Portugal - Missie Madeira


12 dagen

20/07/2022 - 31/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Missie Madeira


12 dagen

20/07/2022 - 31/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Missie Madeira


12 dagen

20/07/2022 - 31/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Missie Madeira


12 dagen

20/07/2022 - 31/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Portugal - Missie Madeira


12 dagen

20/07/2022 - 31/07/2022

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Gezinsreis Portugal
Een bergachtig eiland met een haast exotische plantenweelde in de Atlantische Oceaan, dat is Madeira. Een eiland van steile hellingen, kale hoogvlaktes, diepe, groene ravijnen, kabbelende irrigatiekanaaltjes en tientallen watervallen. De zuidkust ademt een mediterrane en tropische atmosfeer uit met witte huisjes en oranje daken, vaak half verscholen tussen kleine bananenplantages. Aan de noordkust vind je kliffen die steil uit de oceaan oprijzen, zo nu en dan onderbroken door smalle valleien met geïsoleerde dorpjes. Madeira heeft vele gezichten. Ga mee met Anders Reizen om ze te voet te ontdekken!
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 12 dagen
Reisnummer: 22PT8MDA1
Reisdatum: 20/07/2022 - 31/07/2022
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar : Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Weelderig begroeide bergpieken, ravijnen en steile kusten 
 • Spannende wandelingen langs afgronden en door tunnels 
 • Spectaculaire panorama’s 
 • Boottocht op zoek naar dolfijnen 
 • Comfortabele hotels, vaak met zwembad

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

We vliegen naar Funchal (waar we in de aankomsthal het befaamde beeld van Christiano Ronaldo kunnen 'bewonderen') en worden naar Machico gebracht. Hier verblijven we de komende 4 nachten. 

Machico is een historisch stadje waar in 1419 de eerste kolonisten landden. Het heeft een mooi Raadhuisplein met platanen, oude huizen en de 15de-eeuwse hoofdkerk. In de baai van Machico biedt een zandstrand gelegenheid tot zwemmen.

Dag 2

We starten in Ponta de São Lourenço en wandelen op de uiterste oostpunt van het eiland, met een landschap van halfwoestijn, kleurige en grillig gevormde rotsformaties, adembenemende uitzichten over noord- en zuidkust. Indien het weer het toelaat, kunnen we gaan zwemmen in Prainha.
Overnachting in Machico.

Dag 3

We nemen de bus tot aan de Machico-tunnel en wandelen langs de levada van Caniçal naar  Maroços. Hier genieten we voor het eerst van de dramatische bergen. We volgen deels de levadas, waterkanaaltjes, wat leuk is en de kans biedt om je af en toe te verfrissen.  Na de wandeling keren we met de bus terug naar Machico.

Wist je dat de bekende levadas, de traditionele waterkanalen, werden aangelegd door de eerste kolonisten, om het aanwezige water gelijkmatig over het eiland te verdelen? 

Dag 4

Daguitstap naar Funchal. De hoofdplaats van Madeira heeft mooie musea zoals het Museu de Arte Sacra en dat van Quinta das Cruzes, een botanische tuin, mooie lanen zoals de Avenida Arriaga, de Avenida do Mar en de Avenida do Infante, de kathedraal, het raadhuisplein, wijnhuizen,... Of misschien ga je liever een tochtje per catamaran maken om dolfijnen en walvissen te spotten? Ook hier weer voldoende plekken waar kinderen en ouders zich kunnen vermaken.

Wist je dat de beroemdste Madeirees de voetballer Cristiano Ronaldo is? Hij heeft zijn eigen museum en winkel in Funchal, waar je onder andere de 170 prijzen die hij ooit won kan bekijken.

Dag 5

Langs de spectaculaire levada do Furado (Forellenlevada) wandelen we naar Ribeirio Frio.  We bezoeken deze plaats, die bekend is door zijn forelkwekerijen. Na de wandeling worden we naar ons volgend hotel gebracht in Santana, aan de noordzijde van Madeira.

Dag 6

Vandaag wandelen we naar de Caldeirão Verde, een oude krater. Het lijkt wel of je op de bodem van een enorme ketel staat, met steile rotswanden die overwoekerd zijn door groene planten en waar watervallen van alle kanten naar beneden klateren. Het is ongetwijfeld één van de mooiste plaatsen van Madeira. Als het weer het toe laat, kunnen we zwemmen in de grote waterval. Per bus keren we terug naar Ilha en we overnachten nog steeds in Santana.

Madeira is Portugees en dus Europees, maar ligt veel dichter bij het Afrikaanse continent dan bij Europa.

Dag 7

Transfer naar Pico do Arieiro (1818 m) voor de wandeling naar de Pico Ruivo (1862 m), het hoogste punt van Madeira. Hier laat de natuur zich van zijn meest dramatische kant zien. Wie nog nooit de kracht van de natuur gevoeld heeft, zal dit hier misschien voor het eerst beleven?
We dalen daarna af naar Achada do Teixeira. Na de wandeling worden we naar ons derde hotel gebracht, in Encumeada. Wie zin en energie heeft, kan zelfs helemaal doorwandelen tot Encumeada.

Mocht het weer tegenzitten, dan kiezen we voor een alternatieve wandeling via Calhau naar São Jorge.

Dag 8

Transfer naar Bica da Cana op de enige hoogvlakte van het eiland, Paúl da Serra. Je bent hier op 1430 m hoogte, op een verlaten plateau met verweerde lavavelden. De wandeling hier biedt prachtige uitzichten. Zo zie je de zuidwestkant van het eiland.
Terug naar Encumeada.

Dag 9

Wandeling naar de Boca do Corrida boven Corticeiras. Ze loopt voor een stuk over een prachtig pad langs de flanken van de Pico Grande.

Na de wandeling worden we naar ons laatste hotel gebracht in Paúl do Mar, prachtig gelegen op een boogscheut van de zee.

Wist je dat Madeira een eigen volkslied heeft? Het klinkt even strijdlustig als het Portugese volkslied en bezingt de kracht en het arbeidersethos van de inwoners van dit prachtige eiland. Daarnaast heeft Madeira natuurlijk ook zijn eigen vlag, die je overal op het eiland ziet wapperen.

Dag 10

Transfer naar Faja da Ovelha waar we de levada da Calheta volgen tot Ponta do Pargo met de vuurtoren en spectaculair zich op de kliffen. Onze laatste wandeling maar wederom gezinsbeleving ten top.

Dag 11

Onbeperkte waterpret in het zwembad of de zee vandaag. Even bekomen van al die indrukken en gewoon lekker niets doen op het strand of aan het hotelzwembad.

Dag 12

Richting de luchthaven voor de terugreis Funchal-Lssabon-Brussel, waar we rond 18 uur landen. Wat een avontuur! 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 450 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten Brussel-Funchal-Brussel 
 • transfers ter plaatse 
 • logies 
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 12, behalve middag- en avondmaal op dag 4 
 • begeleiding 
 • luchthaventaksen 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. 
 • optionele activiteiten, bv. dolfijn- en walvisspotten (ca. € 30 t.e.m. 11 jaar en € 40 vanaf 12 jaar voor een tocht van 3 u.) 
 • dranken, behalve thee of koffie bij het ontbijt 
 • middag- en avondmaal op dag 4 
 • persoonlijke uitgaven 
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Leeftijd

Vanaf 10 jaar.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  met dagtrajecten van gemiddeld 4 uur effectief wandelen. Madeira heeft weinig bewegwijzerde wandelpaden. Soms loopt ons traject via gemakkelijke levadaboorden, soms wordt het moeilijker begaanbaar en lopen we langs afgronden. Langs alle afgronden zijn veiligheidskabels aangebracht. Er zijn geen echt zware beklimmingen, wel soms lange afdalingen. Aangezien dit een pure wandelreis is, moet je graag wandelen en over enige fysieke conditie beschikken.

Klik hier voor meer uitleg over het zwaarteniveau van onze reizen in het algemeen


Logies

We logeren in verzorgde hotels:
 • clubhotel met zwembad, gelegen aan zee in de baai van Machico
 • traditioneel hotel in Santana met binnenzwembad
 • prachtig (af)gelegen hotel in de buurt van Encumeada (geen zwembad)
 • rustig gelegen strandhotel, met binnen- en buitenzwembad

Maaltijden

 • Het ontbijt nemen we in de hotels. Er is steeds een goed voorzien buffet waar iedereen wel zijn gading vindt. 
 • Voor ’s middags kopen we zelf een piknick aan (brood, beleg en fruit). 
 • 's Avonds eten we in het hotel of in een restaurant. 
 • Op Madeira vind je tal van lokale specialiteiten waarin vis uiteraard een prominente rol speelt: sopa de peixe (vissoep van verschillende vissoorten), sopa de caldeirada (maaltijdsoep bestaande uit groenten, brood, kruiden en soms diverse soorten vis), carne vinho e alho (varkensvlees gemarineerd in wijn- en knoflooksaus), filete de espada con banana (zwaardvisfilet met banaan), lulas grehaldas (gegrilde pijlstaartinktvis), espetada (gegrilde vleesbrochettes), bolo de mel (honingcake, vaak geserveerd met een glaasje zoete madeira-wijn). Natuurlijk moet je op Madeira de madeira geproefd hebben, waarvan meerdere soorten bestaan. Van de sterke drank is vooral de 'aguardente' bekend, een sterke cognacachtige drank die wordt gedestilleerd uit suikerriet.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat zijn avontuurlijke vakanties waarin wandelen en buitensport centraal staan. Als een manier om te ontdekken en te beleven. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur actief bezig zijn
  met wandelen of buitensport op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

We vliegen met Air Portugal (TP).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP0647Brussel 20/07/2022 11:45Lissabon 20/07/2022 13:35
TP1687Lissabon 20/07/2022 16:50Funchal 20/07/2022 18:40
TP1696Funchal 31/07/2022 12:35Lissabon 31/07/2022 14:15
TP0642Lissabon 31/07/2022 19:55Brussel 31/07/2022 23:35

Ter plaatse maken we gebruik van lijnbussen en privé-bus met chauffeur.


Klimaat

Op Madeira heeft het kustgebied een subtropisch klimaat; gemiddeld bedraagt de dagtemperatuur er in winter en voorjaar bijna 20° en in zomer en najaar rond 25°. Het binnenland is vaak bewolkt. In het gebergte kan soms een hardnekkige mist hangen en is het altijd frisser dan aan de kust (in winter en voorjaar zelfs koud). Regen is het hele jaar door mogelijk!

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg/persoon, dus makkelijk draagbaar. 

Bagage

 • rugzak, reistas of valies (die je gemakkelijk zelf kan dragen over een korte afstand) 
 • dagrugzak (met plaats voor picknick, regenvest en lichte trui). 

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandel- of trekkingschoenen 
 • lichte schoenen of sandalen 
 • wandel- of trekkingkousen 
 • watersandalen (om in zee te zwemmen) 

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) 
 • wind- en waterdichte vest 
 • warme trui of fleece 
 • lichte hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet 
 • ondergoed 
 • short/bermuda 
 • zwemgerief 

Verzorging

 • toiletgerief 
 • beschermende zonnecrème & ‘after sun’ 
 • beschermende lippenstift
 • badhanddoek 

Eet- en drinkgerei

 • drankfles 
 • evt. zakmes (om een appel te schillen ofzo)

Diversen

 • zaklamp (evt. hoofdlamp) voor in de tunnels! 
 • evt. verrekijker 
 • evt. wandelstokken 
 • evt. oorstopjes 
 • evt. verduisterend oogmasker 
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …) 

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte 
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen 
 • pijnstillend en koortswerend middel 
 • middel bij maag- en darmklachten 
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard 
 • middel tegen blaren ontsmettende zalf 
 • wondpleisters van verschillende breedte 
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

In Funchal en Machico kan je terecht aan de geldautomaat. Het is echter handiger om al wat euro’s van hieruit mee te nemen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Zo maak je Poncha da Madeira (lokale drank)
Madeira

Video: Ronaldo krijgt eigen standbeeld in Madeira

Video: In je zetel door de straten van Funchal racen!: De toboggan is in Funchal een traditie, dagelijks kan je je van de top van de berg naar beneden laten "rijden". Het lijkt alsof je in je zetel thuis zit maar je zoeft wel degelijk tegen een stevige snelheid naar beneden, in het midden van de stad dan ook nog ! Kicken :-)