Aantal deelnemers
Dit is een begeleide groepsreis met min.
6
en max.
13
deelnemers.
Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
- twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
- zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
- 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.
Wandelniveau
Dit is een reis met wandelniveau 
tot 

, geschikt voor iedereen die regelmatig aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…). De moeilijkheid van deze reis ligt hier niet in de lengte van de wandelingen - vaak slechts 4 à 5 u. feitelijk wandelen - wél in het veelvuldig en vaak langdurig stijgen en dalen. Op enkele dagen moet 1000 à 1500 m niveauverschil overbrugd worden, bergopwaarts of bergafwaarts. Deze dagen zijn 

. Wie gemakkelijk last heeft van pijnlijke knieën bij afdalingen, moet hier rekening mee houden. De paden daarentegen zijn doorgaans goed begaanbaar.
(Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.)
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.
Vervoer
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen worden op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
We vliegen met TAP.
| Vertrek | Aankomst |
TP641 | Brussel 22/04/2019 06:20 | Lissabon 22/04/2019 08:10 |
TP1553 | Lissabon 22/04/2019 09:20 | Sao Vicente 22/04/2019 11:40 |
TP1558 | Sao Vicente 01/05/2019 12:30 | Lissabon 01/05/2019 18:25 |
TP642 | Lissabon 01/05/2019 19:55 | Brussel 01/05/2019 23:35 |
- Ferries
- Gehuurde minibus(sen)
- 4x4 (in het zuidelijk deel van Santo Antão): de gebruikte voertuigen zijn terreinwagens met open laadbak waarin zijdelings houten banken zijn gemonteerd. Gezien de ruige staat van de pistes betekent dit vaak 'hotsen en botsen'.
- Vissersboot
- Taxi’s
- Lokaal openbaar vervoer.
Bagage
Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak (met persoonlijk gerief + picknick).
Logies
In Mindelo (op São Vicente) logeren we 2 nachten in een goed hotel. Op Santo Antão verblijven we 6 nachten in het noorden en 1 nacht in het zuiden van het eiland. De logiesplaatsen zijn eenvoudig en uitgekozen omwille van hun properheid en familiale sfeer. Er is het nodige comfort, maar het is toch eerder beperkt.
Maaltijden
Het ontbijt gebruiken we in het logies. De lunch is in principe een picknick; in steden kan dit ook een maaltijd in een restaurant of 'cantinha’ (snackbar) zijn. Het avondmaal is steeds een warme maaltijd in een restaurant of in de logiesplaats.
De Kaapverdische keuken is vrij eenvoudig. Uiteraard zijn vis en schaaldieren belangrijke ingrediënten in een typische Kaapverdische maaltijd. Vlees en groenten vind je niet zo vaak terug op het menu. Een typisch Kaapverdisch gerecht is ‘cachupa’, met maïs, bonen, kruiden, cassave en zoete aardappelen. Je hebt twee varianten hierop, namelijk de arme (zonder vlees) en de rijke (met vlees).
Klimaat
Op de Kaapverdische Eilanden vindt de reiziger het hele jaar door mooi weer, maar de periode november tot juli geldt als de beste reistijd: aangenaam warm tussen 25 en 30°, bijna steeds onbewolkte hemel (behalve op eilanden met hoge toppen als Santo Antão en São Nicolau) en een normale luchtvochtigheid. De overheersende noordoostpassaatwind voert droge lucht aan, terwijl de ligging in de Oceaan voor aangename temperaturen zorgt. De eilanden liggen in het westelijkste deel van de Sahelzone en de toenemende droogte is nu probleem nummer 1.
Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather
Meenemen op reis
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.
De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg. Je dient nl. zelf je bagage te dragen tijdens de transfers en in en uit het logies, dus je hebt er alle belang bij om het licht en makkelijk draagbaar te houden.
Bagage
- reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
- dagrugzak.
Schoeisel & kousen
- stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
- (waterbestendige) sandalen
- lichte schoenen voor ‘s avonds
- wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen en het spaart plaats in je bagage.
Kledij
- soepel (wandel)broek(en)
- lichte wind- en waterdichte vest
- lichte trui
- enkele lichte hemden en/of T-shirts
- zonnehoed of –pet
- badpak/zwembroek
- short.
Verzorging
- toiletgerief (zeker ook vochtinbrengende crème)
- handdoeken (2)
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor + ‘after sun’
- beschermende lippenstift.
Eet- en drinkgerei
- drankfles (min. 1,5 liter)
- evt. (zak)mesje (kan van pas komen tijdens de picknick)
- klein lepeltje.
Diversen
- zak- of hoofdlamp
- evt. oorstopjes (gesnurk, kraaiende hanen, blaffende honden)
- evt. verduisterend slaapmasker
- evt. verrekijker
- evt. wandelstokken (zeker aangeraden indien je je knieën wil sparen)
- evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maag- en darmklachten
- darmflora-herstellend middel
- middel bij zware diarree
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- warme zalf bij spierpijnen
- breedspectrum antibioticum
- middel tegen blaren
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch)
- evt. knieband en/of evt. patellabandje
- kleefband
- steri-strip
- oogdruppels
- keeltabletten of –spray
- inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).
Geld
- De munt is de Kaapverdische escudo. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter
- Je neemt best cash euro's mee, die je ter plaatse kan omwisselen (vermijd biljetten van 50 euro en groter).
- Hier en daar kan je terecht aan een geldautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Formaliteiten
Reispas
Voor Cabo Verde heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Cabo Verde. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.
Visum
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Hiervoor hoef je vooraf niets te doen. De aankoop van het visum gebeurt bij aankomst in de luchthaven van Sao Vicente en kost € 25. Er is sprake van een prijsverhoging met € 10 van wat voortaan 'entry fee' zou heten, maar het is nog niet duidelijk wanneer dit in voege zal treden.
Tip
Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen. Bijkomende informatie kan je vinden op: Diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland).
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Cabo Verde door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.
Hepatitis A
Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.
DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).
Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.
Knokkelkoortsen & zika
In dit land kunnen dengue-en chikungunyakoorts, alsook het zikavirus voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.
Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.
Meer informatie
Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:
- G. Almeida, Het Testament Van Senhor Araujo: Van 1462 tot 1975 hoorde Kaapverdië bij Portugal. In 1975 werd de eilandengroep onafhankelijk. 'Het testament van senhor Araújo' is Almeida's ironische portret van de Kaapverdische gemeenschap voor en na de onafhankelijkheid.
- G. Almeida, Aan de familie Trago: Familiekroniek en portret van een creoolse samenleving in Kaapverdië
- C. Angeles, Tegen de wind in: Roman over de oorsprong van emigratie, over de beweegredenen dat mensen om zich los te rukken van hun wortels en op zoek gaan naar nieuwe horizonten. Het verhaal voert je mee naar het dagelijks leven in een Kaapverdisch dorp. Het vertelt over het zware leven van een immigrante in Spanje en Portugal.
Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:
Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.
Kennismaking
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.