Portugal - Missie Madeira - gezinsreis


8 dagen

23/07/2023 - 30/07/2023

prijs € 1570


Portugal - Missie Madeira - gezinsreis


8 dagen

23/07/2023 - 30/07/2023

prijs € 1570


Portugal - Missie Madeira - gezinsreis


8 dagen

23/07/2023 - 30/07/2023

prijs € 1570


Portugal - Missie Madeira - gezinsreis


8 dagen

23/07/2023 - 30/07/2023

prijs € 1570


Portugal - Missie Madeira - gezinsreis


8 dagen

23/07/2023 - 30/07/2023

prijs € 1570


prijs € 1570
8 dagen
Reisdatum: 23/07/2023 - 30/07/2023
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar: Ja, afreis gegarandeerd
Reisnummer: 23PT8MDA1
Al 8 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

101
121
141
161
36-452
46-552

Geslacht:

mannen4
vrouwen4
Gezinsreis Portugal
Een bergachtig eiland met een haast exotische plantenweelde in de Atlantische Oceaan, dat is Madeira. Een eiland van steile hellingen, kale hoogvlaktes, diepe, groene ravijnen, kabbelende irrigatiekanaaltjes en tientallen watervallen. De zuidkust ademt een mediterrane en tropische atmosfeer uit met witte huisjes en oranje daken, vaak half verscholen tussen kleine bananenplantages. Aan de noordkust vind je kliffen die steil uit de oceaan oprijzen, zo nu en dan onderbroken door smalle valleien met geïsoleerde dorpjes. Boeiende tochten naar wondermooie plekjes vormen het draaiboek voor deze reis.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Weelderig begroeide bergpieken, ravijnen en steile kusten 
 • Spannende wandelingen langs afgronden en door tunnels 
 • Spectaculaire panorama’s 
 • Boottocht op zoek naar dolfijnen 
 • Comfortabele hotels, waarvan eentje aan zee en met zwembad

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

We vliegen naar Funchal (waar we in de aankomsthal het befaamde beeld van Christiano Ronaldo kunnen 'bewonderen') en worden naar het binnenland gebracht. We verblijven de eerste twee nachten in het bergachtige Encumeada. De hoogste toppen reiken hier tot bijna 1900 m. Hoog boven de kust is het uitzicht op de Atlantische Oceaan, de hoogvlaktes en diepe dalen imponerend.

Dag 2

We beginnen de dag met een goed ontbijt en strikken dan de veters voor een eerste wandeling. Een mooie rit brengt ons naar Rabaçal. Hier start een wandelpad doorheen een laurierwoud naar 25 Fontes (25 bronnen) en de spectaculaire Risco-watervallen. Deze regio staat niet zonder reden op de lijst van Unesco's werelderfgoed.

Transfer terug naar Encumeada.

Wandeling van 12 km, 3,5 uur stappen, hoogteverschil: + / - 300 m.

Dag 3

Vandaag maken we kennis met het fenomeen van de 'levadas', irrigatiekanalen die in vroegere tijden (al vanaf de 16de eeuw) werden aangelegd om het water gelijkmatig over het eiland te verdelen. Ze vormen een netwerk van in totaal 3000 km. Naast de levada's lopen paden die vroeger gebruikt werden voor het onderhoud van de kanalen en voor vervoer van goederen naar afgelegen dorpen. Nu worden ze vooral gebruikt door wandelaars om zo tot in de verste uithoeken van het binnenland te wandelen. En dat doen wij ook! De Levada do Norte is het langste waterkanaal in het zuidwesten van het eiland, en het gedeelte tussen Boa Morte en Cabo Girão biedt wondermooie uitzichten op de steil naar zee afdalende zuidzijde van het eiland en op de Atlantische Oceaan.

Na de tocht worden we naar Funchal gebracht en nemen we onze intrek in het hotel aldaar.

Wandeling van 12 km, 3 uur stappen, miniem hoogteverschil van - 360 m.

Dag 4

Een dagje in Funchal aan de zonnige zuidkust van Madeira is makkelijk in te vullen. Optioneel kan je bijvoorbeeld een tochtje per catamaran maken om dolfijnen en walvissen te spotten, we kunnen flaneren over de  sfeervolle promenades en proeven van de couleur locale op de kleurrijke markt Mercado dos Lavradores. Met de kabelbaan kunnen we omhoog naar de schitterende stadstuinen van Monte om daarna per ‘toboggan’ terug naar beneden te zoeven. Deze unieke rodelbaan  bestaat al van 1850 en bracht bewoners op een snelle manier van Monte naar de benedenstad in rieten sleeën. Toegegeven, vandaag de dag is het een supertoeristische attractie, maar het is héél plezant! 

Wist je dat de beroemdste Madeirees de voetballer Cristiano Ronaldo is? Hij heeft zijn eigen museum en winkel in Funchal, waar je onder andere de 170 prijzen die hij ooit won kan bekijken. Dat is voor de fans misschien ook wel een bezoekje waard...

Dag 5

Mooie rit naar Queimadas. In het noorden van het eiland is het veel vochtiger en dus is de plantengroei er ook veel weelderiger. We volgen een prachtig pad langs een levada naar het wonderlijke keteldal Caldeirão Verde, waar zich een waterval in een kristalhelder meertje stort. Je waant je hier in een tropisch regenwoud!

Daarna worden we naar de baai van Machico gebracht, waar we de laatste drie nachten doorbrengen in een hotel met zwembad aan het strand.

Wandeling van 14 km, 4,5 uur stappen, miniem hoogteverschil

Dag 6

Nog eens een levadawandeling vandaag, namelijk de levada do Furado of de ‘forellenlevada’. In dit door helder bergwater gevoede kanaal krioelt het van het leven, want hier worden jaarlijks zo'n 80.000 forellen gekweekt. Mooie vissen, en best lekker op je bord in het gezelschap van wat geschaafde amandelen ;-) Verder heeft deze wandeling heeft alles wat een levadawandeling interessant maakt: rotsopeningen, tunnels, subtropisch bergwoud en mooie watervalletjes. Af en toe is er een moeilijke passage, maar deze zijn steeds met hekken beveiligd.

Wandeling van 11 km, 3,5 uur stappen, hoogteverschil: + / - 260 m.

Dag 7

Wandeling op de uiterste oostpunt van het eiland, Ponta de São Lourenço met een heel ander land­schap: halfwoestijn, kleuri­ge en grillig ge­vormde rots­for­maties, adem­be­nemende uit­zich­ten over noord- en zuidkust. Afhankelijk van het weer wandelen we op de terugtocht naar Prainha,  een van de zeldzame zandstranden van het eiland voor een duik in de Atlantische oceaan.

Wandeling van 11 km, 3 à 3,5 uur stappen, beperkte hoogteverschillen.

Dag 8

Een laatste ontbijtje, misschien nog een snelle duik in het zwembad en dan is het gedaan.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1570
Basisprijs kind t.e.m. 11 jaar op kamer ouders: € 1380
Basisprijs kind t.e.m. 11 jaar op aparte gedeelde 2-pers.kamer: € 1500
Voorschot: € 550 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten Brussel-Funchal-Brussel 
 • transfers in het kader van de wandelingen
 • logies 
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8 (behalve middag- en avondmaal op dag 4)
 • Nederlandstalige begeleiding 
 • luchthaventaksen 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. 
 • optionele activiteiten, bv. dolfijn- en walvisspotten (ca. € 30 t.e.m. 11 jaar en € 40 vanaf 12 jaar voor een tocht van 3 u.), kabelbaan, enz.
 • dranken, behalve thee of koffie bij het ontbijt 
 • middag- en avondmaal op dag 4 
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstipLeeftijd

Vanaf 10 jaar.

Wandelniveau

 en . In het dagschema vind je de afstanden en hoogteverschillen per wandeling. Soms loopt ons traject via gemakkelijke levadaboorden, soms wordt het moeilijker begaanbaar en lopen we langs afgronden. Langs alle afgronden zijn veiligheidskabels aangebracht. Eén wandeling is hoogtevreesgevoelig. Aangezien dit een pure wandelreis is, moet je graag wandelen en over enige fysieke conditie beschikken.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

Belangrijk om weten i.v.m. de paden: de laatste jaren heeft Madeira erg geleden onder de klimaatwijziging. Tijdens de wintermaanden valt er vaak veel neerslag op korte tijd hetgeen soms leidt tot grondverschuivingen en puinval. Onderhoudswerken zijn dan nodig met een gehele of gedeeltelijke sluiting van het pad tot gevolg. Indien dit het geval zou zijn tijdens onze reis wordt er uiteraard een alternatieve wandeling gemaakt.


Logies

2 x in Encumeada: groot, comfortabel hotel, schitterend gelegen in de groene bergen van centraal Madeira. Ruime en nette kamers met eigen badkamer. Restaurant met buitenterras.

2 x in Funchal: klassiek stadshotel met dakterras in de bovenstad van Funchal. Rustiek ingerichte kamers met eigen badkamer.

3 x in Machico: 4*-hotel vlakbij het strand met zeewater-zwembad, eigen duikcentrum en tennisbaan. Ruime kamers met balkon. Restaurant met zicht op de baai en Ponta São Laurenço.


Maaltijden

 • Het ontbijt nemen we in de hotels. Er is steeds een goed voorzien buffet waar iedereen wel zijn gading vindt. 
 • Voor ’s middags kopen we zelf een piknick aan (brood, beleg en fruit). 
 • 's Avonds eten we in het hotel of in een restaurant. 

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse maken we gebruik van lijnbussen en privé-bus met chauffeur.


Klimaat

Op Madeira heeft het kustgebied een subtropisch klimaat; gemiddeld bedraagt de dagtemperatuur er in winter en voorjaar bijna 20° en in zomer en najaar rond 25°. Het binnenland is vaak bewolkt. In het gebergte kan soms een hardnekkige mist hangen en is het altijd frisser dan aan de kust (in winter en voorjaar zelfs koud). Regen is het hele jaar door mogelijk! Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt, incluis de picknick. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,…).
 • watersandalen (om in zee te zwemmen) 

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek
 • wind- en waterdichte jas
 • trui of fleece 
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet 
 • short/bermuda 
 • zwemkledij.

Verzorging

 • toiletgerief 
 • beschermende zonnecrème
 • zwemhanddoek 

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • lunchbox

Diversen

 • zak- of (beter) hoofdlamp voor in de tunnels
 • evt. wandelstokken 

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte 
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen 
 • pijnstillend en koortswerend middel 
 • middel bij maag- en darmklachten 
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard 
 • middel tegen blaren ontsmettende zalf 
 • wondpleisters van verschillende breedte 
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

In Funchal en Machico kan je terecht aan de geldautomaat. Ook kan je op vele plaatsen met de kaart betalen. Toch is het  aangeraden om al wat euro’s van hieruit mee te nemen.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart of kids-ID.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis op een ander tijdstip