Cycladen: Andros en Tinos

Cycladen: Andros en Tinos


Griekenland zonder massatoerisme? Het kan!

Schotland: Skye

Schotland: Skye


Weergaloos, mystiek en wondermooi

Rugzaktrekking in de Vanoise

Rugzaktrekking in de Vanoise


Een 5-daagse rugzaktrekking met vertrek op 12/08

De top van de Toebkal (4167 m)

De top van de Toebkal (4167 m)


Vertrek op 28/07 naar de hoogste berg van Noord-Afrika

Armenië: Avontuurlijke wandelreis

Armenië: Avontuurlijke wandelreis


Vertrek op 8/09 naar de zuidelijke Kaukasus

Themareizen

Themareizen


Wandelen en...

BOOTZ jongerenreizen

BOOTZ jongerenreizen


Anders Reizen voor jongeren van 18 tot 34 jaar

Missie Formidabel

Missie Formidabel


Ontdek onze gezinsreizen op missieformidabel.be

Samen, alleen op reis

Samen, alleen op reis


met Altero singlereizen

Stuur jouw foto's, filmpjes en verslagen naar ons.

Stuur jouw foto's, filmpjes en verslagen naar ons.


En wie weet verschijnen ze op deze site!

Steven in Lesbos - deel 3 - Skala Sikamineas

Mediastorm na de vluchtelingenstorm

Het is moeilijk om in het vissershaventje van Skala Sikamineas iemand te vinden die nog niet voor de camera is gehaald: van de dorpspriester tot de in het zwart geklede grootmoeders, van de vissers tot de plaatselijke travestiet...dit plaatsje stond in het oog van de vluchtelingenstorm en van de mediastorm die erop volgde. De weinige hotels die volgeboekt waren door journalisten en fotografen uit de hele wereld, zijn nu weer leeggelopen. Toeristen hebben ze hier deze zomer niet gezien. Of het moesten Griekse en Turkse gasten geweest zijn op wie het idyllische haventje een speciale aantrekkingskracht uitoefent.

Grieken en Turken schreven geschiedenis. Stratis schreef de zeemeermin Madonna.

Voor de Grieken is dit een populaire plek om in het huwelijk te treden en de Turken gaan zich hier met uitzicht op het vaderland (nauwelijks 6 zeemijl verwijderd) graag te buiten aan de plaatselijke lekkernijen en alcoholische dranken. Het bovendorp Sikaminea had vroeger een Turkse gemeenschap met hamam en moskee. Na het Verdrag van Lausanne en de bevolkingsuitwisseling (1923), moesten de Turken (islamieten) verhuizen naar de overkant terwijl de Griekse populatie die uit Smyrna (het huidige Izmir) verdreven werd, hier als vluchtelingen toe stuikten zonder bezittingen. Het dorp heeft een zeer interessante geschiedenis en voor wie er meer wil over te weten komen, is het boek van de plaatselijke schrijver Stratis Myrivilis, de Zeemeermin Madonna, een absolute aanrader.

Surrealistische taferelen

In het Kavos café heb ik afgesproken met Erato Tragellis, moeder van 2 flinke, studerende dochters en werkneemster hier. Erato vertelde mij vorig jaar wat voor surrealistische taferelen ze in Skala Sikamineas zoal heeft meegemaakt. O.a. een trouwpartij die 'in het water viel' toen plotseling achter het kerkje een volgepakte vluchtelingenboot opdaagde en vrijwilligers en fotografen in allerijl toestroomden. Maar ze beleefde ook heel schrijnende toestanden: onderkoelde mensen die ter plaatse moesten gereanimeerd worden. Erato en haar dochters hebben letterlijk en figuurlijk alles uit de kast gehaald om de mensen te helpen. Iets wat maar normaal is, zegt ze, want wat zou jij doen als voor jouw deur iemand in levensgevaar zou verkeren ?

Wat zou jij doen als voor jouw deur iemand in levensgevaar zou verkeren ?

Het is vooral de nasleep en de 'lijkenpikkerij' wat haar psychologisch zwaar viel en haar bijna in een depressie deden belanden. Ze zag vele gezaghebbende en kapitaalkrachtige instanties de revue passeren die Skala Sikamineas 'verblijd' hebben met hun bezoek en die zich wilden profileren. Maar het zijn de dorpsbewoners geweest die voor de eerste opvang gezorgd hebben. Belangeloos. En het zijn anderen die op hun rug met de verdiensten gaan lopen zijn of ze ten gelde hebben gemaakt. Een mens zou er cynisch van worden. Zo niet de Skamnioten. Ook niet toen ze de Nobelprijs voor de Vrede nipt aan hun neus zagen voorbijgaan. Deze heldhaftige mensen zijn zich bewust van hun roots, hun geschiedenis en hun menselijke plicht. Geen politicus, geen paus, geen vreemde bezettingsmacht zal daar verandering in brengen...

Enkele foto's

  • Lege tafeltjes in het pittoreske haventje.

    Enkel de mannen van Frontex (Europese grenzenbescherming) komen hier nog graag hun koffietje drinken

  • Erato, AR-begeleider en papegaai (midden)

    Het uithangbord van Kavos café

> Ga verder naar deel 4 van dit verslag.

Lees ook deel 1 en deel 2 van dit verslag.