiddag en ten laatste tegen 19 uur in Pirna, een kleine middeleeuwse stad op zo'n 25 km van Dresden.

In de historische stadskern tref je nog vele mooie burgerwoningen en, vlakbij je hotel, een prachtige kerk aan, die de vele oorlogen en branden van de afgelopen eeuwen overleefd hebben. Zoals je ook elders zal merken in de komende week, is Pirna in het recente verleden wel ten prooi gevallen aan twee zware overstromingen, in 2002 en 2013. Beide overstromingen, waarbij de Elbe resp. 12 en 9 m hoog uit zijn oevers is getreden, hebben een zware impact gehad op de regio.

Dag 2

We verlaten Pirna in oostelijke richting en wandelen een aantal kilometers langsheen de Elbe om op zoek te gaan naar getuigenheuvels zoals Rauenstein en vooral Königstein, met een van de grootste en mooiste bergvestingen van Europa.

Aan de voet van deze vesting en in het gelijknamige stadje overnachten we. 

20 km

Dag 3

Meteen na het verlaten van Königstein gaat het omhoog, naar de top van enkele getuigenheuvels zoals de Pfaffenstein. We laten Kurort Gohrisch links liggen en gaan op weg naar de tafelbergen Speckstein en Papststein. Daarna gaat het naar beneden, het Elbedal in.

Overnachting in het oeverstadje Krippen.

21 km.

Dag 4

Van Krippen wandelen we naar en door Reinhardtsdorf en over de Wolfsberg. Terug beneden, bij de Elbe, nemen we de veerboot naar Schmilka. We zitten hier op een steenworp van de Tsjechische grens. Vervolgens staat het hoogste punt van de reis op het programma, de 556 m hoge Winterberg (qua uitzicht wel een beetje een anticlimax). Zo komen we terecht in de 'Hintere Sächsische Schweiz’ en genieten van meerdere mooie uitzichten in dit gebied van kloven en dalen die werden uitgesleten door riviertjes als de Dorfbach en de Kirnitszch. De wandeling eindigt bij de Neumann-watermolen in het Kirnitszdal.

Bus van Neumannmühle naar het hotel in Bad Schandau voor de overnachting.

22 km

Dag 5

Met de bus rijden we terug naar de Neumannmühle om te genieten van een pittige maar landschappelijk bijzonder mooie dag met klimmen en dalen en vol verrassingen: rotsen, kloven, watervallen…  We wandelen over de ‘Kuhstall’ opnieuw het Kinrnitszdal in naar de Lichtenhainer-waterval. Zo komen we terecht in het klovengebied  met de indrukwekkende rotsformaties van het Schrammstein-massief. De wandeling eindigt opnieuw bij een watermolen. Vandaar nemen we de bus naar Bad Schandau.

Tweede overnachting in Bad Schandau.

17 km

Dag 6

We nemen de draad van de Malerweg weer op en wandelen door een dal omhoog naar Altendorf en door een heuvelachtig en bebost gebied naar Hohnstein. Dan gaat het via Rathewalde bergaf tot aan de Amselsee en zo het dal van de Elbe weer in.

Overnachting in Kurort Rathen, mooi gelegen aan de Elbe

22 km

Dag 7

Vandaag komen we, al snel nadat we het hotel hebben verlaten, terecht bij het beroemdste uitzichtpunt van de Sächsische Schweiz: de ‘Basteibrücke’, een prachtige en heel bijzondere brug die natuurlijke rotspieken met elkaar verbindt. Hou er echter rekening mee dat deze plaats een drukke toeristische trekpleister is. We dalen af naar Stadt Wehlen aan de Elbe. Het laatste traject van de dag én de reis brengt ons door alweer een prachtig ‘wild-romantisch’ landschap, een klovengebied dat voor vele kunstschilders een bron van inspiratie was. Een ritje van ca. 20 minuten met de bus brengt ons van het plaatsje Liebethal weer naar Pirna.

Overnachting in Pirna. 

17 km

Dag 8

Trein (20 min.) naar de wondermooie barokstad Dresden, in de 18de eeuw het “Firenze van het noorden” genoemd. De bombardementen van 1945 hebben de stad bijna volledig platgelegd, maar Dresden is als een feniks uit zijn as herrezen. Het historische centrum is klein en bevat enkele musea die tot de absolute top van Europa behoren.

Terug per trein naar Pirna voor de overnachting.

Dag 9

Einde van het programma na het ontbijt. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1180
Voorschot: € 360 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 9
 • welkomstdrankje op dag 1
 • bagagevervoer
 • verblijfstaksen
 • bus-, boot- en treintickets voor de vermelde ritten
 • Nederlandstalige begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • evt. inkomgeld Festung Königstein (€ 10 voor een standaardticket; korting voor senioren en studenten)
 • evt. inkomgelden in Dresden
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Tjeu Tijskens


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Niveau

Dit is een reis van wandelniveau  à . Een goede conditie en enig uithoudingsvermogen is vereist. We ondernemen dagtochten van 17 tot 22 km met klimmen en dalen tussen 700 en 1100 hoogtemeters per dag. Op je pad liggen vele trappen, eenmaal eentje van 830 treden, en moet er heel af en toe wat geklauterd worden. De ondergrond is meestal rotsachtig en sterk doorworteld, waarvoor een enige tredzekerheid aangeraden is, zeker bij nat weer. De tocht is veilig en geeft nergens problemen voor mensen met hoogtevrees. 

De Malerweg zoals deze in de Duitse wandelgids is beschreven, bestaat uit 8 etappes. Wij hebben deze 8 etappes samengevoegd tot 6, waardoor de tocht in zijn geheel wat zwaarder wordt dan het oorspronkelijke traject.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Heen- en terugreis

Deze reis begint en eindigt in Pirna. 

 • Met de wagen: Afstand Brussel – Pirna: ca. 800 km. 
  Het hotel beschikt niet over een privé-parking. Een openbare, bewaakte parkeergarage bevindt zich op 200 m van het hotel. Prijs per dag: € 7 of € 30 voor een weekkaart.
 • Met de trein: Tot Dresden (ca. 7 uur reistijd, afhankelijk van de verbinding). Vanaf Dresden lokale S-Bahn naar Pirna (ca. 20 minuten rijden, meerdere treinen per uur). Vanaf het station in Pirna is het nog ongeveer 1 km wandelen tot het hotel.
 • Kostendelend met een medereiziger (je kan bij inschrijving aangeven of je plaats aanbiedt of zoekt). Via de deelnemerslijst, die je 2 weken voor vertrek krijgt toegestuurd, kan je concreet afspreken om kostendelend samen te rijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof en eventuele andere kosten (zoals tol). 

Ter plaatse maken we gebruik van het zeer efficiënte openbaar vervoer.


Bagage

De bagage wordt vervoerd (max. 20 kg per persoon) en jij draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Overnachting in kraaknette kleinschalige hotels in comfortabele tweepersoonskamers met privé-sanitair. Het hotel in het Kirnitztal heeft een sauna.

Maaltijden

 • Het ontbijt is inbegrepen. In elk logies is er een uitgebreid ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... En overal lekkere koffie! 
 • De middagpiknick krijgen we mee vanuit het hotel (of maken we zelf bij het ontbijt). Onderweg ligt er al eens een drankgelegenheid op ons pad.
 • Voor het avondmaal kunnen we terecht in het logies of in een restaurant in de buurt. De Sächsische keuken is niet bepaald verfijnd te noemen, maar biedt eerlijke en lekkere kost, bereid met streekproducten. Vleesliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. In alle restaurants heb je ook keuze uit vegetarische gerechten.

Klimaat

Continentaal en gematigd Europees klimaat, d.w.z. vrij grote kans op mooi weer in de zomer. In de zomer kan het zelfs erg warm worden, maar in de kloven en bossen blijft het vrij koel.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak met overtrek (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • schoeisel voor 's avonds
 • wandelkousen of -sokken
 • evt. getten (waterbestendige onderbeenbeschermers, die uiteraard overbodig zijn als het niet regent)

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • wandelbroek(en)
 • fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • evt. zwemkledij

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • isolerende drankfles of -zak
 • evt. lunchbox voor de picknick
 • evt. zakmes (om een appel te schillen bv.)

Diversen

 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker (de verduistering is in de meeste hotelkamers niet echt adequaat)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. wat wasmiddel (om onderweg een wasje te doen)

EHBO

De begeleider heeft een EHBO-kit bij. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen/bij blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Tekenecefalitis

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.


Formaliteiten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart.

Meer info nodig?

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

 • Altavia Travelbooks in Antwerpen
 • De Reyghere in Brugge
 • Anticyclone des Açores in Brussel
 • Atlas & Zanzibar in Gent
 • Barboek in Leuven
 • De Zondvloed in Mechelen en Roeselare
 • AltiplanoBooks
 • Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


  Vertrekinfo

  De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: