Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

27/12/2022 - 5/01/2023

prijs € 1785


niet meer boekbaar

Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

27/12/2022 - 5/01/2023

prijs € 1785


niet meer boekbaar

Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

27/12/2022 - 5/01/2023

prijs € 1785


niet meer boekbaar

Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

27/12/2022 - 5/01/2023

prijs € 1785


niet meer boekbaar

Marokko - De vele charmes van Marokko - gezinsreis


10 dagen

27/12/2022 - 5/01/2023

prijs € 1785


niet meer boekbaar
Gezinsreis Marokko
Een reis kleurig als een schilderspalet en geurig als een kruidenboeket. Marokko betovert met zijn landschappen en de warmte van zijn bevolking die wij al lang geleden in ons hart hebben gesloten. We gaan op zoek naar de wervelende soeks van Marrakech, de eeuwenoude kasba’s aan de voet van de Hoge Atlas en exotische palmoasen. Logeren doen we in karaktervolle logiesplaatsen, waarvan 1 nachtje als echte nomaden in een comfortabel tentenkamp temidden van eindeloze zandduinen. je wordt er helemaal warm van.
prijs € 1785
10 dagen
Reisdatum: 27/12/2022 - 5/01/2023
Deelnemers: min. 8 - max. 17
Beschikbaar: Nee
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22MA8CHA1
Al 17 deelnemers
Wie gaat er mee?

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kennismaking met zuidelijk Marokko vanuit charmant logies
 • Toffe lokale ploeg & decennialange expertise in deze regio
 • De magie van de woestijn
 • Thuis bij de broers Taghta in hun schilderachtig gelegen kasba
 • Spectaculaire rit door de Hoge Atlas naar Aït Ben Haddou
 • Ronddwalen in Marrakech

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Marrakech en transfer naar de riad.

Voor vele buitenlandse bezoekers is Marrakech Marokko op z’n best: een overrompeling van kleuren, geuren en geluiden, charme en sfeer, steegjes en straatjes in een labyrint van licht en schaduw. We gaan na het eten wandelen op het Jemaa El-Fnaa-plein, stilaan hét symbool van Marrakech, en worden meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Dag 2

Vandaag hebben we een volledige dag om Marrakech beter te leren kennen, Al in 1062 bouwden de Almoraviden deze stad aan de voet van het Hoge Atlasgebergte. Ze maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje. En zo kreeg de afgelegen woestijnstad die ‘touch’ van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over. Zij bouwden in 1162 de imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste Noord-Afrikaanse bouwwerken. Vanaf het Jemaa El-Fnaa-plein kunnen we slenteren en shoppen in de soeks (gezellige winkelstraatjes) en de doolhof van de historische medina.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Bab Agnaou, de mooiste van de toegangspoorten tot de stad.
 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste koranscholen van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.

Dag 3

Eén van de indrukwekkendste ritten die je in Marokko kan maken, is de doorsteek van het Atlasgebergte.

We zetten rijden vandaag naar El Qal’at M’Gouna. Vandaag en de 2 volgende dagen logeren we in de sfeerrijke kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. 

Dag 4

De ganse dag gaan we op stap in de Rozenvallei en de uitlopers van het Mgounmassief. We trekken langs groene akkers met kleine dorpen, en door een prachtige kloof waarin een bergrivier stroomt. Moe maar voldaan kunnen we 's avonds weer genieten van onze sfeervolle overnachtingsplaats.

Dag 5

We brengen enkele fijne uren door bij een familie in El Qal’at M’Gouna en leren het dagelijkse leven wat beter kennen. We nemen ook deel aan een kookworkshop die ons inwijdt in de geheimen van de Marokkaanse keuken, een festijn voor de zintuigen. 

Dag 6

Op weg naar Zagora bezoeken we Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd ook al vaak gebruikt als locatie voor historische films. Tamnougalt (‘ontmoetingspunt’) is een prachtig complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek. 

Door de vallei van de Drâa, met zijn duizenden palmbomen, bereiken we het woestijnstadje Zagora, de 'poort van de woestijn' met zijn lemen huizen en krakend helder licht. 

Dag 7

In het gezelschap van kamelen trekken we voor anderhalve dag te voet de woestijn in. Wat een belevenis! Wanneer we de Draa-rivier verlaten, maakt het groene landschap plaats voor de echte woestijn. Je moet een knop omdraaien en je openstellen voor de woestijn, met haar schoonheid die steeds andere vormen aanneemt, haar indrukwekkende stilte en rust, haar grootse nachtelijke sterrenhemels. Het wandelen op het rustige ritme van de dromedarissen, de gezellige avond bij het vuur samen met je medereizigers en de lokale ploeg... het zijn momenten als deze die je nooit meer vergeet.


Overnachten doen we als bedoeïenen in een comfortabel tentenkamp temidden van eindeloze zandduinen. ’s Avonds gaat de zon in het westen onder in een gouden kleurengloed. 

Dag 8

We zetten onze woestijntocht nog enkele uren verder en worden dan terug naar Zagora gebracht, waar we logeren in een sfeervol riad-hotel.

Na de droogte van de woestijn wil je misschien wel een duik nemen in het met palmbomen omzoomde zwembad, maar pas op: in de wintermaanden met hun vrieskoude nachten is het water verraderlijk koud! 

Dag 9

Een mooie rit langs de kasba’s en palmenplantages van de Drâa-vallei brengt ons naar de ‘ksar’ Ait Ben Haddou, het eindpunt van onze reis. Het versterkte dorp dat te boek staat als het mooiste voorbeeld van traditionele Zuid-Marokkaanse architectuur en dat als decor gebruikt werd in vele avonturenfilms, is tevens onze laatste slaapplaats voor de reis.

Dag 10

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Marrakech voor de terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1785
Voorschot: € 540 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 10
 • gebruik kampeeruitrusting (incl. matras en beddengoed op dag 7)
 • begeleiding
 • lokale ploeg.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien (€ 20 à 30)
 • inkomgelden (ca. € 10)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Jan BuysseSingleRoomSuppl

Basisprijs: € 1785

Leeftijd

Vanaf 7 jaar.


Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  tot  voor de wandelingen, die bestaan uit 1 hele en 2 halve dagtochten. Tijdens de dagtocht in de Rozenvallei wordt er ca. 500 m geklommen en gedaald. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Enige interesse in de Marokkaanse cultuur is aangewezen. 


Logies

We overnachten 8 x in zorgvuldig uitgekozen charme-logiesplaatsen. In Ait Ben Haddou en Zagora is er een zwembad, maar houd er rekening mee dat water in de winter, door de koude nachten, te fris kan zijn om te zwemmen.

Op dag 7 slapen we in een comfortabel tentenkamp, waar matrassen en beddengoed aanwezig zijn. Je hoeft dus geen slaapzak en –matje mee te brengen.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. 's Middags en 's avonds eten we op restaurant. Tijdens de tweedaagse tocht wordt het eten door een kok klaargemaakt. De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT839Brussel 27/12/2022 12:30Casablanca 27/12/2022 15:55
AT413Casablanca 27/12/2022 17:10Marrakech 27/12/2022 18:00
AT1461Ouarzazate 05/01/2023 07:50Casablanca 05/01/2023 09:25
AT832Casablanca 05/01/2023 13:10Brussel 05/01/2023 16:35

Het vervoer ter plaatse gebeurt met een minibus met chauffeur.


Klimaat

De winters in zuidelijk Marokko zijn zonnig en mild. Overdag is het aangenaam warm en ’s nachts fris tot koud (mogelijk tot 0° tijdens de kampeernacht).

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Schoeisel & kousen

 • comfortabele wandelschoenen
 • lichte schoenen of wandelsandalen
 • watersandalen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • lichte (wandel)broeken
 • warme trui of fleece
 • lichte trui of fleece
 • T-shirts (geen topjes)
 • zonnehoed of –pet
 • bermuda tot aan de knie (geen short).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamplamp 
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds
 • evt. oordoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig, die geldig is tijdens de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.


Geld

 • De Marokkaanse munt is de dirham. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter
 •  Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren.
 • Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in Marrakech kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: