Namibië & Botswana - Wild, water en woestijn: de Afrikaanse natuur op z'n mooist


24 dagen

11/11/2017 - 4/12/2017

prijs € 3780


niet meer boekbaar

Namibië & Botswana - Wild, water en woestijn: de Afrikaanse natuur op z'n mooist


24 dagen

11/11/2017 - 4/12/2017

prijs € 3780


niet meer boekbaar

Namibië & Botswana - Wild, water en woestijn: de Afrikaanse natuur op z'n mooist


24 dagen

11/11/2017 - 4/12/2017

prijs € 3780


niet meer boekbaar

Namibië & Botswana - Wild, water en woestijn: de Afrikaanse natuur op z'n mooist


24 dagen

11/11/2017 - 4/12/2017

prijs € 3780


niet meer boekbaar

Namibië & Botswana - Wild, water en woestijn: de Afrikaanse natuur op z'n mooist


24 dagen

11/11/2017 - 4/12/2017

prijs € 3780


niet meer boekbaar
Groepsreis Namibië & Botswana
Deze actieve ontdekkingsreis voert je langsheen de mooiste plaatsen van twee landen die tot de absolute top behoren op het vlak van natuurbeleving (in Planet Earth II komen ze dan ook meer dan eens aan bod!). De natuur in het dunbevolkte Botswana lijkt op het eerste zicht een desolate en weinig begroeide vlakte van grassen en struikgewas. In het noorden echter stroomt de Okavango-rivier, die de woestijn tot leven wekt en - vóór er uiteindelijk in ten onder te gaan - een ecosysteem vormt dat tot de meest aangrijpende van Afrika behoort. Ook in Namibië is de natuur uitgestrekt en imponerend. In de savannes en woestijnen en aan de winderige, rotsachtige Atlantische kust tref je ontzettend veel dieren aan. Voeg daar nog de indrukwekkende Victoria Falls aan toe en je hebt een reis die voor eeuwig op je netvlies zal gebrand staan.
Prijs: € 3780
Aantal dagen: 24 dagen
Reisnummer: 17NA1NBA2
Reisdatum: 11/11/2017 - 4/12/2017
Deelnemers: min. 7 - max. 12
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

41

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

9 Beoordelingen

reviews van klanten

Een "topnatuurervaring" in de bush en de woestijnen van 3 Afrikaanse landen met imponerende landschappen, veel wildlife, lokale bevolking in hun dagelijkse struggle to survive, .. De fantastische beelden staan op mijn netvlies en de ervaringen hebben mijn ziel beïnvloed. Dit avontuur blijft nazinderen...

Johan B. -

Dag 1

Met een privé-bus worden we naar Frankfurt gebracht, waar we op het vliegtuig stappen richting Windhoek (20.10 - 06.30 u.). 

Dag 2

Aankomst in Windhoek en transfer naar de 'urban campsite', een vast tentenkamp met tweepersoonstenten, zwembad, bar, restaurant en sanitaire faciliteiten.

We verkennen de aangename hoofdstad van Namibië, gelegen op 1650 m hoogte en genesteld tussen de Eros-, Auas- en Khomas-bergen en met een aangename mix van Afrikaanse en Europese cultuur.

Dag 3

Transfer (550 km) naar Ghanzi in Botswana, met onderweg een aantal haltes voor sightseeing, grensformaliteiten en lunch.

Ghanzi ligt in het hart van de Kalahari. In de Tswana-taal betekent kalahari 'grote dorst' en dat zegt wel genoeg. Onder leiding van een Kalahari-Bosjesman maken we een natuurwandeling en leren we wat bij over de overlevingstechnieken van de Bosjesmannen (die de oorspronkelijke inwoners van de centrale Kalahari zijn).

Camping met warme douches en zwemgelegenheid in een oude steengroeve.

Dag 4

Transfer (300 km) naar de gezellige camp site in Maun, aan de oevers van de Boteti-rivier, waar we de rest van de dag brengen. 

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches. 

Dag 5-6

Met bagage voor 2 nachten (de rest blijft veilig achter in Maun) rijden we met terreinwagens in een tweetal uur naar het hart van de van de Okavango-delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. De bron van de Okavango-rivier bevindt zich in de westelijke hooglanden van Angola en miljoenen jaren geleden mondde hij uit in het Makgadikgadi-meer. Tektonische activiteit scheurde de rivier echter af van het meer (dat later ook opdroogde) en vormde wat nu de Okavango-delta is, een uniek watersysteem dat uitloopt in de Kalahari-woestijn.

Vandaag en morgen gaan we zowel te voet op verkenning als op de traditionele manier, nl. per ‘mokoro’, een soort kano die als een gondel met een stok wordt voortbewogen. Dit immense moerasgebied van uitwaaierende stromen, talloze rijkelijk begroeide eilanden en exotische lagunes heeft een enorme verscheidenheid aan fauna en flora en is een meesterwerk van moeder natuur. Optioneel is er mogelijkheid om een ‘scenic flight’ te doen boven Okavango, echt de moeite waard.

Wild kamperen (zonder omheining) met 'bucket shower' en natuurtoilet (met zitje).

Dag 7

Transfer (320 km met stops voor sightseeing onderweg) naar Makgadikgadi Pans. Deze unieke zoutpannen zijn het meest markante overblijfsel van een reusachtig meer dat 10.000 geleden is beginnen opdrogen. Een kompas of GPS zijn in dit schier eindeloze landschap geen overbodige luxe. Er zijn hier vooral spring- en gemsbokken te vinden, alsook een heleboel soorten vogels.

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches. 

Dag 8

Transfer (300 km met stops voor sightseeing onderweg) naar Chobe National Park. Aan de drinkplaatsen bij de Chobe-rivier, vertoeven vaak grote kuddes olifanten. Niet alleen kom je onder de indruk van alle zoogdieren en vogels die je van zo dichtbij te zien krijgt, ook de eindeloze uitgestrektheid van Afrika grijpt je zeker en vast naar de keel. In de late namiddag ondernemen we een onvergetelijke ‘sundowner cruise’ op de Chobe-rivier. Behalve de dieren die hun dorst komen lessen, krijgen we in de rivier en oevers tevens hippo’s en krokodillen te zien.

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches in Kasane, vlakbij de grens met Zimbabwe.

Dag 9-10

Transfer (80 km met stops voor sightseeing en grensformaliteiten onderweg) naar Livingstone in Zambia. In een gordijn van opstuivend water ontdekken we de komende dagen Victoria-watervallen, die zich over een breedte van 2 kilometer en 100 m diep in de Zambezi-rivier storten. Niet voor niets wordt dit natuurfenomeen in de Makolo-taal ‘donderende rook’ genoemd. Ontzagwekkend en panoramisch is het spektakel. Je komt ogen te kort. 

Naast wandelend genieten van al het moois, zijn hier tal van optionele activiteiten mogelijk: ‘ultra light flight’ of helikoptervlucht over de watervallen met game viewing, bungeesprong, rafting, kanotocht, ...

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches.

Dag 11

Transfer (300 km met stops voor sightseeing, lunch en grensformaliteiten onderweg) naar Caprivi, de smalle strook Namibië die ingesloten wordt door Angola, Zambia en Botswana en waar zich een immense variëteit van grote en kleine zoogdieren en vogels ophouden. De Kavango-rivier vormt hier kanalen tussen gigantische rietbedden, die overgaan in uitgestrekte moerasgebieden. In de hogere, en drogere, gedeelten groeien dadelpalmen en acaciastruiken en hier en daar een indrukwekkende baobab. Al wandelend en varend op de rivier ontdekken we Kaprivi.

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches.

Dag 12

Rustige ochtend in Caprivi, om nog wat te genieten van het uitbundige gevogelte dat hier rondom het kamp te zien en te horen valt.

Daarna transfer (400 km met stops voor sightseeing en lunch) naar de kleine stad Rundu, en zo zijn we weer terug in de bewoonde wereld. Maar ook hier is de zonsondergang bij de Kavango-rivier adembenemend mooi.

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches.

Dag 13-14

Transfer (450 km met stops voor sightseeing en lunch) naar Etosha, het eerste en ten tijde van zijn creatie meer dan 100 jaar geleden grootste Nationaal Park van Afrika. Het heeft een oppervlakte van 22.270 km² (is ongeveer de grootte van Slovenië bv.) en wordt ook ‘the great white place’ genoemd, naar de gigantische, met klei bedekte vlakte in het oosten van het park.

We doen hier ’game drives’ op verschillende tijdstippen van de dag (optioneel is er ook een nachtelijke game drive mogelijk). Niet alleen hopen we veel dieren te zien (olifanten, giraffes, neushoorns, leeuwen, zebra’s, gnoe’s, impala’s), maar komen we ook iets te weten over de vaak moeilijke relatie tussen de boeren en de wilde dieren die hetzelfde land moeten delen. (In 1964, toen Namibië nog bezet was door Zuid-Afrika, werd nl. de omstreden wet uitgevaardigd om etnische ‘thuislanden’ te ontwikkelen en werd zo’n 77% van Etosha NP omgevormd tot Ovambo-, Kaoko- en Damaraland). 

Campsite met zwembad, bar, restaurant, winkel en warme douches.

Dag 15

Transfer verder zuidwaarts (600 km met stops voor sightseeing en lunch) naar het woeste Brandberg-massief, waar we een tocht maken naar ‘the White Lady of the Brandberg’. Dit is een mysterieuze, prachtige San-rotsschildering die, samen met nog andere schilderingen, begin deze eeuw werd ontdekt in de -vallei. 

Campsite met zwembad, bar, restaurant en warme douches.

Dag 16

Transfer (170 km met stops voor sightseeing) naar onze volgende campsite, prachtig gelegen aan de voet van de Spitzkoppe, de 1800 m-hoge ‘Matterhorn van Afrika’, en een oase van rust. We maken een wandeling met weidse zichten in dit prachtige gebied van rotswoestijn. 

Campsite met basis-sanitair.

Dag 17-18

Transfer (250 km met stops voor sightseeing) via de zeehondenkolonie van Cape Cross, waar 80 tot 100.000 zeehonden wonen, bereiken we Swakopmund, ‘een stukje Duitsland aan de rand van de woestijn’, waar we twee nachten logeren.

Swakopmund is een mooie en aangename kuststad waarvan vele huizen en gebouwen dateren uit de Duitse koloniale periode en opgetrokken zijn in Jugendstil. De stad straalt een oud-Europese charme uit en is een geliefkoosde badplaats voor vele beter begoede Namibiërs. In Swakopmund is het programma niet ingevuld en zijn er tal van activiteiten mogelijk die we in groep of individueel kunnen ondernemen: dolfijnen- en zeehondencruise, vissen, sand boarding, township tour, zeekajaktocht, ... Uiteraard kan je er ook een relax dagje aan het strand van maken of een lange strandwandeling maken.

Overnachting in een comfortabel pension.

Dag 19-20

Transfer (330 km met stops voor sightseeing) naar het kleine Naukluft Park, met zijn soms haast verticale pieken tot 1000 m hoogte. Het diende oorspronkelijk als beschermde habitat voor de inheemse Hartman-bergzebra. Later werd het park samengevoegd met het Namib Desert Park, Sossusvlei en Sandwich Harbour tot één groot park: het immense Namib-Naukluft Park. 

De dramatische natuur van het Naukluft Zebra Park leent zich uitstekend voor wandelingen. Na aankomst in het kamp op dag 19 maken we een eerste wandeling. Op dag 20 ondernemen een pittige tocht die gekend staat als de Waterkloof Trail (17 km). Klipdassen (lokaal 'dassies' genoemd) komen we zeker tegen en misschien ook wel een kudde bergzebra's, koedoe's of bavianen.

Campsite met winkel en warme douches.

Dag 21-22

We krijgen maar niet genoeg van het mooie landschap en wandelen ook nog de Olive Trail (11 km), genoemd naar de vele wilde olijfbomen die hier groeien. 

Daarna transfer (85 km) naar de Sesriem campsite en zo zijn we in de Namibwoestijn beland, het laatste deel van de reis en wat voor een! Het is de oudste kustwoestijn op aarde en herbergt niet alleen de rijkste collectie zandduinen, maar tevens een hoogst interessante en bizarre  fauna en flora (zoals de endemische inarameloen en de welwitschia mirabilis). Ze strekt zich 3000 km lang uit langs de Namibische kust en is nergens breder dan 200 km. Eigenaardig genoeg zijn de klimatologische verschillen tussen oost en west even groot als die tussen noord en zuid en het zijn deze verschillen die zorgen voor de grote diversiteit in planten- en dierenleven. Hier kan je misschien ontdekken hoe onvergetelijk het is om mistbanken vanuit de zee, de woestijn zien in te drijven en waarom de Afrikaanse sterrenhemel zo beroemd is. 

We maken op dag 22 een ochtendwandeling over de Sossusvlei. 'Vlei' betekent vallei en verwijst naar de lager gelegen witte kleivlakte die omringd is door de oranjerode duinen. Zeker in het mooie ochtendlicht is dat een bijzonder fotogenieke aangelegenheid. De moedigen kunnen de 325 m hoge duin Big Daddy beklimmen. We verkennen eveneens de 40 m-diepe Sesriem-canyon.

's Avonds genieten we met alle zintuigen van de ontroerend mooie zonsondergangen hier, in opperste concentratie zodat we ze nooit meer zullen vergeten...

Campsite met winkel en warme douches.

Dag 23

Transfer (390 km met stops voor lunch en sightseeing) naar de luchthaven van Windhoek en nachtvlucht naar Frankfurt.

Dag 24

Aankomst rond 7 u. in Frankrfurt en privé-transfer naar België.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Prijs

€ 3780

Inbegrepen

 • lijnvluchten 
 • logies
 • maaltijden (behalve 2 middagmalen)
 • koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt
 • transfers per privé-minibus
 • gebruik keuken‑ en kampeermateriaal
 • inkomgelden van de vermelde parken en bezienswaardigheden
 • begeleiding
 • gids-safarileider
 • lokale gidsen (waar vermeld)
 • luchthaventaksen.

Niet inbegrepen

 • middagmalen op dagen 10 en 18
 • fooien (zeker voor de safarileider en de gidsen)
 • dranken (behalve koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt)
 • optionele activiteiten: scenic flight Okavango Delta (tussen US$ 95 en 20), optionele activiteiten bij Vic Falls en in Swakopmund
 • persoonlijke uitgaven
 • visum Zambia (50 USdollar)
 • verplichte reisverzekering (al dan niet via Anders Reizen).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Wandelniveau

 voor de reis in zijn geheel.

 voor de wandeltochten in Naukluft. Deze bevatten soms moeilijker begaanbare gedeelten met het nodige stijgen en dalen.

De aard van deze reis, de onvermijdelijk lange verplaatsingen en het gebrek aan comfort dat kamperen met zich meebrengt, maken dat je onvoorwaardelijk dient te beschikken over een avontuurlijke ingesteldheid. Het dicht op elkaar leven in groepsverband en de beperkte privacy vereisen bovendien de nodige flexibiliteit. 

Vervoer

Gezien de grote afstanden die we afleggen (zie dagschema voor het aantal km), is het cruciaal om ook van de transfers een 'beleving' te maken, tijdens dewelke je op een comfortabele manier van het landschap kan genieten (en af en toe eens een dutje kan doen). Daarom verplaatsen we ons met een 'safari truck' met 12 ruime, individuele zitplaatsen met veiligheidsgordel en - heel belangrijk - grote vensters die aan beide kanten zowat de hele zijwand van de truck in beslag nemen. Verder beschikt de truck over een panoramisch dak aan de achterzijde, een dakluik, een keukenhoek (altijd vers drinkwater, thee en koffie bij de hand) en een grote bagageruimte. 

In de Okavango-delta verplaatsen we ons met 4WD jeeps en per mokoro (kano's). Tijdens de ‘game drives’ in de parken Chobe en Moremi zitten we in open terreinwagens.


Logies

 • In Swakopmund overnachten we 2 x in een net en centraal gelegen guesthouse op basis van tweepersoonskamers met privé-sanitair.
 • In Okavango overnachten we 2 x in het wild maar worden een 'bucket shower' en natuurtoilet (met zitje) geïnstalleerd.
 • Aan de Spitzkoppe overnachten we in een basic campsite.
 • De overige dagen overnachten we op campingplaatsen, die allemaal uitgerust zijn met douches, toiletten en meestal ook zwembad. Vaak zijn er ook andere voorzieningen (zoals wasmachines, droogkasten, openbare telefoons, winkels). We slapen in comfortabele koepeltenten met muskietennetten. Slaapmatjes (met een dikte van 5 cm) zijn eveneens voorzien. Jij dient zelf een slaapzak en evt. kussen mee te brengen. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, lijkt het misschien wat vreeswekkend. Maar na elke reis blijkt het voor alle deelnemers een uitzonderlijke ervaring te zijn geweest.
Belangrijk om weten is dat je als deelnemer zelf je tent dient op te zetten en af te breken, uiteraard met hulp van de gids-safarileider, de begeleider en je medereizigers. Ook bij het op- en afladen van de bagage wordt verwacht dat je een handje toesteekt.

Maaltijden

Tijdens de tocht wordt te velde gekookt en gegeten, met de safari truck als uitvalsbasis.

Het ontbijt bestaat uit toast, ontbijtgranen, soms een warm ontbijt, koffie en/of thee. ‘s Middags is er een koude maaltijd voorzien met belegde sandwiches of broodjes. Het avondmaal zal vaak een ‘braai’ (BBQ) zijn of een pasta-, stoof- (‘potjies’) of kerrieschotel.

Het is de gids-safarileider die voor het eten verantwoordelijk is, maar van de deelnemers wordt verwacht dat ze, naar beste vermogen, een handje toesteken bij de voorbereiding, 


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Klimaat

Deze reis valt in een goede periode wat betreft het weer. Het regenseizoen is nog niet op volle kracht (dat is pas het geval in januari/februari) en de natuur wordt groener en weelderiger.

In Namibië is het tussen mei en oktober 'winter' (maar nog steeds warm overdag en koud ’s nachts en tijdens de ochtenden). Vanaf november wordt het wat warmer overdag en minder koud 's nachts en neemt in de noorden de kans op regenbuien (kort en soms hevig) toe. In de rest van het land regent het sowieso weinig of nooit. Botswana heeft een subtropisch klimaat met gemiddelde temperaturen tussen 20 en 30°. Ook hier begint vanaf november het regenseizoen, met kans op korte en hevige buien.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • rugzak of reistas (die tegen een stootje kunnen omwille van de vele transfers), liefst niet te zwaar en groot
 • dagrugzakje
Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • (wandel)sandalen of lichte (sport)schoenen
 • wandelkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (kan ter plaatse gehuurd worden aan 1 euro per dag; graag tijdig laten weten)
 • liner of binnenslaapzak (maakt je slaapzak warmer in geval van koude nachten)
 • slaapmatje (zijn gratis ter plaatse beschikbaar; dikte 5 cm; het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen).

Kledij

 • wind- en waterdicht vestje
 • lichte (wandel)broek(en) (best in lichte kleuren)
 • fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, ter bescherming tegen de muggen ’s avonds en in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • badpak/zwembroek 
 • short/bermuda
Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoeken (sneldrogende en lichtgewicht handdoeken zijn handig en nemen weinig plaats in)
 • zonnecrème
 • 'after sun’
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 l)

Diversen

 • enkele plastiek zakken
 • sterke zaklamp (met nieuwe batterijen)
 • evt. verrekijker (aanrader)
 • evt. stofdichte verpakking voor fototoestel/videocamera
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • indien je een batterijlader hebt die op een autobatterij kan aangesloten worden, is dit een aanrader
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt; lange-vluchtenpakket: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken en t-shirt.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munt is de Namibische dollar, maar je kan in Namibië ook probleemloos betalen met de Zuid-Afrikaanse rand. Euro’s in cash zijn probleemloos wisselbaar in de banken. 

De munt in Botswana is de pula. Je neemt best euro’s mee om ter plaatse te wisselen. Kredietkaarten worden niet altijd aanvaard en de kosten zijn bovendien zeer hoog. Daarom best cash geld meenemen (geen biljetten groter dan 50 euro). 


Formaliteiten

Voor deze reis heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Namibië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Voor Namibië en Botswana heb je geen visum nodig. Voor het verblijf in Livingston (Zambia) wel, maar worden de formaliteiten aan de grensovergang geregeld.

Bijkomende informatie kan je vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland).


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Namibië en Botswana door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anofeles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie, maar is niet nodig in dit seizoen voor Botswana en wel voor Namibië in het noorden.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: