Zonnige vulkaanwandelingen

Zonnige vulkaanwandelingen


Dat vind je op Sicilië! Vertrek op 27/09

op 22/09 in Mechelen

op 22/09 in Mechelen


samen met Joker

Steun onze wandelaars

Steun onze wandelaars


Sponsor of stap mee

Topnatuurervaring

Topnatuurervaring


Namibië & Botswana - Wild, water en woestijn. Afreis gegarandeerd.

Vietnam op maat

Vietnam op maat


De Hoge Kust

De Hoge Kust


Wandelen door Unesco Werelderfgoed in Zweden

Themareizen

Themareizen


Wandelen en...

BOOTZ jongerenreizen

BOOTZ jongerenreizen


Anders Reizen voor jongeren van 18 tot 34 jaar

Missie Formidabel

Missie Formidabel


Ontdek onze gezinsreizen op missieformidabel.be

Stuur jouw foto's, filmpjes en verslagen naar ons.

Stuur jouw foto's, filmpjes en verslagen naar ons.


En wie weet verschijnen ze op deze site!

Nieuwe bestemming: Guinée

Een land dat waarschijnlijk niet bovenaan je bucket-list staat. Na een grondige verkenning van het land door onze begeleidster Inge Demunck zijn we helemaal overtuigd dat we meteen een wandelreis naar dit onwaarschijnlijk mooie land moeten organiseren. We hebben contact kunnen leggen met Cellou Bah. Een Guineeër die houdt van zijn land en samen met ons en Inge een prachtig programma heeft samengesteld.
We nodigden hem uit naar België om het reisprogramma te bespreken en hem enkele vragen te stellen.

Reis naar Guinée

Anders Reizen: Verstaat iedereen Frans in Guinee?

Cellou Bah: Ja, overal is er wel iemand die Frans kan. Het is de officiële landstaal.

We organiseren al een reis naar buurland Senegal. Wat zijn de grootste verschillen met Senegal?

Waar Senegal op vele plaatsen droog is, is Guinée veel vruchtbaarder. De grootste West-Afrikaanse rivieren vinden er hun oorsprong. Dit zorgt voor vele watervallen het hele jaar door, rivieren waarin het heerlijk zwemmen is én een overvloed aan tropisch fruit.

Tijdens onze trektocht in de Fouta Djallon passeren we afgelegen dorpjes.Hoeveel toeristen zien de inwoners van de dorpjes per maand?

Ze zien amper toeristen en dat merk je. Net zoals wij ons wat onwennig kunnen voelen als we voor één dag worden opgenomen in hun gemeenschap, is het voor hen ook wat aftasten. Maar al snel merk je dat het grote samenhorigheidsgevoel en het optimisme in zo’n dorp overstraalt op de reizigers.

Is het waar dat Guineeërs heel veel lachen? En waarom zou dit zijn?

Net zoals Belgen graag grapjes maken over onze buurlanden (en zij over ons) is er in Guinée veel vrolijke rivaliteit tussen de verschillende grote families. Er wordt flink wat afgelachen en ze kunnen zichzelf heel goed relativeren.

We trekken door een vruchtbaar gebied met veel water. Wat is het lekkerste dat we hier kunnen eten?

Appelsienen en allerlei tropisch fruit. Voor mango’s is de reisperiode niet zo goed, maar je zal geen tekort hebben aan gezonde snacks en voedzame maaltijden. En helemaal bio, want groenten worden lokaal geteeld zonder meststoffen of bestrijdingsmiddelen.
Waar Belgen al snel een portie patatjes in de pot smijten, eten ze in Guinée heel veel fonio. Een graansoort die lijkt op couscous en lekker kan gecombineerd worden met verse groentjes. Aan de kust mag je de zeevruchten en verse vis zeker niet laten liggen!

Zullen onze reizigers veel dieren zien?

Net zoals jullie, gaan ook aapjes heel graag uitrusten en spelen bij één van de vele watervallen. Naast bavianen komt ook het bedreigde colombus-aapje hier zijn schattige snoet en witte staart tonen. Grotere diersoorten vind je enkel in de wildparken, maar die situeren zich in een ander deel van het land. En toch wel goed om weten: krokodillen zijn er niet, dus zwemmen in de vele rivieren is zonder gevaar!

Waar ben jij het meeste trots op in je land?

Op onze muziek en creativiteit. Overal, en zeker aan de kust, hoor je muziek. Tropische trommels en opzwepende ritmes laten je heupen wiegen en brengen je mondhoeken naar omhoog. Wat het land mist aan structuur, wordt hier opgelost met creativiteit en solidariteit. Wie van A naar B moet, heeft geen openbaar vervoer, maar knutselt een kar in elkaar of krijgt een lift van iemand uit het dorp.

 

Je gaat niet snel naar Guinée, maar je keert er wél snel naar terug!

 

Heb je nog een goede raad aan onze reizigers?

Ga er met een open mind naar toe. Stel je open voor hun manier van leven en wen aan de overweldigende natuur. Of hoe de Guineërs het zeggen: “Je komt niet snel naar Guinée, maar je gaat er wél snel naar terug”.

Wil je graag nog iets vertellen over jezelf of jouw organisatie?

Ik werk voor een kleine organisatie die al lang bestaat. In de eerste jaren maakten we via foto’s in de hotels wat reclame voor dagwandelingen naar plaatselijke dorpjes en projecten. In 2004 nam ik de organisatie over van mijn broer. Ik ging naar Frankrijk voor een opleiding tot berggids en een opleiding voor de ontwikkeling van ‘tourisme rural’. In 2005 organiseerde ik mijn eerste groepsreis. De focus werd verlegd naar trekkingreizen, waarbij contact met de dorpelingen en duurzaamheid centraal staat.
Wie meereist met Anders Reizen draagt ook bij aan de ontwikkeling van plaatselijke projecten zoals watervoorziening en de aankoop van fietsen voor de schoolgaande jeugd.