Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

28/12/2023 - 6/01/2024

prijs € 1880


Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

28/12/2023 - 6/01/2024

prijs € 1880


Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

28/12/2023 - 6/01/2024

prijs € 1880


Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

28/12/2023 - 6/01/2024

prijs € 1880


Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

28/12/2023 - 6/01/2024

prijs € 1880


prijs € 1880
10 dagen
Reisdatum: 28/12/2023 - 6/01/2024
Deelnemers: min. 8 - max. 17
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 23MA8CHA1
Gezinsreis Marokko
Een reis kleurig als een schilderspalet en geurig als een kruidenboeket. Marokko betovert met zijn landschappen en de warmte van zijn bevolking die wij al lang geleden in ons hart hebben gesloten. We gaan op zoek naar de wervelende soeks van Marrakech, de eeuwenoude kasba’s aan de voet van de Hoge Atlas en exotische palmoasen. Logeren doen we in karaktervolle logiesplaatsen, waarvan 1 nachtje als echte nomaden in een comfortabel tentenkamp temidden van eindeloze zandduinen. je wordt er helemaal warm van.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kennismaking met zuidelijk Marokko vanuit charmant logies
 • Toffe lokale ploeg & decennialange expertise in deze regio
 • De magie van de woestijn
 • Thuis bij de broers Taghta in hun schilderachtig gelegen kasba
 • Spectaculaire rit door de Hoge Atlas naar Aït Ben Haddou
 • Ronddwalen in Marrakech

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Marrakech. Transfer naar het logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats).

Misschien kunnen we al een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech: rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en stilaan hét symbool van Marrakech.  Hier word je meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Dag 2

Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 aan de voet van de Hoge Atlas. Ze werd de hoofdstad van een groot rijk dat zich uitstrekte tot  Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. 
Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Bab Agnaou, de mooiste toegangspoort, de 12de-eeuwse koranschool Ben Youssef Medersa, de ruïnes van het El Badi-paleis, het sprookjeachtige Bahia-paleis met tuinen,... Tussendoor kunnen we relaxen op een van de vele dakterrassen en/of in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Tweede overnachting in een riad.

Dag 3

Eén van de indrukwekkendste ritten die je in Marokko kan maken, is de doorsteek van het Atlasgebergte. Dat doen we in een dagvullende tocht van Marrakech oostwaarts naar El Qal’at M’Gouna, uiteraard met de nodige stops onderweg.

De volgende 3 nachten logeren we in de sobere maar sfeerrijke kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. Een magische plaats.

Dag 4

We trekken voor een dagtocht verder de Rozenvallei in, vooral bekend omwille van het geurige water dat gedistilleerd wordt uit de blaadjes van de Damasceense rozen. We wandelen langs en soms door de M'Goun-rivier.

Oudejaarsavond!

Dag 5

We brengen enkele fijne uren door bij een familie in El Qal’at M’Gouna en leren het dagelijkse leven wat beter kennen. We nemen ook deel aan een kookworkshop die ons inwijdt in de geheimen van de Marokkaanse keuken, een festijn voor de zintuigen. 

Dag 6

Op weg naar Zagora bezoeken we Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook al vaak gebruikt als locatie voor historische films. Tamnougalt (‘ontmoetingspunt’) is een prachtig complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek. 

Door de vallei van de Drâa, met zijn duizenden palmbomen, bereiken we het woestijnstadje Zagora, de 'poort van de woestijn' met zijn lemen huizen en krakend helder licht. 

Dag 7

In het gezelschap van kamelen trekken we voor anderhalve dag te voet de woestijn in. Wat een belevenis! Wanneer we de Draa-rivier verlaten, maakt het groene landschap plaats voor de echte woestijn. Je moet een knop omdraaien en je openstellen voor de woestijn, met haar schoonheid die steeds andere vormen aanneemt, haar indrukwekkende stilte en rust, haar grootse nachtelijke sterrenhemels. Het wandelen op het rustige ritme van de dromedarissen, de gezellige avond bij het vuur samen met je medereizigers en de lokale ploeg... het zijn momenten als deze die je nooit meer vergeet.

Overnachten doen we als bedoeïenen in een comfortabel tentenkamp temidden van eindeloze zandduinen. ’s Avonds gaat de zon in het westen onder in een gouden kleurengloed. 

Dag 8

We zetten onze woestijntocht nog enkele uren verder en worden dan terug naar Zagora gebracht, waar we logeren in een sfeervol riad-hotel.

Na de droogte van de woestijn wil je misschien wel een duik nemen in het met palmbomen omzoomde zwembad, maar pas op: in de wintermaanden met hun soms vrieskoude nachten is het water verraderlijk koud! 

Dag 9

Een mooie rit langs de kasba’s en palmenplantages van de Drâa-vallei brengt ons naar de ‘ksar’ Ait Ben Haddou, het eindpunt van onze reis. Het versterkte dorp dat te boek staat als het mooiste voorbeeld van traditionele Zuid-Marokkaanse architectuur en dat als decor gebruikt werd in vele avonturenfilms. Het authentieke pension waar we logeren, ligt op 200 m van de poort van de ksar en heeft een zwembad.

Dag 10

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Marrakech voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1880
Basisprijs kind tot en met 11 jaar: € 1770
Voorschot: € 660 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 10
 • gebruik kampeeruitrusting (incl. matras en beddengoed op dag 7)
 • begeleiding
 • lokale ploeg.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien (€ 20 à 30)
 • inkomgelden (ca. € 10)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Vanaf 7 jaar.


Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  tot  voor de wandelingen, die bestaan uit 1 hele en 2 halve dagtochten. Tijdens de dagtocht in de Rozenvallei wordt er ca. 500 m geklommen en gedaald. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Enige interesse in de Marokkaanse cultuur is aangewezen. 


Logies

We overnachten 8 x in zorgvuldig uitgekozen charme-logiesplaatsen. In Ait Ben Haddou en Zagora is er een zwembad, maar houd er rekening mee dat water in de winter, door de koude nachten, te fris kan zijn om te zwemmen.

Op dag 7 slapen we in een comfortabel tentenkamp, waar matrassen en beddengoed aanwezig zijn. Je hoeft dus geen slaapzak en –matje mee te brengen.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. 's Middags en 's avonds eten we op restaurant. Tijdens de tweedaagse tocht wordt het eten door een kok klaargemaakt. De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT637Brussel 28/12/2023 11:45Marrakech 28/12/2023 15:10
AT1461Ouarzazate 06/01/2024 07:50Casablanca 06/01/2024 09:25
AT832Casablanca 06/01/2024 13:10Brussel 06/01/2024 16:35

Het vervoer ter plaatse gebeurt met een minibus met chauffeur.


Klimaat

De winters in zuidelijk Marokko zijn zonnig en mild. Overdag is het aangenaam warm en ’s nachts fris tot koud (mogelijk tot 0° tijdens de kampeernacht). Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Schoeisel & kousen

 • comfortabele wandelschoenen
 • lichte schoenen of wandelsandalen
 • watersandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • lichte (wandel)broeken
 • warme trui of fleece
 • lichte trui of fleece
 • T-shirts (geen topjes)
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda tot aan de knie (geen short).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamplamp 
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds
 • evt. oordoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Reispas (internationaal paspoort), geldig voor minstens de duur van je verblijf.

Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.


Geld

 • De Marokkaanse munt is de dirham. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter
 •  Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren.
 • Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in Marrakech kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: