Zweden - In de bossen van Zuid-Zweden - gezinsreis


7 dagen

7/08/2022 - 13/08/2022

prijs € 950


niet meer boekbaar

Zweden - In de bossen van Zuid-Zweden - gezinsreis


7 dagen

7/08/2022 - 13/08/2022

prijs € 950


niet meer boekbaar

Zweden - In de bossen van Zuid-Zweden - gezinsreis


7 dagen

7/08/2022 - 13/08/2022

prijs € 950


niet meer boekbaar

Zweden - In de bossen van Zuid-Zweden - gezinsreis


7 dagen

7/08/2022 - 13/08/2022

prijs € 950


niet meer boekbaar

Zweden - In de bossen van Zuid-Zweden - gezinsreis


7 dagen

7/08/2022 - 13/08/2022

prijs € 950


niet meer boekbaar
Gezinsreis Zweden
In zuidelijk Zweden ligt, te midden van de bossen en weilanden van het Smålandse hoogland, een houten, 19de-eeuwse hoeve die smaakvol werd gerenoveerd en uitgebreid tot knus vakantiehuis. Liefhebbers van actie en avontuur kunnen hier deelnemen aan een afwisselende familieweek in de pure natuur.
7 dagen
Reisdatum: 7/08/2022 - 13/08/2022
Deelnemers: min. 6 - max. 20
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22SE8SLA2
Al 12 deelnemers
Wie gaat er mee?

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Pure Scandinavische natuur 
 • Sfeervol verblijf met sauna en hot tub 
 • Tweedaagse kanotocht met bivak in het wild 
 • Fietsen en rotsklimmen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

23 Beoordelingen

reviews van klanten

Dit was een uitdagende reis in de bossen van Zweden. Een stevige wandeling wordt gevolgd door een stevige fietstocht. Gelukkig staat 's avonds steeds een warme sauna op jou te wachten en heeft de gastvrouw een heerlijke maaltijd klaargemaakt. Zeker een aanrader voor mensen die van uitdaging houden maar 's avonds toch comfortabel willen overnachten.

Diebrecht d. -

Alleen maar lovende woorden voor Ronny en zijn team.

Chris B. -

Zin in een actieve grensaftastende vakantie, boek dan deze reis!

Tom W. -

Een actieve en uitdagende groepsreis in Zweden. Leuk dat de groep bestaat uit gezinnen met kinderen van aaneensluitende leeftijd. Om Zweden echt te leren kennen doe je er best nog een week bij waarin je zelf rondtrekt (hebben wij gedaan). Heerlijk ontspannend!

Isabel G. -

Avontuurlijk en pittig, leuk reisje met toch ook de nodige tijd om te relaxen.

Lydie V. -

Deze reis is gewoon formidabel. De sfeer zat goed en de kinderen hebben zich super geamuseerd.

Elke D. -

Een echt avontuur, voor jong en oud.

Joke L. -

Zeer actieve gezinsvakantie met fijne uitdagingen, zowel voor kinderen als volwassenen. Na de inspanning ontspannen bij een glaasje wijn en heerlijk eten.

Lies G. -

Algemene reistips

Dag 1

Afspraak in het Zuid-Zweedse Emhult om 17 uur. Bij een welkomstdrankje maak je kennis met Ronny, een Vlaming die zijn hart in het rustige Zweden verloor en de boerderij omtoverde tot een sfeervol verblijf. Hij geeft uitleg over het huis en de activiteiten. Na de verdeling van de kamers wacht het welkomstdiner. 

Ons verblijf, ‘Kröken’ is net zoals de andere – erg schaarse – woningen in de omgeving, gemaakt van donkerrood geschilderd hout. Hier kom je om te genieten van de schitterende natuur en de leuke activiteiten in een oase van rust en stilte.

Dag 2

Na het ontbijtbuffet trekken we onze wandelschoenen aan. Per familie zoeken we met een GPS de weg naar het klimmassief waar een aantal activiteiten op het programma staan: klimmen, abseilen, tokkelen... De sauna aan het eind van de namiddag doet deugd en in de tuin kan je nog rustig ontspannen voor het diner.

Dag 3

Nadat de +12-jarigen een passende fietshelm en mountainbike hebben uitgezocht, maken we een pittige tocht over rustige landwegen. Voor de jongere kinderen voorzien we een programma dat afhankelijk is van het weer.

Dag 4

Vrije dag met optionele activiteiten. Je kan in het goudzoekersplaatsje Ädelfors je geluk gaan beproeven, paardrijden of een bezoek brengen aan 'Astrid Lindgrens Värld', een themapark rond de figuren uit de boeken van deze Zweedse schrijfster waarvan de beroemdste Pipi Langkous is.  Als het warm genoeg is, is een dagje luieren bij een van de nabijgelegen meertjes niet te versmaden.

Let op voor de de Skogsrå, de boze bosnimf die door de Zweedse bossen rondzwerft. Je kan je enkel beschermen tegen haar indringende blik door je jas binnenste buiten te dragen ...

Dag 5-6

De volgende 2 dagen staat een kanotocht op het programma. We laden bagage, tenten en proviand in waterdichte tonnen en krijgen een kano toegewezen. Na een korte initiatie gaan we het water op voor een tocht op de rivieren Solgenån en Emån. Het peddelen is niet moeilijk. We overnachten in tenten in volle natuur. Ons avondmaal maken we klaar op een kampvuur. Even leven in en met de natuur, weg van alle comfort.

Op dag 6  ’s avonds kunnen we opnieuw genieten van onze ondertussen vertrouwde  sauna.

Dag 7

Na het ontbijt nemen we afscheid. Tack, Svenska!

Uitbreiding

Als je Kopenhagen of Stockholm nog niet hebt bezocht, is het misschien de ideale gelegenheid om een bezoek in te lassen voor of na de reis. Contacteer ons voor meer info.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

T.e.m. 11 jaar: € 710
Vanaf 12 jaar: € 950


Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 7 (behalve lunch op dag 4) 
 • koffie, thee en melk bij het ontbijt
 • water bij middag- en avondmaal
 • Nederlandstalige begeleiding
 • gebruik sauna
 • gebruik kampeermateriaal
 • gebruik specifieke uitrusting
 • BTW. 

Niet inbegrepen

 • transfer heen en terug
 • lokale transfers
 • overige dranken
 • lunch op dag 4
 • activiteiten op dag 4
 • evt. reisverzekering.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Vanaf 6 jaar.

Wandelniveau

Dit is een reis met activiteitenniveau . Voor geen enkele activiteit heb je ervaring nodig. Een  sportieve en wat avontuurlijke ingesteldheid volstaat. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Er wordt gevraagd om een handje toe te steken bij het in- en uitladen van de kano's, het opzetten van het kamp en het koken, afwassen e.d. Als iedereen een beetje helpt, is het werk vlug gedaan. 


Logies

 • Kröken werd gebouwd omstreeks 1830. Ondanks de renovaties eind 19de eeuw, in 1920 en in 1998-2000, is het nog grotendeels in de originele staat. In het oude hoofdgebouw bevindt zich het restaurant. De slaapvertrekken bevinden zich in een nieuwbouw (in dezelfde bouwstijl als het oude gebouw) die sinds 2013 in gebruik is. 
 • Het slaapgebouw is ingedeeld in 4 duplex appartementen met beneden een tweepersoonskamer, boven een kamer voor 3 en een wc in de hal. Gezinnen van 4 tot 6 personen hebben een volledige duplex ter beschikking. Gezinnen van 2 of 3 personen delen eventueel een eenheid (afhankelijk van de grootte van de groep).
 • Naast de oude schuur staat een sanitair blok met toiletten, wastafels, douches én een grote sauna die verwarmd wordt met een Fins houtgestookt sauna-aggregaat.
 • Naast de sauna staat een grote houten tobbe met warm water waarin we de laatste avond kunnen relaxen.
 • Tussen de appel-, krieken- en kersenbomen tenslotte bevindt zich een vuurplaats waar we ‘s avonds rond het kampvuur kunnen zitten. 
 • Tijdens de kanotocht slapen we in tenten.

Maaltijden

 • Ontbijt en avondmaal nemen we in het logies. Het middagmaal is meestal een picknick.
 • Bij ontbijt in het vakantiehuis zijn koffie, thee, melk en chocomelk inbegrepen; bij het avondmaal wordt water geserveerd. Je kan er bier, wijn en frisdrank aankopen. Het is verboden om eigen drank mee te brengen.
 • Tijdens de kanotocht koken we ons eigen potje, onder de deskundige leiding van Ronny. Water en koffie worden ook dan voorzien. 
 • De lunch op dag 4 is niet inbegrepen. Indien je geen daguitstap maakt, kan je uiteraard in het verblijf een lunch verkrijgen (€ 8). 

Bagagevervoer

 • Tijdens de activiteiten neem je enkel een dagrugzakje mee.
 • Tijdens de kanotocht wordt de bagage in waterdichte tonnetjes meegenomen. Het spreekt voor zich dat de bagage beperkt dient te blijven. De begeleider geeft raad.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat zijn avontuurlijke vakanties waarin wandelen en buitensport centraal staan. Als een manier om te ontdekken en te beleven. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

Bij deze reis is het vervoer heen en terug niet inbegrepen in de prijs. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Met de trein en/of bus

Je geraakt helemaal tot in Vetlanda met de trein, de bus (Flixbus en lokale lijnbus) of een combinatie van beiden. Je bent dan zo'n 21 u. onderweg. In Vetlanda (25 km van het logies) kan de begeleider je tegen vergoeding (500 kronen) komen afhalen.

Met de auto + nachtboot

Met de auto naar Kiel in het noorden van Duitsland, gevolgd door de nachtboot naar het Zweedse Götenborg (12 uur varen). Je rijdt verder via Jönköping en Nässjö naar Vetlanda. Totale rijafstand vanuit Brussel ongeveer 940 km. Deze nachtboot moet je vooraf reserveren bij Stena Line.

Met de auto + ferry

Met de auto naar Puttgarden in het noorden van Duitsland (boven Lübeck), gevolgd door de 'hop on-hop off' ferry naar Rødby. Je koopt vanuit de wagen een ticket en om het half uur is er een boot (dus het langst dat je moet wachten is een half uur). Alles verloop erg vlot en efficiënt en de boottocht duurt 45 min. Verder rijden via Kopenhagen, over de Oresundbrug en Värnamo naar Vetlanda. Totale rijafstand vanuit Brussel is 1247 km. Het traject wordt echter ‘gebroken’ door de overtocht op de grote overzetboot (met café en restaurant aan boord) en de spectaculaire rit over de brug ("The Bridge"). Indien je het traject in 2 stukken wil doen, kan je bv. overnachten in Lübeck of er een bezoek aan Kopenhagen aan vasthangen.

Kleine gezinnen kunnen kostendelend samen rijden. Je kan bij inschrijving aangeven of je zelf met de wagen rijdt en plaats aanbiedt of je wil meerijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof en eventuele andere kosten (zoals de ferrykosten, tol...). 

Met het vliegtuig

Lijnvlucht tot Stockholm of Kopenhagen. Brussels Airlines bv. heeft vluchten op Stockholm Bromma, een kleine luchthaven op 8 km van het centraal station van Stockholm. Bij aankomst neem je de bus (om het half uur; ritduur  20 min. en het ticket koop je op de bus). Je kunt ook op Stockholm Arlanda vliegen met SAS, gevolgd door de Arlanda Express naar het centraal station (elke 15 min; ritduur 20 min.). Om het uur vertrekt er een HST-trein vanuit het centraal station naar Nässjö. Daar neem je trein of bus naar Vetlanda (totale ritduur 3.5 à 4 uur). Het goedkoopste ticket kost 447 SEK enkele rit (ca. € 50). Je kan enkel met kredietkaart ter plaatse aan de ticketmachines betalen ofwel op voorhand boeken. Er zijn ook lijnvluchten van Brussel naar Kopenhagen (Denemarken) of Stockholm met verschillende luchtvaartmaatschappijen en verder met de trein (ca. 4 uren) tot Vetlanda. In Vetlanda kan de begeleider je tegen vergoeding (500 kronen) komen afhalen.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Klimaat

In de zomer is het weer verrassend vaak (en vaker dan bij ons) warm en zonnig. 's Nachts kan het fris worden, zeker naar het einde van de zomer toe. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas of koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • wandelschoenen en/of sportschoenen
 • watersandalen
 • watersandalen, of (oude) sportschoenen of sandalen die nat mogen worden (om te dragen tijdens de kanotrekking; geen slippers)
 • sokken/kousen
 • pantoffels om binnen te dragen.

Kampeeruitrusting kanotocht

 • slaapzak
 • evt. slaapmatje (er zijn isolerende, doch dunne matjes beschikbaar).

Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden ter plaatse voorzien.

Kledij (de ‘normale’ outfit voor een sportieve vakantie)

 • soepele lange broeken
 • wind- en waterdichte jas
 • wollen trui of fleece
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • zwembroek-badpak
 • shorten/bermuda's
 • evt. badjas (saunagebruik).

Tip: Bij wandelen in bossen en door struikgewas, is het aangeraden om lange mouwen en broekspijpen te dragen en dit om evt. tekenbeten te voorkomen. Het is tevens aangeraden om ’s avonds even te checken of er geen teken bij jezelf en uw kinderen te vinden zijn. Bij zonsondergang, komen er mogelijk muggen opzetten (hangt af van het weer) en zijn lange mouwen en broekspijpen ook aangewezen.

Verzorging

 • toiletgerief (enkel biologisch afbreekbare toiletproducten toegelaten)
 • zonnecrème + ‘after sun’
 • beschermende lippenstift
 • zakdoeken (liever geen papieren zakdoeken of Kleenex).

Eet- en drinkgerei

 • drankfles.

Diversen

 • zaklamp
 • evt. verrekijker
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

(*) En hoe zit het met die muggen? Dat valt allemaal best mee! Ze komen vooral opzetten in de periodes rond zonsop- en zonsondergang, ze houden van stilstaand water en ze vinden zon en wind niet leuk. Dus op een donkere, windstille ochtend of avond in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme op basis van DEET bij de hand! Ook aangeraden is lichtgekleurde en loszittende kledij.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart of kids-ID.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

Met betaalkaarten kan je in het nabijgelegen Vetlanda geld uit de muur halen. In het vakantiehuis kan je enkel met cash (Zweedse kronen) betalen. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar:Currency/converter/

Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de afspraakgegevens en de deelnemerslijst, wordt enkele weken voor vertrek doorgemaild.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
De beroemdste Smalander: Pippi Langkous!
Opletten als je Engels spreekt in Zweden

Een waarom-verhaal uit Zweden over een domme beer en een sluwe vos.

Er was eens een man die 's winters door het land trok om vis te verkopen. Op een dag reed hij door een groot bos en kwam een vos tegen die op zoek was naar iets eetbaars. Onmiddellijk kreeg de vos lucht van de vis en daar hij al in een hele tijd geen lekker hapje meer gegeten had liep het water hem in de mond. Zo stil als een muis sprong hij op de wagen en begon er een feestmaal van zalm, forel en allerlei andere lekkernijen die daar lagen. De visboer zat voor op de wagen en reed door zonder iets in de gaten te hebben. De vos deed alles zo zachtjes als hij maar kon, maar toen hij een vissenkop doorbeet knarste en kraakte het toch een beetje. Dat hoorde de visboer ook. Hij draaide zich om om te kijken wat dat geweest was en toen merkte hij wat voor gezelschap hij had. Meteen greep hij de teugels en gaf de vos met het eind daarvan zo'n klap dat hij van de wagen afvloog en languit op de weg terechtkwam.

Of er in die tijd al premies voor geschoten vossen gegeven werden is natuurlijk niet na te gaan, maar een vossenbont was in ieder geval wel te gebruiken. Dat vond de visboer ook. Hij sprong van de bok en gooide de vos op de wagen en reed toen weer gewoon door.

Maar nadat de vos een tijdje doodstil was blijven liggen begon hij weer te bewegen en om zich heen te kijken. "Stom van die vent dat-ie denkt dat één keer genoeg was," dacht hij, en toen begon hij de ene vis na de andere van de wagen af te gooien. De visboer merkte er niets van, hij zat daar maar op de bok en vroeg zich af hoe het met zijn handel gaan zou. Tenslotte lagen er nog maar een paar vissen op de wagen en toen vond de vos het tijd worden om er af te springen. Dat deed hij ook, en de visboer vervolgde zijn weg met een lege kar.

Nu had de vos heel wat werk al die dikke vissen te verzamelen die hier en daar en overal langs de weg lagen. Maar toen dat achter de rug was ging Mickel, de vos, naast de berg vis zitten en liet zich de verse waar uitstekend smaken. Maar terwijl hij daar mee bezig was kwam er een beer aan waggelen. Hij rook de vis meteen en ging naar de vos toe.

"Hoe ben je aan al die vis gekomen, Mickel?"

"Nou," zei de vos, "die heb ik met mijn staart uit het water opgevist."

"Dat zou ik ook wel eens willen proberen," zei de beer.

"Moet je doen," antwoordde de vos, en toen legde hij haarfijn uit hoe hij te werk gegaan was. Hij was een heel stuk het ijs opgelopen en had daar zijn staart in een wak gestopt en toen de vissen beten had hij opgehaald. De beer was blij dat het niet zo'n toer was en wilde direct naar het meer gaan.

"Nee," zei de vos, "wacht nog even, je hebt nog niet alles gehoord. Als je beet hebt moet je niet dadelijk ophalen, want dan laten ze weer los. Je moet ze de tijd geven zich goed vast te bijten, maar dan moet je zo hard ophalen als je maar kan."

De beer bedankte hem voor de goede raad en ging naar het meer en deed precies wat de vos hem gezegd had. En toen hij zijn staart een tijdje in het water had laten hangen merkte hij dat hij beet had en was hij erg blij. Maar omdat de vos gezegd had dat hij rustig aan moest doen en niet te vlug moest ophalen bleef hij nog een tijd zitten. Maar tenslotte dacht hij te kunnen voelen dat de vis zich stevig vastgebeten had en toen haalde hij met een ruk op, zo hard als hij maar kon. Dat deed verschrikkelijke pijn. En toen de beer zich omdraaide om de vis te bekijken zat er een stuk van zijn staart in het ijs. En vanaf die dag heeft de beer een kort staartje.

Bron
"Zweedse volkssprookjes" bijeengebracht door Kurt Schier, vertaald door R. Germeraad, keuze en eindredactie door Karla Reiss. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht/Antwerpen, 1973, p. 154-155. Oorspronkelijke titel: Schwedische Volksmärchen, uitgegeven door Eugen Diederichs Verlag Düsseldorf-Köln, 1967. ISBN: 90-229-330