Marokko - Expeditie Sahara - gezinsreis


9 dagen

30/03/2024 - 7/04/2024

prijs € 1490


Marokko - Expeditie Sahara - gezinsreis


9 dagen

30/03/2024 - 7/04/2024

prijs € 1490


Marokko - Expeditie Sahara - gezinsreis


9 dagen

30/03/2024 - 7/04/2024

prijs € 1490


Marokko - Expeditie Sahara - gezinsreis


9 dagen

30/03/2024 - 7/04/2024

prijs € 1490


Marokko - Expeditie Sahara - gezinsreis


9 dagen

30/03/2024 - 7/04/2024

prijs € 1490


prijs € 1490
9 dagen
Reisdatum: 30/03/2024 - 7/04/2024
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 24MA8DZA1
Gezinsreis Marokko
Deze bijzondere reis dompelt je onder in een totaal andere wereld en cultuur. Te voet en in het gezelschap van dromedarissen gaan we op ontdekking in een gebied van palmoases, barre steenwoestijn en amberkleurige duinen. We maken kennis met het dagelijks leven van de Berbers in en om de dorpen. Enkele dagen leven als nomaden in de woestijn. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Op stap met dromedarissen in de woestijn 
 • Genieten van de eindeloze sterrenhemel 
 • Getuige van het dagelijks leven in de kasbadorpen 
 • Duizenden palmbomen in de Drâa-vallei

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Weinig comfort maar een fantastische ervaring!

Frank H. -

Algemene reistips

Waarom woestijn?

Anders Reizen organiseert al meer dan 30 jaar reizen naar woestijnen. Dankzij onze jarenlange contacten met de mensen ter plaatse hebben wij een expertise en ervaring opgebouwd die uniek is in Vlaanderen.

Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van De Kleine Prins, schreef ooit: "Ik heb altijd van de woestijn gehouden. Je zet je op een zandduin. Je ziet niets. Je verwacht niets. En toch, in stilte straalt er iets."

Veel mensen die op reis zijn geweest in de woestijn, kunnen niet anders dan er naar terugkeren. Hoewel het een primitieve vorm van reizen is zonder comfort, is het tegelijk ook een pure reisvorm. Je moet een knop omdraaien en je openstellen voor de woestijn, met haar schoonheid die steeds andere vormen aanneemt, haar indrukwekkende stilte en rust, haar grootse nachtelijke sterrenhemels. Het wandelen op het rustige ritme van de dromedarissen, de gezellige avonden samen met je medereizigers en de lokale ploeg, het zijn deze ervaringen die je nooit meer vergeet.

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Ouarzazate. Transfer naar het hotel in Ouarzazate.

Wist je dat de Sahara maar voor 20% uit zand bestaat? De rest bestaat uit rotsen, stenen en grind.

Dag 2

Na het ontbijt brengt een mooie rit langs de kasba’s en palmentuinen van de Drâa-vallei ons richting Zagora. Kasba's zijn versterkte dorpen met hoge muren, opgetrokken uit leem. Ze hebben bijna geen ramen, waardoor het er in de hete zomers lekker koel blijft .Onderweg bezoeken we Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd vaak gebruikt als locatie voor historische films.

Ten zuiden van Zagora maken we kennis met onze gids en de dromedarissen. Dan begint een  korte inloopwandeling naar onze eerste bivakplaats, idyllisch gelegen langs de Drâa-rivier. Vaak staat deze droog, maar na een korte en hevige onweersbui kan het water er verrassend snel opkomen. Als we 's avonds samen zitten onder een immense sterrenhemel, wordt het echt duidelijk dat we aan een fantastisch avontuur begonnen zijn.

Dag 3-4

We trekken door weelderige oasen met duizenden palmbomen, vruchtbare akkers en velden. Verscholen in het groen liggen schilderachtige lemen dorpen en kasba’s, waar we in contact komen met de vriendelijke bevolking. Wie waagt er zich aan een partijtje voetbal met de plaatselijke beloften?

Dag 5-6

Voorbij de lage pas Tizi-n-Larjam kom je in een andere wereld terecht. De volgende twee dagen verlaten we de dorpen en oasen om de echte woestijn te leren kennen: eerst een korte passage door barre steenwoestijn, dan de zachte en eindeloze vormen van de duinenzee.

Als echte nomaden trekken we door dit verstilde landschap, ver van het leven in de dorpen, ver van de beschaving. En ’s avonds zien we ver in het westen de zon ondergaan in een gouden kleurengloed. 

Dag 7

Na een laatste korte tocht, zit onze woestijntocht erop. We nemen afscheid van de lokale ploeg die zo goed voor ons gezorgd heeft en keren terug naar Zagora.

We kunnen uitblazen in de tuin van het hotel, een duik nemen in het zwembad (als het warm genoeg is) of het woestijnstof uit onze poriën gaan zweten in de hammam! En 's avonds doet het deugd om weer van een zacht bed te genieten...

Dag 8

We keren op een rustig tempo terug naar Ouarzazate.

Dag 9

Vroeg uit de veren voor de terugreis naar Brussel. En gegarandeerd: het zal nog lang duren eer al het zand uit je wandelschoenen is verdwenen! 

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs vanaf 12 jaar: € 1490
Basisprijs kind t.e.m. 10 jaar: € 990
Basisprijs kind 11 jaar: € 1430
Voorschot: € 520 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. avondmaal op dag 8
 • drinkwater tijdens de trekking
 • gebruik kampeeruitrusting en tenten
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids
 • kameeldrijvers
 • huur van kamelen.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. (bv. kasba ca. € 1)
 • fooien (ca. € 30)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wandelniveau

. Doorgaande trekking die start op dag 2 en eindigt op dag 7. We wandelen ca. 5 uur per dag over overwegend vlak terrein. Vermoeide kinderen kunnen om beurt een kameel berijden. Het gebrek aan comfort en de hoogte van de dagtemperatuur dragen ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Logies

 • We slapen in goede hotels in Ouarzazate en Zagora.
 • Tijdens de tocht slapen we in tenten buiten de dorpen. Als je op woestijnreis vertrekt, dan moet je voor korte tijd afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed. In de praktijk blijkt dit allemaal best mee te vallen. Bij aankomst op de bivakplaats kiest ieder zijn favoriete slaapplekje uit. Sommigen liggen graag dicht bij het kampvuur, anderen liever verscholen tussen enkele zandduinen, achter een rotsblok. Weer anderen kiezen voor een plekje dat hen een prachtig uitzicht biedt op de kleurrijke zonsopgang. Wanneer er tenten meegaan, stel je deze zelf op. Vaker slapen we echter onder de blote sterrenhemel – voor velen een openbaring! Enkel slaapmatje en warme slaapzak vormen dan je ‘slaapkamer’. Met een eindeloos uitzicht rondom en ontelbare sterren als plafond! Vochtige doekjes vervangen gedurende enkele dagen water en zeep, want water is leven. Toch heb je nooit echt het gevoel dat je erg vuil wordt, want door de lage luchtvochtigheid raak je minder bezweet. 

Maaltijden

 • In Ouarzazate en Zagora eten we in het hotel en/of op restaurant.
 • Tijdens de trekking moeten we alle water en voedsel meenemen op de kamelen. Het eten wordt bereid door de gids en de drijvers; de deelnemers steken beurtelings een handje toe. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Het eten is net datgene wat heel wat beginnende woestijnreizigers verrast. Zelfs met eenvoudige middelen blijken ervaren woestijnkoks heerlijke maaltijden op “tafel” te kunnen toveren. Een dag in de woestijn begint met een lekker ontbijt. Uiteraard is het aanbod verse producten beperkt, maar dankzij een buffetje van brood, jam, honing, smeerkaas, soms een eitje of chocopasta en natuurlijk een tas koffie of thee ben je meteen wakker. Als je na enkele uren wandelen ’s middags halt houdt, staat de lunch al op je te wachten. Een of meerdere schotels verse groenten, verwerkt in een frisse salade en aangevuld met tonijn, sardientjes, schapenkaas, brood... Het avondmaal begint doorgaans met hartige soep. gevolgd door een kruidig stoofpotje van groenten met pasta, rijst, couscous, soms met vlees erbij. Variaties op een thema, maar steeds met liefde en zorg bereid. Een stukje cake, wat fruit, zoete dadels en de onmisbare thee ronden het geheel af. Met honger zal je in de woestijn niet in je slaapzak kruipen...
 • Tijdens deze reis is er alle dagen méér dan voldoende eten, maar uit ervaring raden we toch aan om – zeker voor de kinderen – wat  energierijke tussendoortjes van thuis mee te brengen.

De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door kamelen gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak met de spullen die je graag binnen handbereik hebt.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (AT).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT833Brussel 30/03/2024 17:35Casablanca 30/03/2024 21:00
AT1460Casablanca 30/03/2024 23:20Ouarzazate 31/03/2024 01:05
AT1461Ourzazate 07/04/2024 07:50Casablanca 07/04/2024 09:25
AT832Casablanca 07/04/2024 13:20Brussel 07/04/2024 17:35
Ter plaatse maken we gebruik van een minibus en/of taxi’s.

Klimaat

Je gaat er best van uit dat het overdag warm is (tot zeer warm op de middag) en ’s nachts koud (mogelijk tot 0°). Een zandstorm is niet uitgesloten. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (liever geen harde koffer; dat vinden de dromedarissen niet zo handig om op hun rug te dragen)
 • overtrek (bv. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen voor ‘s avonds
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (het kan tegen het vriezen aan worden 's nachts)
 • evt. je eigen slaapmatje (er zijn ter plaatsen eenvoudige slaapmatjes ter beschikking, maar het staat je vrij je eigen matje mee te brengen)

Kleding

 • wandelbroek(en) - afritsbare broeken zijn handig
 • warme trui / fleece
 • wind -en waterdichte jas
 • T-shirts /hemden (geen topjes)
 • bermuda (tot aan de knie)
 • degelijke zonnehoed of –pet of (beter want waait niet weg) sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
 • zwemkledij.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • handdoek (sneldrogende handdoeken zijn handig en compacter dan gewone sponsen handdoeken)
 • toiletgerief (zeker ook vochtige doekjes en desinfecterende handzeep)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • degelijke beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankflessen (voorzie min. 2 liter per persoon) of drankzak

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • goede zonnebril
 • evt. energierijke tussendoortjes (geen chocolade)
 • kleine papieren zakjes waarin gebruikte vochtige doekjes en evt. maandverband kunnen verpakt worden tot bij de terugkeer naar de bewoonde wereld (zie Logies)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. reisspelletjes voor 's avonds.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig die geldig is tijdens de duur van je reis, ook de kinderen. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In Zagora en Ouarzazate kan je met je betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. (Indien je de betaalkaart wenst te gebruiken, dien je ze bij je bank te laten activeren voor gebruik buiten Europa.)

Voor een recente wisselkoers van Marokkaanse dirham naar euro, verwijzen we je naar: Currency/converter/


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Paulien: "Ik vond alles superleuk. De hotels en de zwembaden waren gezellig en mooi. Het leukst waren de wandelingen en dat ik op een kameel hebben kunnen zitten en onze reisbegeleidster. Het minst leuk de warmte."

"Het leukst was in het zand spelen, op de kameel zitten, het hotel en het buiten slapen. De soep was niet zo lekker. Jammer dat ik al zo vroeg naar huis moest." (Dries)

Tajine

Tip voor kinderen die graag koken: je kan vragen aan je mama of papa om samen eens een tajine-gerecht klaar te maken. Een tajine is een aardewerken schotel (met deksel) waar ze in Noord-Afrika allerlei stoofpotjes in klaarmaken. Als je geen echte tajine in huis hebt, kan je een een gewone ovenschaal met deksel gebruiken. Zo kan je alvast aan den lijve ondervinden dat er in Marokko lekker gegeten wordt. Wij kozen voor een overheerlijke, lichtzoete versie met gekarameliseerde ui, die heerlijk smaakt met brood of couscous! Je hebt de volgende ingrediënten nodig (voor 4 personen): 
 • 1 braadkip in stukken  
 • 5 dl kippenbouillon  
 • 500 g jonge worteltjes  
 • 500 g uien  
 • 2 el vloeibare honing  
 • 1 koffielepel fijne suiker  
 • 4 kardemomzaadjes  
 • olijfolie  
 • zwarte peper uit de molen 
 • zout 
Qua potten heb je nodig: een braadpan, een kookpot en een tajine. En nu kan je aan de slag! 
 • Pel de uien en snij in fijne ringen. Bak ze 3 minuten in wat hete olie in de braadpan. Voeg de honing en de suiker toe. Schep goed om en laat nog een paar minuten bakken tot de uiringen lichtjes gekarameliseerd (mooi bruin) zijn. Haal ze uit de pan en leg ze in de tajine.
 • Schil de wortelen en snij ze in fijne plakjes. Breng de kippenbouillon aan de kook in de kookpot en laat de worteltjes 2 minuten in de kippenbouillon borrelen, samen met de kardemombolletjes, een snuifje suiker, peper en zout. Schep alles uit de bouillon met een spatel (zo'n grote lepel met gaatjes in) en leg ze bij de ui in de tajine.
 • Kruid de stukken kip met peper en zout. Bak ze kort aan op een hoog vuur in een beetje olie in de braadpan. Leg ze bij de ui en wortels in de tajine.
 • Schenk er de bouillon over heen.
 • Zet het deksel er op en zet 60 minuten in de oven op 150°.
Smakelijk!