Georgië - Europa's best bewaarde geheim


17 dagen

15/09/2017 - 1/10/2017

prijs € 1930


niet meer boekbaar
Groepsreis Georgië
Een complexe geschiedenis heeft Georgië een prachtig erfgoed van kunst en architectuur geschonken. Maar het is ook een land dat voluit de 21ste eeuw is ingedoken. Tijdens deze reis gaan wij op zoek naar de cultuur met grote C, maar ook naar de mensen. De gulheid van de bevolking uit zich onder meer in de overvloed aan voedsel en drank die je overal te beurt valt. Een derde troef van Georgië is de natuur. Het land is gelegen in het zuiden van de machtige Kaukasus. Panorama’s met besneeuwde bergtoppen, dorpen waar de tijd geen vat op heeft, kleurige bloemenweides, ruwe gletsjers en onverwacht felblauwe bergmeren liggen op ons pad. We gaan wandelen in 2 verschillende gebieden, die elk een ander gezicht van Georgië laten zien: dagtochten in het Nationaal Park Kazbegi en een trekking in Svaneti, de eigenzinnige streek in het noordwesten. 
Prijs: € 1930
Aantal dagen: 17 dagen
Reisnummer: 17GE1AAA3
Reisdatum: 15/09/2017 - 1/10/2017
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

57

56

61

Blijf op de hoogte van deze reis

Deze reis scoort

8,4

18 Beoordelingen

reviews van klanten

Georgië wordt het onbekende Europa genoemd! En dat is het land in alle opzichten! De reis was dan ook een ware ontdekking! Onbeschrijfelijke natuur in de Kaukasus met een zee van bloemen als een tapijt voor de besneeuwde bergtoppen! Een rijke cultuur met schitterende orthodoxe kerkjes en kloosters en een mooie hoofdstad Tbilisi. Een niet te onderschatten tocht door de Svaneti-vallei maar de beloning bestond telkens uit een overvloedig gedekte tafel met enorme hoeveelheden lekkere dingen! Daarnaast straalt het land echter ook een verloederde indruk uit! Veel vervallen gebouwen en vergane glorie uit de Sovjettijd. En het blijft vreemd om al die loslopende koeien op straat te zien! Zoals je ziet een land dat nog heel authentiek is maar toch stilletjes de moderne tijd binnen stapt!

patrick r. -

Georgië, tot op vandaag een authentiek land(schap) met een vriendelijke bevolking. Ga er nu heen want deze authenticiteit zal geleidelijk aan verdwijnen door het moderne toerisme.

Patrick V. -

Dag 1

Heenreis van Brussel via Istanbul naar hoofdstad Tbilisi, waar we landen rond 16.30 u. Transfer naar het hotel.

De stad heeft een mooie ligging in de vallei van de  Mtkvari-rivier (een tongbreker, de Georgische taal!).

Dag 2

Stadsbezoek met o.a. een wandeling door het oude, Euraziatische centrum met vele religieuze gebouwen, 19de-eeuwe huizen met kleurrijke houten balkonnetjes en het 4de-eeuwse Narikala-kasteel van waarop je een mooi zicht krijgt op de stad. Maar je vind hier ook hypermoderne gebouwen en een zeer levendig cultuur- en uitgaansleven.

Dag 3

We verlaten Tbilisi en gaan op weg naar het Nationaal Park Kazbegi. De rit er naartoe gaat over de ‘militairy highway’ en is landschappelijk op zich al de moeite waard. Op ons pad ligt Mtskheta, het religieuze hart van Georgië. Godsdienst is alomaanwezig in dit land, dat de wieg van het christendom beweert te zijn (net zoals buurland Armenië trouwens) en het christendom werd hier al in het jaar 337 tot staatsreligie uitgeroepen. We bezoeken 2 Werelderfgoed sites, het Jvari-klooster en de kathedraal van Svetitskhoveli. 

We installeren in eenvoudige chalets, waar we de komende 2 nachten logeren.

Dag 4-5

In de regio van het Nationaal Park Kazbegi voel je de enorme geologische krachten waaraan deze regio zijn dramatisch landschap te danken heeft. We wandelen op een boogscheut van zwaar bewaakte Russische (Tsjetsjeense) grens langs het kleine, oude dorp Juta (2165 m) naar de voet van de berg Chaukhebi (2550 m). Een tweede wandeling brengt ons door de wondermooie Truso-vallei waar de rivier de Tergi ontspringt.

Vooraleer we het gebied verlaten, maken we nog een korte wandeling naar de 14de-eeuwse Gergeti Drievuldigheidskerk in Stepantsminda (ook bekend als Kazbegi). Met het prachtig zicht op de berg Kazbegi (5047 m) is dit misschien wel een van de mooist gelegen kerken ter wereld. 

We overnachten op dag 5 in het wintersportoord Gudauri (2200 m).

Dag 6

We rijden helemaal westwaarts voor een veelzijdige culturele dag. We bezoeken de indrukwekkende ruïnes van Uplistsikhe, ooit het centrum van een grote pre-christelijke sekte van zonne-aanbidders. Helemaal over een andere boeg gooien we het bij een onvermijdelijk bezoek in Gori aan het museum van Stalin, Georgië’s bekendste zoon. Eindpunt van de dag is Kutaisi. Hier staat de Bagrati-kathedraal die, sinds ze recent gerestaureerd werd, een voorwerp is van controverse. Moet ze wel of niet op de lijst van Unesco-sites blijven? Oordeel zelf maar. De stad Kutaisi zelf werd ook recent in een nieuw jasje gestoken na jaren van post-Sovjetverval.

Dag 7

Een eindje buiten de stad ligt het 12de-eeuwe kloostercomplex van Gelati, met zeer mooie muurschilderingen en mozaïeken. Even verder, in Tskaltubo, gaan we ondergronds voor een bezoek me gids aan de Prometheus-grot, een indrukwekkend grottenstelsel waar we getrakteerd worden op een klank- en lichtspel.

Een goeie drie uur rijden naar het noorden brengt ons in Becho en dat is het vertrekpunt voor de tweede trekking door Svaneti, meer bepaald boven-Svaneti, het meest onherbergzame berggebied in Georgië (en misschien wel in heel Europa). Omwille van zijn landschappelijke schoonheid en socio-culturele authenticiteit, staat het gebied sedert 1996 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst. Het is een fantastische aaneenschakeling van gletsjers en hoge toppen (sommige +5000 m). Je voelt je hier ver van de wereld en komt door dorpen waar de tijd niet alleen lijkt stil te staan, maar lijkt af te brokkelen. Voor wie niet beter kijkt, kan dit net zo goed oorlogsgebied zijn, dorpen met vervallen huizen en overal de vaak al even vervallen wachttorens naast de huizen. Dat Georgiërs geen belang hechten aan hoe ze wonen, horen we hier, als het maar warm is, gezellig voelt en er eten op tafel staat. 

Dag 8

De eerste tocht is een lus vanuit Becho en leidt langs 2 watervallen en geeft mooie zichten op de berg Ushba (4700 m). 

Dag 9

Vandaag is het de zwaarste dag van de hele reis, met een klim van meer dan 1300 m naar de Guli-pas (2960 m), maar met lonend uitzicht op de berg Zagaro. We moeten 1500 m afdalen tot in het dorp Mestia.

Dag 10

Vandaag liggen enkele van de wachttorens op ons pad. Ze zijn tussen de 900 en 1300 jaar oud en  Unesco werelderfgoed en dus blijven ze staan zoals ze zijn, als ritmische uitroeptekens, bescheiden kijkend naar de besneeuwde bergtoppen van de Kaukasus. We slapen in Zhabeshi.

Dag 11

Een landschappelijk erg mooie tocht brengt ons naar het pittoreske dorp Adishi. Onderweg passeren we een plaats waar we langs alle kanten omringd zijn door witbesneeuwde toppen.

Dag 12

De weg naar Ipari loopt niet over rozen. Het eerste deel maakt indruk door de bergen en gletsjers die steeds dichterbij lijken te komen. Tijdens het tweede deel roepen we de hulp in van paarden om ons veilig over de snelstromende rivier te voeren.

Dag 13

Het doel van onze laatste volledige dagtocht is het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp van Europa. Ushguli, in het hart van Boven-Svaneti, is een cluster van 4 dorpen die bewoond worden door 70 families. Het is spectaculair gelegen, nl. met als achtergrond Georgië’s hoogste berg de Skhara (5068 m). Een mooiere plaats om onze laatste trekkingnacht door te brengen is er niet.

Dag 14

We wandelen in de richting van de Skhara, langs de Enguri-rivier tot aan de voet van de gletsjer. Terug naar Ushguli, waar we worden opgepikt naar Mestia (zie dag 9) rijden voor de overnachting. We bezoeken er historisch en etnografisch museum (wat evt. ook op dag 10 kan).

Dag 15

Transfer naar Kutaisi voor de overnachting.

Dag 16

Transfer naar Tbilisi. De liefhebbers kunnen een weldadig bad gaan nemen in de zwavelrijke warmwaterbronnen die al eeuwenlang deel uitmaken van de stad.

Laatste copieuze avondmaal, laatste glas wijn, laatste shot ‘chacha’.

Dag 17

Vroeg uit de veren voor de transfer naar de luchthaven en terugreis via Istanbul naar Brussel (aankomst 11.50 u.).

Prijs

€ 1930

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 17
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • lokale berggids tijdens de Svaneti-trekking.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden (ca. € 20)
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Begeleiding:

Karin Middel


Wandelniveau

 voor Kazbegi NP: 4 à 6 u. wandelen met hoogteverschillen tot 400 m stijgen en dalen.

 en  voor Svaneti: 5 à 6 tot 8 à 9 u. wandelen met dagelijks grote hoogteverschillen. Op dag 9 wandelen we  zelfs een goeie 10 u. met 1370 m stijgen en 1540 m dalen. 

Je dient dus te beschikken over een goede fysieke conditie.


Logies

In Tbilisi overnachten we in een eenvoudig hotel met privé-sanitair.

Elders slapen we in guesthouses met wisselend comfort en af en toe meerpersoonskamers. In de dorpjes in Svaneti is het soms primitief logeren, met basic sanitair. In Adishi worden we verspreid over meerdere huizen (maar we eten wel samen).


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is een picknick. 

Uit het reisverslag van onze begeleidsters Nancy en Lieve: "Eten en koken zijn er een nationale sport. Ook dat hebben we gemerkt. Het zijn scènes die bij blijven. In dat ene gasthuis in Becho bijvoorbeeld, waar we uren in de keuken zaten, in stilte, terwijl drie zussen en hun moeder al van 's ochtends vroeg bezig waren met het snijden van aubergines, fijnhakken van vlees, waar deegkommen vol brood in wording stonden te geuren, nog steeds in stilte. Het leek een scène uit de film Festen, een voorbereiding voor een feestmaal met dertig verschillende gerechten. Maar in Georgië bleek het alledaags tafelen. Geen spel van de ene gang die de andere opvolgt, wel een tafel vol met bordjes, schotels en de nationale trots, khachapuri, brood gevuld met gesmolten kaas of aardappelen. Onze favoriet was pkhali, een notenmengeling die zowat overal in gestopt wordt. En de lokale wijn, ook die was er in overvloed in dit wijnland. Het was vaak met een lichte gène dat we van tafel gingen. Telkens opnieuw. Niet alles opgegeten, alweer. Tot we van een local hoorden dat er geen reden tot gène was. Niemand eet hier ooit alles op. Het is een ritueel, een volle tafel. "

Klik hier voor nog een smakelijke culinaire getuigenis.


Klimaat

Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat met warme tot zeer warme zomers en koude winters. In het gebergte wordt het frisser naarmate je hoger gaat, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk. 

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak. De bagage wordt altijd vervoerd.

Vervoer

We verplaatsen ons per privé-busje.

Formaliteiten

 • Voor deze reis volstaat een identiteitskaart. Deze moet 6 maanden geldig zijn.
 • Tip: maak een kopie en bewaar deze apart van je ID-kaart zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.

Meenemen op reis

Bagage

 • rugzak of reistas
 • dagrugzakje met goede sluiting.
Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage te beperken tot 1 stuk en max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop,…

Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen (voor 's avonds)
 • wandelkousen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte vest
 • warme wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, tegen de zon)
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • bermuda (liever geen korte shorts)
 • handschoenen
 • muts
Tip: Het Georgische platteland is conservatief. Daarom respecteer je in je manier van kleden best de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen. Het is bovendien veel aangenamer én veiliger om  luchtige kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek, lange rok). 

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • beschermende lippenstift
 • handdoek (een sneldrogende handdoek is handig en compact)

Eet- en drinkgerei

 • drankfles (min. 1 liter; je kan ter plaats ook een petfles kopen en die tijdens de reis blijven gebruiken)
 • evt. (zak)mesje (om bv. een stuk fruit te schillen)
 • lunchbox

Diversen

 • lakenzak
 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. wandelstokken
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik HIER voor meer info) 
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De munt in Georgië is de lari (GEL). In steden als Tbilisi en Kutaisi kan je met je betaalkaart (Maestro, Cirrus) terecht aan de geldautomaat. Er zijn echter vaak pannes en daarom is het aangeraden ook cash euro's mee te nemen die je ter plaatse kan omwisselen.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
 • Voor een recente koers, verwijzen we je naar Currency converter 

Gezondheid

Hepatitis A

is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegde arts of medische autoriteit. Je vindt alvast meer info op: ITG (Instituut Tropische Geneeskunde).

Meer weten

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismakingsbijeenkomst

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.