Servië - West-Servië: een verrassend stukje ongerept Europa


12 dagen

27/07/2017 - 7/08/2017

prijs € 1560


niet meer boekbaar

Servië - West-Servië: een verrassend stukje ongerept Europa


12 dagen

27/07/2017 - 7/08/2017

prijs € 1560


niet meer boekbaar

Servië - West-Servië: een verrassend stukje ongerept Europa


12 dagen

27/07/2017 - 7/08/2017

prijs € 1560


niet meer boekbaar

Servië - West-Servië: een verrassend stukje ongerept Europa


12 dagen

27/07/2017 - 7/08/2017

prijs € 1560


niet meer boekbaar

Servië - West-Servië: een verrassend stukje ongerept Europa


12 dagen

27/07/2017 - 7/08/2017

prijs € 1560


niet meer boekbaar
Groepsreis Servië
Servië is een fascinerend land in het hart van de Balkan. Tijdens deze reis concentreren we ons op de westelijke provincies. Heuvels en bossen domineren het landschap. Als we afzakken naar Golija en Kopaonik,  worden de heuvels echte bergen. We wandelen door wouden en akkerland, over kale bergkammen en langs klaterende bergbeekjes. Te voet maken we kennis met de veelzijdigheid van de natuur en cultuur in dit prachtige stukje ongerept Europa. 
Prijs: € 1560
Aantal dagen: 12 dagen
Reisnummer: 17CS1WSA1
Reisdatum: 27/07/2017 - 7/08/2017
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

48

50

Dag 1

Ochtendvlucht van Brussel via München naar Belgrado en transfer naar het hotel in Valjevo.

Valjevo is volgens velen de meest Servische stad van Servië. Het hotel is gelegen aan de Kolubara- rivier met brede promenades en vele terrasjes. In het gezellige centrum van het oude Turkse Tesnjar vind je kasseistraten met herinneringen aan ouderwetse barbiers, kopersmeden, wolspinners en schoenlappers. 

Dag 2

Tijd om te wandelen! Vandaag doen we dat door de kloof van de Gradac. Aan deze prachtige zuivere bergrivier liggen ouderwetse watermolens en de pittoresk gelegen kloosters van Celije en Lelic die we uiteraard bezoeken.

15 km - 600 m stijgen en dalen.

Tweede overnachting in Valjevo.

Dag 3

De bus brengt ons de stad uit, de natuur in. We rijden door een steeds aantrekkelijker wordend landschap richting Tara Nationaal Park. Onderweg maken we een panoramische wandeling van ca. 12 km over twee pieken van het Povlen-gebergte. In het Nationaal Park bezoeken we eerst het klooster van Raca en kunnen we een wandeling van ca. 6 km maken langs de rivier en eventueel de smalle kloof daarachter.

We zetten onze busrit nog kort verder en komen, middenin de uitgestrekte bossen, terecht bij comfortabele lodges.

11 km - 600 m stijgen & dalen
6 km - 150 m stijgen & dalen.

Dag 4

Een luswandeling vanuit de lodges brengt ons naar de mooiste plaatsen van Tara NP, een hoog gelegen en dichtbebost plateau op de oostelijke oever van de Drina, met een wondermooie fauna en flora. Aan de overzijde ligt Bosnië. We stappen door een rivierkloof, langs enkele traditionele boerderijen en een fraai uitzichtpunt.

14 km – 300 m stijgen & dalen.

Tweede overnachting in de lodges.

Dag 5

Zodra we Tara uitrijden wordt het landschap open en weids. Zlatibor is een cultuurlandschap met glooiende akkers vol hooibalen en oude boerderijen op de heuvels, bossen op de steile flanken en drassige dalbodems beneden. Ook zijn er in deze streek van kalksteen veel bijzondere grotten, eindeloos veel bloemen in de weiden en een grote variëteit aan vogels.

We houden halt in Zlakusa en brengen een bezoek aan het 'Ethno ParkTerzica Avlija', een soort mini-Bokrijk met kleurrijke huisjes in oude stijl, een schooltje met heel wat artefacten uit de tijd van het socialisme en een klein museum dat gewijd is aan het heroïsch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.Van hieruit maken we een wandeling door de beukenbossen en langs een bekende grot.

14 km – 500 m stijgen & dalen.

We logeren in houten bungalows nabij het openluchtmuseum ’Staro Selo’ (oud dorp). Een bezoek aan het museum leert ons veel over de eeuwenoude gewoontes op het platteland.

Dag 6

We maken een lichte luswandeling vanuit Sirogojno door bos, langs ouderwetse dorpen en kleine percelen die afgescheiden zijn door de kenmerkende houten hekken. Een blik op het oude Europa zoals het stilaan aan het verdwijnen is...

11 km – 350 m stijgen & dalen.

Tweede overnachting in houten bungalows nabij 'Staro Selo’.

Dag 7

Langzaam gaan we verder zuidwaarts naar Golija, het wildste deel van Servië en een Unesco Biosfeer Reservaat. Het is er dunbevolkt en er leven nog wolven (die je zelden of nooit te zien krijgt). De rit voert langs de Moravica-rivier en, in een schilderachtige kloof, het klooster Klisura. Even verder rijden we langs de Studenica-rivier, op weg naar het gelijknamige klooster. Het imposante, volledig ommuurde klooster werd in de 12-de eeuw gesticht door de Servische leider Stefan Nemanja. Dit moederklooster van de Servisch-orthodoxe kerk is historisch gezien het centrum van het geloof.

Als de omstandigheden het toelaten, kunnen we onderweg nog een korte, maar bijzondere wandeling ondernemen naar het rotsklooster van de Heilige Sava. 

Overnachting in een gezellig familiepension in Rudno.

Dag 8

Vanuit het pension start een wandeling naar de top van het Radocelo-gebergte. We wandelen langs oude boerderijen, boekweitvelden en grillig gevormde beukenbomen in oerbossen, afgewisseld met uitgestrekte bloemenweiden. Tijdens de beklimming kunnen we genieten van de biodiversiteit van deze regio waarin orchideeën en vlinders, bosbessen en paddenstoelen voor een idyllisch kader zorgen. De top Krivaca, op 1643 m hoogte, biedt een prachtig uitzicht over de streek. Het strekt tot de bergen van Prokletije (Albanië), Komovo en Durmitor (Montenegro) en diep Kosovo in.

18 km - 550 m stijgen & dalen.

Tweede overnachting in Rudno.

Dag 9

We gaan op weg naar Kopaonik, maar houden eerst even halt bij het klooster van Gradac, idyllisch gelegen in de glooiingen van Golija. Het middeleeuwse kerkje getuigt van een fijnzinnige esthetiek en de kloosternonnen specialiseren zich in het schilderen van ikonen. Een rit van 70 km brengt ons in Kopaonik, de laatste regio die we op deze reis verkennen en tevens de regio met de hoogste bergen. Kopaonik staat bekend om z’n laaghangende nevels. Op warme dagen hangen de valleien ’s ochtends en ’s avonds vol mist. Er wachten ons hier twee wandelingen; die van vandaag voert naar enkele zeer fraaie uitzichtpunten.

12 km – 450 m stijgen & dalen.

We overnachting in een klein, comfortabel hotel in Kopaonik.

Dag 10

De laatste dag leven we ons nog eens goed uit en gaan we op weg naar de mooie piek Siljak. We gaan verder over de flanken van de Pancicev vrh (2017 m), ‘het dak van Servië’, gelegen op de grens met Kosovo. Het uitzicht is zonder meer het knapste van de hele reis en vormt een waardige afsluiter.

18 km – 850 m stijgen & dalen.

Tweede overnachting in Kopaonik.

Dag 11

Transfer naar Belgrado, waar we nog voor het middagmaal arriveren. De rest van de dag maken we kennis met deze bruisende Balkanmetropool met zijn vele onverwachte kanten, De Servische hoofdstad is prachtig gelegen aan de samenvloeiing van de Sava en de Donau. Door de strategische ligging was Belgrado gedurende meerdere eeuwen het strijdtoneel tussen de Oostenrijks-Hongaarse en Ottomaanse legers. Zowel in de cultuur als in de levensstijl zijn tot op vandaag deze oosterse en westerse invloeden met elkaar verweven, pittig gekruid met een karaktervolle Slavische eigenheid. En dat geeft de stad haar unieke sfeer. 

We besluiten de reis met een gezellig diner in een typische ’kafana’ en overnachten in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

Dag 12

Rustig opstaan en ontbijten.  

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht via München naar Brussel (aankomst 18.05 u.).

Prijs

€ 1560

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 12
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien voor lokale gids en chauffeur (€ 5 à 10 voor elk)
 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden, musea e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.      

Begeleiding:

Winny Decroos


Wandelniveau

Voor de wandelafstanden en hoogteverschillen: zie dagschema.


Logies

We logeren in een pension (2x), in lodges met haardvuur of mooi terras (4x), in een comfortabel vakantiehuis (2x) en in een hotel (3x).


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is meestal een picknick.

De Servische keuken is sober, puur en heeft nog veel weg van de ‘pre-industriële’ keuken. Verse, vaak ecologische groenten en vlees van eigen schaap, rund of varken staan centraal. Enkele traditionele gerechten zijn 'priganice' (deegwaar in siroop), 'palacinke' (pannenkoeken) en 'prsut' (gerookte ham). Serviërs zijn ook erg goed in het bereiden van soep. 'Pasulj' (bonensoep) en 'piletina' (kippenbouillon) zijn favoriet. Vele gerechten worden op smaak gebracht met 'kajmak' of verse room. Huisgemaakte zuivelproducten zijn steeds een lekkernij .

Bij ontbijt en lunch drinkt men vaak kisela mljeko (karnemelk) of gorski caj (bergthee), terwijl bij het diner de pivo (bier) en de crno vino (rode wijn) worden geschonken. Servië heeft enkele grote brouwerijen: Lav en Jelen zijn de bekendste twee. De wijn komt vaak uit Fruska gora (bij Novi Sad) of uit Negotin (in het oosten). Koffie drinkt men er op zijn Turks, gekookt dus. In de hippere restaurants en cafés in de steden kan men ook espresso of cappuccino krijgen. 


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak (incluis picknick).


Vervoer

Ter plaatse maken we gebruik van privé-vervoer.


Klimaat

Servië kent een landklimaat. Dat houdt in dat de zomers er lang en warm zijn. Hogerop in de bergen naderen we het alpien klimaat, met koelere temperaturen.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Bagage

 • rugzak of reistas – 1 stuk (liefst geen reiskoffer)
 • dagrugzak.

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • licht schoeisel voor ’s avonds
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme pull of fleece
 • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • evt. sjaaltje (om je nek tegen de zon te beschermen)
 • ondergoed
 • evt. pyjama
 • bermuda tot aan de knie (geen short)
 • handschoenen
 • muts
 • evt. zwemkledij.

Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon,  insectenbeten en prikkend struikgewas beschermt.

Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • handdoek(en)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter)
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

 Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • reiswekker
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid in Servië is de dinar. Je kunt geld opnemen bij aankomst op de luchthaven en onderweg in alle grote plaatsen. Het is moeilijk om in Belgische banken aan Servische dinars te komen. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.


Formaliteiten

Voor reizen naar Servië volstaat je identiteitskaart.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Serbia.travel
 • Nationalgeographic.com
 • Oostblokboek
 • Peter Vermeersch, Ex - Over een land dat zoek is (een weemoedig reisverhaal over ex-Joegoslavië, een land dat niet meer bestaat en met oorlogsgeweld uit elkaar spatte, twintig jaar geleden. Op zoek naar de zijpaden van de geschiedenis.)

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild