Leeftijd
Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Wandel-en activiteitenniveau
Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.
De activiteiten op zich zijn niet echt zwaar, maar je moet wel in staat zijn enkele uren actief bezig te zijn in de winterkou. Ervaring is niet nodig, wel een sportieve ingesteldheid.
Voor het besturen van een sneeuwscooter dien je ter plaatse een rijbewijs B te tonen.
Logies
We verblijven in een warm en gezellig chalet met alles erop en eraan:
- 8 slaapkamers, elk met een stapelbed
- Voldoende gemeenschappelijk sanitair
- Bed- en badlinnen
- Ruime eet- en zitruimtes met open haard
- Grote Finse sauna bij het meer
- Droogruimte
- Terras en schuur
- WiFi en Smart TV.
Maaltijden
We gaan zelf naar de supermarkt en maken eenvoudige maaltijden klaar in de goed uitgeruste keuken (in beurtrol). Een avond gaan we pizza eten in een restaurant.
Vervoer
Privé-vervoer ter plaatse.
Klimaat
Het noorden van Finland kent lange winters en temperaturen tot -20 graden zijn geen uitzondering. Het klimaat is echter moeilijk te voorspellen, kan van periode tot periode sterk verschillen. Wél is het zéér waarschijnlijk dat we er een pak sneeuw vinden. Toch is het vaak aangenaam vertoeven aangezien de koude een zeer droge koude is. In België is de luchtvochtigheid vaak hoger waardoor het snel kouder aanvoelt. Ook is er in Fins Lapland vaak droog weer en staat er weinig wind. De laagstaande zon zorgt voor een aangenaam gevoel.
Van september tot april is er kans op noorderlicht. We kunnen dit uiteraard niet garanderen. Het blijft nog steeds de natuur die beslist.
Tijdens de krokusvakantie is het na het avondmaal al donker en dalen de temperaturen snel. Hierdoor is buitenspelen 's avonds niet mogelijk, maar maken we het binnen des te gezelliger!
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.
Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Bagage
- reistas
- dagrugzak
- waterdichte overtrek voor dagrugzak (of je stopt alles eerst in een plastiek zak)
Schoeisel & kousen
- hoge en water/sneeuwbestendige wandelschoenen
- schoenen/pantoffels voor binnen
- winterwandel- of trekkingkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht. Dat spaart plaats in je bagage.
Kledij
- skibroek OF warme en soepele broek in combinatie met waterdichte overbroek of getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
- warme wind- en waterdichte jas, liefst met kap en opstaande kraag
- de twee bovenstaande kan je combineren in een skipak, indien je dat hebt
- warme wollen trui of fleece
- T-shirts
- warme muts + bivakmuts
- buff + sjaal
- 2 paar winterwanten
- warm ondergoed (ook thermisch)
- een stel kleren voor ’s avonds
- zwemkledij en slippers (voor in de sauna).
Verzorging
- toiletgerief
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- beschermende lippenstift
Eet- en drinkgerei
Diversen
- rijbewijs B voor de sneeuwscootertocht
- degelijke zonnebril
- zak –of hoofdlamp.
EHBO
Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Nog wat meer info over kleding
Het is belangrijk je zeer goed voor te bereiden op de koude. Er bestaat geen slecht weer, enkel een slechte voorbereiding en slechte kleding.
Ter plaatse krijgt iedereen een thermopak in bruikleen (om nog eens over je kleding aan te doen), alsook winterlaarzen.
Hieronder enkele belangrijke tips.
Onderste laag
Thermisch ondergoed is de eerste kledinglaag, isolerend en die zorgt voor de vochtregulering. Zweet gaat nl. al snel koud aanvoelen. Thermisch ondergoed is best synthetisch of van wol. Wollen thermisch ondergoed is ook antibacterieel en ruikt minder snel. Hierdoor kan je het dus meerdere keren achtereen dragen. Synthetisch ondergoed, vaak gemaakt van polyester en dus goedkoper, is licht en droogt snel, maar moet na een dag zeker in de was. Thermisch ondergoed moet goed aansluiten rond het lichaam.
Binnenste laag
Hoe dikker de laag, hoe warmer, maar ook zwaarder. De meest gebruikte binnenlaag is een fleece trui. Wanneer het erg koud is mag je zelfs meerdere dunne fleecen over elkaar dragen.
Buitenste laag
Deze dient vooral om je te beschermen tegen water en wind. Er zijn wind- en waterdichte lagen, de zgd. hardshell, en er zijn de softshell, die winddicht en waterafstotend zijn. Enkel een hardshell kan dus bij regen gebruikt worden. Welke je draagt, hangt af van de activiteit die je doet.
De vierde laag
De vierde laag biedt vooral isolatie wanneer je stil zit. Ideaal hiervoor zijn donsjassen of een warme winterjas/anorak. De jas moet zeker winddicht zijn.
Handen en voeten
Het is zeer belangrijk dat je handen en voeten droog blijven, zowel beschermd tegen regen als tegen transpiratievocht. Schoenen en wanten (beter dan vingerhandschoenen) mogen daarom niet te strak zitten. Een goede doorbloeding is erg belangrijk om de uiteinden van het lichaam warm te houden.
Hoofd, ogen en oren
Het is enorm belangrijk dat je je hoofd warm houdt aangezien hier de meeste warmte verloren gaat. Een goede muts is dus onmisbaar. Een buff of een bivakmuts om je kin en nek te beschermen tegen de koude (vooral tijdens een huskytocht of sneeuwscootertocht) is geen overdreven luxe. Ook deze kan je waarschijnlijk lenen ter plaatse. Het dragen van een goede zonnebril beschermt je tegen de extra UV-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw.
Reisdocumenten
Voor reizen naar Finland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.
Geld
De Finse munt is de euro. Je kan overal met de kaart betalen.
Vertrekinfo
De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.