Finland - Winterbeleving in het Hoge Noorden


8 dagen

11/02/2024 - 18/02/2024

prijs € 2865


Finland - Winterbeleving in het Hoge Noorden


8 dagen

11/02/2024 - 18/02/2024

prijs € 2865


Finland - Winterbeleving in het Hoge Noorden


8 dagen

11/02/2024 - 18/02/2024

prijs € 2865


Finland - Winterbeleving in het Hoge Noorden


8 dagen

11/02/2024 - 18/02/2024

prijs € 2865


Finland - Winterbeleving in het Hoge Noorden


8 dagen

11/02/2024 - 18/02/2024

prijs € 2865


prijs € 2865
8 dagen
Reisdatum: 11/02/2024 - 18/02/2024
Deelnemers: min. 8 - max. 16
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 24FI8AAW1
Gezinsreis Finland
Voor een op en top winterbeleving moet je in Fins Lapland zijn. Tijdens de lange wintermaanden vriezen meren en rivieren dicht, valt er een dik pak sneeuw en wordt het een gedroomd gebied voor buitenactiviteiten. Van spannende huskytochten tot ontmoetingen met rendieren, van adembenemende sneeuwscooterritten tot sneeuwwandelen op latten en sneeuwschoenen. En 's avonds? Gezelschapsspelletjes, filmpje, en op de uitkijk staan voor het noorderlicht. Want wie de dansende sluiers van de aurora borealis te zien krijgt, zal dit nooit ofte nimmer vergeten. Deze reis belooft avontuur en betovering voor het hele gezin, in een kleinschalige setting met respect voor de dieren en de natuur.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Spannende husky- en rendiertochten
 • Dichtbij de natuur op sneeuwschoenen en langlauflatten
 • Sneeuwscooter-sensatie
 • Sauna en ijsdippen
 • Rechtstreekse vluchten
 • Gezellig chalet met open haard en sauna

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis

Rechtstreekse vlucht van Brussel naar Kittilä.

Welkom in Sapmi, zoals de Saami hun land noemen. Vanaf de kleine luchthaven van Kittilä is het geen 50 km rijden naar  Äkäslompolo, een dorp aan de rand van het Palles-Yllastunturi Nationaal Park. Daar ligt, op wandelafstand van het meer, een warm en gezellig chalet met alles erop en eraan, ons huis voor de komende week. Er zijn 8 slaapkamers, elk met een stapelbed, en ruime eet- en zitruimtes met open haard. En - wat had je gedacht - een grote Finse sauna. 

Dag 2

Kennismaking met de sneeuw

Op langlauflatten glijden we door de krakende sneeuw, tussen de sparrebomen door (waar je best niet tegen botst of je krijgt een pak sneeuw op je kop!). Onze gids vertelt ons over het leven hier, over de fauna en flora. Een mooie wandeling dichtbij de natuur, met halverwege een warm drankje en een snack.

's Avonds trekken we er opnieuw op uit, dit keer op sneeuwschoenen, een soort raketten die je onder je wandelschoenen bindt en die verhinderen dat je in de sneeuw wegzakt. Als het weer en de zonneactiviteit ons gunstig gezind zijn, stoppen we bij een vuur om de dans van het noorderlicht te bewonderen. Maar ook bij bewolking en zonder noorderlicht wordt het leuk, want dan concentreren we ons op de geluiden van de bossen. Best spannend... 

Dag 3

Snow Village

Vandaag stappen we binnen in een wereld van ijzige schoonheid en bewonderen we de architectuur en ijsschulpturen van het volledig uit ijs en sneeuw opgetrokken snow village. Wat smaakt een warme choco (of iets 'straffers' voor de liefhebbers) lekker in die ijzige ambiance!

De rest van de dag is er tijd voor lekker ouderwetse sneeuwpret: een sneeuwman of een iglo bouwen, een sneeuwballengevecht, ...

Dag 4

Kuertunturi

We gaan nog eens te voet op pad met als doel: de Kuertunturi. De wat? Tunturi is het Finse woord voor heuvel en in dit geval een exemplaar van 446 m hoog. We doen het rustig aan en kijken uit naar (sporen van)  konijnen, vossen en rendieren. Vanop de Kuer Fell is het uitzicht ronduit mooi en zien de besneeuwde sparren er bovenaan uit als reuzemarshmallows.

Dag 5

Op het eerste zicht weinig aaibaar, maar toch houden rendieren ook wel van een aaitje hoor! Op de boerderij maken we kennis met deze zachtaardige en majestueuze dieren en gaan ermee op pad voor een tocht van 1,5 uur, een unieke ervaring die zowel jong als oud zal fascineren.  Onderweg leren we hoe belangrijk ze zijn voor de Saami, de oorspronkelijke inwoners van noordelijk Scandinavië en het grensgebied in Rusland.

Wist je dat Rudolph, het roodneuzig rendier van de kerstman, eigenlijk een vrouwtje is? De mannetjes gooien hun gewei al af in november, lang vóór kerstmis, terwijl de vrouwtjes dat pas vele weken later doen.

Wie zin heeft, kan vanavond richting meer trekken, want daar staat de houtgestookte Finse sauna. In het (ondiepe deel van het) meer is een gat in het ijs gehakt. Daar kan je, zoals de Finse traditie het wil, gaan dippen in het ijswater. Heel even maar, en heel gezond voor hart- en bloedvaten. 

Dag 6

Ieders schatten zijn de husky’s, lieve en sterke honden die met hun dikke vacht perfect zijn uitgerust om sneeuw en kou te trotseren. Laat ze blaffen van opwinding terwijl ze je leiden door de besneeuwde wildernis tijdens een spannende tocht. Want husky's doen niet liever dan rennen, rennen, rennen.

Wist je dat de husky officieel de intelligentste hond is die er bestaat?

Dag 7

Voel de adrenaline door je aderen stromen tijdens een 4 uur durende sneeuwscootertocht. Een avontuurlijke én deskundig begeleide ervaring voor het hele gezin. Na de veiligheids- en rijintroductie gaan we ervandoor! De tour volgt een eenvoudig parcours dat door bossen, wetlands en langs heuvels slingert, met fantastische winterse uitzichten. Ongeveer halverwege nemen we een pauze in een wildernishut, met een heerlijke lunch bij de warmte van de kachel.

Terug in het chalet is het alweer tijd om beginnen te pakken en genieten van ons laatste avondmaal samen.

Dag 8

Terugreis

Rechtstreekse vlucht van Kittilä naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs volwassene: € 2865
Basisprijs kind t/m 13 jaar: € 2600
Voorschot: € 1050 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 15)
 • vervoer ter plaatse
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal eerste t.e.m. ontbijt laatste dag
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gidsen
 • gebruik materiaal voor vermelde activiteiten
 • gebruik winteroverall + sneeuwlaarzen 
 • luchthaventaksen
 • btw.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • sauna (ca. € 50 per persoon)
 • evt. bijkomende activiteiten
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wandel-en activiteitenniveau

 Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

De activiteiten op zich zijn niet echt zwaar, maar je moet wel in staat zijn enkele uren actief bezig te zijn in de winterkou. Ervaring is niet nodig, wel een sportieve ingesteldheid.

Voor het besturen van een sneeuwscooter dien je ter plaatse een rijbewijs B te tonen.


Logies

We verblijven in een warm en gezellig chalet met alles erop en eraan:

 • 8 slaapkamers, elk met een stapelbed
 • Voldoende gemeenschappelijk sanitair
 • Bed- en badlinnen
 • Ruime eet- en zitruimtes met open haard
 • Grote Finse sauna bij het meer
 • Droogruimte
 • Terras en schuur
 • WiFi en Smart TV.

Maaltijden

We gaan zelf naar de supermarkt en maken eenvoudige maaltijden klaar in de goed uitgeruste keuken (in beurtrol). Een avond gaan we pizza eten in een restaurant.

Vervoer

Privé-vervoer ter plaatse.


Klimaat

Het noorden van Finland kent lange winters en temperaturen tot -20 graden zijn geen uitzondering. Het klimaat is echter moeilijk te voorspellen, kan van periode tot periode sterk verschillen. Wél is het zéér waarschijnlijk dat we er een pak sneeuw vinden. Toch is het vaak aangenaam vertoeven  aangezien de koude een zeer droge koude is. In België is de luchtvochtigheid vaak hoger waardoor het snel kouder aanvoelt. Ook is er in Fins Lapland vaak droog weer en staat er weinig wind. De laagstaande zon zorgt voor een aangenaam gevoel.

Van september tot april is er kans op noorderlicht. We kunnen dit uiteraard niet garanderen. Het blijft nog steeds de natuur die beslist.

Tijdens de krokusvakantie is het na het avondmaal al donker en dalen de temperaturen snel. Hierdoor is buitenspelen 's avonds niet mogelijk, maar maken we het binnen des te gezelliger! 


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas
 • dagrugzak
 • waterdichte overtrek voor dagrugzak (of je stopt alles eerst in een plastiek zak)

Schoeisel & kousen

 • hoge en water/sneeuwbestendige wandelschoenen
 • schoenen/pantoffels voor binnen
 • winterwandel- of trekkingkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Dat spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • skibroek OF warme en soepele broek in combinatie met waterdichte overbroek of getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
 • warme wind- en waterdichte jas, liefst met kap en opstaande kraag
 • de twee bovenstaande kan je combineren in een skipak, indien je dat hebt
 • warme wollen trui of fleece
 • T-shirts
 • warme muts + bivakmuts
 • buff + sjaal
 • 2 paar winterwanten 
 • warm ondergoed (ook thermisch)
 • een stel kleren voor ’s avonds
 • zwemkledij en slippers (voor in de sauna).

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • thermos
 • lunchbox/zak

Diversen

 • rijbewijs B voor de sneeuwscootertocht
 • degelijke zonnebril
 • zak –of hoofdlamp.

EHBO

Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Nog wat meer info over kleding

Het is belangrijk je zeer goed voor te bereiden op de koude. Er bestaat geen slecht weer, enkel een slechte voorbereiding en slechte kleding.

Ter plaatse krijgt iedereen een thermopak in bruikleen (om nog eens over je kleding aan te doen), alsook winterlaarzen. 

Hieronder enkele belangrijke tips.

Onderste laag

Thermisch ondergoed is de eerste kledinglaag, isolerend en die zorgt voor de vochtregulering. Zweet gaat nl. al snel koud aanvoelen. Thermisch ondergoed is best synthetisch of van wol. Wollen thermisch ondergoed is ook antibacterieel en ruikt minder snel. Hierdoor kan je het dus meerdere keren achtereen dragen. Synthetisch ondergoed, vaak gemaakt van polyester en dus goedkoper, is licht en droogt snel, maar moet na een dag zeker in de was. Thermisch ondergoed moet goed aansluiten rond het lichaam.

Binnenste laag

Hoe dikker de laag, hoe warmer, maar ook zwaarder. De meest gebruikte binnenlaag is een fleece trui. Wanneer het erg koud is mag je zelfs meerdere dunne fleecen over elkaar dragen.

Buitenste laag

Deze dient vooral om je te beschermen tegen water en wind. Er zijn wind- en waterdichte lagen, de zgd. hardshell, en er zijn de softshell, die winddicht en waterafstotend zijn. Enkel een hardshell kan dus bij regen gebruikt worden. Welke je draagt, hangt af van de activiteit die je doet. 

De vierde laag

De vierde laag biedt vooral isolatie wanneer je stil zit. Ideaal hiervoor zijn donsjassen of een warme winterjas/anorak. De jas moet zeker winddicht zijn.

Handen en voeten

Het is zeer belangrijk dat je handen en voeten droog blijven, zowel beschermd tegen regen als tegen transpiratievocht. Schoenen en wanten (beter dan vingerhandschoenen) mogen daarom niet te strak zitten. Een goede doorbloeding is erg belangrijk om de uiteinden van het lichaam warm te houden.

Hoofd, ogen en oren

Het is enorm belangrijk dat je je hoofd warm houdt aangezien hier de meeste warmte verloren gaat. Een goede muts is dus onmisbaar. Een buff of een bivakmuts om je kin en nek te beschermen tegen de koude (vooral tijdens een huskytocht of sneeuwscootertocht) is geen overdreven luxe. Ook deze kan je waarschijnlijk lenen ter plaatse. Het dragen van een goede zonnebril beschermt je tegen de extra UV-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. 


Reisdocumenten

Voor reizen naar Finland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Finse munt is de euro. Je kan overal met de kaart betalen.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: