Op zoek naar een minder bekende bestemming?

Op zoek naar een minder bekende bestemming?


Wandelen tussen de vulkanen van Auvergne

Stranden en kliffen van de Opaalkust

Stranden en kliffen van de Opaalkust


Tirol

Tirol


Wandelen vanuit een comfortabel hotel

Over de Franse pelgrimswegen naar Santiago de Compostela

Over de Franse pelgrimswegen naar Santiago de Compostela


Proeven van vakantie

Proeven van vakantie


Korte vakanties dichtbij, op eigen houtje

Gerd Westhof Vreemd gaan staat eigenlijk niet in mijn atlas, want ik voel me zowat overal ter wereld thuis, eens te meer in goed gezelschap van een toffe Anders reizen groep. Maar misschien nog het meest in de Arabische wereld en Zuidoost Azië. Waarom nu net deze regio? Wellicht omwille van de grote diversiteit die je er terugvindt. Eerst en vooral de bijzondere natuur van de vele verschillende woestijnen in deze regio. De rust, de stilte, de ongekende diversiteit die woestijnen te bieden hebben, maar ook de andere verrassende natuur, met bergen tot wel 4000m hoog. De Islamcultuur, die vele mensen misschien maar eenzijdig kennen, en die ikzelf door lessenreeksen en intense lokale contacten op een heel ander manier ben gaan leren kennen. Maar ook de keuken van meerdere landen doet mij verlangen om telkens weer terug te keren, alsook de legendarische gastvrijheid en de rijke geschiedenis van de vele volkeren uit deze regio blijven een boeiende aantrekkingskracht uitoefenen. Dat andere stukje wereld, Zuidoost Azië, is ook steeds weer een stukje thuiskomen. Eens te meer na een intense verkenning en ononderbroken reiservaring van een half jaar doorheen deze boeiende wereld. Uiteraard ook de weelderige natuur. De vriendelijke en lieve bevolking van deze landen. De verschillende godsdiensten zoals het Boeddhisme en Hindoeïsme die een groot stuk van het dagelijkse leven bepalen. Zovele facetten van deze regio maken het voor mij hier steeds weer aangenaam rondreizen.

De meeste van onze reizen worden begeleid door een Nederlandstalige Anders Reizen-begeleid(st)er, die instaat voor de praktische organisatie van de reis. Ze zijn geselecteerd op basis van hun ervaring met groepen, hun sociale vaardigheid en organisatietalent. Vaak beschikken ze over kennis van het land en de cultuur, van de gebruiken.

De begeleid(st)ers zijn de sleutelfiguren voor het welslagen van de reis. Zij staan in voor de praktische organisatie en fungeren vaak als tolk tussen de inheemse bevolking, evt. gidsen en de groep. Ze fungeren echter niet als kunsthistorische gids. Ook binnen de groep vervult de begeleid(st)er een belangrijke rol. Een reisgroep is nl. toevallig samengesteld en het enige dat de deelnemers voorlopig gemeen hebben, is hun zin om die bepaalde reis te maken. De persoonlijkheid van de begeleid(st)er is hierin van kapitaal belang. Daarom stellen wij hoge eisen aan deze mensen en proberen hen door vormingsdagen en door overleg met de kantoorploeg tot een team te smeden.

Voor enkele bestemmingen waar de taal weinig problemen kan stellen, doen wij soms beroep op plaatselijke Frans- of Engelstalige gidsen met een grondige kennis van de streek.”