Jordanië - Wereldwonder en woestijn - gezinsreis


10 dagen

29/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 2350


Jordanië - Wereldwonder en woestijn - gezinsreis


10 dagen

29/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 2350


Jordanië - Wereldwonder en woestijn - gezinsreis


10 dagen

29/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 2350


Jordanië - Wereldwonder en woestijn - gezinsreis


10 dagen

29/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 2350


Jordanië - Wereldwonder en woestijn - gezinsreis


10 dagen

29/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 2350


prijs € 2350
10 dagen
Reisdatum: 29/12/2023 - 7/01/2024
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 23JO8AAA2
Al 2 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

131
36-451

Geslacht:

mannen0
vrouwen2
Gezinsreis Jordanië
Het gastvrije koninkrijk Jordanië herbergt een schat aan historische bezienswaardigheden en bovendien kan je er ook prachtige tochten maken. Uiteraard gaan we naar de Dode en Rode Zee, maar we nemen je vooral mee naar 2 plaatsen die zó uit een film lijken te komen en waar Jordanië zo geliefd is om geworden: Petra en Wadi Rum. De magische rotsstad Petra is echt een wereldwonder. En Wadi Rum... enkele dagen doorbrengen in deze oogverblindend mooie woestijn, kamperen rond een vuur, babbelen met de Bedoeïenen, het zijn belevenissen die je nooit meer vergeet!   

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Arabische gastvrijheid
 • Wereldwonder Petra
 • Trekking in de Wadi Rum-woestijn
 • Dode en Rode Zee
 • Jarenlange samenwerking met onze Jordaanse collega's

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

9 Beoordelingen

reviews van klanten

We kunnen deze reis iedereen aanbevelen! Variatie ten top... Op een week tijd kan je genieten van de wereld van de Nabateërs, het wondermooie landschap van de Wadi Rum, heerlijk dobberen op het water in de Dode Zee, of snorkelen en genieten van de prachtige koraalvissen in de Rode Zee. En niet te vergeten, de prachtige Romeinse site.... Jerash... die nog meer tot zijn recht komt in de lente, als ze omgeven is door klaprozen, fris groen, en gele bloemetjes.

Nancy B. -

Adembenemend op allerlei vlakken: natuur, cultuur én contact met de plaatselijke bevolking!

Pieter M. -

Een superleuke familiereis aangepast aan zowel de kinderen als de ouders, mooie wandeldagen, cultuur opsnuiven, met de Bedoeïenen op stap, gezellige kampplaatsen! Een reis om nooit meer te vergeten.

Graziella M. -

Erg gevarieerde reis: zee, woestijnen, bergen, antieke ruïnes. Jordanië heeft veel te bieden op een kleine oppervlakte. Aangename mengeling van cultuur en natuur.

Dirk J. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Amman.

Trans­fer (ca. 1 u.) naar een hotel met zwembad vlak naast de Dode Zee.

Dag 2

Rustig ontbijten en dan kunnen de liefhebbers gaan baden in de Dode Zee, de laagste plaats op aarde (429 m onder de zeespiegel). Het is een speciale ervaring om op het water te dobberen waarin je niet kan ondergaan omwille van het hoge zoutgehalte. (Meestal is het ook in de winter warm genoeg om het water in te gaan.) 

Na de lunch stappen we in de bus en rijden we naar Petra, één van de meest fascinerende archeo­logische plaatsen ter wereld. Petra werd bijna volledig uitgehouwen in de rotsen door de Naba­teeërs. Tussen de 4de eeuw v. Chr. en 106 na Chr. was deze stad het centrum van hun rijk. De ligging alleen al is adembe­ne­mend: aan de rand van Wadi Araba, volledig om­ringd door grote en kleine heuvels en bergen.

We overnachten 2x in een comfortabel hotel.

Dag 3-4

De meeste toeristen wandelen vanaf de inkom door de 'siq' (kloof), met aan het einde het beroemde en enorm fotogenieke zicht op de 'Treasury', en keren dan terug. Dat doen wij uiteraard ook, maar Petra is veel te mooi om het enkel hierbij te houden. Wij blijven dus wat langer en wandelen langs tem­pels, graven, theater, offer­plaatsen, colonnades, ... Soms gaan we door kloven tussen de bergen, soms klimmen we naar hoge heuveltop­pen. We bezoe­ken ook het nabijgelegen Al-Beidha, waar de oudste ruïnes tot 9000 jaar teruggaan, en het zgn. Little Petra.

Oudejaarsavond in Petra!

Op het einde van dag 4 nemen we afscheid van het mooie Petra. We rijden eerst over de Desert Road, nadien over een klein wegje tussen veelbelovende, indrukwekkende rotsmassieven naar Rum. Daar bevindt zich het 'hoofdkwartier' van de Deser­t Patrol, die in vroegere tijden over de stammenvrede waakte en zich verplaatste per kameel, en de ingang van de 'Wadi Rum Protected Area'. In dit gebied van 720 km² zijn de Bedoeïenen de baas en speelt ons woes­tijnavontuur zich af.

Wist je dat sinds 1200, het einde van de kruistochten, in het Westen de kennis over de ligging van Petra verloren was gegaan? In 1812 hoorde de jonge ontdekkingsreiziger J.L. Burckhardt verhalen over fantastische ruïnes die verborgen lagen in een ontoegankelijk rotslandschap. Met een list slaagde hij er in Petra te zien te krijgen en heeft hij de westerse wereld van ‘zijn’ ontdekking op de hoogte gebracht.

Dag 5-7

Geen snelle rondrit met jeep of quad en weer weg, maar 3 heerlijke dagen trekken we vooral te voet door deze fotogenieke woestijn, dichtbij de grens met Sa­oedi-Arabië. De afgeronde, veelkleurige zandsteenrot­sen nemen grillige vormen aan en de vergezichten zijn adembenemend mooi. Niet voor niets werden hier al meerdere films opgenomen, waarvan blockbuster Dune de laatste in het rijtje is. We leven op het ritme van de Bedoeïenen en genieten van de schoonheid die ons omringt. 

We overnachten 4 x in tenten, telkens op een andere plaats.

Wist je dat veel mensen die op reis zijn geweest in de woestijn, niet anders kunnen dan er naar terugkeren? Hoewel het een primitieve vorm van reizen is zonder comfort, is het tegelijk ook een pure reisvorm. Je moet een knop omdraaien en je openstellen voor de woestijn, met haar schoonheid die steeds andere vormen aanneemt, haar indrukwekkende stilte en rust. De grootse nachtelijke sterrenhemel en de gezellige avonden bij het vuur samen met je medereizigers en de lokale ploeg, het zijn ervaringen die je nooit meer vergeet.

Dag 8

Vandaag loopt ons woestijnavontuur ten einde. Maar niet zonder dat we eerst van dichtbij kennis hebben gemaakt met het 'schip der woestijn', de kameel! Het is een éénbultige kameel, het dier dat wij dromedaris noemen. We hobbelen naar het dorp Rum, waar we in de namiddag afscheid nemen van onze vrienden de Bedoeïenen.

Het is geen honderd kilometer rijden van de absolute droogte van de woestijn naar het diepblauwe water van de Golf van Aqaba. Deze badplaats is bijzonder mooi gelegen, ingesloten door de Rode Zee aan de ene en de bergen aan de andere kant. 

We genieten opnieuw van een bad en een echt bed in een mooi resort in Tala Bay, nabij Aqaba (maar wees er zeker van dat je de weidse sterrenhemel nog lang zal missen!).

Dag 9

Vrije dag in Aqaba: zwemmen in het grote zwembad van het hotel of in zee, en/of snorke­len boven de mooie koraalriffen. (Normaalgezien is het in deze periode aangenaam warm in Aqaba, met een zeetemperatuur van 22°.) 

Dag 10

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 2350
Basisprijs kind t.e.m. 11 j. op kamer ouders (max. 1): € 1800
Basisprijs kind t.e.m. 11 j. (niet op kamer ouders): € 2100
Voorschot: € 830 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten 
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies (incluis het gebruik van de tenten en het gemeenschappelijk kampeermateriaal)
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt dag 10 (behalve lunch in Aqaba)
 • water tijdens de trekking en koffie/thee bij het ontbijt
 • bagagevervoer
 • huur kamelen
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Engelstalige lokale gidsen + chauffeurs
 • groepsvisum.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • lunch in Aqaba op dag 9
 • fooien (ca. 30 dinar)
 • inkomgelden (reken op ca. 100 euro)
 • evt. activiteiten in Aqaba (bv. snorkelen)
 • evt. reisverzekering.    

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis met wandelniveau  en . Je hoeft geen atleet te zijn, maar een goeie fysieke conditie en een sportieve ingesteldheid zijn wel nodig. We ontdekken Petra en Wadi Rum te voet. In Petra zijn het de hoogteverschillen die niet te onderschatten zijn. In Wadi Rum is het - hoewel dit een rotswoestijn is - het soms mulle zand dat het wandelen kan bemoeilijken.

Het gebrek aan comfort tijdens het kamperen (3 nachten) draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Logies

 • Aan de Dode Zee, Petra en in Aqaba slapen we in een goed hotel.
 • In Wadi Rum slapen we in tenten (zie foto; dus geen vast tentenkamp) of – voor wie wil - in open lucht, op erg mooie, door de bedoeïenen uitgekozen plaatsen. (Van de deelnemers wordt verwacht dat ze een handje toesteken bij het opzetten van de tenten). Kamperen in de woestijn beperkt de sanitaire mogelijkheden tot een minimum. Toch blijkt dit voor de deelnemers geen enkel probleem op te leveren. Onze lokale ploeg voorziet ruim in vers drinkbaar water. Dit wordt gebruikt om te koken, als drinkwater en ook voor de lichaamshygiëne. Het spreekt voor zich dat zo zuinig mogelijk met water dient omgesprongen te worden. Voorzie voor de dagelijkse wasbeurt(en) best vochtige doekjes om je tussendoor te verfrissen. Het is absoluut nodig om geen sporen van "sanitaire stops" achter te laten. Toiletpapier vergaat slechts uitermate langzaam in een droge omgeving als de woestijn. Ook als het wordt begraven, komt het na verloop van tijd weer bloot te liggen doordat de wind het zand verplaatst of dieren het uitgraven. Met als resultaat dat op plaatsen waar regelmatig toeristen komen (mooie bivakplaatsen of nabij bekende prehistorische sites), toch resten van toiletpapier te vinden zijn. Het verbranden van toiletpapier is een veelvoorkomend gebruik, maar bij gebruik van vochtige doekjes levert dit problemen op. Daarom raden wij aan de deelnemers van onze woestijnreizen aan om kleine papieren zakjes mee te brengen (zoals die worden gebruikt voor maandverbanden), waarin de gebruikte vochtige doekjes kunnen verpakt worden tot het bij de terugkeer naar de bewoonde wereld met de rest van het afval wordt verwijderd. Het klinkt allicht omslachtig, maar eens in de praktijk blijkt het allemaal best mee te vallen!

Maaltijden

De dagen dat we op hotel logeren, ontbijten we daar ook en eten we minstens één keer per dag warm op restaurant. Het middagmaal is een snack of picknicklunch.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

Voor deze reis vliegen we met de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines (SN) en Austrian Airlines (OS).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
SN2901Brussel 29/12/2023 06:40Wenen 29/12/2023 08:25
OS853Wenen 29/12/2023 11:00Amman 29/12/2023 16:35
OS854Amman 07/01/2024 03:30Wenen 07/01/2024 06:20
SN2908Wenen 07/01/2024 07:40Brussel 07/01/2024 08:40

Het vervoer ter plaatse gebeurt met een privé-bus en met jeeps (in de woestijn).


Klimaat

Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer (overdag) en droger. In Petra en Wadi Rum kan het 's nachts flink afkoelen. Een degelijke, warme slaapzak is dus een must.

Normaalgezien is het in deze periode warm genoeg om te baden in de Dode en Rode Zee, maar ook in Jordanië laat de klimaatverandering zich voelen en zijn er steeds vaker periodes van uitzonderlijke weersomstandigheden (warmer of kouder, natter of droger dan normaal).

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas/duffel bag is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen
 • watersandalen (voor in de Dode en Rode Zee).

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • slaapmatje
 • warme slaapzak
 • keukenhanddoek

Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden door Anders Reizen voorzien.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • trui / fleece
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • warme pyjama
 • bermuda tot aan de knie (geen short)
 • zwembroek/badpak

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Jordaniërs.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift
 • tasje met toiletpapier, lucifers, vochtige doekjes en kleine zakjes (zie Logies)

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 liter).

Diversen

 • zonnebril
 • zaklamp of hoofdlamp
 • wereldstekker (in Jordanië zijn er stopcontacten met 3 gaatjes of spleetjes)
 • evt. wandelstokken
 • buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Reispas

Voor Jordanië heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.

Visum

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Indien je deelneemt aan één van onze groepsreizen kunnen wij gratis voor een groepsvisum zorgen. Hiervoor dienen wij min. 2 weken voor vertrek in het bezit te zijn van alle gegevens zoals die te vinden zijn op de identiteitsbladzijde van je reispas: naam, voornamen, geboorteplaats- en datum, datum en plaats van uitgifte, geldigheidsdatum en nummer (2 letters + 6 cijfers).

Tip

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De munt is de Jordaanse dinar, in het Engels JD (‘djeedie’) genoemd. Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In de luchthaven en Aqaba kan je met je betaalkaart ook geld afhalen. In de hotels kan je met de kaart betalen.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer hiervoor een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Wadi Rum
Petra