Wandelen met GPS
Voor deze reis zijn gps-tracks beschikbaar, die je samen met het infopakket krijgt toegestuurd. Je kan dus gebruik te maken van een gps-applicatie op je smartphone of van een wandelgps. Er zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder lichten we er enkele toe.
GPS-software en -toestellen
Je krijgt van ons een GPX bestand. Om de gegevens uit het GPX-bestand over te zetten naar jouw gps-toestel heb je software nodig die dit voor je kan doen. Bijna elke fabrikant van gps-apparaten stelt zelf gps-software beschikbaar. De software van Garmin bv. heet Basecamp. Raadpleeg best de handleiding van je gps om de gegevens over te dragen.
Een GPS-toestel (genre TomTom) dat je in je auto gebruikt is niet geschikt om mee te gaan wandelen. Deze kunnen geen GPX bestanden inladen en werken niet op een batterij.
Komoot op je gsm
Er zijn goede apps met kaartmateriaal beschikbaar en het is een kostenbesparende manier om offline te navigeren zonder wandelgps. Nadeel is dat smartphones doorgaans minder robuust zijn, een beperktere batterijlevensduur hebben en dat het gratis kaartmateriaal soms minder gedetailleerd is. Kies je voor een gps-app op je smartphone, neem dan een powerbank mee om je toestel onderweg op te laden en zorg voor een stevig hoesje.
Zelf hebben we goede ervaringen met Komoot, een gratis app die je smartphone (Android en iPhone) omtovert in een gps-toestel waarmee je offline kan navigeren en ook nieuwe tracks kan opnemen. De app kan je downloaden voor Android of voor iPhones.
Gratis?
Het goede nieuws is dat je niets hoeft te betalen voor het gebruik van die app. Er zijn leuke betalende opties om kaarten te downloaden of andere 'premium features' maar die heb je niet absoluut nodig. Het loont wel om de verschillende betalende extra's te bekijken. Komoot is sowieso een fijne app om op eigen houtje mee te gaan wandelen.
Kaartmateriaal en navigatie zijn gratis als je een internetverbinding hebt. Voor offline kaarten varieert de beschikbaarheid en prijs per regio. Soms ook helemaal gratis. Kijk hier naar de beschikbaarheid voor de regio van jouw reis.
Roaming
In Europa kan je, aan hetzelfde tarief als in België, gewoon gebruik maken van internet op je gsm. Hiervoor moet roaming aanstaan op je gsm. Daarvoor kan je terecht bij je gsm-winkel, gsm-provider of iemand die wat met gsm's overweg kan en die functie kan aanzetten. Je kaarten hoef je dus niet aan te kopen.
Buiten Europa (en in Zwitserland) betaal je enorm veel om internet data te gebruiken op je gsm. In dat geval raden we wél aan om kaarten van het gebied aan te kopen.
GPX bestanden inladen in Komoot
Je kan via Komoot de GPX bestanden inladen die je van ons krijgt. De uitleg op de website van Komoot is eerder beknopt. Dit is hoe wij het leren aan onze begeleiders.
- Eenmaal Komoot op je gsm staat, kan je de GPX bestanden eenvoudig openen. Je opent hiervoor het mailtje dat je van ons kreeg met de .gpx bestanden als bijlage. Je klikt op die .gpx bestanden en je gsm zal vermoedelijk vragen of je deze met Komoot wil openen (of dit gewoon meteen doen).
- Komoot toont je vervolgens een voorbeeld van wat je zal importeren. Soms geeft Komoot je hierbij verschillende routes. Soms zit er een vereenvoudigde versie van de route bij (een rechte lijn van A naar B), die moet je niet openen. Soms vind je ook meerdere wandelingen in hetzelfde .gpx bestand. Hierbij moet je ze allemaal afzonderlijk openen.
- Komoot vraagt je vervolgens:
- Hoe wil je jouw tour importeren?
Kies hier voor: 'IMPORTEREN EN PLANNEN'
- Kies je sport
Kies hier voor: 'wandelen' en VERDER
- Routeproblemen oplossen
Kies hier voor: 'originele route volgen' en Verder
- Je ziet nu de route verschijnen op een kaartje. Kies voor opslaan en geef je route een naam.
- Je kan die route nu altijd terugvinden wanneer je onderaan in de app op 'Profiel' klikt en dan op 'Gepland'.
Een wandelgps huren of kopen
We raden aan om langs te gaan bij een speciaalzaak waar je toestellen kan testen en onderling kan vergelijken. Let daarbij op:
- gebruiksvriendelijkheid
- waterdichtheid;
- levensduur van de (vervangbare/oplaadbare) batterij;
- afleesbaarheid in zonlicht;
- geheugengrootte en/of uitbreidbaarheid met geheugenkaart voor kaartmateriaal.
Via sommige buitensportzaken kan je ook een wandelgps huren voor enkele dagen, bijvoorbeeld via www.gps4rent.be. Het toestel kan via Bpost aan huis worden geleverd, incl. kaartmateriaal.
Belangrijk om weten
Een gps is een hulpmiddel om je te oriënteren, maar elektronica kan onderweg defect geraken, je kan zonder batterij vallen of geen ontvangst hebben in diepe valleien en dichte bossen. Neem dus steeds ook je papieren routebeschrijving en kaarten mee op tocht.