Indonesië - Ontdekkingsreis op Java en Bali


17 dagen

18/07/2023 - 3/08/2023

prijs € 3860


Indonesië - Ontdekkingsreis op Java en Bali


17 dagen

18/07/2023 - 3/08/2023

prijs € 3860


Indonesië - Ontdekkingsreis op Java en Bali


17 dagen

18/07/2023 - 3/08/2023

prijs € 3860


Indonesië - Ontdekkingsreis op Java en Bali


17 dagen

18/07/2023 - 3/08/2023

prijs € 3860


Indonesië - Ontdekkingsreis op Java en Bali


17 dagen

18/07/2023 - 3/08/2023

prijs € 3860


prijs € 3860
17 dagen
Reisdatum: 18/07/2023 - 3/08/2023
Deelnemers: min. 10 - max. 18
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23ID8JBA1
Al 3 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

131
151
36-451

Geslacht:

mannen1
vrouwen2
Gezinsreis Indonesië
Indonesië, een archipel van duizenden eilanden, de 'gordel van smaragd'. Toeristisch? Ja, maar daar zijn veel redenen voor. Tijdens deze mooi uitgebalanceerde actieve reis ontdek je zowel natuurpracht, cultureel erfgoed en overheerlijk eten als exotische stranden en groene rijstvelden. Op Java, het hart van Indonesië, nemen wij je van het culturele epicentrum Yogyakarta met zijn beroemde tempels mee naar vulkanen en natuurgebieden. Ook op Bali laten we ons al wandelend en fietsend meeslepen door cultuur, ontdekken we kleine dorpen in een diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen én genieten we natuurlijk van zee & strand.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Goed evenwicht tussen actie en relaxen, tussen cultuur en natuur
 • Tempels van Prambanan en Borobudur 
 • Rafting en mountainbiken
 • Wondere wereld der vulkanen
 • Per fiets en te voet langs dorpjes en door rijstvelden 
 • Strandplezier in Lovina en Sanur

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis

Brussel-Jakarta.

Dag 2

Aankomst in Jakarta

We komen aan in Jakarta en worden naar een mooi hotel gebracht met moderne kamers, een binnenzwembad en een grote gym in de buurt van de luchthaven. 

Wist je dat Indonesië uit zo maar even 16.000 eilanden bestaat?

Dag 3

Verder naar Yogyakarta

Een ochtendvlucht brengt ons in anderhalf uur naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van het eiland Java, en we checken in voor de komende 4 nachten. We relaxen wat op het terras van de kamer of in de tropische tuin bij het zwembad.
Tegen de avond gaan we naar Alun-Alun-Kidul, een nogal speciaal plein met 2 grote banyanbomen waar een soort test plaatsvindt... Doe jij mee? Met de becak (fietstaxi) keren we terug naar het hotel. 

Dag 4

Citytour Yogya

We nemen opnieuw enkele becaks voor een goedgevulde voormiddag. We bezoeken o.a. de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie, en het Kraton, een voormalig 18de-eeuws sultanpaleis. Op de uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung bevindt, vallen er heel veel producten te ontdekken, waaronder groenten en fruit waar je nog nooit van gehoord hebt. Ook een kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya mag niet ontbreken.
Na de lunch bij het ViaVia Reiscafé, keren we terug naar ons hotel en ben je de rest van de namiddag vrij. 

Dag 5

Fietstocht en Prambanan

In de voormiddag fietsen we rustig langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijgen een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java. Onderweg bezoeken we een kroepoekfabriekje en een steenbakkerij, en leren rijst planten.
En dan is Prambanan aan de beurt, de grootste hindoe-site van Indonesië en een van de belangrijkste culturele trekpleisters van Zuidoost-Azië.  Het complex werd gebouwd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244  tempels, maar slechts enkele zijn gerestaureerd. Het hoogtepunt is de centrale compound, met 8 hoofd- en 8 kleine tempels.

Indien er interesse is, pikken we 's avonds een dansvoorstelling van de Ramayana mee. Onder begeleiding van een groot slagwerkorkest - 'gamelan' heet dit - maken de gemaskerde dansers en danseressen de meest sierlijke bewegingen.

Dag 6

Borobuduer en rafting

Nog een top cultureel icoon in Zuidoost-Azië is het boeddhistische heiligdom Borobudur, een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Dit kolossale monument torent uit boven een lappendeken van flesgroene rijstvelden en stukjes tropisch bos.

In de namiddag wagen we ons aan een niet te moeilijke rafting op de Elo Rivier, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. 

Wist je dat rafting een goeie manier is om op plaatsen te komen waar de natuur de baas is?

Dag 7

Naar Nationaal Park Bromo Tengger Semeru

Na een vroeg ontbijt brengt een dagvullende rit ons oostwaarts naar het dorp Tumpang, vertrekpunt voor de ontdekkingstocht in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru. Je hoeft in Indonesië niet ver te zoeken om een vulkaan te vinden, maar dit nationaal park herbergt maar liefst vijf vulkanen naast elkaar. Deze kegelvormige toppen liggen verspreid over een maanlandschap dat is ontstaan uit de oude Tengger-caldera. De meest opvallende is de nog actieve Gunung Bromo, die 2329 m hoog oprijst uit een krater van bijna 10 km breed, omgeven door de 'zee van zand'.

Dag 8

Wandeling Cemoro Lawang

In een open truck rijden we naar het hoogland van de Tengger, een bergvolk dat leeft op de hellingen van Gunung Bromo. Na de middag wandelen we doorheen de vulkanische zandzee en langs een niet-toeristische route naar Cemoro Lawang, een klein dorpje op de rand van de krater. De wandeling is een lust voor het oog voor zowel ouders als kinderen. We overnachten in een schitterend gelegen hotel op de rand van de immense caldeira, met zicht op de Bromo.

Dag 9

Klim kraterrand en transfer naar Ijen

De liefhebbers kunnen - al dan niet vóór zonsopgang - de trappen naar de kraterrand beklimmen. Het is ook een gelegenheid om er even bij stil te staan hoe vulkanen tegelijk leven kunnen geven als verwoesting aanrichten. Indonesië ligt in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar. Gelukkig kunnen die vrij accuraat worden voorspeld door de vele seismografische stations. De mineraalrijke as uit de vulkanen verspreidt zich over het omringende land en wordt door het water in de rivieren en beken meegevoerd, en dat zorgt ervoor dat Indonesië zo'n vruchtbare grond heeft. 

Bij terugkomst in het hotel, nemen we het ontbijt en daarna rijden we naar Bondowoso, een dorpje in de nabijheid van het Ijen-kratercomplex.

Overnachting in een comfortabel hotel met zwembad. 

Dag 10

Wandeling Ijen en ferry naar Bali

Vroeg uit de veren voor verplaatsing richting Ijen plateau. Het is een woeste streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. We klimmen langs een vrij gemakkelijk maar steil pad naar de rand van de Ijen-krater, waar we prachtig uitzicht hebben op het kratermeer. Dat biedt een haast onwerkelijk schouwspel: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen.

Na dit bezoek, gooien we het over een heel andere boeg. We rijden naar de oostkust en laten ons met de ferry overzetten naar Lovina Beach, aan de noordkust van Bali. Lovina Beach is de verzamelnaam van een aantal kustplaatsjes en stranden uit donkerkleurig zand, die samen het vakantieoord vormen. We overnachten in een mooi hotel met zwembad, niet te ver van het strand. 

Dag 11

Dagje kust

Een vrije dag vandaag: zwemmen of snorkelen in het heldere zeewater, relaxen bij het zwembad van het hotel. In de wellness kan je je eens heerlijk laten masseren, een activiteit die op Bali tot kunst is verheven.
's Avonds maken we een prauwtocht op zee bij zonsondergang.  

Dag 12

Naar Ubud en 2-merenwandeling

Transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Ons hotelletje met zwembad voor de komende nachten is mooi en rustig gelegen op een 4-tal km van de stad.

Een kort ritje brengt ons naar een uitkijkpunt vanwaar we twee meren zien liggen tussen tropisch groen op 1000 m hoogte. De meeste toeristen stoppen hier maar even voor een foto, maar wij dalen met een gids af tot aan het Buyan-meer, en wandelen daarna verder door het tropische regenwoud naar het Tamblingan-meer. Het is een supermooie wandeling van ongeveer 2,5 uur. Daarna keren we terug naar het hotel in Ubud.

Dag 13

Mountainbike bergaf

We worden naar Kintamani gebracht, gelegen bij de vulkaan Batur. Daar springen we op een mountainbike en bollen we in een uur of 4 naar beneden, helemaal tot in Ubud. Het gaat soms steil bergaf en af en toe moet je flink op je remmen staan. Nadien is er misschien nog wat tijd om de kunst van het afbieden (‘tawarren’) te beoefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan ambachtelijke spullen vindt. 's Avonds genieten we van een typisch Balinese specialiteit: bebek of ayam betutu, gestoomde eend of kip.

Dag 14

Wandeling rijstvelden en erfjes - naar Sanur

Vandaag staan de schitterende rijstvelden waarvoor Bali zo bekend is op het programma. Enkele prachtige uitzichtpunten leveren een mooi beeld op van de omgeving. Maar we wandelen niet alleen langs de rijstvelden, we trekken ook over verborgen paadjes doorheen een rijke vegetatie van tropische planten, bomen en kruiden. Op ons pad liggen kleine erfjes, we zien de mensen (groot en klein) bezig in hun dagelijks leven en leren wat bij over de kleine huistempeltjes en offergaven.

In de late namiddag trekken we naar Sanur en zo zijn we aan de zuidkust beland. Onze cottages liggen in een groene tuin met zwembad, op 10 minuutjes wandelen van het strand. 

Dag 15

Strand & relax

Velen beschouwen Sanur als 'precies goed', met een goeie mix van lokale zaakjes en resorts. Het strand is niet zo breed, maar afgezoomd met lommerrijke bomen en beschermd door een rif en golfbrekers, met heerlijk heldere golven. Ideaal dus om nog een zalig dagje door te brengen. 

Dag 16

Bye bye

We hebben nog de hele dag onze cottages ter beschikking en kunnen dus nog rustig het grootste deel van de dag aan de kust doorbrengen. En terwijl de kids de koffers pakken, kunnen de ouders het 5 km lange wandelpad langs het strand bewandelen ;-)

Opfrissen, laatste avondmaal en dan naar de luchthaven van Denpasar voor de terugreis.

Dag 17

Terug thuis

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs vanaf 12 jaar: € 3860
Basisprijs tot en met 11 jaar: € 3440
Korting 3-persoonskamer (per persoon): € -110
Voorschot: € 730 per persoon

Inbegrepen

 • internationale vluchten
 • luchthaventaksen voor internationale vluchten
 • binnenlandse vlucht Jakarta-Jogyakarta
 • vermelde transfers
 • logies
 • maaltijden in Indonesië
 • Nederlandstalige begeleiding 
 • lokale Engelstalige gidsen (6x)
 • vermelde activiteiten
 • inkomgelden: tijdens citytour Yogya, combi-ticket Prambanan/Borobudur(*), Bromo Tengger en Ijen NP,
 • 1 massage in Lovina.
(*) Met geldige studentenkaart met foto is er korting voor Borobudur/Prambanan (wordt ter plaatse terugbetaald). Indien je in Borobudur tot boven wil gaan, is er een opleg van € 75. 

Niet inbegrepen

 • evt. optionele activiteiten
 • dranken
 • fooien (max. € 40)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.


Wandelniveau

 en . De meeste wandelingen zijn licht; die rond Bromo en op het Ijen-plateau zijn wat pittiger en vergen wat conditie. Voor de overige activiteiten is geen ervaring vereist. De duur van de reis, het samen reizen in groep en de aard van het land waarin we reizen vereisen bovendien een flexibele instelling.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Logies

We logeren overal in verzorgde, kleinschalige en comfortabele hotels, vaak in bungalowtjes/cottages, meestal met zwembad. 


Maaltijden

Het ontbijt wordt doorgaans gebruikt in het logies, 's middags eten we een picknick of een snack en 's avonds eten we een warme maaltijd in een lokale eetgelegenheid. De Indonesische keuken is bijzonder lekker. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de beroemde satés) en eieren, verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen heel erg aan hun trekken komen.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

 


Vervoer

We vliegen met de luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines.

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
EK184Brussel 18/07/2023 15:20Dubai 18/07/2023 23:55
EK256Dubai 19/07/2023 04:10Jakarta 19/07/2023 15:40
Jakarta 20/07/2023 00:00Yogyakarta 20/07/2023 00:00
EK399Denpasar 03/08/2023 00:05Dubai 03/08/2023 13:20
EK183Dubai 03/08/2023 08:20Brussel 03/08/2023 13:20

We verplaatsen ons met privé-vervoer, becaks (fietstaxi's) en ferry.

 


Klimaat

Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6 u. komt de zon op en om 18 u. is ze ook weer onder. Voor een reis naar Java en Bali ligt de beste reistijd tussen mei en oktober. In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het door de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, licht en makkelijk draagbaar.

Bagage

 • rugzak of reistas (is makkelijker handelbaar dan een koffer) 
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele, luchtige (wandel)broek(en)
 • trui of fleece 
 • T-shirts 
 • zonnehoed of –pet 
 • regenvest
 • sjaaltje 
 • bermuda tot aan de knie (geen shorts)
 • zwemkledij
 • lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstap.

Tip 1: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Indonesiërs.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis.

Tip 2: Je kan in de hotels goedkoop kleren laten wassen.

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 

Diversen

 • kleine paraplu
 • zak- of  hoofdlamp 
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen 
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Geldautomaten (voor de gewone betaalkaart) vind je in Yogyakarta, Malang, Bondowoso, Lovina, Ubud en Sanur. Je neemt ook best best wat cash euro’s mee. Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in de grote steden en dan enkel in grote hotels en in op toeristen afgestelde winkels en restaurants.

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter


Reisdocumenten

Voor reizen naar Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn vanaf de dag van aankomst. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een visum koop je bij aankomst in de luchthaven (€ 30).


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Ubud

Wat ga je thuis aan je vrienden vertellen?

"Dat ik mijn tand in een vulkaan heb gegooid, dat ik door de jungle getrokken ben, het hele verhaal van ontbijt tot in bed." (Siska)

"Ik dronk minstens drie sapjes per dag. Mijn lievelingssapje blijft banana juice." (Karen)

Video: In de klas in Indonesië