Montenegro - Missie Montenegro - gezinsreis


12 dagen

12/07/2023 - 23/07/2023

prijs € 1900


Montenegro - Missie Montenegro - gezinsreis


12 dagen

12/07/2023 - 23/07/2023

prijs € 1900


Montenegro - Missie Montenegro - gezinsreis


12 dagen

12/07/2023 - 23/07/2023

prijs € 1900


Montenegro - Missie Montenegro - gezinsreis


12 dagen

12/07/2023 - 23/07/2023

prijs € 1900


Montenegro - Missie Montenegro - gezinsreis


12 dagen

12/07/2023 - 23/07/2023

prijs € 1900


prijs € 1900
12 dagen
Reisdatum: 12/07/2023 - 23/07/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 19
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23ME8MEA1
Al 19 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

111
122
131
142
151
161
18-251
36-456
46-554

Geslacht:

mannen11
vrouwen8
Gezinsreis Montenegro
Dit bergachtige land heeft een massa troeven: hooggebergte met grillige rotsen en oerbossen (om in te wandelen), diepe canyons (om in te raften en aan canyoning te doen), groene zomerweiden (met schapen en koeien) en een lange kust (om te zwemmen en te zeilen). Een soort Noorwegen aan de Middellandse Zee, zeg maar. Het wordt een actieve en veelzijdige reis om nooit meer te vergeten.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Montenegro compleet!
 • Wandelen in oerbossen
 • Veel soorten waterpret
 • Goed logeren in volpension

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

20 Beoordelingen

reviews van klanten

Indrukwekkende landschappen met prachtige groene bergen en blauwe bergmeren, vaak vrijwel onaangeroerd door menselijke aanwezigheid.

Dirk J. -

Wondermooie wandelingen die enige inspanning vereisen, klare meertjes die uitnodigen tot zwemmen, en voldoende afwisseling in het programma zorgen voor een onvergetelijke reis.

Bianca R. -

Montenegro is een prachtig land met adembenemende natuur en vergezichten. Zeker het ontdekken waard.

Kristof B. -

Montenegro is absoluut een bestemming om te ontdekken in zijn natuurkracht en authenticiteit. Deze reis voldeed zeker aan deze verwachtingen!

Els H. -

Gevarieerde actieve reis in een ongerept berglandschap.

Robby K. -

Prachtig land! Prachtige wandelingen. Zeer gevarieerde reis. Top of the bill misschien toch wel de Tara canyon.

Nancy B. -

Een zeer mooi land, alles kwam aan bod, van bergen tot de zee, van basic comfort naar luxe.

Ilse C. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Podgorica. Vandaar reizen we naar Pluzine (ca. 1u50). De eerste 3 nachten brengen we door in de lodges van Izlazak, hoog gelegen op een klif boven de rivier Piva op een malse groene wei. Centraal ligt het restaurant dat authentieke Montenegrijnse berggerechten serveert.

Wist je dat Montenegro de Italiaanse naam is voor het land en Crna Gora de Slavische? Beide betekenen 'zwarte bergen', vernoemd naar Ivan Crnojevic (Ivan de Zwarte), een heerser die zijn zoon uithuwelijkte aan de dochter van de Venetiaanse Doge. Later bleek trouwens dat de bruidegom niet zijn zoon was (want die vond hij te lelijk voor de hooggeplaatste bruid), maar een willekeurige knappe jongeman.

Dag 2

Na een kort ritje arriveren we in het bergdorp Stabna. Hier strekken we de benen en maken we een prachtige wandeling langs 2 bergmeren omhoog naar het plateau van Volusnica, een idyllische locatie met formidabel zicht op de hoogste pieken van het wilde Piva-gebergte. Na 12 km en 750 m stijgen en dalen zijn we wel toe aan een duik en dat doen we dan ook op de terugweg, waar een keienstrandje aan het Piva-meer er uitnodigend bijligt.

Dag 3

We maken ons op voor een rafting door de Tara-canyon, de diepste rivierkloof van Europa. De steile oevers zijn begroeid met oerbos en her en der klettert een waterval naar beneden. In dit spectaculaire decor gaan we vandaag raften. In totaal brengen we zo'n 3 uur op het water door en natuurlijk is er gelegenheid om nu en dan eens een duik in de rivier te nemen. Na de rafting keren we terug voor een laatste nacht in de lodges. 

Wist je dat de Tara-canyon in de top 10 van de grootste canyons ter wereld staat?

Dag 4

De twee volgende dagen brengen we door in het nationaal park Durmitor, het allermooiste berggebied van Montenegro. Tijd dus om de wandelschoenen weer aan te trekken en op zoek te gaan naar een van de kuddes gemzen die hier leven. Na een goed uur rijden staan we aan het begin van de wandeling. Het doel is om een echte piek te beklimmen, en wel een van de hoogste van Durmitor Nationaal Park. Omdat we al op grote hoogte  beginnen te wandelen, is de top voor iedereen haalbaar. Maar enige tredzekerheid is wel nodig. De wandeling is 8 km, met 650 m stijgen en dalen.

Een korte rit brengt ons naar het volgend logies. Onderweg maken we een stop bij een middeleeuws grafveld met een heel mooi zicht over Durmitor.  We verblijven in sfeervolle en rustig gelegen hutten net buiten Zabljak. Het eten wordt geserveerd in het aangrenzende restaurant. 

Dag 5

We worden een stukje de hoogte in gereden en wandelen via een meer onder de rotswand Crvena Greda naar een tweede meer (met terras). De afdaling gaat grotendeels door naaldwoud en het laatste stuk langs een mooie bergbeek. De wandeling is 12,5 km lang met 250 m stijgen en 600 m dalen. Wie nog energie over heeft kan zich wagen aan een klimparcours door de bomen (optionele activiteit). Terug naar het logies bij Zabljak. 

Dag 6

Vandaag verplaatsen we ons naar het volgende verblijf; een comfortabel hotel met zwembad en al! Vanavond en morgenochtend kun je daar uitgebreid van genieten. Maar eerst wacht ons een goed gevulde dag. We nemen namelijk niet de hoofdweg naar Kolašin, maar we gaan per 4x4, over de bergen. Dat stelt ons in staat om nog een top te beklimmen (als het even meezit picknicken we daar!) en om een traditionele boerderij te bezoeken waar we gastvrij worden ontvangen. Na een bezoek aan de boerderij en een authentieke, vroege maaltijd, arriveren we rond 18 in het hotel. 

Dag 7

Via de hoofdstad Podgorica reizen we naar het meer van Skadar. Op de oevers, in Rijeka Crnojevica, ligt ons pension. We droppen er onze bagage en gaan onmiddellijk op wandel: 9 km met 300 m stijgen en dalen naar Poseljani. Dit mooie dorp heeft oude watermolens en een waterval waarin je kan baden. Per boot varen we in 1.5 u. over de steeds smaller wordende rivier terug naar Rijeka Crnojevica. Het dorpje is heel lang ten prooi geweest aan verval, maar werd enkele jaren geleden beschermd als 'historisch architecturaal landschap.' 

Dag 8

Vandaag gooien we het over een heel andere boeg. We gaan naar een onbewoond eiland vol bos en riet aan de noordzijde van het Skadar-meer voor een hele dag les in bushcraft-technieken. Je leert er brood bakken onder de grond, een schuilplaats bouwen, vissen vangen en in bomen slingeren. Samen met de gidsen ga je op zoek naar eetbare planten en hun mogelijke toepassingen. En het komt er op aan om in de voormiddag héél aandachtig te zijn, want je middageten vang, verzamel en bereid je merendeels zelf... Na deze heerlijke dag overnachten we een tweede keer in Rijeka Crnojevica.

Dag 9

En dan bereiken we de kust. Logeren doen we in het historische Stari Bar. Liggen er vlakbij Stari Bar toch wel geen geweldige canyons zeker? Gewapend met een degelijke uitrusting en onder deskundige begeleiding kunnen we ten volle genieten van de meest complete van alle bergsporten: canyoning! Al glijdend, rapellend, zwemmend en springend bekijken we de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd voor zowel jong als oud. En wat helemaal tof is, het water in deze rivieren is aangenaam van temperatuur. Standaard reserveren wij de redelijk eenvoudige canyoning (type Rikavac). Maar mits toeslag kan je ook voor een langere en meer uitdagende versie kiezen.

Stari Bar is als een indrukwekkende vesting onder de berg Rumija gelegen en is deel van Montenegro’s grootste havenstad Bar. In dit ‘klein Istanbul’ voel je de nabijheid van de Oriënt. Ons mooie hotel ademt ook deze oosterse sfeer en is verder erg comfortabel uitgerust met zwembad en wellness. 

Dag 10

Op weg naar het laatste logies ziet de zee er onweerstaanbaar uit, dus houden we halt voor enkele uurtjes zwem-, strand- en picknickplezier. Daarna rijden we naar de baai van Kotor; de natuurlijke en culturele schoonheid van deze immense mediterrane fjord trekt veel toeristen aan maar we kunnen het niet links kunnen laten liggen.

Ons kleinschalige appartementencomplex buiten de stad heeft een tuin met zwembad. We voorzien een taxi heen en terug naar Kotor (5 km) waar je op eigen houtje op verkenning kan gaan. 

Dag 11

We sluiten af in stijl! In het nabijgelegen Tivat schepen we in voor een zeiltocht over de Adriatische zee. We varen de baai van Kotor uit en ronden een deel van het Lustica-schiereiland. Daarbij maken we stops in enkele baaitjes met kraakhelder water, waarin het zalig zwemmen is. Als de zee kalm genoeg is kunnen we tot vlakbij de blauwe grot varen. Wie durft naar binnen zwemmen? Een feestelijk diner rondt deze dag en deze reis mooi af.

Dag 12

Transfer naar de luchthaven van Podgorica (ca. 1.5 u.) en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1900
Voorschot: € 690 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers te land en te water
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 12, behalve het avondmaal op dag 9 en de lunch en het avondmaal op dag 10
 • bagagevervoer
 • huur materiaal
 • Nederlandstalige begeleiding
 • professionele begeleiding activiteiten
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • het avondmaal op dag 9 en de lunch en het avondmaal op dag 10
 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden
 • evt. inkomgeld Adventure Park dag 5 (max. € 15)
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Vanaf 10 jaar.


Wandelniveau

. We maken 5 wandelingen. Je hoeft geen atleet te zijn maar je moet op z’n minst graag wandelen en over enige fysieke conditie beschikken.

12 km - 750 m stijgen en dalen
8 km - 650 m stijgen en dalen
12,5 km - 250 m stijgen en 600 m dalen
10,5 km - 500 m stijgen en dalen 
9 km - 300 m stijgen en dalen 

Voor de rafting heb je geen ervaring nodig; het is geen wildwater rafting, maar rustig voortkabbelend kan je het ook niet meteen noemen. Voor de canyoning is een beetje heldenmoed vereist, maar het gaat om een initiatie. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.


Logies

We slapen:

 • 3 nachten in verzorgde stenen lodges met privé-sanitair 
 • 2 nachten in sfeervolle en rustig gelegen hutten met gemeenschappelijk sanitair blok
 • 1 nacht in een luxueus resorthotel met binnenzwembad met privé-sanitair, tuin en terras
 • 3 nachten in een comfortabel pension met privé-sanitair en tuin
 • 2 nachten in een kleinschalig appartementencomplex met privé-sanitair, tuin en zwembad.


Maaltijden

De ontbijten nemen we in het logies. Voor ’s middags regelt de begeleider een picknick. De avondmalen bestaan uit vlees, verse groenten (koolsla, tomaten, komkommer, gegrilde paprika’s) in combinatie met pasta, gekookte aardappelen of frieten. Soms is er soep, soms een dessert, soms allebei.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen/activiteiten draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat zijn avontuurlijke vakanties waarin wandelen en buitensport centraal staan. Als een manier om te ontdekken en te beleven. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines (SN) en Austrian Airlines (OS).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN 2901Brussel 12/07/2023 06:50Wenen 12/07/2023 08:35
OS 727Wenen 12/07/2023 12:55Podgorica 12/07/2023 14:15
OS 728Podgorica 23/07/2023 15:00Wenen 23/07/2023 16:25
SN 2906Wenen 23/07/2023 18:10Brussel 23/07/2023 19:55

Alle vervoer ter plaatse is geregeld en op privé-basis, ook de boot- en zeiltocht.


Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust en een alpien klimaat in de hoge bergen. Tijdens deze reis verwachten we meestal zuiders  warm weer aan de kust. In de bergen is het meestal aangenaam wandelweer (gemiddeld tussen 17 en 23°) met kans op mist of een regen- of onweersbui. In de bergen koelt het 's nachts flink af (tot 5°). Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)
 • regenhoes voor dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen
 • oude sportschoenen of waterschoenen voor de canyoning en rafting (geen slippers)

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • pull
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short/bermuda
 • zwemgerief

 Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • handdoeken voor wateractiviteiten en strand
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak
 • lunchbox

Diversen

 • evt. (niet smeltbare) tussendoortjes
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart/kidsID.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je kan in de grotere plaatsen terecht aan geldautomaten en je kan in de meeste winkels en horeca-zaken met de kaart betalen. Je neemt best al een startbedragje mee van thuis. 


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Missie Montenegro
Canyoning Montenegro (via Steven Eerdekens)
Montenegro Wild Beauty